mięso peklowane - 391 przepisów (strona:24/27)

Żurawina i pomarańcze, czyli para doskonała prosto z Kalifornii 185

korzenie w historii tego państwa. Przygotwanie wielkiego indyka (w całości) tak, żeby nie był suchy, wymaga nie byle jakiej wprawy. Najczęściej rozpoczyna się od „brining” czyli kilkudniowego peklowania. Potem ptak wymaga wielu godzin doglądania i nasączania od środka wielką pipetą. Przygotowuje się go w całości przy użyciu najróżniejszych technik, które często są męską specjalnością. Do indyka przygotowuje się(...)brytfanny. Najpopularniejsze warzywa na przystawki to zielona fasolka, brukselka i słodkie ziemniaki, w najróżniejszych formach, najczęściej zapiekane, tzw. casserole. No i oczywiście słynny, niezastąpiony sos żurawinowy. Słodka żurawina do mięsa, to podstawa tego święta. Dla mnie osobiście jest ona zazwyczaj zbyt słodka, ale jako mieszkaniec Kalifornii odkryłam, że wiele osób dla urozmaicenia smaku dodaje do sosu pomarańcze. To właśnie

Jem więc Jestem
Żurawina i pomarańcze, czyli para doskonała prosto z Kalifornii 250

korzenie w historii tego państwa. Przygotwanie wielkiego indyka (w całości) tak, żeby nie był suchy, wymaga nie byle jakiej wprawy. Najczęściej rozpoczyna się od „brining” czyli kilkudniowego peklowania. Potem ptak wymaga wielu godzin doglądania i nasączania od środka wielką pipetą. Przygotowuje się go w całości przy użyciu najróżniejszych technik, które często są męską specjalnością. Do indyka przygotowuje się(...)brytfanny. Najpopularniejsze warzywa na przystawki to zielona fasolka, brukselka i słodkie ziemniaki, w najróżniejszych formach, najczęściej zapiekane, tzw. casserole. No i oczywiście słynny, niezastąpiony sos żurawinowy. Słodka żurawina do mięsa, to podstawa tego święta. Dla mnie osobiście jest ona zazwyczaj zbyt słodka, ale jako mieszkaniec Kalifornii odkryłam, że wiele osób dla urozmaicenia smaku dodaje do sosu pomarańcze. To właśnie

Jem więc Jestem
domowa szynka konserwowa bez szynkowaru 8594

cukru) tak więc śmiało możemy szynkę podać nawet najmłodszym członkom naszej rodziny. składniki szynki wieprzowe ( ilość sztuk zależy tylko od naszego apetytu) każda o wadze około jednego kilograma mieszanka peklująca   ( ilość podana na jedną kilogramową szynkę) sól kamienna  20 g cukier brązowy 5 g liść laurowy 2 szt ziele angielskie 3 szt gorczyca biała szczypta kolendra(...)dokładnie mieszamy i wcieramy przyprawy w szynki.  Naczynie  przykrywamy i odstawiamy w chłodne miejsce na 4-5 dni, pamiętając o tym aby każdego dnia  raz przełożyć mięso. Piątego dnia wyjmujemy szynki z peklówki,  lekko płuczemy w każdą z nich wcieramy łyżeczkę żelatyny, a następnie wkładamy je w foliowy rękaw do pieczenia, który szczelnie zamykamy ( należy uważać

Miód i pieprz
szynka z szynkowara 247

Ostatnio sporo naczytałam się o szynkowarach i o tym, jak w prosty sposób można, w domowych warunkach, przygotować smaczną i zdrową wędlinę. Uległam tej smakowitej pokusie

babka w formie
Pancetta (surowy suszony boczek zawijany) 150

ziaren jałowca 3 łyżki brązowego cukru 3 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę 5 suchych liści laurowych (rozetrzeć drobno) 2 łyżeczki suszonego tymianku 1 łyżeczka posiekanego świeżego rozmarynu Przygotowanie do peklowania: Odcinamy z boczku skórę, wyrównujemy krawędzie tak aby był płat o kształcie prostokąta. Kruszymy przyprawy w ziarnach w moździerzu. Mieszamy sól , sól peklową, brązowy cukier z przyprawami, ziołami i wcieramy(...)dokładnie ręcznikiem papierowym. Jeśli na boczku pozostanie troszkę pokruszonych ziaren to może tak zostać. Układamy boczek mięsną stroną do góry i posypujemy pozostałą 1 łyżką czarnego pieprzu, wcieramy w mięso. Boczek ciasno rolujemy mięsną stroną do środka i bardzo mocno zwijamy tak aby w środku nie było powietrza. Następnie wkładamy do siatki wędliniarskiej. Wieszamy w miarę chłodnym, przewiewnym pomieszczeniu. Temp

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Domowe wędliny 120

możemy jednak przekonać się, że ciężka praca opłaciła się i w naszej lodówce zagoszczą najlepszej jakości wędliny. Warto również nabyć odpowiedniej wiedzy, dotyczącej poszczególnych rodzajów mięs, czy też sposobów obróbki – przykładem mogą być rzeczy peklowane, których nie można piec, ponieważ pod wpływem wysokiej temperatury mogą wydzielać substancje rakotwórcze. Kiedy przyrządzimy już smaczną wędlinę, zadbajmy również o jej odpowiednie przechowywanie. Jeśli

Kuchcik gotuje
Domowe wędliny 171

możemy jednak przekonać się, że ciężka praca opłaciła się i w naszej lodówce zagoszczą najlepszej jakości wędliny. Warto również nabyć odpowiedniej wiedzy, dotyczącej poszczególnych rodzajów mięs, czy też sposobów obróbki – przykładem mogą być rzeczy peklowane, których nie można piec, ponieważ pod wpływem wysokiej temperatury mogą wydzielać substancje rakotwórcze. Kiedy przyrządzimy już smaczną wędlinę, zadbajmy również o jej odpowiednie przechowywanie. Jeśli

Kuchcik gotuje
Domowy Gravlax - Delikates z łososia 167

obłożony ze wszystkich stron mieszanką solą z dodatkami. Nadaje się do tego najlepiej specjalny pojemnik do odmrażania mięsa z dziurkowaną wkładką. Dzięki wkładce wyciekająca woda spływa pod nią a mięso/ryba pozostanie suche. Na filecie ułożyć drewnianą deseczkę lub inny płaski przedmiot, a na nim ustawić obciążenie. Ja stosuję zawsze mój duży granitowy moździerz, ale może to być cokolwiek innego(...)warstwą wiórków cytrynowych a na nich ułożyć warstwę posiekanego koperku. Ponownie obciążyć łososia i wstawić do lodówki usuwając co kilkanaście godzin ociekającą wodę lub wymieniając papierowe ręczniki. Łosoś powinien peklować się w ten sposób co najmniej 24 godziny, najlepiej 2 dni, ale najlepszy jest dopiero po 3 dniach peklowania. Ciąć filet na cienkie plastry pod mocnym skosem długim i bardzo

Sztuka gotowania w/g Samiry
Dojrzewająca polędwica wieprzowa. 206

jako dziecko.  Później sporadycznie również pojawiało się na naszym stole. Chodzi mi o typowe domowe wędliny. Moi rodzice prawie zawsze robili je metodą tradycyjną.  Bez dodatków soli peklujących, saletry.Były robione tylko z użyciem soli, pieprzu, ogromnej ilości czosnku, i czasami majeranku. Kiedy wędliny miały być wędzone to nigdy nie były odparzane. Może nie miały idealnie różowego koloru(...)Dokładnie osuszamy. Nacieramy ja solą. Dokładnie zasypujemy. Najlepiej zrobić to w misce lub garnku. Przykrywamy i odstawiamy na ok. 24 godziny w chłodne miejsce. Po tym czasie wyjmujemy nasze mięso i zeskrobujemy nadmiar soli. Czosnek obieramy i przeciskamy prze praskę lub drobno siekamy. Ucieramy go z przyprawami i nacieramy dokładnie mięso.( przypraw można dać więcej lub mniej to zależy

Malinowe Pocałunki
Kiełbasa słoikowa 904

żelatyny mięso i znowu wyrabiamy kolo 10 minut . Teraz bierzemy słoiczek wkładamy w niego lejek  nierdzewny tylko do słoików . Wkładamy przez ten lejek mięso tak do 3/4 słoika ( mięso ma być luźne) . Zakręcamy i tak z każdym słoiczkiem . Do garnka wlewamy wodę wkładamy na dno ściereczke i układamy słoiki . Gotujemy w 90 stopniach przez 60 minut . Potem wyjmujemy(...)określane są afrodyzjakami. Lubczyk, pietruszka, czosnek i inne razem stanowią one ponad 90% zawartości tej smakowitej o tajemniczym smaku mieszanki. 2 szt.  Peklosmaczek K a 80 g - Sól peklująca (sól kuchenna + nitryt) do peklowania mięsna sucho: kiełbas, "prasowanek", salcesonów, golonek, rolad i innych wyrobów mięsnych. 1 szt.  Liść laurowy a 120g - Przyprawa o aromatycznym zapachu i korzenno - gorzkim

Różowa kuchnia
Grochówka na wędzonych kościach 164

warsztatów w  Zrębicach przywieźliśmy wędzone kości. Prawdziwe. Sami je wycinaliśmy, sami peklowaliśmy, sami wieszaliśmy w wędzarni. No, to nie pozostało nic innego niż ugotować grochówkę na wędzonych kościach. Wyszła pyszna. Moje poprzednie doświadczenia z kośćmi, podobno wędzonymi, kupionymi w pobliskim sklepie mięsnym, były takie, że cała zupa na nich ugotowana wylądowała w toalecie. Tylko do tego się nadawała. Nigdy(...)przesmażać do wytopienia. Wywar przecedzić, wsypać odcedzony groch, dodać cebulę i boczek. Przykryć i gotować tak długo aż groch będzie zupełnie miękki. W między czasie obrać kości z resztek mięsa. Na patelni podsmażyć kiełbasę. Do zupy dodać pokrojone w kostkę ziemniaki i podsmażona kiełbasę, czosnek, gotować aż ziemniaki będą miękkie. Zupę doprawić majerankiem, dodać obrane mięso, podawać gorącą. Smacznego

Stare Gary
Gravlax z sosem pomarańczowo-musztardowym 159

Gravlax to tradycyjne danie kuchni skandynawskiej, przyrządzane z surowego łososia peklowanego w soli z dodatkiem cukru i koperku. Nazwa dania, dosłownie pogrzebany łosoś,  wywodzi się ze średniowiecza, kiedy to rybacy solili łososie i zakopywali w piasku, w miejscu napływania fal morskich by lekko sfermentowały. Obecnie nie stosuje się już fermentacji. Ryby przyrządza się w marynacie, w ciągu kilku(...)suchej patelni i rozcieramy w moździerzu z liśćmi laurowymi. Mieszamy z cukrem, solą i skórkami cytrusów. Mieszanką cukrowo-solną dokładnie obkładamy łososia, tak by nie wystawał ani skrawek mięsa, dobrze dociskając. Przykrywamy kilkoma warstwami przezroczystej folii, obciążamy np słoikami z przetworami. Wstawiamy do lodówki na 14 godzin. Przed podaniem zdejmujemy cukier z solą, osuszamy rybę i kroimy w cienkie plastry

Smakowity Blog Kulinarny
Szynka kozacka , wędlina parzona 868

Szynka kozacka, wędlina parzona Po dłuższej przerwie, czas zamieścić kolejny przepis na pyszną wędlinkę , domowego wyrobu . Oczywiście , że międzyczasie robiłam szyneczki i schabiki , ale jakoś nie

Ogrodnik w podróży
Gravlax w burakach czyli łosoś po szwedzku 198

Gravlax, to cytując Wikipedię: " tradycyjne dla kuchni skandynawskich danie przyrządzane z surowego łososia peklowanego w soli z dodatkiem cukru i koperku. Podawane jest najczęściej jako przekąska , krojone na plastry z ziemniakami lub na chlebie, w towarzystwie specjalnego sosu . Nazwa dania (dosłownie pogrzebany łosoś) wywodzi się ze średniowiecza, kiedy to rybacy solili łososie i zakopywali(...)soki  i  oczyścić łososia ze wszystkich dodatków. Osuszyć papierowym ręcznikiem. Rybę ułożyć na desce, skórą w dół i za pomocą ostrego, długiego noża, zaczynając od ogona, odciąć mięso od skóry. Tutaj można zobaczyć jak to zrobić. Z łososia odciąć cienkie plastry, ułożyć na talerzu. Resztę ryby zawinąć w folię i schować do lodówki, można przechowywać

Stare Gary
Siekane kotleciki drobiowe z serem + RECENZJA Wielkiej Księgi Kuchni Polskiej 186

oczyść z tłuszczu i ewentualnych chrząstek, pokrój w bardzo małą kostkę. Wszystkie składniki (poza bułką tartą) wrzuć do miski, dopraw i wymieszaj łyżką. Najlepiej przemieszać ręcznie, jak przy wyrabianiu mięsa mielonego. Przygotuj dwie stołowe łyżki i odmierzaj nimi porcję masy. Obtocz każdy kotlecik w bułce tartej. Kotleciki smaż w dużej ilości tłuszczu. Ja nalałam jakiś 1 cm do garnka(...)Bardziej przykuło moją uwagę jednak coś innego. Na niektórych stronach można znaleźć zdjęcie potrawy, która ni z gruszki ni z pietruszki nie pasuje do żadnego przepisu. Dokładnie sprawdzałam. Przykład: Peklowany udziec wieprzowy, a obok zdjęcie upieczonych golonek. Z kością. A w przepisie "2 1/2 kg tylnej szynki wieprzowej bez kości , ze skórą". Inny przykład, również na zdjęciach: Kurczak nadziewany kaszą

Anioszek w kuchni
Ciąg dalszy festiwalu, czyli Qualita – strach się bać ;). 106

tonic to tonic. Ładnie podany, przez miłą kelnerkę. Bardzo przyjemny gest na początek kolacji. Następnie przed nami pojawiały się kolejne dania: Boczek marynowany obsmażany, mus jabłkowy, wiśnie i borowiki peklowane, pumpernikiel – przystawka pyszna, idealnie przyrządzony boczek, fajnie komponujące się dodatki. Bardzo smacznym akcentem nadającym daniu charakter był skruszony, lekko podsuszony pumpernikiel. Danie naprawdę bardzo smaczne, choć cena „katalogowa(...)godne polecenia każdemu. Jagnięcina kotlet, jaglany pasztet, aroniowy demi glace – no i na tym daniu zachwyty się skończyły, a szkoda, bo jagnięcinę uwielbiam, a jaglany pasztet wyglądał bardzo obiecująco. Mięso zdecydowanie przeciągnięte, jestem pewna, że było odgrzewane. No nie ma się nad czym rozwodzić – jagnię schrzanione. Pasztet jaglany zdecydowanie za twardy a aroniowy demi glace choć sam w sobie bardzo

Kate's Kitchen