mięso peklowane - 391 przepisów (strona:11/27)

Szynka ze słoika - domowa mielonka 146

czosnku granulowanego  1 łyżeczka (płaska) pieprzu 5 łyżek wody Połowę mięsa mielimy w maszynce do mięsa, drugą połowę tniemy na kawałki o boku około 3cm. Oba mięsa mieszamy, dodajemy sól do peklowania, doprawiamy. Mielonka bardzo wzmacnia swój smak, zbyt mocne doprawienie spowoduje, że będzie zbyt intensywna w smaku. Doprawiamy z rozwagą. W tym przypadku lepiej mniej przypraw niż więcej

Gotowanie i blogowanie
Karczek duszony w sosie własnym 199

Do obróbki mięsa najlepsze jest mięso wieprzowe otrzymywane ze sztuk o masie ok.100kgNajlepsze jest mięso lekko przerośnięte tłuszczem.Mięso wieprzowe jest bardzo delikatne, chyba że użyjemy

Kuchnia Danusi
Kiełbasa Jałowcowa Mix 238

szynkę w 1 cm  peklujemy i solimy wszystko w osobnych pojemnikach. Z łopatki najpierw wycinamy najbrzydsze kawałki i dajemy do miseczki z wołowina. Czas peklowania 24-48 godzin. Po tym czasie mięso rozdrabniamy. ROZDRABNIANIE  -szynka krojona nożem w kostkę 1 cm -łopatka 13 mm -boczek 10 mm -podgardle 8 mm -wołowina ścinki oraz wykrojone kawałki z łopatki

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Kiełbasa Jackówka puszczańska 187

grubo, -słoninę kroje w kostkę 0,5 cm ale nie przekraczajmy 1 cm -teraz 1 i 2 peklujemy 24-48 godz.Co kilka godzin mieszamy. Po peklowaniu przystępujemy do dalszej obróbki mięsa, mianowicie mięso 1 czyli schab i szynkę każdy kawałek tłuczemy tłuczkiem ale nie za mocno bez przesady z wyczuciem.Gdy skończymy machanie młotkiem bierzemy wszystkie przyprawy i dodajemy do jedynki

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Kiełbasa Jackówka puszczańska podsuszana 212

grubo, Słoninę kroje w kostkę 0,5 cm ale nie przekraczajmy 1 cm Teraz 1 i 2 peklujemy 24-48 godz.Co kilka godzin mieszamy. Po peklowaniu przystępujemy do dalszej obróbki mięsa, mianowicie mięso 1 czyli schab i szynkę każdy kawałek tłuczemy tłuczkiem ale nie za mocno bez przesady z wyczuciem.Gdy skończymy machanie młotkiem bierzemy wszystkie przyprawy i dodajemy do jedynki

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
A'la Jackówka puszczańska po mojemu 181

grubo, Słoninę kroje w kostkę 0,5 cm ale nie przekraczajmy 1 cm Teraz 1 i 2 peklujemy 12-24h. Co kilka godzin mieszamy. Po peklowaniu przystępujemy do dalszej obróbki mięsa, mianowicie mięso 1 czyli schab i szynkę każdy kawałek tłuczemy tłuczkiem ale nie za mocno bez przesady z wyczuciem.Gdy skończymy machanie młotkiem bierzemy wszystkie przyprawy i dodajemy

Gotowanie jest łatwe
Mielonka tyrolska 303

ziele angielskie mielone 1 g -gałka muszkatołowa mielona 1 g -czosnek 3 ząbki wyciśnięte przez praskę -żelatyna 15 g Wykonanie Boczek w całości oraz pozyskane chude kawałki mięsa z łopatki i karkówki peklujemy na sucho peklo solą  na 48 godz. Następnie karkówkę i łopatkę mielimy sitku fi 6-8 mm,a boczek mielimy na sitku

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Jackówka puszczańska w wersji parzonej 188

grubo.Słoninę kroje w kostkę 0,5 cm ale nie przekraczajmy 1 cm Teraz 1 i 2 peklujemy 24-48 h. Co kilka godzin mieszamy. Po peklowaniu przystępujemy do dalszej obróbki mięsa, mianowicie mięso 1 czyli schab i szynkę każdy kawałek tłuczemy tłuczkiem ale nie za mocno bez przesady z wyczuciem.Gdy skończymy machanie młotkiem bierzemy wszystkie przyprawy i dodajemy

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Kiełbasa myśliwska 136

jałowca mielonego 1 g czosnku suszonego Wykonanie: Mięso kroimy na kawałki 4-5 cm. Każdy rodzaj mięsa umieszczamy w osobnych pojemnikach. Peklosól dzielimy proporcjonalnie do ilości mięsa i dokładnie mieszamy, czyli peklujemy na sucho. Natomiast słoninę mieszamy z solą. Ugniatamy w naczyniach pozbywając się powietrza, przykrywamy i trzymamy w zimnym miesiącu w temperaturze 4-6 stopni przez 48 godzin. Jelita

Kulinarne przygody Gatity
ala-Mortadela ze słoniną 163

będziemy wędzić używamy zwykłej papryki to jest logiczne a jak ktoś lubi może dać ostrą Mięso: -szynka 800 g -boczek 400 g -słonina 300 g Wykonanie: -mięso tniemy w kawałki i peklujemy na sucho 48 godz co 12 godz mieszałem -słoninę kroimy w drobną kostkę i oprószamy papryką i delikatnie solimy dosłownie 2-3 szczypty ja dałem słoninę z zalewy

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Domowa wędlina. Schab peklowany, parzony, z papryką 860

Kolejna domowa wędlina po łopatce peklowanej, do przygotowania której nie potrzeba ani wędzarni ani specjalnych urządzeń. Wystarczy nam miska i garnek. No i jeszcze trochę cierpliwości bo roboty przy tym niedużo, ale oczekiwania na zamarynowanie a potem studzenie mięsa dość sporo. Efekt jednak wart jest starań, zobaczycie sami.Oczywiście schab zawsze można upiec, ale to już inna bajka. Parzonego

Smaczna Pyza
współpraca - Bacówka - towary tradycyjne 161

prosto ze spiżarni, to znak rozpoznawczy Bacówki . Wszystkie produkty, przygotowywane są według starych, dobrze sprawdzonych receptur. Smak i aromat wędlin z Bacówki , to przede wszystkim wysoce selekcjonowane mięso wieprzowe, cielęce i wołowe, peklowane z dodatkiem naturalnych przypraw oraz odpowiednio wędzone - dymem olchowym, bukowym lub jałowcowym. W swojej ofercie, Bacówka posiada produkty bezglutenowe oznaczone specjalnym znakiem oraz rarytasy dla najmłodszych. Teraz(...)wytrawnym winem. Pasztet został doprawiony świeżymi ziołami i suszonymi grzybami i można to wyczuć w smaku. * pasztet odświętny z żurawiną - coś pysznego, dla miłośników słodkich pasztetów. Aromatyczne połączenie kawałków mięsa z żurawiną. Mój faworyt wśród pasztetów! Pasztetem tym zachwycała się cała moja rodzina. Przepyszny. * swoja ze słoja - tradycyjna kiełbasa zamknięta w słoju. Na pierwszy rzut oka przypomina mielonkę ze słoika

CookYourself
Wędliny z szynkowaru. 124

się nową smaczną wędlinką.Ale zostało mi troszkę mięsa taka spora garść. Nie wyrzucałam jej tylko włożyłam do zamrażarki.Kolejnego dnia kupiłam kawałek boczku i karkówki.  Karkówka w całości  z szynkowaru. Składniki: ok 900 g karkówki przyprawa sułtańska Sekwens peklosmaczek Sekwens 10 g Wykonanie.Mięso obsypałam przyprawami i solą peklującą. Odstawiłam na noc do lodówki. Po tym czasie(...)wędlina wykorzystuje wszystkie 3 resztki z poprzednich. Wyszła boska!    Wykonanie: Wyjęłam 3 zamrożone kawałki mięs, które zostały mi  po poprzednich wędlinach. W szynkowarze  ułożyłam warstwę mięsa mielonego, następnie posypałam to 1/2 łyżeczki żelatyny, położyłam boczek, posypałam znów żelatyną (1/2 łyżeczki), kolejna była karkówka, żelatyna i reszta mięsa siekanego. Zamknęłam i gotowałam jak wszystkie poprzednie.  Czyli

Malinowe Pocałunki
Szynka z szynkowaru 148

kupić, znajdziecie tutaj: http://proste-przepisy.pl/szynkowar-opis-i-recenzja/ . Lista zakupów: Ok. 900 g szynki wieprzowej 50 ml gorącej wody Pół łyżeczki żelatyny spożywczej Przyprawy: 2 łyżeczki soli do peklowania Może być też zwykła, ale wtedy mięso poszarzeje i być może „wytrzyma” w lodówce trochę krócej. ½ łyżeczki pieprz Solidna szczypta ziół prowansalskich 2 ząbki czosnku listonic_type='other';listonic_theme='addToShoppingList1';listonic_name(...)content='900 g szynki wieprzowej 50 ml gorącej wody 1/2 łyżeczki żelatyny spożywczej 2 łyżeczki soli do peklowania 1/2 łyżeczki pieprz Zioła prowansalskie 2 ząbki czosnku'; document.write(" "); Przeciskamy czosnek przez praskę i mieszamy z pozostałymi przyprawami. Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie. Myjemy mięso i nacieramy je powstałą z przypraw i czosnku marynatą. Dolewamy wody z żelatyną i dokładnie mieszamy. Przekładamy

Proste-przepisy.pl
Mielonka drobiowa. 232

całość mięsa kurczaka mielimy na drobnym sitku 2,5 fi resztę mięska indyka traktujemy tłuczkiem do mięsa dość mocno ale bez nadmiernej przesady. Teraz oba mięsa zmielone i te w kawałkach peklujemy osobno czyli dodajemy peklo sól lub sól kamienną nie jodowaną i wyrabiamy aby mięsko było kleiste dodajemy 30 g wody. Następnie dodajemy wszystkie przyprawy do mięsa jednego

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.