mięso peklowane - 391 przepisów (strona:19/27)

Szynka w doskonałej marynacie 172

ziaren ziela  angielskiego 3-4 ząbki czosnku 3-4 liście laurowe 1 łyżeczka miodu sól peklowania 1-2  torebki 3/4 szklanki oliwy z oliwek 2 łyżki majeranku woda mineralna niegazowana ok. 1-2 l. ok. 1,5 kg.dowolnego mięsa (karkówka, pierś z indyka,szynka, schab) WYKONANIE  Mięso w takiej marynacie powinno leżeć 12 godzin. Szynkę pieczemy

W kuchennym oknie Ewy
Domową kiełbasę wcale nie jest trudno zrobić. 145

czosnku łyżka cukru 0,5 l wody 3 łyżki majeranku czarny pieprz 50 g sól peklująca ( pektosolu) jelita Czyste i suche udka oddzielamy od kości i kroimy  w  kostkę (+-)3  x 3 centymetry,  podana waga jest już wagą czystego mięsa. Wieprzowinę kroimy w podobnej wielkości kostkę.  Do wieprzowiny dajemy jakieś 40 g pektosolu, a resztę

Dieta moja pasja
Schab w sosie ziołowym. Sztuka mięsa. 165

sosie ziołowym został przygotowany na bazie schabu peklowanego parzonego , ale że przygotowanie takiego schabu zajmuje kilka dni poniżej podam Wam przepis na przygotowane takiego dania ze świeżego kawałka schabu. Polecam też nasz przepis na schab w sosie śmietanowym bez mąki. Przepis na schab w białym sosie z ziołami. Sztuka mięsa: Składniki: 1 kg schabu wieprzowego 2-3 szklanki wrzącej wody

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Kiełbasa chłopska w jelicie grubym 206

g/kg - jelita wieprzowe grube WYKONANIE Kupiony surowiec myjemy pod bieżąca wodą. Łopatkę kroimy jak leci bez klasyfikacji mięsa na grubość od 0,5 cm do 2,5 cm kroimy w paski i kostkę. Podgardle w paski około 2 x 5 cm. Wszystko peklujemy i solimy na okres 48 godzin. Przechowujemy w lodówce. Po tym czasie podgardle mielimy na sitku

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Chłopska 203

WYKONANIE Kupiony surowiec myjemy pod bieżąca wodą. Łopatkę kroimy jak leci bez klasyfikacji mięsa na grubość od 0,5 cm do 2,5 cm kroimy w paski i kostkę. Podgardle w paski około 2 x 5 cm. Wszystko peklujemy i solimy na okres 48 godzin. Przechowujemy w lodówce. Po tym czasie podgardle mielimy na sitku fi 10 mm i dodajemy

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Szynka z szynkowara zapiekana w piekarniku 1843

Przepis Szynkę kulkę peklujemy zgodnie z tabelą peklowania następnie płuczemy pod bieżącą wodą i osuszamy. http://wedlinydomowe.pl/…/ta…/1327-tabela-peklowania-mokrego Osypujemy ulubionymi przyprawami i wkładamy do szynkowara parzymy woda 80 stopni do momentu gdy mięso w środku będzie miało 65 -68 stopni.Wyjmujemy z szynkowara i wkładamy do piekarnika 160-180 stopni 20 min termo obieg.Produkt wychodzi soczysty w środku z leciutko

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Golonka po chłopsku 206

Golonka w szynkowarze już była...ale teraz ciut inaczej..tzn.tym razem jest to cała golonka- oczywiście bez kości..i była peklowana....jeśli ktoś nie lubi tłustych mies, może usunąć nadmiar tych tłustości z golonki..U mnie oczywiście golonka robiona w szynkowarze..a przyprawy..wszystko zależy od wielkości golonki i własnego gustu i smaku..ja akurat miałam przyprawę typowo(...)zamknięty szynkowar wystudzić, a później włożyć do lodówki na ok 10 godzin.Po tym czasie golonkę wyciągnąć z szynkowaru.Odwrócić do góry dnem i polać przez chwilę dno gorącą wodą[ mięso samo wyskoczy

Moje domowe kucharzenie
Domowa wędlina z piersi kurczaka 371

piersi kurczaka. Prosta w przygotowaniu. Najwięcej czasu zajmuje trzymanie mięsa w solance a następnie powolne jego gotowanie. Naszą domową wędlinę przygotowaliśmy w ten oto prosty sposób: SKŁADNIKI duża ładna pierś z kurczaka 4 ząbki czosnku 2 liście laurowe 4 ziela angielskie sól pieprz 2 łyżeczki mieszanki ziołowej do peklowania Sekret Dziadka Feliksa Solanka: woda sól WYKONANIE Pierś kroimy na dwie(...)wrzącej wody dodajemy sól (tyle by surowe jajko utrzymywało się na powierzchni lub się tylko lekko zatapiało). Studzimy. Piersi układamy w kamionkowym naczyniu. Zalewamy ostudzoną solanką by przykryła mięso. Jeśli mięso będzie wypływać na powierzchnię dociskamy je mniejszym naczyniem. Trzymaliśmy mięso w solance przez całą noc. Następnego dnia wyjmujemy mięso z naczynia. Każdy kawałek zwijamy w rulon i owijamy ściśle

OstryKęs
Domowa wędlina z piersi kurczaka 6227

piersi kurczaka. Prosta w przygotowaniu. Najwięcej czasu zajmuje trzymanie mięsa w solance a następnie powolne jego gotowanie. Naszą domową wędlinę przygotowaliśmy w ten oto prosty sposób: SKŁADNIKI duża ładna pierś z kurczaka 4 ząbki czosnku 2 liście laurowe 4 ziela angielskie sól pieprz 2 łyżeczki mieszanki ziołowej do peklowania Sekret Dziadka Feliksa Solanka: woda sól WYKONANIE Pierś kroimy na dwie(...)wrzącej wody dodajemy sól (tyle by surowe jajko utrzymywało się na powierzchni lub się tylko lekko zatapiało). Studzimy. Piersi układamy w kamionkowym naczyniu. Zalewamy ostudzoną solanką by przykryła mięso. Jeśli mięso będzie wypływać na powierzchnię dociskamy je mniejszym naczyniem. Trzymaliśmy mięso w solance przez całą noc. Następnego dnia wyjmujemy mięso z naczynia. Każdy kawałek zwijamy w rulon i owijamy ściśle

OstryKęs
Pstrąg smażony peklowany w ziołowej marynacie 151

W piątek na naszym stole z reguły gości ryba. Mama kultywuję tą tradycję i stara się aby w tym dniu nie jeść mięsa, nie tylko

Gosia gotuje
Łopatka z szynkowaru 115

Najlepiej smakuje mi moja wędlinka, mojej robotyŁopatka z szynkowaru SKŁADNIKI:łopatki b/k - 1 kgmajeranek -1 łyżkasól peklowana -2 łyżeczkiczosnek - 2 ząbkiżelatyna - 2 łyżeczkiwoda - 100 mlsól i pieprz do smakuPRZYGOTOWANIE:Łopatkę umyć, osuszyć, pokroić w kostkę. Następnie każdy kawałek mięsa pobić tłuczkiem do mięsa. Ząbki czosnku obrać, przecisnąć do mięsa, dodać przyprawy, żelatynę i wodę, dokładnie rękoma wymieszać. Do szynkowara włożyć

Kuchnia Danusi
Boczek suszony,dojrzewający-a'la włoska Panchetta 243

łyżki dajemy do mieszanki peklującej, a 1 łyżkę po opłukaniu boczku, a przed suszeniem) 1/3 szklanki soli kuchennej 2 łyżeczki soli peklowej 1 łyżka ziaren jałowca  1/2 skl  cukru 3 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę 5 suchych liści laurowych (rozetrzeć drobno) 2 łyżeczki suszonego tymianku 1 łyżeczka posiekanego świeżego rozmarynu Przygotowanie: Mięso myjemy i starannie osuszamy ręcznikiem papierowym

Swojskie jedzonko
Żeberka pieczone 257

można przyrządzić soczyste, smakowite danie.   Najlepiej nadają się do tego żeberka extra-mięsne.   Dwa kilogramy żeberek kroimy na porcje.Przygotowujemy marynatę, w której żeberka będą się peklowały co najmniej przez 12 godzin.Marynata:-1 duża łyżka soli peklowej-15 dkg soli-2-3 ząbki czosnku-kilka ziaren pieprzu i ziela angielskiego-3-4 listki laurowe(...)wody.  Żeberka wkładamy do marynaty.Dociskamy talerzem i pozostawiamy na min. 12 godzin.   W plastry kroimy 3 duże marchewki.Dużą cebulę kroimy w półplasterki.   Wyjmujemy mięso z marynaty, płuczemy w zimnej wodzie, osuszamy i posypujemysłodką papryką.   Obsmażamy żeberka na patelni z olejem i przekładamy do naczynia żaroodpornego.   Na olej wykładamy marchewkę

Maminek kulinarny
Domowa szyneczka z szynkowara 122

potrzebujemy: ok 50 dag  filetu z indyka ok. 50 karkówki sól peklowana ok 15 g pieprz łyżeczka  przyprawa do indyka  lub jak wolimy 2 łyżeczki żelatyny majeranek 1 łyżeczka 1 szklanka wody Wykonanie:  Wykonanie.  Do miski dodajemy pokrojone w duże kawałki mięso Następnie dodajemy sól, żelatynę wodę i przyprawy. Wszystko musimy długo mieszać,aż woda

W kuchennym oknie Ewy
Kiełbasa szynkowa 419

szynki podczas dodawania przypraw -zimna woda 200 ml. Do zmielonej golonki WYKONANIE Mięso po klasyfikacji kroimy: szynkę w kostkę 3-4 cm natomiast golonkę w mniejszą kostkę. Szynkę zmiękczam tłuczkiem ale bez przesady to nie schabowe. Golonkę zostawiamy w postaci kostki. Oba mięska peklujemy w osobnych pojemnikach zgodnie z gramaturą. Czas peklowania 48 godz. Po 24 godz. do szynki dodajemy

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.