mięso peklowane - 391 przepisów (strona:10/27)

Mięsa pieczone 241

szynkę a za kilka dni, przed Świętami-schab, karkówkę i boczek.Najpierw oczywiście musimy wybrać mięso a potem tylko przygotować solankę do jego zapeklowania.W tej samej solance może peklować się jednocześnie kilka kawałków mięsa.Składniki solanki:-15 dkg soli-1 duża łyżka soli peklowej-3-4 ząbki czosnku-kilka ziaren ziela angielskiego-kilka ziaren pieprzu-szczypta kolendry-kilka listków laurowych

Maminek kulinarny
Schab z szynkowaru 195

którego opis i informacje o tym, gdzie go kupić, znajdziecie tutaj: http://proste-przepisy.pl/szynkowar-opis-i-recenzja/ . Lista zakupów: Ok. 1 kg schabu wieprzowego Przyprawy: 2 łyżeczki soli do peklowania Może być też zwykła, ale wtedy mięso poszarzeje i być może „wytrzyma” w lodówce trochę krócej. Pieprz Pieprz ziołowy Majeranek Czosnek (granulowany lub świeży)   listonic_type='other';listonic_theme='addToShoppingList1';listonic_name(...)Schab z szynkowaru'; listonic_content='1 kg schabu wieprzowego 2 łyżeczki soli do peklowania Pieprz Pieprz ziołowy Majeranek Czosnek (granulowany lub świeży)'; document.write(" "); Myjemy mięso i obtaczamy je w przyprawach. Pozostawiamy mięso w misce w przyprawami i wstawiamy je do lodówki na ok. 48 godzin, by zdążyło się przegryźć. Po dwóch dobach przekładamy mięso do szynkowaru dociskamy sprężyną i zamykamy

Proste-przepisy.pl
Schab ze śliwką 215

peklowany parzony bez dodatków. Pięknie prezentuje się na półmisku wędlin i jeśli go przygotujecie będzie stanowić świetną przystawkę, np podany jak w tym przepisie np. z galaretą , takie domowe wędliny są świetną przekąską podczas wszelakich domowych imprez nie tylko od święta. Składniki: 2 kawałki schabu bez kości po 1,5 kg 2 łyżki soli 1 łyżka saletry potasowej do mięsa(...)śliwki stawiają opór to znaczy, że jest ich wystarczająca ilość. Następnie układamy mięso w garnku, wlewamy cały płyn i przyprawy z naczynia, w którym peklowały się schaby i wlewamy tyle wody, aby mięso było przykryte, oraz dodajemy 2 łyżki musztardy (musztarda nada mu wyrazistego smaku, ostrości i nada kruchości). Zagotowujemy wodę i parzymy pod przykryciem na małym ogniu przez

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Schab ze śliwką 141

peklowany parzony bez dodatków. Pięknie prezentuje się na półmisku wędlin i jeśli go przygotujecie będzie stanowić świetną przystawkę, np podany jak w tym przepisie np. z galaretą , takie domowe wędliny są świetną przekąską podczas wszelakich domowych imprez nie tylko od święta. Składniki: 2 kawałki schabu bez kości po 1,5 kg 2 łyżki soli 1 łyżka saletry potasowej do mięsa(...)śliwki stawiają opór to znaczy, że jest ich wystarczająca ilość. Następnie układamy mięso w garnku, wlewamy cały płyn i przyprawy z naczynia, w którym peklowały się schaby i wlewamy tyle wody, aby mięso było przykryte, oraz dodajemy 2 łyżki musztardy (musztarda nada mu wyrazistego smaku, ostrości i nada kruchości). Zagotowujemy wodę i parzymy pod przykryciem na małym ogniu przez

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Szynka peklowana i gotowana babci Basi 186

jako obkład do kanapek do pracy i nie tylko. Składniki : 1 kg mięsa z szynki, biodrówki , Do zapeklowania roztwór , który wstrzykujemy w środek mięsa strzykawką zakupioną w aptece : 100 ml wody z 25 g. soli peklującej. Po wstrzyknięciu solanki wstawiamy do zimnej zalewy : Na 1 litr wody : kilka ziaren ziela angielskiego(...)liście laurowe, kilka ziaren pieprzu. Przyprawy te zagotować w wodzie . Do tego , ale do ostudzonej wody z przyprawami dodajemy : 50 gram soli peklującej ( 1 paczka ) 3 ząbki czosnku, 2 łyżki majeranku, Zamoczone mięso zostawiamy na kilka dni (3-4 dni ) w lodówce. Codziennie odwracamy.   Po wyznaczonych dniach, wyjmujemy mięso z zalewy i robimy nową . Na 2 litry wody dodajemy

Pysznosci Babci Basi
peklowana wieprzowa łpatka, wędlina pieczona w niskiej temperaturze 181

uważanymi za szlachetniejsze) , mięsami takimi jak szynka, karkówka czy schab. składniki  1,5 kg ładnego kawałka wieprzowej łopatki sucha mieszanka peklująca  ( ilość podana na półtorej kilo mięsa) sól kamienna  30 g saletra 3 g cukier brązowy 7 g liść laurowy 2 szt ziele angielskie 4 szt gorczyca biała płaska łyżeczka kolendra 3 ziarna(...)peklującą, wykonaną w poniższy sposób. Do moździerza wkładamy liść laurowy, ziarno ziela angielskiego, gorczycę, ziarno pieprzu i kolendrę,  ubijamy tłuczkiem a następnie wsypujemy sól, cukier, saletrę, oraz czosnek, całość dokładnie mieszamy i wcieramy przyprawy w łopatkę.  Naczynie  przykrywamy i odstawiamy w chłodne miejsce na pięć, sześć dni, pamiętając o tym aby każdego dnia,  przełożyć mięso. Zapeklowaną

Miód i pieprz
Kurczak peklowany pieczony 195

chyba najsmaczniejszy kurczak pieczony w całości.Jego smak jest nie do opisania.Potrzebujemy jedynie kurczaka o wadze ok. 2 kg i solankę.Skład i przygotowanie solanki jak w mięsach pieczonych.Jedyna różnica to czas peklowania- w przypadku kurczaka tylko 24 godziny.Przed włożeniem do solanki kurczaka dokładnie myjemy w zimnej wodzie.    Po wyjęciu z solanki ponownie go dokładnie myjemy i osuszamy.Nacieramy

Maminek kulinarny
Kiełbasa Wojskowa 156

jelita wieprzowe cienkie 28/32 -woda 100 ml. podczas dodawania przypraw - woda 50 ml. przed napełnieniem w jelita WYKONANIE Kupione mięso myjemy pod bieżącą wodą. Karkówkę i łopatkę tniemy w kostkę 4 na 4 cm i umieszczamy w osobnych pojemnikach, peklujemy zgodnie z gramaturą(...)Słoninę tniemy w kostkę i stopniowo solimy. Mieszamy bardzo dokładnie aby całość kostki była pokryta solą. Wołowinę kroimy  w kostkę około 2 na 2 cm. Wszystko peklujemy 48 godzin. Każdy rodzaj mięsa ma byś w osobnym pojemniku. Odstawiamy do lodówki temperatura 4-6 stopni. Po tym czasie rozdrabniamy mięso, mieszamy ze sobą wszystkie mięso,dodajemy wodę

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Pyszna domowa szynka wędzona 192

przygotowania szynki użyłam łopatkę. Pojawiły się obawy, czy to dobry wybór. Jak się ukazało bardzo dobra decyzja. Szynka wyszła pyszna, bardzo soczysta. składniki 2x1,5 kg mięsa z łopatki"kuleczka" Peklowanie 200g peklosmaczka Tradismak 5 szt ząbków czosnku

Kulinarne pyszności Molki
Drobiowa szynka z szynkowaru 149

łyżeczki żelatyny spożywczej 1. Filety kroimy na kawałki około 5 cm. Każdy kawałek delikatnie rozbijamy tłuczkiem. Posypujemy pieprzem i czosnkiem. Do wody dodajemy cukier puder i sól peklującą. Roztworem zalewamy przygotowane mięso. Mieszamy je ugniatając przez około 5 minut, aż mięso wchłonie wodę i będzie klejące. Wstawiamy do lodówki na 24h. 2. Po upływie 24h mięso posypujemy żelatyną i dokładnie

Szefowa kuchni
Golonka z mięsem mielonym z szynkowara 187

rozbić. Wrzucić do dużej miski. Dodać mięso mielone, pieprz ziołowy, zmiażdżone ząbki czosnku, chilli, słodką paprykę w proszku, majeranek. Do wody dodać cukier puder i sól do peklowania, wymieszać i wlać do mięsa. Dokładnie wymieszać i doprawić do smaku. Przykryć folią spożywczą i wstawić na noc do lodówki. Następnego dnia jeszcze raz wszystko przemieszać i włożyć do woreczka od szynkowaru

Kuchnia Pokoleń
MIELONKA SEKRETNA- CZOSNKOWA SŁOIKOWA 142

łyżeczka soli czosnkowej * 1 łyżeczka  żelatyny spożywczej * 1/3 szklanki wody Wykonanie: Pierś z kurczaka i łopatkę wieprzową przepuścić przez maszynkę do mielenia mięsa. Powstałe mięso mielone wymieszać z wodą, żelatyną, solą peklującą, solą czosnkową, przyprawą sekretna i czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Mięso przełożyć do słoików ( do pełnego słoika), mocno zakręcić pokrywką. Słoiki układać w garnku, zalać wodą na taka

Zrób to smacznie
Golonka po Bawarsku... 228

przyrządzę golonkę po Bawarsku, zawsze uwielbiałam smak tak idealnie doprawionego i rozpływającego się w ustach mięsa... Nie sztuką jest go tak dobrze przyrządzić, nie którzy "peklują" najpierw golonki inni po prostu nacierają mięso przyprawami i zostawiają na 1 noc do " przegryzienia". Ja jednak należę do tych mniej cierpliwych niż leniwych i jak najszybciej chcę skonsumować moja golonkę, więc wybieram sposób

Zainspiruj się kuchnią
domowe wędliny - schab peklowany 301

jałowca szczypta rozmarynu szczypta tymianku 10 ziaren pieprzu 1 obrany ząbek czosnku   wykonanie: Mięso umyłam. Wodę przegotowałam i ostudziłam. Do letniej wody dodałam sól peklującą i wszystkie przyprawy, mieszałam do rozpuszczenia się soli. Mięso ułożyłam dość ściśle w naczyniu (użyłam plastikowego pojemnika po lodach), zalałam solanką (mięso nie może wystawać ponad płyn!), przykryłam i odstawiłam do lodówki

babka w formie
Boczek rolowany wędzony 181

Boczek wędzony rolowany.Z lewej peklowany na mokro z prawej na sucho natarty czosnkiem i z przyprawami Przepis Więc tak ten z lewej jest peklowany na mokro 80g peklo soli na litr wody.5 dni.Po pięciu dniach osuszamy mięso,można go trochę obić młotkiem do schabowych(...)był bardziej plastyczny i zwijamy ciasno .Dajemy w siatkę i dodatkowo wiążemy dla pewności ,aby później przy krojeniu się nie rozpadał. Ten po prawej peklowany na sucho 18-20 g peklo soli na kg mięsa następnie czosnek z praski przyprawy dowolne i zwijamy ciasno. Pakujemy w siatkę i dodatkowo wiążemy dla pewności i do lodówki na 3-5 dni,mowa

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.