mięso peklowane - 391 przepisów (strona:14/27)

Pieczony Boczek w Piwie 97

czosnkowego 1 butelka piwa pilzner 3/4 szklanki miodu pszczelego 1 słoiczek musztardy francuskiej 4 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżki suszonej mieszanki greckiej szczypta soli do peklowania pieprz świeżo zmielony Dratwa- do zawinięcia mięsa Przygotowanie: Czosnek obieramy, a każdy ząbek kroimy na plasterki. Do małej miseczki dodajemy oliwę, 1/2 opakowania majeranku, 1/2 opakowania suszonego czosnku i 2 łyżki greckiej suszonki

ClauditteMissCooking
Karczek rolowany z boczkiem. Rolowana karkówka pieczona. 292

konfiturą z czerwonych borówek , ćwikłą z chrzanem, czy konfiturą z czerwonej cebuli , które doskonale komponują się z tak pieczonym mięsem. Trochę potrzeba jednak czasu aby tym prostym przepisem mogła delektować się cała rodzina. Karkówka najpierw peklowała się 4 dni, następnie dzień leżała w lodówce w przyprawach, aż wreszcie została upieczona w piekarniku. Karczek rolowany z boczkiem. Rolowana karkówka pieczona. Składniki(...)szklanego wysokiego pojemnika (może być też plastikowe wiaderko), zalewamy wodą z mieszaniną rozdrobnionego czosnku, ziela, liści laurowych i obu rodzajów soli. Karkówkę peklujemy 4 dni. Po 4 dniach karkówkę wyjmujemy z mieszanki, osuszamy ręcznikiem papierowym. Mięso kładziemy na dużej desce i kroimy tak, aby uzyskać jak największy płat mięsa okrajając ją ostrym nożem na około 1,5-2 cm grubości

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Mielonka w osłonkach wędliniarskich 212

temp. ok. 25 stopni), potem bez problemu nadziewa się je masą mięsną, kiełbasa wygląda jak ze sklepu, gdyż ma bardzo regularny kształt. Nasza domowa mielonka jest ze 100% mięsa wieprzowego, a przygotowana w osłonkach lepiej sprawdza się na kanapkach niż ta ze słoika, dlatego zachęcamy byście zrobili ją sami w domu, gdyż to nic trudnego, a przyprawy dobierzcie sobie sami(...)łyżeczek żelatyny osłonka białkowa wędliniarska do 100 stopni C, średnica 55 mm, ok. 2 mb Łopatkę wieprzową kroimy w kostkę posypujemy solą i cukrem, peklujemy w lodówce przez 24 godziny. Następnego dnia mięso mielimy w maszynce na grubym sitku ok. 8 mm. Przyprawy mieszamy w 100 ml wody, dodajemy do zmielonego mięsa, dokładnie mieszamy z mielonym mięsem. Doprawiamy wędliny przyprawami

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Świąteczny schab pieczony 148

łyżek oleju 10 łyżek wody 2-3 łyżki suszonego majeranku 1 łyżka papryki słodkiej 2 liście laurowe w całości Dodatkowo: rękaw foliowy sznurek Mięso myjemy, osuszamy ręcznikiem. Nacieramy wszystkimi przyprawami, zamiast soli lubię użyć soli peklującej. Zalewamy olejem i wodą. Wstawiamy do lodówki, najlepiej na dobę. Po tym czasie wyjmujemy z lodówki, czekamy troszkę aby mięso odpoczęło. W tym czasie

Kocham Czekoladę
Świąteczna karkówka pieczona 133

łyżek oleju 10 łyżek wody 2-3 łyżki suszonego majeranku 1 łyżka papryki słodkiej 2 liście laurowe w całości Dodatkowo: rękaw foliowy sznurek Mięso myjemy, osuszamy ręcznikiem. Nacieramy wszystkimi przyprawami, zamiast soli lubię użyć soli peklującej. Zalewamy olejem i wodą. Wstawiamy do lodówki, najlepiej na dobę. Po tym czasie wyjmujemy z lodówki, czekamy troszkę aby mięso odpoczęło. W tym czasie

Kocham Czekoladę
gulasz z groszkiem i marchewką 120

rozpakowałem okazało się,  że nie zużyję całego... i tak powstał pomysł na szybki gulasz :)  Ostrym nożem wykrawamy, to co jest niepotrzebne do peklowania... ... z 1,5 kg schabu wyszło 1/2 kg ścinek :)  Mięso kroimy w kostkę i smażymy bez przypraw na patelni... Do garnka wrzucamy zamrożoną marchewkę z groszkiem...dodajemy 2 kostki bulionu, ziele... Po obsmażeniu mięsa(...)dodajemy cebulę, zmniejszamy ogień i dusimy... Gdy mrożonka się zagotuje, to przyprawiamy mięso solą, pieprzem... i dodajemy do garnka...  Jak się przegotuje... dodajemy paprykę... śmietanę i już :) ...nakładamy gorący, smaczny gulasz i jest obiad :)  Okrojony schab przewiązałem sznurkiem, przyprawiłem...  ...i teraz w lodówce się pekluje

chleba naszego
Kiełbasa domowa podpiekana 173

jałowiec oraz papryka ostra i słodka. -czosnek świeżo wyciśnięty przez praskę 7-8 g/kg -gorczyca biała i czarna po 2 g/kg -woda 250 mil do peklowania i 150 mil po dodaniu przypraw Wykonanie Kupione mięso myjemy pod bieżącą wodą . Z łopatki pozyskujemy 3 kg  najchudszego mięsa i tniemy na większe kawałki aby zapeklowac peklosolą, a 0,5 kg tłustych

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Karkówka na zimno z sosem tatarskim z "Kuchni na plebanii" 165

kartonika ". Przepis, który widzicie poniżej jest autorstwa Ilony Kilian z plebanii w Kołczygłowach na Kaszubach. W nawiasach kwadratowych podałam użyte przeze mnie ilości poszczególnych składników.  Składniki - na mięso karkówka [ 1,2 kg ] sól peklowa [ 1 łyżeczka ] sól zwyczajna [ 2 łyżeczki ] pieprz [ 1 płaska łyżeczka ] czosnek [ 5 dużych ząbków ] majeranek [ 2 łyżki stołowe ] papryka [ 1 płaska łyżeczka ] olej [ 4 łyżki(...)łyżki ] kwaśna śmietana [ 3 łyżki ] starty czosnek [ 2 małe ząbki ] sól pieprz Przygotowanie Karkówkę myję, suszę i pekluję dzień wcześniej: sól zwyczajna, sól do peklowania, pieprz czosnek, majeranek i papryczka, nic więcej Polewam mięso trochę olejem i nacieram mieszanką przypraw. Na noc wstawiam do lodówki zawinięte w folię, żeby nadać kształt. Piekę w rękawie - ile waży tyle się piecze. Godzinę

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Szynka z indyka z szynkowara 258

też namawiam do kupienia tym bardziej, że cena za cały zestaw jest rewelacyjna. Składniki: 1 duże golonko z indyka (około 700 g obranego mięsa) 300 g piersi z indyka 3 płaskie łyżeczki soli do peklowania 1 płaska łyżeczka białego pieprzu 1 ząbek czosnku 1/2 płaskiej łyżeczki soli 1 kopiasta łyżeczka cukru pudru 3 płaskie łyżeczki żelatyny 100 ml wody niegazowanej

Ala piecze i gotuje
Mielonka słoikowa z zielonym pieprzem 194

boczku surowego 4-6 ząbków czosnku sól, pierz czarny do smaku 3 łyżki  pieprzu zielonego Sekwens   10 g soli peklującej  Sekwens peklosmaczek K  1 łyżeczka żelatyny spożywczej  Mięso mielimy przez maszynkę na drobnych oczkach, dodajemy peklosmaczek, czarny pieprz i przeciśnięte 2 ząbki czosnku. Całość dobrze wyrobić dłońmi i odstawić do lodówki na kilka godzin

Malinowe Pocałunki
królik w śmietanie i marchewce 124

Królik to bardzo delikatne mięso, chude i zdrowe. Nie każdy go lubi, ale dobrze przygotowany jest bardzo smaczny. Mięso z królika jest dość suche, dlatego dzień przed gotowaniem pekluję go, dzięki temu jest soczyste i ma ładny różowy kolor.  Składniki: 2 nogi z królika 2 marchewki szklanka kwaśnej śmietany 3 ząbki czosnku biały pieprz sól 2 łyżki soli peklowej

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Metka wędzona wieprzowo-wołowa 330

g/kg -czosnek świeży zgnieciony przez praskę 2 g/kg -osłonki białkowe u mnie 60 mm i 85 mm -sznurek wędzarniczy WYKONANIE Mięso myjemy pod bieżącą wodą. Kroimy w kostkę około 4 na 4 cm i peklujemy pekosolą zgodnie z gramaturą w przepisie przez 24-48 godz. w lodówce 4-8 stopni. Następnie rozdrabniamy sitkiem 2,5-3 mm. Mięso z golonki

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Mielonka drobiowa z szynkowara -domowa wędlina 187

lekka, zasmakuje każdemu, małemu i dużemu i temu co na diecie i takiemu co dieta niepotrzebna :)  domowa mielonka około 1 kg mięsa z kurczaka, udka, piersi 5 łyżeczek żelatyny 1 łyżeczka cukru pudru 2 łyżeczki soli peklującej lub zwykłej soli 100 ml zimnej przegotowanej wody pieprz czosnkowy około 1-2 łyżeczek 1 łyżeczka majeranku mielonka z szynkowara Mięso kroję

Takie tam pichcenie
Polędwica dojrzewająca w próżni 311

schab 1,5 kg Przyprawy i materiały pomocnicze -peklosól 20 g/kg -sznurek wędzarniczy Wykonanie Kupiony schab myjemy pozbawiamy go mizdry (biała błona ) i warkocza (część mięsa przylegająca z boku schabu przypominająca wyglądem warkocz) Schab peklujemy na sucho 10-14 dni ja robiłem to w próżni, codziennie obracany. Po tym czasie została ładnie związana i odwieszona w chłodne przewiewne pomieszczenie

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
domowe wędliny - mielonka drobiowa z szynkowara 283

pory przygotowałam. Delikatna, a jednak ma swój charakter, soczysta, łatwo ją kroić nawet na dość cienkie plasterki.  składniki: 700 g mięsa z piersi kurczaka 300 g zmielonej łopatki 3 płaskie łyżeczki soli peklującej szczypta kminku szczypta tymianku szczypta rozmarynu 1/4 łyżeczki zmielonego pieprzu 1 zmiażdżony ząbek czosnku 2 łyżeczki żelatyny 3 łyżki wody wykonanie: Pierś kurczaka oczyściłam i pokroiłam

babka w formie