mięso peklowane - 391 przepisów (strona:20/27)

Schab z nutą papryki z szynkowaru 178

gości na stole bardzo często. Dzisiaj zapraszam na schab z szynkowaru. Przygotowanie takiego wyrobu jest bardzo proste i może zadziwić każdego, kto ma odczucie, że to skomplikowana czynność... Mięsko peklujemy po czym umieszczamy w szynkowarze i parzymy.. Polecam wszystkim miłośnikom domowych wędlin ... Schab z nutą papryki z szynkowaru SKŁADNIKI: około 700 g schabu bez kości 1 l wody(...)łyżeczki ziół prowansalskich  PRZYGOTOWANIE: Schab myjemy. Do rondla lub garnka wlewamy przegotowaną wodę, dodajemy papryki, sól peklową, zioła, liść laurowy i ziele angielskie - mieszamy. Do zalewy wkładamy mięso. Odkładamy schab w zimne miejsce (u mnie do lodówki na minimum 3 doby). Następnie schab przekładamy do szynkowaru, zalewamy około 100-125 ml wody i zakręcamy. Wkładamy szynkowar do garnka

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Ostry schab z piekarnika. 213

święta, ale też na każdy smaczny dzień :) Pomysł wyszedł przypadkowo...po peklowaniu  solą i cukrem na wędliny suszone. Jeden z kawałków trafił do piekarnika :) Ładny kawałek schabu przesypujemy solą i cukrem, wkładamy do lodówki na 24-36h, co 12h odlewamy soki i wycieramy naczynie... na 1kg mięsa dajemy 2 łyżki soli, 2 łyżki cukru Potem schab przyprawiamy obficie

chleba naszego
Salceson wieprzowy na skórkach 176

WYKONANIE Łopatkę tniemy na kawałki około 6 na 4 cm i peklujemy 48 godzin tak samo postępujemy z resztą surowca oprócz skórek i płuc. Do łopatki 19 g/kg peklosoli a do reszty surowca 18 g/kg soli nie jodowanej. Po tym czasie zaczynamy parzenie łopatki woda 70 stopni mięso parzymy do 65 stopni. Wyjmujemy do ostygnięcia .Następnie do wody wrzucamy skórki

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Domowa szynka peklowana wolno - pieczona 818

prezentuję podpatrzyłam u Beaty i jest to moja pierwsza w życiu peklowana szynka jaką samodzielnie przygotowałam w domu. Jest dokładnie taka jak ze sklepu, różowa i krucha. By ułatwić sobie pracę przy produkcji domowej wędliny warto zaopatrzyć się w termometr i specjalną strzykawkę z igłą do ostrzykiwania mięsa. Ostrzykiwanie mięsa solą peklową skróci czas marynowania nawet

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
TRADYCYJNY BIGOS NA GOLONCE 223

dużą ilością mięsa, grzybów ... do tego tylko, już potem pajda chleba i cóż chcieć więcej?Pewnie ile każdy z Was ma swój niezawodny i wypróbowany przepis na bigos, z ulubionymi dodatkami i przyprawami. Mój jest następujący ...Składniki:1.5kg kiszonej kapusty1 główka włoskiej kapusty (jest bardziej krucha i delikatna niż biała)grzybki suszone wcześniej namoczone2 peklowane golonki20 dkg wędzonego(...)podsmażyć na oleju poszatkowane cebulę, pokrojony w kostkę boczek, i naszą wędlinę. Teraz już tylko wystarczy przełożyć do dużego garnka wszystkie składniki: kapustę kiszoną, włoską, zawartość naszej patelni, obrane mięso z golonek, przyprawić majerankiem, przyprawą do bigosu, słodką papryką, ew.solą i pieprzem oraz koncentratem pomidorowym i ... cierpliwie prypcić na małym ogniu ok 40-50 minut, mieszając od czasu

Walijskie Pichcenie
Szynka pieczona w niskiej temperaturze-na kanapki 1279

domowe wędliny,był już schab pieczony w niskiej temperaturze i okazał się genialny(znajdziecie go  tutaj ),a teraz kolej na szynkę-przepis jest o tyle inny ,że nie peklujemy go przez kilka dni tylko 24 godz w marynacie-szyneczka wyszła mokra i niezwykle soczysta-pychotka.... polecam gorąco.... Składniki: szynka wieprzowa(najlepiej taka kulka )ok 1-1,2kg 4 łyżki(...)patelni na odrobinie oleju z każdej strony.Włożyłam  do naczynia żaroodpornego i wbiłam termometr(jak go nie macie to nic nie szkodzi)   w najgrubszym miejscu  mięsa tak aby końcówka znalazła się w nieco głębiej niż środek szynki ,nie przykrywałam jej   pokrywką. Piekłam 3 godz ,aż osiągnęła 68 stopni na termometrze jak nie macie termometru

Swojskie jedzonko
Pasztet drobiowy z marchewką i szczypiorkiem 165

rodzaj opakowania. Liść laurowy a 120 g   3 szt- Przyprawa o aromatycznym zapachu i korzenno - gorzkim smaku. W masarstwie liście laurowe używa się do sporządzania wywarów stosowanych przy peklowaniu mięs. Nalewki z liści laurowych natarte w skórę łagodzą bóle reumatyczne. Ziele angielskie a 120 g   3 szt - Przyprawa o przyjemnym korzennym aromatem przypominającym zapach i smak: goździków, cynamonu(...)smak pasztetu "kogutek". 1 szt. Liść laurowy a 120 g - Przyprawa o aromatycznym zapachu i korzenno - gorzkim smaku. W masarstwie liście laurowe używa się do sporządzania wywarów stosowanych przy peklowaniu mięs. Nalewki z liści laurowych natarte w skórę łagodzą bóle reumatyczne. 1 szt. Jałowiec ziarno a 120 g - Suszone szyszkojagody, zwane owocami jałowca. Doskonała przyprawa do dziczyzny oraz dań

Różowa kuchnia
Kiełbasa boczkowa w słoiku 264

boczku surowego 3 ząbki czosnku 10 g sól peklująca peklosmaczek K Sekwens przyprawa Sekretna Sekwens  2 łyżki żelatyny sól do smaku  Wykonanie Większość boczku kroimy w kostkę, pozostałą ilość mielemy przez maszynkę. Dodajemy sól, peklosmaczek, przyprawę sekretną do smaku, żelatynę i całość dokładnie wyrabiamy. Następnie gotowe mięso przekładamy do wyparzonych słoików z szerokim wejściem do 3/4 wysokości. Zakręcamy

Malinowe Pocałunki
Peklowanie na mokro szynki do pieczenia 239

Lubicie szynkę? Jeśli tak, to koniecznie spróbujcie przygotować ją sami w domu. Idealnie by było, gdybyście mieli dostęp do wędzarni, ja niestety nie mam. Muszę więc

Polska Zupa
Schab kanapkowy, peklowany, parzony w piekarniku. Domowa wędlina. 5656

Dzisiaj chciałam Wam zaprezentować smakowity, pieczony w niskiej temperaturze, w zasadzie parzony w piekarniku, schab kanapkowy. Schab przygotowałam w bardzo podobny sposób jak boczek rolowany peklowany, ( przepis jest już na blogu  klik ) Tak naprawdę, to pierwszy był schab, robiłam go już kilka razy, ale za każdym razem tak szybko znikał, że nie zdążyłam zrobić zdjęć. Schab z tego przepisu(...)Schab myję, oczyszczam z błonek i częściowo skórek, boczną polędwiczkę zostawiam, bo lubimy, ale można wyciąć. Przygotowuję zalewę : w dwóch litrach wody rozpuszczam sól peklową, cukier i resztę przypraw. Mięso umieszczam w dużym, najlepiej szklanym naczyniu z pokrywką, zalewam zalewą, tak aby było całe przykryte. Odstawiam w chłodne miejsce ( najlepiej do lodówki ) na 4-5 dni. Po tym czasie mięso

Kuchnia z widokiem na ogród
SZYNKA W COLI wg NIGELLI 157

aromatyczna. Na pewno nie raz jeszcze będziemy do niej wracać, dla odmiany. Cytując klasyka jednak, nam …. niektórych części ciała nie urywa. I kropka. Nigellę jednak kochamy nadal. Składniki szynka peklowana (ok 1,5- 2 kg) (jeśli macie świeżą, przetrzymajcie ją przez  co najmniej kilkanaście godzin- dobę w roztworze soli i przypraw) 1 cebula cola- tyle litrów ile kilogramów waży(...)łyżeczki cukru trzcinowego Przygotowanie Szynkę włóżcie do garnka, dodajcie obraną i przekrojoną cebulę i zalejcie colą. Gotujcie około 2,5 godziny od chwili zagotowania- trochę ponad godzinę na kilogram mięsa. Rozgrzejcie piekarnik do 240 st. Szynkę wyciągnijcie z garnka, pozwólcie jej trochę ostygnąć (możecie również poczekać do następnego dnia). Mięso natnijcie w kratkę, powtykajcie gozdziki. Posmarujcie szynkę delikatnie, uważając

OliveandThyme
Salceson wieprzowo drobiowy w słoju. 187

dobrze wyczyszczona i wymoczona Gdy czas solenia i peklowania dobiegnie końca płuczemy pod bieżącą wodą surowiec z soli oprócz golonki. GOTOWANIE Surowce mięsne gotuje się w niewielkiej ilości wody na małym ogniu do stanu półmiękkiego, skórki  do miękkości. Nóżki i kości gotujemy najdłużej około dwóch godzin do momentu gdy mięso będzie odchodzić od kości.Resztę składników do miękkości. Rozdrabnianie

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Salceson wieprzowo drobiowy (cwaniak) w kątnicy. 294

dobrze wyczyszczona i wymoczona Gdy czas solenia i peklowania dobiegnie końca płuczemy pod bieżącą wodą surowiec z soli oprócz golonki. GOTOWANIE Surowce mięsne gotuje się w niewielkiej ilości wody na małym ogniu do stanu półmiękkiego, skórki  do miękkości. Nóżki i kości gotujemy najdłużej około dwóch godzin do momentu gdy mięso będzie odchodzić od kości.Resztę składników do miękkości. Rozdrabnianie

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Łopatka wędzona 140

wieprzowa bez kości -2 kg woda -2 litry sól peklowana -4 łyżki czosnek -6 ząbków liście laurowe -3 szt ziele angielskie -6 szt PRZYGOTOWANIE: Wlewamy wodę do garnka, dodajemy składniki marynaty, mieszamy, wkładamy łopatkę, i odstawiamy na 3 dni. Wszystkie przyprawy mieszamy. Łopatkę włożyć do siatki masarskiej, przygotować do wędzenia. Mięso uwędzić. Do garnka wlać wodę,  włożyć mięso

Kuchnia Danusi
Szaszłyki z papryką w orientalnej marynacie 146

porcji: 600 g łopatki wieprzowej 150 g  peklowanej słoniny 2 duże cebule 2 czerwone papryki Składniki na marynatę: 4 łyżki sosu sojowego 1 łyżka sosu ostrygowego 2 łyżki oleju rzepakowego 2 łyżeczki cukru 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżeczka startego imbiru 2 pokrojone gałązki zielonego czosnku Sposób przygotowania: Mięso umyć, pokroić w niewielkie 1 centymetrowe plastry, dodać pokrojoną

Gosia gotuje