mięso pieczone w piekarniku - 6000 przepisów (strona:277/400)

Makaron z pieczonym kalafiorem 151

sosami śmietanowymi z dodatkiem warzyw czy mięsa. Polscy producenci wychodzą także naprzeciw konsumenckim potrzebom produkując specjalne makarony dla dzieci, w różnych kolorach i kształtach. Makaron do zupy może być nawet w kształcie literek J Dziś zapraszam Cię na lekki przepis z wykorzystaniem pełnoziarnistego makaronu spaghetti z dodatkiem warzyw, oliwek oraz pieczonymi chipsami z szynki parmeńskiej. Jest łatwy w przygotowaniu(...)powinien być al dente. Obierz 6 ząbków czosnku. Kalafiora pokrój w niewielkie różyczki. Blachę wyłóż papierem do pieczenia, ułóż na niej kalafiora i skrop niewielką ilością oliwy z oliwek oraz posyp szczyptą soli. Na wierzch ułóż obrane ząbki czosnku. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 st C i piecz przez 20 minut. Na 8 minut przed końcem pieczenia wyjmij kalafiora

nietylkopasta.pl
PIECZONA KACZKA Z CHRUPIĄCĄ SKÓRKĄ - z jabłkami i pomarańczami 164

Kaczka pieczona, czyli jak upiec soczystą kaczkę z jabłkami i pomarańczami z mięsem odchodzącym od kości. Najlepszy, wypróbowany przepis na kaczkę z wypieczoną i chrupiącą skórką. Prościej się już chyba nie da - w żaroodpornym garnku z przykryciem, przyprawiona pachnącymi przyprawami w asyście aromatycznych owoców. Kaczka pieczona w całości. SKŁADNIKI : 1 kaczka  o wadze(...)wkładamy do naczynia, w którym będziemy ją piec. Jabłka kroimy w ósemki a pomarańcze w cienkie plasterki - część owoców wkładamy do środka kaczki, pozostałą częścią obkładamy kaczkę. Kaczkę możemy odstawić do zamarynowania - nawet na całą noc (oczywiście w lodówce - przed pieczeniem ocieplamy kaczkę do temperatury pokojowej). Krok 2. Wkładamy garnek do piekarnika nagrzanego do 230 stopni i pieczemy około

Moja Książka Kucharska
POLĘDWICZKA WIEPRZOWA Z SOSEM MUSZTARDOWYM 126

Polędwica to smaczne,delikatne i chude mięso  - sposobów na przygotowanie jest mnóstwo,za każdym razem możemy wyczarować z niej inne danie.Tym razem serwowałam pyszną polędwiczkę z sosem musztardowym ....aż żal,że miałam mały kawałek.Podana z niepaloną kaszą gryczaną to istna rozkosz dla Naszego podniebienia. 1 polędwica wieprzowa Marynata:   3 ząbki czosnku 2 łyżki sosu sojowego 1 łyżka(...)marynatą.Wstawić na kilka godzin do lodówki. Na patelni rozpuścić smalec i obsmażyć mięsko z każdej strony.Przełożyć do blaszki wraz z tłuszczem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st C,piec ok 20-25 min. Na rozgrzaną patelnię bądź rondelek dać  łyżkę masła,gdy się rozpuści dołożyć mąkę i rozmieszać dokładnie.Wlać rosół bądź bulion,dodać obie

Niespełnione zdolności kulinarne
Lasagne 176

bulionu - 150 mililitrów czerwonego wina - 1 puszka pomidorów + 1-2 łyżki pasty pomidorowej - oliwa z oliwek - pietruszka, majeranek, bazylia - pieprz - sól Przygotowanie sosu mięsnego: Na rozgrzanej oliwie podsmażamy mięso, posiekaną w drobną kostkę cebulę, seler naciowy i czosnek. Oprószamy całość mąką, podsmażamy jeszcze chwilę, a potem dodajemy wino oraz bulion. Doprawiamy solą, pieprzem i ziołami. Dusimy przez około(...)nią wykładamy nieco mięsnego sosu, następnie sos beszamelowy i znowu makaron. Powtarzamy aż do wykorzystania wszystkich składników, pamiętając, że ostatnią warstwą powinien być sos beszamelowy. Całość posypujemy serami. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez około 30-40 minut. Voila! Smacznego i do napisania wkrótce

Życie zamknięte w smaku
Nadziana pierś z przyjacielem pomidorem 244

jeden ogórek przyprawa tzatziki sól, pieprz, zioła mąka ETAP I - Przygotowanie kurczaka 1. Piersi faszerujemy suszonymi pomidorami, poprzez zrobienie nacięcia, tzw. kieszonki. Zróbmy to uważnie, tak aby nie przeciąć mięsa. 2. Pierś solimy, pieprzymy, obsypujemy ziołami z dwóch stron i odkładamy do lodówki na 1 godzinę. ETAP II - Przygotowanie pomidorów 1. Z 4 pomidorów odcinamy "kapelusz", ale go nie wyrzucamy(...)gorącym oleju po 4 minuty z każdej strony.  Nie trzymajmy na patelni piersi zbyt długo, aby płatki nie zrobiły się gorzkie. 3. Piersi przekładamy do naczynia. Pieczemy w piekarniku ok 25 minut w temperaturze 180 stopni. Do piekarnika :) ETAP IV - Sos 1. Na tarce o grubych oczkach ścieramy ogórka średniej wielkości. Solimy, po kilku minutach odsączamy z wody

Mój Smak na Życie
ROLADKI Z PIERSI INDYKA Z BOCZKIEM 125

Zawsze wydawało mi się, że przygotowanie rolad to wyższa szkoła jazdy. A to za sprawą wołowiny, z której rolady wychodzą najlepiej. Przyznaję, że nie przepadam za tym mięsem i nie do końca potrafię je dobrze przygotować, dlatego przygotowałam roladki z indyka. I sukces, zniknęły z talerzy błyskawicznie. SKŁADNIKI: 6 sznycli z piersi indyka 12 plasterków boczku surowego (bardzo cienko pokrojonego(...)mąkę i dokładnie wymieszać. Zalać całość bulionem i doprawić do smaku solą, pieprzem i papryką. Na koniec dodać śmietankę, wymieszać i tak przygotowanym sosem zalać roladki. Piec 20-25 minut w nagrzanym piekarniku 180 stopni (pod przykryciem

Kuchnia w opałach
Pierś z kurczaka z serem pleśniowym i suszonymi pomidorami 242

jajku i bułce, wypróbujcie tego przepisu. Jeśli mięso chcecie podać dzieciom, ser pleśniowy zastąpcie na przykład żółtym serem, a jeśli nie lubicie suszonych pomidorów, dodajcie pieczarkę pokrojoną w plasterki. Danie jest ciekawe, smaczne, a przede wszystkim pierś z kurczaka nie jest sucha, jeśli oczywiście nie przetrzyma się jej za długo w piekarniku. Składniki: 1 podwójna pierś z kurczaka ser pleśniowy(...)wtedy bardziej aromatyczny. Ja posypuję kurczaka jeszcze zmieloną papryką oraz bazylią i oregano.  Piersi bardzo szybko dojdą w piekarniku, w 180 stopniach wystarczy je trzymać 20, maksymalnie 25 minut (zależy od wielkości). Świetnym dodatkiem do tego będą pieczone ziemniaki

upichcic
MARCHEWKA ZAPIEKANA POD BESZAMELEM 143

marchewkę zapiekaną pod aksamitną warstwą sosu beszamelowego. Jego kremowa tekstura to podstawa wielu francuskich dań.Tak przyrządzona marchewka może stanowić dodatek do mięs i ryb, jak również stanowić samodzielne danie wegetariańskie.  Przygotowanie: 15 min Gotowanie i pieczenie : 50 min Dla 6 osób : ● 600 g marchewki ● 100 g masła ● 2 łyżki mąki pszennej ● 20 cl mleka ● 20 cl śmietany kremówki(...)gotuj przez kilka minut, nie przestając mieszać, aż beszamel zgęstnieje. Zdejmij z ognia, dodaj śmietanę, i wymieszaj ugotowaną marchewkę z beszamelem. Posyp z wierzchu startym serem, wstaw do nagrzanego piekarnika (200°C), i zapiekaj przez około10 minut. *Jeśli wolisz, możesz ugotować marchewkę na parze, a następnie pokroić w talarki, wymieszać z beszamelem i zapiekać w piekarniku

Smaki Francji współczesna kuchnia francuska
Ciastka francuskie ze śliwkami i orzechami z nutką kardamonu. 186

mojej lodówce często jest ciasto francuskie. Pasuje ono idealnie zarówno do wypieków słodkich jak i wytrawnych. Lubię z niego robić tartę z różnymi warzywami i mięsem albo tylko z warzywami. Jest świetnym dodatkiem do zupy krem. Jeśli mamy ochotę na coś słodkiego, a w szafkach pustki i ciacho zjedzone, wtedy wyciągamy takie gotowe ciasto francuskie i możemy zrobić ciastka(...)rogaliki, pomysłów jest wiele. Ja zrobiłam takie najprostsze ciastka. Pokroiłam śliwki, posypałam cukrem brązowym wymieszanym z mielonym kardamonem i posiekanymi orzechami nerkowca. Kilkanaście minut w piekarniku i gotowe. Chwilę trzeba odczekać i zajadać się pysznymi ciachami. Polecam i zapraszam do skorzystania z przepisu!   CIASTKA FRANCUSKIE ZE ŚLIWKAMI I ORZECHAMI Z NUTKĄ KARDAMONU.           Składniki

Zakątek rozkoszy kulinarnych
Pietruszkowe piersi na parze z ziemniakami i surówką z cukinii 124

lekkostrawne. Jeżeli nie posiadacie takiego garnka do gotowania na parze, równie dobrze można roladki zawinąć, każdą osobno, w  folie aluminiową, a ziemniaki wrzucić w rękaw do pieczenia. Wkładamy razem do piekarnika na 40-45 minut. Składniki: -3 piersi z kurczaka -spora garść natki pietruszki -dwa ząbki czosnku -suszona żurawina -10 dag zimnego masła -5 młodych ziemniaków -przyprawa do ziemniaków(...)poziom wyższy parowaru i nastawiamy na 40 minut. Robimy sos: Serek mieszamy z jogurtem, dodajemy posiekaną drobno rzodkiewkę i szczypiorek. Solimy i pieprzymy do smaku. Na talerze wykładamy mięso, ziemniaki, sos i surówkę z cukinii. Smacznego :)   Surówka z cukinii Składniki: -mała jędrna cukinia ( ok. 12 cm) - czerwona, podłużna papryka -sos sałatkowy grecki Cukinie dokładnie myjemy, odcinamy brzegi. W głębokim

Kulinarne przemyslenia
naleśniki z gotowanych ziemniaków 99

maszynkę do mięsa. Do masy ziemniaczanej dodajemy pozostałe składniki. Mieszamy na gładką masę. Jeśli masa będzie za gęsta można dodać więcej mleka,lub wodę mineralną. Masę nakładamy chochelką na rozgrzaną patelnie z niewielką ilością oleju. Smażymy z obu stron na złoty kolor. U mnie po 3-4 minuty na jednej stronie... Do naleśników mogą być Pieczone pieczarki Przepis(...)www.fullforkahead. com/20 12/09/ 19/roa sted-m ushroo ms/ pieczone pieczarki Składniki : 450 g pieczarek 2 łyżki kaparów posiekanych i opłukanych 3 duże ząbki czosnku 2 łyżki oleju roślinnego 3 łyżki masła pokrojonego na kawałki 2 łyżeczki świeżego soku z cytryny 1/4 szklanki posiekanej świeżej natki pietruszki 1/8 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki pieprzu Większe pieczarki tniemy na ćwiartki, mniejsze

w mojej kuchni
Pulpety bałkańskie z sałatką 214

trochę doda, tam się odejmie i nagle powstaje smakowity posiłek. A że nigdy (poza pieczeniem ciast) nie słucham do końca przepisu, efekt końcowy jest zawsze niespodzianką. Wczoraj przygotowałam, a dziś prezentuję Wam pulpety bałkańskie z serem feta podane z sałatką. Potrzebne nam: - 50 dag mięsa mielonego wieprzowego (w oryginalnym przepisie wołowe, ale niestety, nie miałam pod ręką.) - 1 jajko(...)Mięso wymieszać z jajkiem, przyprawami i bułką. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i dobrze wyrobić. Fetę pociąć na 9 kwadratów. Nabierać po trochu mięsa, na każdą część położyć kawałek sera i formować pulpety, tak żeby ser był w środku. Namoczyć patyczki do szaszłyków i nabić po 3 pulpety na każdy patyczek. Wstawić do nagrzanego do 180 st. piekarnika

W poszukiwaniu inspiracji
Amerykańskie placuszki śniadaniowe ze złotym syropem 226

Te pulchne placuszki śniadaniowe często podaje się z sosem owocowy lub syropem klonowym. Ja w domu podaje je z wyśmienitym Złotym Syropem, który jest świetnym dodatkiem

Apetyczna babeczka
Dorada pieczona z porami i pieczone ziemniaki 241

delikatne mięso i nie potrzebuje wielu dodatków. Z porem i ziemniakami komponuje się idealnie, a dzięki temu, że możemy piec wszystkie składniki dania jednocześnie, obiad robi się prawie sam ;). Polecam wszystkim miłośnikom ryb. Składniki na 4 porcje: 2 średnie dorady (ok. 500 g)1 duży por1 kg ziemniakówsólpieprztymianek suszonyoliwa z oliwekodrobina soku z cytryny Sposób przygotowania:Pieczone(...)czasu.Dorada pieczona z porami:Dorady dokładnie umyć osuszyć i wykroić 4 filety. Oprószyć solą i pieprzem, skropić sokiem z cytryny.Pora umyć i pokroić na półplasterki.Naczynie do zapiekania delikatnie skropić oliwą, ułożyć w nim posiekanego pora, posolić do smaku. Na porach ułożyć rybę, skórą do góry, skopić odrobiną oliwy. Piec przez ok. 20-25 minut w piekarniku nagrzanym

Obiad za dychę
Zapiekanka z pieczoną kaczką 181

Dzisiaj zapiekanka, czyli to co tygryski lubią najbardziej. Szybko i smacznie. Do zapiekanki wykorzystałam wcześniej upieczoną kaczkę, ale również możecie zrobić z pieczonym kurczakiem. Inne

O kuchni z uczuciem