mięso peklowane - 391 przepisów (strona:15/27)

polędwiczka suszona, pyszna domowa wędlina 238

umyte polędwiczki o masie około kilograma,  wkładamy do kamionki, lub nierdzewnego garnka (absolutnie nie nadają się do tego garnki emaliowane). Zasypujemy polędwiczki mieszanką peklującą i dokładnie, z każdej strony wcieramy ją w mięso.  Całość wstawiamy w chłodne miejsce na sześć dni, pamiętając o tym, by codziennie przełożyć mięso. Po sześciu dniach wyjmujemy polędwiczkę z peklówki, lekko płuczemy

Miód i pieprz
szynka domowa bez pośpiechu suszona 155

składniki. Foremne szynki o masie około kilograma,  wkładamy do kamionki, lub nierdzewnego garnka (absolutnie nie nadają się do tego garnki emaliowane). Zasypujemy szynki mieszanką peklującą i dokładnie, z każdej strony wcieramy ją w mięso.  Całość wstawiamy w chłodne miejsce na sześć dni, pamiętając o tym, by codziennie przełożyć mięso. Po sześciu dniach wyjmujemy szynki z peklówki, lekko płuczemy

Miód i pieprz
Wędlina z piersi kurczaka. Batony drobiowe – w dwóch wersjach 209

tych batonów drobiowych zawsze jest pierś z kurczaka i wędzony boczek – dodaje smaku, wędzonego aromatu i nawilża drobiowe mięso swoim tłuszczem. W przepisie nie ma soli i nie jest to pomyłka czy zaniedbanie z mojej strony. Boczek który kupuję jest peklowany na sucho i wędzony na zimno – dla mnie jest już wystarczająco słony i bez problemu swoją słonością doprawia cienko(...)mięsa, z płynu utworzy się galaretka. Na dugi dzień odkręcamy wędliny z folii i kroimy w cienkie plastry. Gotowe batony można razem z folią zamrozić albo zapakować pakowarką próżniową. Wędlina bez tych zabiegów pozostanie w lodówce świeża przez około 4-5 dni. SKŁADNIKI 3 spore piersi kurczaka z wolnego wybiegu, razem 650-700g 90-100g boczku, peklowanego

Karo in the Kitchen
Kasseler z ananasem – egzotyczna pieczeń wieprzowa 174

Dzisiaj danie obiadowe, w którym występuje jedno z podstawowych mięs kuchni niemieckiej, czyli kasseler. Jest to peklowana i lekko wędzona wieprzowina. Dodaliśmy do tej typowej pieczeni trochę egzotyki, czyli ananasa i wyszło pyszne i sycące danie. Zachęcamy do spróbowania. Przepis Składniki: pół puszki ananasa (425 ml) 800 g kasseler’a bez kości 5 łyżek oliwy łyżka sosu sojowego łyżeczka(...)zagęszczacz do sosów Na pewno można w Polsce kupić kasseler’a, ale jeżeli byłby z tym duży problem, można wykorzystać dowolne mięso nadające się na pieczeń, z tym, że trzeba wtedy dopasować długość pieczenia. Kasseler jest peklowany co skraca czas jego przygotowania. Przygotowanie: Ananasa odsączamy, sok zostawiamy jeszcze nam się przyda. Oliwę, dwie łyżki soku z ananasa, sos sojowy

KasiaiKrzysiu.pl
Przysmak śniadaniowy(mielonka) 213

g/kg -cukier 1 g/kg -pieprz ziołowy 2 g/kg -suszony koperek 1 g/kg -oregano 1 g/kg Wykonanie -z łopatki pozyskujemy 600 g chudego mięsa które kroimy w kostkę 1,5 na 1,5 cm i peklujemy peklo solą 18-20 g /kg i dodajemy 50 g wody i mieszamy do kleistości wstawiamy do lodówki -łopatkę tłuściejszą traktujemy szarpakiem -boczek bez skóry

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Przysmak śniadaniowy(mielonka) 292

g/kg -cukier 1 g/kg -pieprz ziołowy 2 g/kg -suszony koperek 1 g/kg -oregano 1 g/kg Wykonanie -z łopatki pozyskujemy 300 g chudego mięsa które kroimy w kostkę 1,5 na 1,5 cm i peklujemy peklo solą 18-20 g /kg i dodajemy 20 g wody i mieszamy do kleistości wstawiamy do lodówki -łopatkę tłuściejszą traktujemy szarpakiem -boczek bez skóry

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Boczek z chrupiącą skórką do chleba 147

Takie domowe wędliny są przepyszne i najlepsze do chleba. Wiemy co mielimy, peklujemy i jakie dodatki wkładamy a potem cieszymy się pyszną wędliną. Jeśli jeszcze uda nam się zakupić mięso od dobrego hodowcy to już "niebo w gębie". Zapraszam do zrobienia własnej wędliny. Boczek z chrupiącą skórką do chleba. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Golonka duszona z kapustą - w wolnowarze 243

zrobienia w wolnowarze. Kapusta, po tylu godzinach duszenia,  jest  bardzo aromatyczna, co sprawdziłam już wcześniej gotując bigos. Mięso miękkie i  różowe w środku co jest zasługą długiego peklowania. Można oczywiście kupić gotową peklowaną golonkę , ale sądzę, że zrobiona w domu będzie lepsza. Wymaga tylko cierpliwości.składniki (2 duże  - 3 małe porcje)1 duża

Stare Gary
drobiowa wędlina spod kamienia, czyli domowy blok konserwowy 1484

peklująca   sól kamienna  25 g cukier brązowy 6 g liść laurowy 2 szt ziele angielskie 3 szt gorczyca biała szczypta pieprz czarny szczypta czosnek suszony szczypta majeranek szczypta dodatkowo 1 łyżka żelatyny kawałek rękawa foliowego do pieczenia, lub innej foli odpornej na wysoką temperaturę  sposób wykonania Piersi kurczaka myjemy, każdą z nich delikatnie rozbijamy tłuczkiem do mięsa(...)tłuczkiem. Następnie dodajemy do moździerza  sól, cukier, pieprz, majeranek oraz czosnek, całość dokładnie mieszamy. Teraz tak wykonaną mieszanką peklująca nacieramy drobiowe piersi.  Naczynie  przykrywamy i odstawiamy w chłodne miejsce na dwadzieścia cztery godziny. Następnego dnia wyjmujemy mięso z naczynia,  przesypujemy je łyżką żelatyny, mieszamy a następnie wkładamy do foliowego rękawa do pieczenia ( lub również dostępnego, woreczka

Miód i pieprz
Schab pieczony z pieprzem i majerankiem 248

pomysłów na suszone, parzone, czy też pieczone mięsa i wędliny. Niezbędnym składnikiem są przyprawy, musimy dać wędlinie czas aby przeszła ich smakiem, oraz wybrać sposób przygotowania produktu końcowego. Polecam dzisiejszy przepis na schab pieczony z pieprzem i majerankiem . Jest pyszny! Szczególnie polecamy przepisy na: domowa szynka schab suszony z pończochy schab peklowany parzony schab suszony w piekarniku. pieczona karkówka(...)czubata łyżeczka pieprzu cytrynowego 1 czubata łyżeczka pieprzu młotkowanego z kolendrą 1 łyżka suszonego tymianku 1 łyżka majeranku 2-4 ząbków czosnku Jak zrobić pyszny schab pieczony? Sposób poniżej. Mięso od schabu myjemy i dokładnie osuszamy ręcznikiem papierowym. Mięso obwiązujemy wędliniarskim sznurkiem, aby po upieczeniu mięso miało ładny kształt. Do miseczki wkładamy sól, sól peklową, oba rodzaje pieprzu, majeranek oraz

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
szynka dymiona w domowej wędzarni 191

jeżeli tyko zachowany podane proporcje, ilości soli, wielkości szynek i czasu peklowania, to wyrób nie może się nie udać. Peklówka jest szybka i łatwa, ale wcale nie znaczy że wykonane w ten sposób wyroby są mniej smaczne, wręcz przeciwnie, jest to jeden z moich ulubionych sposobów, przygotowywania mięsa do wędzenia. Po sześciu dniach wyciągamy mięso z peklówki, myjemy(...)wyjmujemy i pozwalamy aby obciekły. Teraz możemy już powiązać mięso sznurkiem. Obwiązujemy szynki ściśle sznurkiem (koniecznie z włókien naturalnych), nadając im teraz ostateczną formę. Powiązane szynki wieszamy i pozostawiamy w spokoju na dwanaście godzin. Jest to czas który pozwoli na wyrównanie się poziomu soli w mięsie po peklowaniu i moczeniu. Kolejnego dnia rozpalamy wędzarnię. Szynki mocujemy na wędzarnicze kije

Miód i pieprz
polędwica wędzona we własnej wędzarni 190

jeżeli tyko zachowany podane proporcje, ilości soli, wielkości schabu i czasu peklowania, to wyrób nie może się nie udać. Peklówka jest szybka i łatwa, ale wcale nie znaczy że wykonane w ten sposób wyroby są mniej smaczne, wręcz przeciwnie, jest to jeden z moich ulubionych sposobów, przygotowywania mięsa do wędzenia. Po sześciu dniach wyciągamy mięso z peklówki, myjemy(...)pozwalamy aby obciekło. Teraz możemy już powiązać mięso sznurkiem. Obwiązujemy schab ściśle sznurkiem (koniecznie z włókien naturalnych), nadając mu teraz ostateczną formę. Powiązane polędwice wieszamy w przewiewnym miejscu i pozostawiamy w spokoju na dwanaście godzin.  Jest to czas który pozwoli na wyrównanie się poziomu soli w mięsie po peklowaniu i moczeniu. Kolejnego dnia rozpalamy wędzarnię. Polędwice wieszamy na wędzarnicze

Miód i pieprz
Placki ziemniaczane z pastrami 126

się je ? Pastrami (pastrima, pastrama, pastrome) oznaczało sposób przechowywania i konserwowania mięsa, zanim w naszych kuchniach pojawiły się lodówki. W tamtych czasach sól była najważniejszą przyprawą, która konserwowała mięso. Pastrami dotarło do Stanów Zjednoczonych z falą żydowskiej imigracji w drugiej połowie XIX wieku. Rumuńscy Żydzi robili pastrami z gęsich piersi, ale wołowy mostek okazał się być bardziej opłacalny(...)głowach właścicieli Pastrami Deli po powrocie ze Stanów Zjednoczonych. Przygotowanie receptury i dopracowanie smaku zajęło im kilka miesięcy. Mostki wołowe najpierw są peklowane w mieszance ziół, przypraw, brązowego cukru i peklosoli. Po 10 dniach mięso jest odsalane, osuszane i nacierane kolejną mieszanką przypraw, a następnie mięso jest poddawanie wędzeniu. I co jest ważne, 100 g produktu wyprodukowano

Kulinarne przygody Gatity
Mielonka z udek kurczaka 228

możecie dowolnie przyprawić (ja dodałam sól, pieprz i czubrycę czerwoną). Składniki na szynkowar o pojemności do 1,5 kg mięsa: 1 kg wyluzowanych udek z kurczaka (waga bez kości i skórek) 1/4 szklanki wody 1 łyżeczka żelatyny 1 łyżeczka soli peklowanej 1,5 łyżeczki czubrycy czerwonej odrobina pieprzu Udka umyć, osuszyć, pokroić na mniejsze kawałki. Zmielić w maszynce na średnich

Ugotować
Wędliny domowe-mielonka 213

dlatego już mam plan na następne wyroby.Najważniejsze,że można tworzyć przeróżne wędliny i z rożnych mięs. Czego potrzebujemy: 70 dag mięsa mielonego ( u mnie łopatka) 30-40 dag filet z indyka ( może być filet z kurczak) sól peklowana 15 gr można dodać inną przyprawę ( próbujemy jak nam odpowiada do smaku) pieprzu, tak ok pół łyżeczki 5 ząbków czosnku

W kuchennym oknie Ewy