mięso peklowane - 391 przepisów (strona:13/27)

Domowa wędlina z rozmarynem [ baleron parzony ] 172

rarytas, Taka wędlina nie jest trudna do wykonania, ale wymaga cierpliwości.. Peklowanie wędliny to sztuka którą może opanować każdy. Ja swoich proporcji nauczyłam się z biegiem lat.. Testowałam wiele przypraw i wiem, że prostota w smaku jest najważniejsza. Pamiętajmy, aby nie zabić samego smaku mięsa. Tutaj liczy się delikatność a nie nachalność aromatów. Kolejną sztuką jest parzenie wędliny(...)parzyć po minimum 3 dobach. Najsmaczniejsze będzie po 5-6 dobach. Karkówkę możemy obwiązać sznurkiem, aby delikatnie ją ukształtować. W dużym garze ( tak, aby mięso mogło pływać ) gotujemy wodę z łyżeczką soli. Na wrzątek wkładamy peklowany karczek ( temperatura wody się obniża ). Skręcamy moc ognia, odkrywamy i pilnujemy aby ponownie nie wrzało. Woda ma delikatnie pykać wokół baleronu. Każdy kilogram mięsa

kawawszklance
Kiełbasa ze słoika 1149

drobiowa ze słoika Kiełbasa słoikowa Karkówka ze słoika pasztet do słoika Najlepsza kiełbasa ze słoika, przepis. Kiełbasa ze słoika składniki: 1,5 kg mięsa z boczku wieprzowego 4 ząbki czosnku 25 g soli peklowej ( do peklowania na sucho stosuje się ok. 15 g soli peklowej na 1 kg mięsa, w celu uniknięcia jadu kiełbasianego, oraz nadaniu kiełbasie ładnego koloru, zamiast

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Mielonka z papryką 216

mięsa -majeranek 0,5 g /kg mięsa Mięso Ja użyłem -1 kg  tłuściejsze części łopatki -1 kg ścinki i brzydsze części szynki Wykonanie Kupione mięso myjemy osuszamy tniemy na mniejsze kawałki i peklujemy solą lub peklo solą . Dokładnie wyrabiamy można dodać odrobinę wody.Chowamy do lodówki na 24 godz. Po tym czasie całość mielimy na sitku nr.8 mm.Dodajemy przyprawy

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Domowa mielonka prasowana z galaretką 257

żelatyną do galaretki, różnice w proporcjach były ogromne. Postanowiłam znaleźć złoty środek i zachować maksymalną ostrożność. Stworzyłam swój przepis – dałam jedynie 3/4 łyżeczki żelatyny, zrezygnowałam z soli peklowanej; dodałam przyprawy, które lubię (można skorzystać z gotowej mieszanki przypraw od Dobrej Kiełbasy). Postanowiłam, że wędlina będzie chłodzić się w lodówce przez noc – chciałam mieć pewność, że rano moja wędlina(...)łyżeczki utłuczonych w moździerzu ziaren kolendry 4 duże ząbki czosnku 3/4 łyżki majeranku sól (około 2 płaskich łyżeczek, trzeba uważać by nie przesolić mięsa; jeśli ktoś chce by mielonka była różowa może dodać soli peklowanej zamiast soli zwykłej) świeżo mielony pieprz 1/2 łyżeczki mieszanki przypraw Sekret Dziadka Feliksa WYKONANIE Zaczynamy od mięsa. Myjemy je i dokładnie czyścimy. Golonkę bardzo dokładnie

OstryKęs
Domowa mielonka prasowana z galaretką 410

żelatyną do galaretki, różnice w proporcjach były ogromne. Postanowiłam znaleźć złoty środek i zachować maksymalną ostrożność. Stworzyłam swój przepis – dałam jedynie 3/4 łyżeczki żelatyny, zrezygnowałam z soli peklowanej; dodałam przyprawy, które lubię (można skorzystać z gotowej mieszanki przypraw od Dobrej Kiełbasy). Postanowiłam, że wędlina będzie chłodzić się w lodówce przez noc – chciałam mieć pewność, że rano moja wędlina(...)łyżeczki utłuczonych w moździerzu ziaren kolendry 4 duże ząbki czosnku 3/4 łyżki majeranku sól (około 2 płaskich łyżeczek, trzeba uważać by nie przesolić mięsa; jeśli ktoś chce by mielonka była różowa może dodać soli peklowanej zamiast soli zwykłej) świeżo mielony pieprz 1/2 łyżeczki mieszanki przypraw Sekret Dziadka Feliksa WYKONANIE Zaczynamy od mięsa. Myjemy je i dokładnie czyścimy. Golonkę bardzo dokładnie

OstryKęs
Schab podsuszany w piekarniku 684

Następnie nacieramy mięso solą wymieszaną z cukrem, po kilku minutach schab zwilgotnieje. Potem nacieramy całość czosnkiem przeciśniętym przez praskę lub drobno posiekanym. -- Na koniec peklowania na sucho wcieramy pieprz, paprykę i pokrojony jałowiec. -- -- Tak przygotowane mięso wstawiamy do lodówki na 4 doby, co 12 h pozbywamy się soków. Za każdym razem gdy wycieramy naczynie, mięso odwracamy na drugą stronę

chleba naszego
Kiełbasa ścinkowa parzona 178

grubiej niż 2,5 cm -druga klasa 3 kg -trzecia klasa 4 kg -słonika pokrojona w kostkę nie większa niż 1 cm i solimy Następnie peklujemy czas 24-48 godzin. Po tym czasie mięso rozdrabniamy. -1 klasa mamy już pokrojoną przy klasyfikacji w kostkę nie grubiej niż 2,5 cm -2 klasa 13 mm sitko -3 klasa 4 mm sitko

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Kiełbasa ścinkowa podpiekana 179

grubiej niż 2,5 cm -druga klasa 3 kg -trzecia klasa 4 kg -słonika pokrojona w kostkę nie większa niż 1 cm i solimy Następnie peklujemy czas 24-48 godzin. Po tym czasie mięso rozdrabniamy. -1 klasa mamy już pokrojoną przy klasyfikacji w kostkę nie grubiej niż 2,5 cm -2 klasa 13 mm sitko -3 klasa 4 mm sitko

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Szynka i boczek w skórze od golonki 290

mięsa -pieprz biały 2 g /kg mięsa Wykonanie Przygotowane mięso myjemy osuszamy tniemy na kawałki różnej wielkości .Delikatnie uplastyczniamy tłuczkiem do schabowych. Następnie peklujemy 48 godz na sucho solą lub peklo solą ja robiłem solą kamienną.Mięso dokładnie wyrabiamy dodając odrobinę wody.Mieszamy co 12 godz.Po 48 godz.dodajemy pieprz biały i zmielone skórki dokładnie mieszamy aż mięso będzie się kleić

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Domowa wędlina z łopatki wieprzowej 184

możecie pokroić na plasterki i zamrozić. Dzięki temu, zawsze będzie mieć awaryjną porcję mięsa na kanapki.  Składniki na szynkowar o pojemności 1,5 kg mięsa: 1 kg łopatki wieprzowej 2 płaskie łyżeczki soli peklującej 1 łyżeczka pikantnej mieszanki pieprzów 2 łyżeczki przyprawy do wieprzowiny 2 łyżeczki żelatyny 1/4 szklanki wody Łopatkę umyć, osuszyć i pokroić w kostkę. Za pomocą

Ugotować
Domowy wędzony baleron 184

dniu imienin wszystkie potrawy są smaczne. Na stole pojawi się baleron który przygotowałam kilka dni temu, a dziś dzielę się przepisem z Wami. Po pierwsze mięso kupujemy wcześniej ze względu na czas peklowania. Baleron wyszedł różowy

Kulinarne pyszności Molki
Bieszczadzkie smaki - część I 211

absolutny pasjonat dobrego jedzenia i wędzenia Pan Marcin Dobrowolski. Powstają tu wędzonki (schab, karkówka, szynka i boczek) według starych, sprawdzonych przez lata przepisów. Składniki to wyłącznie mięso wieprzowe, peklosól, zioła i to koniec. Peklowanie odbywa się na sucho. Wędzenie trwa około 10 godzin i używa się do niego drewna olszy szarej. W trakcie wędzenia Pan Marcin nie używa termometru, polega

królestwo garów
Salceson w osłonce termokurczliwej 416

wyciśnięty przez praskę.Ja dodatkowo użyłem pieprz ziołowy białowieski i przyprawa puszczańska ziołowa. Wykonanie:  Wykrawam chude mięsko ile się da najwięcej z golonek głowy i pekluje peklososą 20 g na jeden kg mięsa.Resztę składników zasypuje solą na 24-48 godz u mnie to było 33 godz.Po tym czasie płuczemy wszystko dokładnie w zimnej wodzie z soli.Płuca,nerki

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Salceson 265

wyciśnięty przez praskę.Ja dodatkowo użyłem pieprz ziołowy białowieski i przyprawa puszczańska ziołowa. Wykonanie:  Wykrawam chude mięsko ile się da najwięcej z golonek głowy i pekluje peklososą 20 g na jeden kg mięsa.Resztę składników zasypuje solą na 24-48 godz u mnie to było 33 godz.Po tym czasie płuczemy wszystko dokładnie w zimnej wodzie z soli.Płuca,nerki

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Pieczony Boczek w Piwie 119

czosnkowego 1 butelka piwa pilzner 3/4 szklanki miodu pszczelego 1 słoiczek musztardy francuskiej 4 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżki suszonej mieszanki greckiej szczypta soli do peklowania pieprz świeżo zmielony Dratwa- do zawinięcia mięsa Przygotowanie: Czosnek obieramy, a każdy ząbek kroimy na plasterki. Do małej miseczki dodajemy oliwę, 1/2 opakowania majeranku, 1/2 opakowania suszonego czosnku i 2 łyżki greckiej suszonki

ClauditteMissCooking