mięso peklowane - 391 przepisów (strona:23/27)

Szynka domowa wędzona 106

szynek: z tłuszczykiem lub bez. Jak się domyślacie smaczniejsza okazała się oczywiście ta z tłuszczykiem. Oto przepis jak ją przygotować.  Szynka domowa wędzona Czas przygotowania: 7 dni peklowania + 4 godziny wędzenia + czas parzenia Składniki: 1500 g szynki wieprzowej z tłuszczem siatka wędliniarska lun sznurek strzykawka z grubą igłą Zalewa: 60 g peklosoli 15 g cukru(...)cukrem i przyprawami. Odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Dodajemy peklosól i mieszamy, aż całkowicie się rozpuści. Szynkę nastrzykujemy w kilku miejscach. Wkładamy ją do garnka z zalewą. Ważne jest, aby mięso było całkowicie przykryte płynem. Mięso odstawiamy na 7 dni w chłodne miejsce. Co dwa dni mięso obracamy. Po tygodniu mięso wyjmujemy z zalewy. Płuczemy je zimną wodą, osuszamy. Wkładamy

Kulinarne przygody Gatity
Boczek wędzony rolowany 351

kolorowy świeżo mielony -czosnek granulowany Wykonanie Kupiony płat boczku myjemy pod bieżącą wodą i osuszamy. Bierzemy tłuczek do schabowych i trosze się możemy wyżyć ale bez przesady. Wycinamy prostokąt. Peklowanie 17-20 g peklo na/kg boczku posypujemy z dwóch stron. Następnie posypujemy przyprawami i ciasno zwijamy pakujemy do siatki ciasnej, następnie dla pewności wiążemy sznurkiem wędzarniczym. Zawijamy mocno w folie(...)wieszamy w przewiewnym miejscu na 6-12 godz. Osuszanie W wędzarni jeśli boczek jest jeszcze wilgotny bądź zimny 35-40 stopni przy dużym ruchu powietrza około 30-40 min. Mięso ma być suche i ciepłe. Wędzenie  4  h i 50-60 stopniach. Parzenie Woda 80 w środku 68 i w wodę zimną studzimy 5-10 min .Gdy ostygnie

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Kiszka ziemniaczana 284

kiełbasy ( u mnie podwawelska) około 4-5 m cienkiego jelita naturalnego  2 średnie cebule 2 jajka 4 łyżki kaszy manny sól  pieprz majeranek szczypta gałki muszkatołowej Dodatkowo: słonina peklowana ( nie wędzona) kwaśna śmietana kilka gałązek świeżego tymianku Ziemniaki zetrzeć na tarce o najdrobniejszych oczkach.Cebulę i kiełbasę drobniutko pokroić i podsmażyć na rumiano na oleju , dodać do startych ziemniaków(...)oczyszczoną, zasoloną) przepłukać zimną wodą w celu sprawdzenia czy nie jest podarta.Nałożyć ją na przyrząd do robienia kiełbasy (z reguły coś takiego znajduje się w zestawie maszynek do mięsa, ale można go też dokupić oddzielnie ).Do wyrobu kiszki nie instalujemy lejka do maszynki , gdyż jest do zbędne. Ziemniaki są na tyle płynne, że wystarczy je wkładać dużą łyżką

Gosia gotuje
Szynka peklowana 310

Robicie w domu wędliny? Ja zdecydowanie za rzadko. Ale czasami nie umiem sobie odmówić. Dzisiaj mam dla Was przepis na peklowaną szynkę pieczoną. Bardzo aromatyczna, soczysta i delikatna. Może zrobicie na święta? Składniki solanki: 75 g soli 1 czubata łyżeczka soli peklowej 4 ząbki czosnku (przeciśnięte przez praskę) 1 płaska łyżeczka mielonego ziela angielskiego 1 płaska łyżeczka(...)litra zimnej wody Ponadto: mała szynka (moja ważyła 1,1 kg) 1 woreczek do pieczenia duża strzykawka z grubą igłą Wykonanie: Przygotowujemy solankę. W tym celu mieszamy jej składniki. Mięso, w kilku miejscach, nastrzykujemy  przygotowaną solanką. Szczególnie ważne jest to w przypadku grubych kawałków mięsa. Dzięki temu mamy pewność, że mięso zapekluje się równomiernie. Mięso wkładamy do pozostałej solanki

Smak mojego domu
szynkowar-karkówka z papryką wędzoną bez peklosoli... 143

Royal Brand całe mięso dobrze nacierać z 2-3 minuty, schować do pojemnika, przykryć i do lodówki na kilka godzin (8 h) - można ze 3-4 razy mięso ponacierać mięso pokroić na grubsze plastry tak, aby pasowały do szynkowara "kliknij i ZOBACZ-szynkowar "SINGIEL" - układać w woreczku plaster, posypac ciut żelatyną i tak do ostatniego plastra, z woreczka usunąć nadmiar(...)około 80 minut - nie gotować - gotowe wyjąć z garnka i wystudzone schować do lodówki najlepiej na całą noc mięsko jest pyszne, kruche, dobrze się kroi i jest bez soli peklującej, dzięki papryce wędzonej ma delikatny posmak wędzenia..............SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Kapuśniak na golonce z wolnowaru 252

Wolnowar nadal sprawdzamy . Tym razem kapuśniak na małej golonce. Golonka wyszła miękka, wystarczyło wyłowić ją z zupy, podzielić na mniejsze kawałki (po usunięciu skóry, bo tej

Stare Gary
Boczek rolowany z szynkowaru 297

szynkowar jakiej pojemności ,pieprz biały lub czarny 3-4 g na kg mięsa jak kto lubi sól peklowa 10 g na kg mięsa ,sól kamienna 10 g na kg mięsa,czosnek niedźwiedzi czubata łyżka,łyżeczka żelatyny ale nie koniecznie.Przyprawy można dodać według własnego uznania.Te co wymieniłem to tylko moja sugestja Wykonanie: Z boczku odcinamy skórę i dopasowujemy go do wysokości(...)posypujemy wszystkimi składnikami przyprawami.Lub zostawiamy taki jak jest tylko solony. Cieńszy boczek lepiej się zwija.Pamiętamy o tym,że mamy jeszcze sprężynę którą trzeba uwzględnić do wysokości,następnie boczek peklujemy na sucho 48 godz.lub peklujemy na mokro 80 g peklo lub sól na litr wody pięć dni. Zwijamy ściśle i pakujemy do puchy z woreczkiem.Zamykamy pamiętając że boczek ma byś

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Kiszka ziemniaczana nr 2 136

Składniki : 4 kg ziemniaków około 4 m cienkiego jelita naturalnego  2 średnie cebule 2 jajka 4 łyżki kaszy manny sól pieprz majeranek 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej Dodatkowo: słonina peklowana  kwaśna śmietana papryka konserwowa ( niekoniecznie, ale ja bardzo lubię taki dodatek) Wykonanie: Ziemniaki zetrzeć na tarce o najdrobniejszych oczkach.Cebulę drobniutko pokroić i podsmażyć na rumiano na oleju(...)Tescco  przepłukać zimną wodą w celu sprawdzenia czy nie jest podarta.Nałożyć ją na przyrząd do robienia kiełbasy (z reguły coś takiego znajduje się w zestawie maszynek do mięsa, ale można go też dokupić oddzielnie ). Do wyrobu kiszki nie instalujemy lejka do maszynki , gdyż jest do zbędne. Ziemniaki są na tyle płynne, że wystarczy je wkładać dużą łyżką

Gosia gotuje
Schab pieczony z grzybami. Schab faszerowany. 235

pyszną wędliną na kanapki jak ostatnio. Ten schab wygląda bardzo efektownie, do tego jest bardzo soczysty i smaczny. Jego przygotowanie nie jest trudne. Ten schab przed faszerowaniem i pieczeniem peklował się trzy dni, potem został nacięty wzdłuż i w te miejsce zostały „wpakowane” duszone podgrzybki z cebulką, spięte wykałaczkami, aby farsz nie wypadł. Schab pieczony z grzybami. Schab faszerowany(...)osuszamy papierowym ręcznikiem. W wodzie z kranu rozpuszczamy sól peklową, sól kamienną i cukier, dosypujemy suszony czosnek i pieprz. Mieszamy. Schab umieszczamy w żaroodpornym naczyniu, zalewamy przygotowaną mieszanką, zamykamy, mięso musi być całe zanurzone. Odstawiamy do lodówki na ok. 3 dni. Ostrym nożem nacinamy mięso wzdłuż w trzech miejscach – na samym środku, oraz robimy dwa skośne cięcia po bokach

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Wędliny Hańderek. 131

Europejskiej, które to dało firmie duży bodziec do rozwoju zarówno w obszarze modernizacji produkcji jak i poszerzenia rynków zbytu. W chwili obecnej firma zatrudnia około 250 osób i dostarcza mięso i wędliny do klientów poprzez 3 kanały dystrybucji tj. sklepy firmowe, sieć detalicznych sklepów jak również poprzez największe hurtownie w Polsce. Nad produkcją czuwa sztab fachowców oraz baczne "oko" Właścicieli(...)wędzone,Upieczone,Klasyka gatunku,Kanapkowe przysmaki,Garmażeryjne przysmaki. Wszystkich zainteresowanych zapraszam na stronę internetową  http://handerek.com.pl/o-firmie/ .  1. Do testowania dostałam przepyszną polędwicę nad ogniem wędzoną, produkt peklowany i parzony , ciemno wędzony , delikatny w smaku. 2. Kiełbas bekonowa z tradycją tworzona . Zapraszam do wypróbowania tych wspaniałych wędlin

Sama słodycz i szczypta chili
Przepis na schab w galarecie 312

rosołu natka pietruszki 3 jajka ugotowane na twardo kilka sztuk zielonych oliwek z migdałami 500 ml rosołu lub bulionu drobiowo-wołowego 5 łyżeczek żelatyny pieprz kolorowy do smaku Schab peklowany parzony kroimy w ok. 2 cm plastry. Jajka ugotowane na twardo kroimy w ósemki. Śliwki suszone kroimy w paseczki. Ugotowane marchewki kroimy w plastry. Zielone oliwki kroimy na 3 części(...)będziemy wykorzystywać do zalania galarety zbieramy zastygnięte oka tłuszczu, dopiero potem go podgrzewamy, aby żelatyna się w nim rozpuściła. Głęboki półmisek płuczemy zimną wodą, układamy w nim ozdobnie plastry mięsa, marchewkę, listki natki pietruszki, ósemki jajek, paseczki śliwki i plasterki oliwek, doprawiamy pieprzem, zalewamy tężejącą galaretą. Do dekoracji możemy wykorzystać różne warzywa i dodatki. Odstawiamy półmisek do lodówki na kilka

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Golonka po Bawarsku 225

Wczoraj wspominałam o golonce w piwie, oto i ona bawarska golonka z warzywami. Podaje Wam przepis na to danie z 5 golonkami (tak właśnie brzmi on

Kuchenne aromaty
Schab wędzony dymem w płynie 120

nią dysponuje. Poza tym tradycyjne wędzenia wymaga jednak czasu, razem   z peklowaniem i wędzeniem trzeba mu poświęcić co najmniej tydzień. Wtedy z pomocą, dla tych niecierpliwych i dla tych, którzy w swoim zasięgu nie mają wędzarni, przychodzi naturalny dym wędzarniczy w płynie do różnych rodzajów mięs i ryb. Doskonale zastąpi on nam tradycyjny aromat dymu. Bardzo ważne jest

Kulinarne przygody Gatity
Golonka po bawarsku. 151

Golonka po bawarsku-czyli jak poskromić swojego mężczyznę:) Przepis czasochłonny-ale warto. SKŁADNIKI: 4 golonki peklowane 4 liście laurowe 6-8 kulek ziela angielskiego 4-8 kulek pieprzu Włoszczyzna (kawałęk pora, małamarchew,kawaęk selera, mały korzeń piertuszki) Dodatkowo: 2 średnie marchewki 1/2 selera 1 korzeń pietruszki Miód (około 2-3 łyżeczki) MARYNATA: 1 piwo Porter 1 piwo jasne ( u mnie(...)liście laurowe, pieprz. Przed zagotowaniem zbieramy powstałe  burzowiny. Gotujemy godzinę.Sprawdzamy,czy powstały wywar jest dosyć słony, jeżeli nie-to dosalamy. Do garnka wkładamy włoszczyznę.Gotujemy do miękkości mięsa.Gdy mięso jest już miękkie-przygotowujemy marynatę. Do miski wlewamy piwa, dodajemy posiekany czosnek oraz przyprawy. Golonki wyciągamy, nacinamy skórę w kratkę-nie za głęboko- i zanurzamy w marynacie piwnej.Odstawiamy

Kopystką po garach
Żurawina i pomarańcze, czyli para doskonała prosto z Kalifornii 185

korzenie w historii tego państwa. Przygotwanie wielkiego indyka (w całości) tak, żeby nie był suchy, wymaga nie byle jakiej wprawy. Najczęściej rozpoczyna się od „brining” czyli kilkudniowego peklowania. Potem ptak wymaga wielu godzin doglądania i nasączania od środka wielką pipetą. Przygotowuje się go w całości przy użyciu najróżniejszych technik, które często są męską specjalnością. Do indyka przygotowuje się(...)brytfanny. Najpopularniejsze warzywa na przystawki to zielona fasolka, brukselka i słodkie ziemniaki, w najróżniejszych formach, najczęściej zapiekane, tzw. casserole. No i oczywiście słynny, niezastąpiony sos żurawinowy. Słodka żurawina do mięsa, to podstawa tego święta. Dla mnie osobiście jest ona zazwyczaj zbyt słodka, ale jako mieszkaniec Kalifornii odkryłam, że wiele osób dla urozmaicenia smaku dodaje do sosu pomarańcze. To właśnie

Jem więc Jestem