fakt, iż wszystkie etapy produkcji (hodowla, warunki chowu, ubój, przetwórstwo,aż po sprzedaż) są objęte restrykcyjnymi normami . Dzięki temu wiem, że kupowane przeze mnie mięso czy wędliny są zawsze określonej, wysokiej jakości. A teraz niespodzianka. Na stronie Dobry Smak z Natury czeka na Was konkurs organizowany z partnerem akcji(...)mozzarelli 100 g kiełbasy suchej krakowskiej wieprzowej ze znakiem QAFP pęczek szczypiorku (1/3 szklanki pokrojonego) pieprz płatki papryki sos pomidorowy, najlepiej domowy (użyłam domowej Ljutenicy)* Przygotowanie Piekarnik nagrzać do temp. 180 st C. Ciasto, jeżeli to konieczne, rozwałkować w kształcie prostokąta o wymiarach ok 30 x 25 cm. Ułożyć dłuższym bokiem w swoją stronę. Ciasto równomiernie posmarować sosem pomidorowym
Stare GaryPrzepis na gładki , aksamitny pasztet z dodatkiem , drobiowych wątróbek . Jest pyszny , doskonały na kolację , czy śniadanie . W zasadzie na każdą okazję , a jaki zapach roztacza wokół po wyjęciu z piekarnika..jak nic na świecie " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Do tego chlebuś z chrupiącą skórką i..mniam..po prostu " class="wp-smiley" style="height(...)długo ,aż mięso będzie miękkie i rozpadające . Odstawiamy do wystygnięcia . Wątróbkę podsmażamy na patelni , dosłownie 2 minuty , tylko tyle żeby się lekko ścięła z wierzchu . Mięso drobiowe obieramy z kości , przepuszczamy przez maszynkę do mięsa o drobnych oczkach razem ze skórą , warzywami i wieprzowiną . Następnie całość przekładamy do malaksera , dodajemy wątróbkę , sos powstały przy pieczeniu , przyprawy ,wyciśnięty praską czosnek , miód
Ogrodnik w podróżywykonania potraw i spróbowania czegoś innego. Podziwiam Martę również za to, że dla przeciętnego zjadacza za jakiego ja się uważam, nie można zastąpić tradycyjnych produktów jak nabiał czy mięso, produktami zbożowymi czy roślinnymi. Marta udowadnia, że da się… i to jak. Ale wróćmy do naszego smarowidła. Pasta jest pyszna. Nie czuć jej czosnkiem, więc bez obaw możecie wcinać(...)cytryny 1/4 łyżeczki skórki otartej z cytryny sól, pieprz olej Wykonanie Czosnek obieramy tylko z najbardziej zewnętrznych łupinek. Główkę czosnku smarujemy olejem i wstawiamy na ok. 25 min do piekarnika. Pieczemy w 180 stopniach do miękkości. Oliwę blendujemy z przyprawami. Do naczynia wyciskamy z łupin czosnek, dodajemy odcedzoną fasolę i pozostałe przyprawy. Blendujemy na gładką masę. 4.4.2.1 http://mieszamwgarnku.pl/do-chleba/pasta-do-chleba-czosnkowo-fasolowa/
Mieszam w Garnkuszeroko wykorzystywany, np. dla poprawy sprężystości, elastyczności, lepkości czy plastyczności produktów spożywczych. Wymienione właściwości sprawiają, że gluten znajdziecie nie tylko w produktach mącznych, ale również np. w wędlinach, mielonym mięsie, sosach, ketchupach, przyprawach, przekąskach (jak chipsy), kremach, marmoladach, a nawet lodach. Wśród moich znajomych jest kilka osób na diecie bezglutenowej, dlatego tak ważną rolę przykładam do robienia zakupów, gdy zapraszam(...)pieczenia 1 i 1/3 łyżeczki cynamonu Przygotowanie: Do przesianej mąki dodajemy cynamon, proszek do pieczenia i sodę. W drugiej misce miksujemy na puszystą masę jajka z cukrem. Następnie dodajemy oliwę i marchewkę, całość mieszamy. Po czym dodajemy partiami suche składniki. Ciasto nakładamy do papilotek lub foremek na babeczki (do około 3/4 wysokości). Marchewkowe babeczki pieczemy w piekarniku nagrzanym
Słodkie okruszkiROSÓŁ DROBIOWY / CHICKEN BROTH Rosół, podstawa podstaw. Baza do wszystkich zup, przydatny przy gotowaniu sosów, pieczeniu mięs. Dzisiaj klasyczny, drobiowy, z którego powstaną dwie zupy – pomidorowa i kokosowa z kurczakiem, ale to w najbliższej przyszłości – dziś rosół gra główną rolę. Przepis niewiele się różni od przepisu na rosół wołowy , który gotowałam jakiś czas temu. Broth, the base(...)soup 1 onion 2-3 garlic cloves allspice peppercorn bay leaves 3-4 pepperoncinos . Mięso umyj, włóż do garnka, wsyp łyżkę soli zalej zimną wodą i odstaw na 1-2 godziny. Warzywa obierz, cebulę opiecz nad palnikiem, jeśli nie masz kuchenki gazowej opiecz ją w piekarniku. Gdy mięso się ‚wyleży’ w solance opłucz je i włóż z powrotem do garnka
Martyna Cooksmnie znaczy? Unikam przede wszystkim przetworzonej żywności,czytam etykiety,co mogę robię sama to robię sama a więc wędliny,chleb itp...Nie popadam jednak w jakieś skrajności wiec mięso oczywiście jem,tym bardziej,że większość mam ze sprawdzonego źródła.Co do słodyczy nauczyłam się by raz,dwa razy w tygodniu sięgnąć po słodkości..ale nie więcej.Jak ćwiczę wieczorami(...)ciepłe miejsce na ok 30 min.Po tym czasie przekładamy do keksówki wysmarowanej masłem i obsypanej mąką orkiszową...odstawiamy na kolejne 30 min. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 210 st C i pieczemy tak 10 min,następnie temperaturę zmniejszamy do 180 st C i pieczemy przez 50 min. Muszę jeszcze nadmienić,że ja temperatury nie zmniejszałam,ale to tylko dlatego
Niespełnione zdolności kulinarneDziś podrzucam pomysł na przekąskę na ciepło, którą możecie przygotować dwa, trzy dni wcześniej i podgrzać przed podaniem. Pierożki można wypełnić dowolnym nadzieniem takim jak szpinak, pieczarki czy też mięso lub skorzystać z podanego pomysłu :) Nadzienie: 300 g kiszonej kapusty, dobrze odsączonej 60 g suszonych grzybów 2 cebule sól, pieprz, kminek szczypta cukru olej do smażenia Cebulę zeszklić na patelni(...)łyżeczce nadzienia i zalepić. Gotowe pierogi ułożyć na blaszce i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia (ok. 1 godzina). Wyrośnięte posmarować roztrzepanym jajkiem i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec 20 minut w 200*C. Smacznego
Chocolate Muffin Blogmożna zrobić ciastka czekoladowe z czerwonej fasoli? Czekoladowe ciasteczka z czerwonej fasoli to świetny sposób, żeby przemycić do swojej diety więcej białka - ma go więcej niż mięso, dlatego jest polecana weganom i wegetarianom. Jest także bogatym źródłem witamin z grupy B (witamina B1 działa antydepresyjnie, poprawia pamięć i logiczne myślenie). Czerwona fasola jest bogata w potas, wapń i fosfor. Zawiera(...)łyżki kakao - 2 łyżeczki proszku do pieczenia - 2 łyżki mielonego siemienia lnianego - szczypta soli Na wierzch: - pół tabliczki czekolady Przygotowanie: 1. Tak jak pisałam wcześniej, fasolę płuczemy z resztek soli i jeśli jest taka potrzeba, to namaczamy. 2. Wszystkie składniki blendujemy na gładką masę, a następnie odstawiamy na kilka minut. 3. Piekarnik nagrzewamy do temperatury ok. 180C
two broke sistersDobrze zjeść coś dobrego i nie napracować się podczas przygotowania. Dlatego zapraszam na aromatycznego kurczaka, którego przygotowanie jest bardzo proste. Wystarczy tylko zamarynować mięso sprawdzonym połączeniem cytryny i rozmarynu, potem podsmażyć i przerzucić na ziemniaki w piekarniku. Jeszcze tylko sałatka i gotowe! Składniki dla 4 osób: Kurczak 8 (1 kg) podudzi kurczaka 1 główka czosnku + 2 ząbki 1 łyżka świeżego(...)marynatę wymieszać z miodem. Cytryny pokroić na ćwiartki, czosnek w poprzek na pół. Podudzia ułożyć na podpieczonych ziemniakach, polać marynatą, obłożyć cytryną, dołożyć czosnek. Temperaturę zmniejszyć do 190°C, piec razem jeszcze 35 - 45 minut. Podawać z sałatą. Smacznego
Pełny talerzstole. Wychodzę do ogródka i wracam ze świeżymi warzywami. Gotuje cały gar zupy, piekę biały chleb francuski i zajadamy się nią przez kilka dni. Odgrzana jest jeszcze lepsza bo wszystkie zapachy i smaki wówczas się przegryzą.” Źródło tekstu Składniki: 500 g mięsa z szynki do gulaszu 12 pieczarek 1 papryczka chilli 3 cebule 8 ząbków czosnku(...)powiedzmy 6-7 talerzy) dodajemy obrana juz i umytą włoszczyznę oraz 1/2 kostki bulionowej i gotujemy do momentu aż warzywa staną się miękkie. W tym samym czasie nagrzewamy piekarnik na 180 stopni z opcją termoobiegu. Blaszkę wykładamy papierem pergaminowym i układamy na niej nasze 3 kolorowe papryki uprzednio obtoczone w dłoniach oliwą z oliwek. Trzymamy je w piekarniku
ClauditteMissCookingHodowla świeżych ziół na przydomowym parapecie bądź balkonie pozwala nam wspaniale urozmaicić banalne potrawy. Doniczka świeżych ziół to koszt rzędu 4 zł – jeśli przesadzimy ją
Sezonowy GarnekSkładniki: 1 cały kurczak 10 dkg suszonej żurawiny 4 średnie jabłka sól pieprz bazylia oregano cynamon oliwa z oliwek 2 ząbki czosnku sok z 0
Luźna KuchniaKiedy proponuje moim dzieciom dania z kasza gryczaną to kręcą nosem...a babka?, okazała się sukcesem :). Ma wspaniały smak, a warstwa twarogu sprawia, że jest miękka
Apetyczna babeczkawchłonie wodę. Nie trzeba mieszać. Ugotowany ryż przekładamy do miski i pozostawiamy do wystygnięcia. 4. Umytą kapustę włoską drobno siekamy i wrzucamy do miski, w której jest już mięso z przestudzonym ryżem. 5. Następnie wbijamy jajko, dodajemy starty ser twardy, sypiemy sporo przypraw: 2 łyżeczki soli, sporo pieprzu, jeszcze więcej majeranku, niemało kminu rzymskiego i do tego dodajemy usmażoną cebulkę(...)wysmarowanym masłem naczyniu żaroodpornym układamy nasze gołąbki. W moim wyszły "trzy piętra". Nagrzewamy piekarnik do temperatury 200 stopni. 12. Następnie zalewamy gołąbki sosem pomidorowym i na wierzch ścieramy żółty ser na tarce o dużych oczkach. Wkładamy gołąbki do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 30 minut pod przykryciem z grzaniem góra-dół. Po tym czasie ściągamy przykrywę i zapiekamy jeszcze
Kawa z mlekiemROSÓŁ DROBIOWY / CHICKEN BROTH Rosół, podstawa podstaw. Baza do wszystkich zup, przydatny przy gotowaniu sosów, pieczeniu mięs. Dzisiaj klasyczny, drobiowy, z którego powstaną dwie zupy – pomidorowa i kokosowa z kurczakiem, ale to w najbliższej przyszłości – dziś rosół gra główną rolę. Przepis niewiele się różni od przepisu na rosół wołowy , który gotowałam jakiś czas temu. Broth, the base(...)soup 1 onion 2-3 garlic cloves allspice peppercorn bay leaves 3-4 pepperoncinos . Mięso umyj, włóż do garnka, wsyp łyżkę soli zalej zimną wodą i odstaw na 1-2 godziny. Warzywa obierz, cebulę opiecz nad palnikiem, jeśli nie masz kuchenki gazowej opiecz ją w piekarniku. Gdy mięso się ‚wyleży’ w solance opłucz je i włóż z powrotem do garnka
Martyna Cooks