gości na stole bardzo często. Dzisiaj zapraszam na schab z szynkowaru. Przygotowanie takiego wyrobu jest bardzo proste i może zadziwić każdego, kto ma odczucie, że to skomplikowana czynność... Mięsko peklujemy po czym umieszczamy w szynkowarze i parzymy.. Polecam wszystkim miłośnikom domowych wędlin ... Schab z nutą papryki z szynkowaru SKŁADNIKI: około 700 g schabu bez kości 1 l wody(...)łyżeczki ziół prowansalskich PRZYGOTOWANIE: Schab myjemy. Do rondla lub garnka wlewamy przegotowaną wodę, dodajemy papryki, sól peklową, zioła, liść laurowy i ziele angielskie - mieszamy. Do zalewy wkładamy mięso. Odkładamy schab w zimne miejsce (u mnie do lodówki na minimum 3 doby). Następnie schab przekładamy do szynkowaru, zalewamy około 100-125 ml wody i zakręcamy. Wkładamy szynkowar do garnka
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkiświęta, ale też na każdy smaczny dzień :) Pomysł wyszedł przypadkowo...po peklowaniu solą i cukrem na wędliny suszone. Jeden z kawałków trafił do piekarnika :) Ładny kawałek schabu przesypujemy solą i cukrem, wkładamy do lodówki na 24-36h, co 12h odlewamy soki i wycieramy naczynie... na 1kg mięsa dajemy 2 łyżki soli, 2 łyżki cukru Potem schab przyprawiamy obficie
chleba naszegoWYKONANIE Łopatkę tniemy na kawałki około 6 na 4 cm i peklujemy 48 godzin tak samo postępujemy z resztą surowca oprócz skórek i płuc. Do łopatki 19 g/kg peklosoli a do reszty surowca 18 g/kg soli nie jodowanej. Po tym czasie zaczynamy parzenie łopatki woda 70 stopni mięso parzymy do 65 stopni. Wyjmujemy do ostygnięcia .Następnie do wody wrzucamy skórki
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.prezentuję podpatrzyłam u Beaty i jest to moja pierwsza w życiu peklowana szynka jaką samodzielnie przygotowałam w domu. Jest dokładnie taka jak ze sklepu, różowa i krucha. By ułatwić sobie pracę przy produkcji domowej wędliny warto zaopatrzyć się w termometr i specjalną strzykawkę z igłą do ostrzykiwania mięsa. Ostrzykiwanie mięsa solą peklową skróci czas marynowania nawet
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!dużą ilością mięsa, grzybów ... do tego tylko, już potem pajda chleba i cóż chcieć więcej?Pewnie ile każdy z Was ma swój niezawodny i wypróbowany przepis na bigos, z ulubionymi dodatkami i przyprawami. Mój jest następujący ...Składniki:1.5kg kiszonej kapusty1 główka włoskiej kapusty (jest bardziej krucha i delikatna niż biała)grzybki suszone wcześniej namoczone2 peklowane golonki20 dkg wędzonego(...)podsmażyć na oleju poszatkowane cebulę, pokrojony w kostkę boczek, i naszą wędlinę. Teraz już tylko wystarczy przełożyć do dużego garnka wszystkie składniki: kapustę kiszoną, włoską, zawartość naszej patelni, obrane mięso z golonek, przyprawić majerankiem, przyprawą do bigosu, słodką papryką, ew.solą i pieprzem oraz koncentratem pomidorowym i ... cierpliwie prypcić na małym ogniu ok 40-50 minut, mieszając od czasu
Walijskie Pichceniedomowe wędliny,był już schab pieczony w niskiej temperaturze i okazał się genialny(znajdziecie go tutaj ),a teraz kolej na szynkę-przepis jest o tyle inny ,że nie peklujemy go przez kilka dni tylko 24 godz w marynacie-szyneczka wyszła mokra i niezwykle soczysta-pychotka.... polecam gorąco.... Składniki: szynka wieprzowa(najlepiej taka kulka )ok 1-1,2kg 4 łyżki(...)patelni na odrobinie oleju z każdej strony.Włożyłam do naczynia żaroodpornego i wbiłam termometr(jak go nie macie to nic nie szkodzi) w najgrubszym miejscu mięsa tak aby końcówka znalazła się w nieco głębiej niż środek szynki ,nie przykrywałam jej pokrywką. Piekłam 3 godz ,aż osiągnęła 68 stopni na termometrze jak nie macie termometru
Swojskie jedzonkorodzaj opakowania. Liść laurowy a 120 g 3 szt- Przyprawa o aromatycznym zapachu i korzenno - gorzkim smaku. W masarstwie liście laurowe używa się do sporządzania wywarów stosowanych przy peklowaniu mięs. Nalewki z liści laurowych natarte w skórę łagodzą bóle reumatyczne. Ziele angielskie a 120 g 3 szt - Przyprawa o przyjemnym korzennym aromatem przypominającym zapach i smak: goździków, cynamonu(...)smak pasztetu "kogutek". 1 szt. Liść laurowy a 120 g - Przyprawa o aromatycznym zapachu i korzenno - gorzkim smaku. W masarstwie liście laurowe używa się do sporządzania wywarów stosowanych przy peklowaniu mięs. Nalewki z liści laurowych natarte w skórę łagodzą bóle reumatyczne. 1 szt. Jałowiec ziarno a 120 g - Suszone szyszkojagody, zwane owocami jałowca. Doskonała przyprawa do dziczyzny oraz dań
Różowa kuchniaboczku surowego 3 ząbki czosnku 10 g sól peklująca peklosmaczek K Sekwens przyprawa Sekretna Sekwens 2 łyżki żelatyny sól do smaku Wykonanie Większość boczku kroimy w kostkę, pozostałą ilość mielemy przez maszynkę. Dodajemy sól, peklosmaczek, przyprawę sekretną do smaku, żelatynę i całość dokładnie wyrabiamy. Następnie gotowe mięso przekładamy do wyparzonych słoików z szerokim wejściem do 3/4 wysokości. Zakręcamy
Malinowe PocałunkiLubicie szynkę? Jeśli tak, to koniecznie spróbujcie przygotować ją sami w domu. Idealnie by było, gdybyście mieli dostęp do wędzarni, ja niestety nie mam. Muszę więc
Polska ZupaDzisiaj chciałam Wam zaprezentować smakowity, pieczony w niskiej temperaturze, w zasadzie parzony w piekarniku, schab kanapkowy. Schab przygotowałam w bardzo podobny sposób jak boczek rolowany peklowany, ( przepis jest już na blogu klik ) Tak naprawdę, to pierwszy był schab, robiłam go już kilka razy, ale za każdym razem tak szybko znikał, że nie zdążyłam zrobić zdjęć. Schab z tego przepisu(...)Schab myję, oczyszczam z błonek i częściowo skórek, boczną polędwiczkę zostawiam, bo lubimy, ale można wyciąć. Przygotowuję zalewę : w dwóch litrach wody rozpuszczam sól peklową, cukier i resztę przypraw. Mięso umieszczam w dużym, najlepiej szklanym naczyniu z pokrywką, zalewam zalewą, tak aby było całe przykryte. Odstawiam w chłodne miejsce ( najlepiej do lodówki ) na 4-5 dni. Po tym czasie mięso
Kuchnia z widokiem na ogródaromatyczna. Na pewno nie raz jeszcze będziemy do niej wracać, dla odmiany. Cytując klasyka jednak, nam …. niektórych części ciała nie urywa. I kropka. Nigellę jednak kochamy nadal. Składniki szynka peklowana (ok 1,5- 2 kg) (jeśli macie świeżą, przetrzymajcie ją przez co najmniej kilkanaście godzin- dobę w roztworze soli i przypraw) 1 cebula cola- tyle litrów ile kilogramów waży(...)łyżeczki cukru trzcinowego Przygotowanie Szynkę włóżcie do garnka, dodajcie obraną i przekrojoną cebulę i zalejcie colą. Gotujcie około 2,5 godziny od chwili zagotowania- trochę ponad godzinę na kilogram mięsa. Rozgrzejcie piekarnik do 240 st. Szynkę wyciągnijcie z garnka, pozwólcie jej trochę ostygnąć (możecie również poczekać do następnego dnia). Mięso natnijcie w kratkę, powtykajcie gozdziki. Posmarujcie szynkę delikatnie, uważając
OliveandThymedobrze wyczyszczona i wymoczona Gdy czas solenia i peklowania dobiegnie końca płuczemy pod bieżącą wodą surowiec z soli oprócz golonki. GOTOWANIE Surowce mięsne gotuje się w niewielkiej ilości wody na małym ogniu do stanu półmiękkiego, skórki do miękkości. Nóżki i kości gotujemy najdłużej około dwóch godzin do momentu gdy mięso będzie odchodzić od kości.Resztę składników do miękkości. Rozdrabnianie
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.dobrze wyczyszczona i wymoczona Gdy czas solenia i peklowania dobiegnie końca płuczemy pod bieżącą wodą surowiec z soli oprócz golonki. GOTOWANIE Surowce mięsne gotuje się w niewielkiej ilości wody na małym ogniu do stanu półmiękkiego, skórki do miękkości. Nóżki i kości gotujemy najdłużej około dwóch godzin do momentu gdy mięso będzie odchodzić od kości.Resztę składników do miękkości. Rozdrabnianie
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.wieprzowa bez kości -2 kg woda -2 litry sól peklowana -4 łyżki czosnek -6 ząbków liście laurowe -3 szt ziele angielskie -6 szt PRZYGOTOWANIE: Wlewamy wodę do garnka, dodajemy składniki marynaty, mieszamy, wkładamy łopatkę, i odstawiamy na 3 dni. Wszystkie przyprawy mieszamy. Łopatkę włożyć do siatki masarskiej, przygotować do wędzenia. Mięso uwędzić. Do garnka wlać wodę, włożyć mięso
Kuchnia Danusiporcji: 600 g łopatki wieprzowej 150 g peklowanej słoniny 2 duże cebule 2 czerwone papryki Składniki na marynatę: 4 łyżki sosu sojowego 1 łyżka sosu ostrygowego 2 łyżki oleju rzepakowego 2 łyżeczki cukru 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżeczka startego imbiru 2 pokrojone gałązki zielonego czosnku Sposób przygotowania: Mięso umyć, pokroić w niewielkie 1 centymetrowe plastry, dodać pokrojoną
Gosia gotuje