mięso pieczone w piekarniku - 6000 przepisów (strona:280/400)

Portabello burgery z pieczonymi batatami 151

Rzadko goszczą u mnie wegetariańskie przepisy , bo po prostu nie jestem wegetarianką i nie wyobrażam sobie życia bez mięsa. Ale, ale od czasu do czasu lubię zjeść coś warzywnego i chętnie na bazie grzybów. Dzisiaj zatem proponuję wegetariańskie portabello burgery z pieczonymi batatami. Grzyby uwielbiam w każdej postaci i wcinam je przynajmniej raz w tygodniu. Nie ograniczam się(...)oliwy gałązka świeżego tymianku 1 awokado 1 ząbek czosnku 20 g sera feta 20 g pistacji sól i pieprz do smaku plastry czerwonej cebuli zielona sałata 1 batat Nastaw piekarnik na 200ºC na pieczenie lub funkcję grilla. Na blasze ułóż portabello oraz obrane ze skórki i pokrojone w kostkę bataty. Skrop oliwą, posyp solą i pieprzem, posyp posiekanym tymiankiem

codojedzenia
Perliczka z kurkami 142

przeciąć skóry. Wyciągnąć korpus przez kuper. Cały czas należy ostrożnie przecinać błony tak, aby mięso pozostawało przy skórze a nóż cały czas ocierał się o powierzchnię kości. Wyjąć kości nóg i skrzydełek. (Luzowanie, jak wspomniałam można pominąć, ale... ja wolę poświęcić troszkę czasu przed pieczeniem, aby później łatwiej jeść). Żółtka zmiksować z wątróbką, dodać bułkę tartą, wymieszać, odstawić. Kurki oczyścić(...)strony kupra i od strony szyi. Otwory spiąć wykałaczkami, a następnie obwiązać nitką wykałaczki lub zszyć. Całą perliczkę obwiązać sznurkiem aby nadać jej kształt. Posmarować masłem tymiankowym. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na godzinę. Piec pod przykryciem, po pół godzinie polać wytworzonym sosem, czynność powtórzyć jeszcze dwa razy. Odłożone kurki podsmażyć na reszcie masła. zastawa

królestwo garów
Rolada serowa z pieczarkami i filetem z kurczaka 62886

Połączenie pieczarek, sera żółtego i fileta z kurczaka pewnie każdy zna ;) Ja dziś proponuję nietypową roladę, która smakuje wyśmienicie. Nie należy do kategorii dietetyczne, ale jakże

Tagebuch po polsku
Polędwica wieprzowa w sosie pieczarkowym na białym winie z puree z dyni, glazurowanymi marchewkami oraz chipsem z buraka 183

łyżka cukru lub miodu, 1 łyżka masła, 1 burak 500 g dyni 2 łyżki masła sól pieprz rozmaryn świeży oliwa z oliwek Przygotowanie mięsa oraz sosu: Myjemy i osuszamy mięso.  Przekrajamy na grubość 1 – 2 cm. Solimy i pieprzymy każdy kawałek. Rozgrzewamy patelnię, nalewamy trochę oleju i smażymy z dwóch stron do zrumienienia. Zdejmujemy z patelni, odstawiamy na talerz(...)buraka: Buraka obieramy, przekrajamy na cienkie plasterki.  Następnie z każdej strony solimy i pieprzymy, skrapiamy oliwą.  Wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Po około 10/ 15 minutach obracamy na drugą stronę i pieczemy przez następne około 10 minut. Pamiętajcie, aby nie przypalić. Puree z dyni: Dynię kroimy na paski – w zależności od wielkości, na ósemki albo

Gotowanie, czyli hobby dla każdego
Kurs kuchni bałkańskiej i przepis na Gibanicę. 199

szopską. Pyszną, chrupiącą. Klasyczną. Popularną w Serbii, Macedonii i Czarnogórze. Potem z baraniny przygotowaliśmy słynny banjalucki  cevap. Sami uczyliśmy się formować mięso. Cevapi można usmażyć na rozgrzanej patelni. lub grillu Podawane były z chlebkiem kukurydzianym Proja pieczony z fetą.  Moim hitem jest przsmaczna Gibanica. Mogłabym zjeść jej całą blachę. Nie dziwni mnie, że w kuchni bałkańskiej zajmuje(...)zwijać płaty filo w "kwiaty" i rozłożyć na poprzedniej warstwie (potrzeba ok 6 - 8 zwiniętych płatów). Na wierzchu rozłożyć pozostałą część nadzienia. Przyktyć podwójnym ciastem filo, Polać olejem. Piec w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni a po 10 minutach zmniejszyć do 180 i piec aż sie zrumieni ok 25- 30 minut. To był świetnie spędzony czas. W żadnej ksiażce

AZgotuj!
Potrawy wegetariańskie 250

W tym dziale znajdziecie przepisy na dania niezawierające mięsa i drobiu, a oparte na warzywach, owocach i zbożach z dodatkiem produktów mlecznych i jajek. Jeżeli szukacie

Chilli Czosnek i Oliwa
Tunezyjska pieczona sałatka - Meshweya 264

łyżeczki kminku sól i pieprz Przygotowanie: Rozgrzej piekarnik do 200 stopni C. Blachę do pieczenia wyłóż folią aluminiową i rozłóż na niej cebulę, paprykę i pomidory. Wstaw warzywa do piekarnika. Po ok. 15 min. skórka na pomidorach powinna zacząć się marszczyć. Wyjmij pomidory z piekarnika (nie pozostałe warzywa dalej się pieką), a kiedy przestygną, zdejmij z nich skórkę i pokrój(...)skórka powinna być przypieczona i czarna. Wyjmij papryki z piekarnika, przełóż do miski i przykryj ją folią spożywczą. Po 5 minutach zdejmij z miski folię i odczekaj, aż papryki lekko przestygną. Następnie zdejmij z papryk skórę i pokrój je na długie paski. Od momentu wyjęcia papryki z piekarnika, piecz cebulę jeszcze przez 15-20 minut, aż stanie się miękka. Gotową

Chilli Czosnek i Oliwa
Zupa z pieczonych pomidorów i ciecierzycy 146

właśnie w ten właśnie sposób na bazie przepisu z "The Green Kitchen. Zielono & zdrowo" powstała niewegetariańska wersja zupy z pieczonych pomidorów i ciecierzycy :) I choć absolutnie nie zamierzam w dającej się przewidzieć przyszłości zrezygnować z mięsa, to "The Green Kitchen. Zielono & zdrowo" uważam, za jedną z najbardziej wartościowych i uniwersalnych książek kucharskich i z pewnością jest(...)przypadkach przygotowanie zupy jest niemal identyczne. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni C. Na blasze do pieczenia ułóż pomidory przekrojone na połówki, ugotowaną ciecierzycę.  Posyp oregano, papryką w proszku, czosnkiem i skrop  oliwą. Wstaw do piekarnika i piecz przez około godzinę, aż pomidory nieznacznie poczernieją i zaczną wrzeć. Wyjmij naczynie z piekarnika i odłóż kilka ziaren ciecierzycy do przybrania

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Żeberka pieczone z kapustą i ziemniakami 224

Cały obiad w jednym naczyniu.     Składniki: -ok. 1 kg żeberek -ok. 0,8 kg kiszonej kapusty -ok. 0,8 kg wczesnych ziemniaków -sól, pieprz

Maminek kulinarny
Pieczarki faszerowane cukinią, kaszą, serem i .... (wegetariańskie pieczarki) 190

faszerowane mięsem chyba już każdy zna, a może macie ochotę zaskoczyć domowników i przygotować pieczarki w wersji wegetariańskiej? Takie pieczarki możemy potraktować jako danie obiadowe, kolację, jako dodatek do mięsa lub przystawka na imprezie... Pełna dowolność:-) Składniki: 500 g pieczarek z dużymi kapeluszami ok. 3 garści kaszy quinoa (komosa ryżowa) lub kaszy kuskus 1 średnia cukinia ok. 200 ml gęstego(...)starty na tarce o grubych oczkach i jedno jajko. Całość dokładnie mieszamy.  Do każdego kapelusza pieczarek nakładamy czubato farszu. Dodatkowo nadziane pieczarki możemy posypać odrobiną sera. Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 200 C przez ok. 20 min.                  Smacznego

IMPRESJA SMAKU
Dorsz pachnący czosnkiem 205

Dzisiaj bardziej kolacyjno - obiadowo. Bardzo lubię ryby. Często jest tak, że ryba zrobiona inaczej niż klasycznie (panierka na patelni lub piekarnik) traci swój smak. Jest to przecież niezwykle delikatne mięso...dlatego w kwestii rybnej jestem tradycjonalistka, jednak ten przepis mnie urzekł - czosnek, pietruszka i mleko... to musi być pyszne! I tak też jest. Ryba wychodzi niezwykle delikatna. Kuszący aromat czosnku(...)nagrzanego piekarnika. I tutaj ja wprowadziłam małe zmiany - dzwonki ryby obtoczyłam w mące i delikatnie podsmażyłam na oleju słonecznikowym z masłem, ułożyłam je w formie i dalej postępowałam jak w przepisie. Gdy masło się roztopi, posypać rybę przeciśniętym przez praskę czosnkiem wymieszanym z pietruszka. Doprawić pieprzem i solą (ja to zrobiłam na początku). Zalać rybę osolonym mlekiem. Piec w ciepłym

sierotka maRysia w kuchni
Naleśniki z warzywami 421

miarę szybka i syta, a etapy jej przygotowania śmiało można podzielić na dwa dni. Naleśniki przecież mogą być usmażone wieczorem, by nazajutrz je tylko nadziać, zawinąć i zapiec w piekarniku. Prawda, że proste? Lubicie takie połączenia? Składniki: Na 10 naleśników: Ciasto: 250ml mleka 3.2% 200g mąki pszennej (ok 1 szklanka) 2 jajka 70ml oleju rzepakowego (1/4 szklanki) 125ml wody mineralnej(...)pieprzu i soli. Do mięsa dodajemy pokrojone w plastry pieczarki i dusimy na małym ogniu. W trakcie duszenia dodajemy pokrojone w paseczki papryki oraz odcedzoną fasolkę szparagową. Mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem. Każdy naleśnik smarujemy łyżeczką ajvaru, na środek nakładamy farsz i zwijamy boki do środka. Przekładamy na wysmarowaną tłuszczem lub wyłożoną pergaminem blachę do pieczenia i obficie posypujemy startym

Kuchnia w czekoladzie
Kaczka w ziołach z jabłkami 159

Dobrej kaczki nie należy przesuszyć, musi być soczysta, a skórka powinna być lekko chrupiąca. Wystarczy, że podczas pieczenia systematycznie będziemy podlewać ją wytapiającym się tłuszczem, a

Apetyczna babeczka
Frittata z jarmużem i pomidorami 153

Frittata to rodzaj omletu z dodatkiem warzyw. To lekka i sycąca potrawa, a przepisy na nią są łatwe. Szczególnie popularna jest we Włoszech i w Hiszpanii

My Chcemy Jeść
Ciasto bananowe z wędzonymi śliwkami i czekoladą 178

cukru z prawdziwą wanilią lub esencji waniliowej pół szklanki kropelek czekoladowych do pieczenia lub gorzkiej czekolady drobno posiekanej (zostawić garstkę do dekoracji) pół szklanki wędzonych śliwek bez pestek keksówka nasmarowana olejem i podsypana mąką   Przepis na ciasto bananowe z wędzonymi śliwkami Wymieszać mąkę,proszek do pieczenia, przyprawy i cukier w dużej misce lub w garnku. Dodać(...)olej, jajka, banany i wanilię. Zmiksować blenderem na gładką masę. Wymieszać łyżką z czekoladą i śliwkami. Przełożyć ciasto do keksówki, posypać wierzch garstką czekolady i piec w 180 stopniach przez 40 minut w piekarniku ustawionym na góra – dół. Artykuł Ciasto bananowe z wędzonymi śliwkami i czekoladą pochodzi z serwisu Ugotowane Pozamiatane

Ugotowane pozamiatane
Pieczona miruna na puree z zielonego groszku 192

Bardzo lubię ryby, szkoda tylko, że jem je zdecydowanie zbyt rzadko... a przecież są o wiele lepsze niż mięso, na dodatek zawierają cenne kwasy omega-3, tak niezbędne do prawidłowej pracy serca i mózgu! Nie zawsze też wiem jak rybę odpowiednio przygotować, by dobrze smakowała. Wczoraj mnie trochę olśniło - w lodówce miałam dwa rozmrożone filety z miruny, postanowiłam więc odpowiednio(...)miseczce, dodać olej, rozgnieść z kremowym serkiem. Każdy z filetów ułożyć na kawałku folii aluminiowej, skórą do góry. Na wierzchu wyłożyć kukurydzianą panierkę.  Piec z pomidorkami (w osobnej folii) przez 10-15 minut w piekarniku o funkcji góra-dół, rozgrzanym do temperatury 180 stopni C. Panierka powinna się zrumienić. puree z zielonego groszku 250 g mrożonego groszku ząbek czosnku

Kuchnia Ellie
PASZTET FASOLOWO - PIECZARKOWY 139

można zrobić pasztet, bez mięsa? Tak skwitował moje kulinarne zmagania, mój mąż ;) Zapewniam Was moi drodzy, że można, o czym świadczy poniższy wpis. To ciekawa alternatywa, dla tradycyjnego pasztetu, w tym roku zdecydowanie znajdzie miejsce na moim wielkanocnym stole. SKŁADNIKI: 400 g białej fasoli (suchej) 250 g pieczarek  1 duże jabłko 200 g cebuli 3 ząbki czosnku(...)kostkę cebulę i posiekany czosnek. Dusić, aż cebula dobrze się zeszkli. Wszystkie składniki, przełożyć do naczynia miksującego i zmiksować na gładką masę. Pasztet przełożyć do keksówki i piec około 45 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Po przestygnięciu, schłodzić w lodówce

Kuchnia w opałach
Lasagne na domowym cieście 152

pomidorowego sos beszamelowy 600 ml mleka 4 łyżki mąki 2 łyżki masła pół cebuli szczypta imbiru szczypta gałki muszkatołowej sól pieprz 1 jajko Na początku robimy sos boloński:  Mięso przysmażyć z drobno posiekaną cebulą i czosnkiem, podlać odrobiną rosołu lun wody i dusić ok pół godziny. Dodać przyprawy, koncentrat wymieszać z taką samą ilością wody i dodać do sosu(...)formy wyłożyć papierem do pieczenia, sam spód natłuścić oliwą. Ułożyć 1 płat ciasta , na nim 1/3 sosu bolońskiego, przykryć drugim płatem ciasta, rozsmarować 3-4 łyżki sosu beszamelowego, położyć 3 płat , znów 1/3 sosu bolońskiego - 4 płat -  sos beszamelowy, 5 płat - sos sos boloński - 6 płat i resztka sosu beszamelowego.  Wstawić do piekarnika na 40 min.. przed

Gotowanie jest łatwe
Francuska tarta z brokułami i serem Camembert 269

ciastem francuskim. Widziałam już tyyyyle tysięcy rozmaitych przepisów na dania i smakołyki z jego wykorzystaniem, że postanowiłam w końcu sama coś przygotować. Koniecznie z ulubionymi warzywami i koniecznie bez mięsa. Za to z przepysznym camembertem i masą jajeczno-jogurtową...  Muszę powiedzieć, że dawno nie jadłam czegoś tak dobrego! (moja ciocia i mama również były zachwycone...:))  Delikatny farsz idealnie(...)ugotować al dente na parze lub w lekko osolonej wodzie. Piekarnik nagrzać do 200 stopni. Cebulę pokroić w kostkę, a czosnek przecisnąć przez praskę. Podsmażyć na maśle, posolić i odstawić. Formę do tarty natłuścić, oprószyć bułką tartą, a następnie wyłożyć ciastem. Dno nakłuć widelcem,a następnie podpiec w piekarniku przez ok. 10 min. Jajka roztrzepać z jogurtem, cebulą, czosnkiem oraz

Kuchnia Ellie
Papryka faszerowana ryżem, serem i pieczarkami 206

piórko na dłoni, co zjawia się, gdy samo chce i gdy się za nim nie goni". Anna Maria Jopek, Na Dłoni Nasz wczorajszy obiad. Jeden z lepszych bez mięsa, jakie jadłam. Paprykę podałam z jajkiem sadzonym i grzankami.Wpałaszowaliśmy ją, aż nam się uszy trzęsły. Jednak ich największym atutem był niewątpliwie farsz. Polecam nie rezygnować z aromatycznego sera - nadaje(...)naczyniu żaroodpornym układając wkoło kilka wiórek masła. Papryki wypełnić farszem, lekko go ugniatając, aby zmieściło się go jak najwięcej. Przykryć odkrojonym wierzchem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Piec około godziny czasu. Gdy minie pół godziny zdjąć górę papryk i zapiekać dalej odkryte. Na patelni usmażyć 2 jajka sadzone oraz zrumienić grzanki. Podawać razem z paprykami

My simple kitchen
Zapiekanka z mięsem mielonym z indyka i puree kalafiorowo-ziemniaczanym 270

nadaje jej bardzo unikatowych walorów smakowych.  Polecamy póki sezon na świeże warzywa trwa :) Potrawa wolna od glutenu. Ilość porcji: 5 Czas przygotowania: 20 minut + 20 minut pieczenia Składniki: 500g mięsa mielonego z indyka 2 marchewki 1 pietruszka 1 puszka pomidorów krojonych 1 łyżka przecieru pomidorowego 1 łyżka oleju rzepakowego Kilka gałązek koperku Przyprawy: świeżo mielony pieprz, świeżo mielona sól(...)podsmażamy warzywa. Następnie dodajemy mięso i dokładnie obsmażamy w międzyczasie doprawiając do smaku. Kiedy mięso będzie obsmażane dodajemy pomidory oraz przecier pomidorowy rozpuszczony w 1/4 szklance wody. Całość mieszamy i smażymy około 5 minut. Kosztujemy i w razie konieczności ponownie doprawiamy. Przekładamy do naczynia żaroodpornego. Na wierzch wykładamy puree. Wstawiamy do nagrzanego na 180 stopni piekarnika na około

Kolizje Smaków
Jesienne warzywa z syropem klonowym 116

Zapraszam na pyszne danie wegetariańskie, które same w sosbie stanowi pyszny posiłek. Można je jednak równiez podać jako przystawkę do porcji mięsa czy pieczonej ryby. Można do niego użyć ulubionych warzyw, choć korzeniowych typu pietruszka, raczej nie polecam. U mnie znalazło się wszystko to, co jest obecnie dostępne w wersji niemrożonej, czyli świeże warzywa sezonowe...polecam. Składniki: 1 duży(...)miseczce połaczyć pozostałą oliwe, ocet balsamiczny i miód. Dodać wyciśnięty przez praskę czosnek, wymieszać i taką mieszanką polać nasze danie. Po wierzchu posypać solą, pieprzem i tymiankiem. Piec w piekarniku nastawionym na 170 C z termoobegiem przez około 15 minut. Warzywa powinny byc miękkie, ale jędrne. Podawać gorące bezpośrednio po przygotowaniu, Smacznego

Gosia gotuje
Turecki börek czyli mięso mielone zapiekane w cieście filo 396

tarce. Z papryki usunąć gniazdo nasienne i pokroić ją w drobną kostkę.Olej rozgrzać na nim  i zeszklić cebulę wraz z czosnkiem. Dodać mięso i przesmażyć przez około 10 minut. Dodać marchew i paprykę i wszystko razem poddusić przez około 3 minuty. Dodać posiekane pomidory z puszki wraz z sokiem, wymieszać(...)zalać całość resztą sosu mlecznego.Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni i zapiekać przez około pół godziny, aż do lekkiego zrumienienia ciasta.Na blogu Ewy znajdziecie zdjęcia, które Ewa zrobiła podczas przygotowywania börka  >klik!<Taka zapiekanka jest pyszna prosto z pieca. Ciasto filo z wierzchu jest lekko chrupkie, w środku

Codzienna kuchnia niecodzienna
Naleśniki a'la Gundel 212

restauracjach na całym świecie. Mają lekko rumowy aromat, są polane czekoladą i należą do najbardziej wyrafinowanych deserów. Błędem byłoby sadzić, że kuchnia węgierska składa się z samej papryki i mięsa. Wprawdzie rzadziej mówi się o madziarskich deserach, jednak są one równie smaczne i pomysłowe jak przystawki i dania główne.Składniki:150g mąki2 jajka1 żółtko1 1/4 szklanki mleka (310ml) 1,5% tłuszczu1(...)skórką z cytryny i rodzynkami. Tym nadzieniem smarujemy cienko każdy naleśnik, zawijamy i układamy obok siebie w formie posmarowanej roztopionym masłem.Naleśniki smarujemy resztą masła i pieczemy około 15-20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C. Sos czekoladowy:Czekoladę kroimy na kawałki i rozpuszczamy w podgrzanym mleku. Dodajemy cukier waniliowy i rum, mieszamy. Aby uzyskać pożądaną konsystencję

Smakowity Blog Kulinarny