mięso peklowane - 391 przepisów (strona:16/27)

Wędliny domowe-mielonka 188

dlatego już mam plan na następne wyroby.Najważniejsze,że można tworzyć przeróżne wędliny i z rożnych mięs. Czego potrzebujemy: 70 dag mięsa mielonego ( u mnie łopatka) 30-40 dag filet z indyka ( może być filet z kurczak) sól peklowana 15 gr można dodać inną przyprawę ( próbujemy jak nam odpowiada do smaku) pieprzu, tak ok pół łyżeczki 5 ząbków czosnku

W kuchennym oknie Ewy
SZYNKA Z INDYKA Z ZIELONYM PIEPRZEM Z SZYNKOWARA 166

skórę. 1/3 mięsa pokroić w bardzo malutką kostkę,tak drobno jak tylko jest to możliwe,pozostałe zaś mięso na ok 3 cm kawałki. Mięso ze sobą połączyć,dodać wodę,musztardę,żelatynę,przyprawę oraz sól peklującą - całość dokładnie wyrobić.Użyłam do tego robota kuchennego z końcówkami do ciasta - wyrabiałam ok 10 min. Na końcu dorzuciłam zielony pieprz w całości i ręcznie

Niespełnione zdolności kulinarne
Szynka peklowana 182

robię je sama. Głównie są to pasztety , pieczenie czy wędliny. Dzisiaj  pokażę Wam sposób na szynkę peklowaną. Jest soczysta, smaczna i bez zbędnych dodatków ulepszających. Wymaga trochę cierpliwości i czekania, ale zapewniam Was, że warto. Wcześniej pokazywałam Wam pieczeń z mięsa mielonego z porem, która jest równie pyszna i idealna na kanapki (przepis) Składniki 1 kg szynki 1 łyżeczka(...)godziny. Po upływie tego czasu włożyć mięso do rękawa do pieczenia, zawiązać szczelnie z obu stron i widelcem nakłuć w worku  trzy dziurki. Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C około 1,5 h , a 15 minut przed końce pieczenia rozciąć worek i piec, aby szynka się przyrumieniła szynka peklowana

O kuchni z uczuciem
Blok konserwowy z szynki i łopatki 183

mięsa,pieprz czarny 3g/kg mięsa,oregano 1,5g/kg,majeranek 0,5g/kg,mała główka czosnku wyciśniętego przez praskę,odrobinę wody Wykonanie: Mięso tniemy na 1,5 do 2 cm plastry i traktujemy je tłuczkiem do schabowych ale bez przesady.następnie peklujemy szynką i łopatkę w osobnych pojemnikach na 24h i wyrabiamy rączkami aby nabrało kleistości. Następnie po 24h dodajemy wszystkie przyprawy

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Pastrami, co to jest i skąd się wzięło? 371

jest to pastrami, z którego słynie kultowa kanapka Pastrami Reuben? Czy za 40 zł, producent faktycznie  wołowinę pekluje na mokro w mieszance 30 ziół i przypraw, potem naciera kolejną mieszanką ziół i przypraw i wędzi, a potem to mięso rozpływa się w ustach? Chłopcy z Pastrami Deli dbają o jakość, poświęcają produktowi swój czas i całą uwagę, nie przyspieszają

Blondynka Gotuje
Domowa wędlina. Łopatka peklowana, 3 razy krótko parzona 5482

Często piekę kawałek mięsa żeby użyć go potem jako wędliny do chleba bo szynki sklepowe nam po prostu  nie smakują. Ale pieczeń to pieczeń. Może by

Smaczna Pyza
Łopatka pieczona w winie 111

również zechcecie skosztować i skusicie się na własne wyroby? :)  Łopatka pieczona w winie SKŁADNIKI: łopatka około 700 g sól do peklowania około 4 łyżeczki 3- 5 liści laurowych 3 ząbki czosnku 200 ml białego wina PRZYGOTOWANIE: Mięso myjemy i nacieramy peklosolą, Następnie zawijamy dokładnie nićmi bądź naciągamy siatką do wyrobów. Liść laurowy oraz plastry czosnku wciskamy między siatkę

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Szynka z tłuszczykiem 202

ziele angielskie 10-15 kulek do parzenia -liść laurowy 4-8 listków do parzenia -pieprz kolorowy mała łyżeczka kulek do parzenia Wykonanie Kupione mięso myjemy pod bieżącą wodą i topimy w solance z peklo solą.Czas peklowania 5-10 dni oczywiście ma być zgodnie z tabelą .Link do tabeli powyżej. Po wyjęciu z solanki po ustalonym czasie peklowania szynki płuczemy

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Boczek z golonką 185

boczku,ugotować i zmielić na sitku fi 2 dwa razy Przyprawy - czosnek zgnieciony w prasce 3-4 ząbki -pieprz czarny 2 g /kg mięsa -majeranek 0,5 g /kg mięsa -sól kamienna nie jodowana 18 g/ kg boczku -peklo sól 16 g / kg golonki -trzy szt. liścia laurowego Wykonanie Kupiony boczek myjemy i osuszamy.Dopasowujemy wymiarami do naszej praski.Z jednego odcinamy(...)godz. Dalej przygotowujemy golonkę tniemy na kawałki bez ścięgien samo chude mięsko które traktujemy delikatnie tłuczkiem do schabowych następnie peklujemy peklo solą i dokładnie wyrabiamy.Wkładamy do lodówki na 24 godz. Po 24 godz wszystkie mięso przyprawiamy najpierw czosnkiem nacieramy następnie dajemy pieprz,majeranek i na koniec do golonki dodajemy zmielone skórki.Wszystkie przyprawy mają być równomiernie rozprowadzone po mięsie

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Szynka pekolwana- pieczona 120

Wszystkie składniki oprócz soli peklowanej i czosnku, doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy ok. 5-8 min. Kiedy zalewa będzie już letnia, dodajemy sól peklowaną i dokładnie mieszamy. Studzimy marynatę i dodajemy do niej szynkę. Wyciskamy ząbki czosnku. Mięso odstawić w zimne miejsce na ok, 4-5 dni. codziennie obracać. Po zapeklowaniu szynkę wyjąć osuszyć. Włożyć do naczynia, nie nakrywać. Piec pierwsze

W kuchennym oknie Ewy
domowa parzona szynkowa kiełbasa 731

ustępuje innym szynkowym mięsiwom, a niektóre nawet przewyższa. składniki na dwie kiełbasy 1,5 kg kawałków mięsa z szynki wieprzowej ( gorsze części pozostałe z wykrajania szynek) osłonki białkowe do kiełbas ( ja użyłem osłonek kalibru 55 mm) 1 łyżka żelatyny mieszanka peklująca   ( ilość podana na obie kiełbasy) sól kamienna  30 g saletra 2 g możemy też użyć gotowej mieszanki

Miód i pieprz
Schab ze słoika 166

Przepis ze strony Kulinarne Przygody Gatity . Agata, prowadząca blog, co rusz powoduje, że "muszę to zrobić ". No to robię !  I warto

Stare Gary
Boczek peklowany i gotowany 131

czas. Polecam Wam boczek peklowany i gotowany. Idealny na kanapki z musztardą lub chrzanem. Taki najbardziej lubią moi mali i duzi mężczyźni.  Wcześniej podawałam Wam przepis na szynkę peklowaną przepis znajdziecie tutaj . Boczek po moczeniu się kilka dni w zalewie można ugotować tak jak zrobiłam to ja lub upiec w piekarniku, najlepiej w rękawie do pieczenia. Składniki(...)mięsem. Przykryć i odstawić do lodówki na 5-6 dni. Po tym czasie wyciągnąć boczek z wody, osuszyć, a następnie włożyć go do garnka z wodą , dodać majeranek, papryki, pieprz, liść laurowy i sól. Wszystko razem gotować aż boczek będzie miękki. Ja gotowałam około 45 minut i zostawiłam we wrzątku do ostygnięcia. Boczek wyjąć i schłodzić. boczek peklowany i gotowany

O kuchni z uczuciem
Pieczony schab peklowany 181

jest tak pyszny. Część zjedliśmy na obiad, a pozostały kawałek przeznaczyliśmy jako wędlinę do kanapki. Kolejnym razem muszę spróbować szynki peklowanej. Składniki: 70 dag schabu ok 15 g soli peklowej zioła prowansalskie słodka mielona papryka smalec Sposób wykonania: 1. Mięso umyć, osuszyć. Natrzeć solą peklową, ziołami prowansalskimi i słodką mieloną papryką. Nie należy użyć więcej niż 20 g soli

Kuchnia domowa Ani
Kiełbasa wieprzowo - drobiowa. 192

zestawienie , ale ja takie lubię . Mięso drobiowe daje delikatność a wieprzowe  wyrazisty smak. Mięso  jest częściowo zmielone a częściowo pokrojone w kawałki , trochę  mniejsze niż 1 x 1 cm. Składniki 1 kg wieprzowiny ( łopatka) 1/2 kg filetów drobiowych 1/2 łyżeczki soli peklowanej 1 łyżka soli zwykłej 1/2 łyżeczki cukru 5-6 ząbków czosnku ( nie koniecznie) 1 łyżka

Eli Gotowanie