łyżeczki gorczycy - kilka ziaren jałowca - pół łyżeczki ostrej papryki MIĘSO DOKŁADNIE UMYJ i pozbądź się wszystkich odstających skrawków- tak aby został jeden ładny kawałek z którego nic nie odstaje. Przygotuj odpowiednią ilość przegotowanej, chłodnej wody i peklosól- i tu nie ma zmiłuj, korzystaj z tej tabeli .Ja zazwyczaj pekluję 10 dni. Dodaj zmiażdżony czosnek i resztę przypraw. PIERŚ GĘSI(...)wyparzonego pojemnika, najlepiej jeśli będzie zamykane. Zalewa musi całkowicie przykrywać mięso. Pojemnik włóż do lodówki (temperatura 4 stopnie). CODZIENNIE PRZEWRACAJ MIĘSO by zalewa równomiernie dotarła w każde miejsce. Po peklowaniu mięso wyjmij i osusz ręcznikiem, następnie wymasuj (możesz mocno masować, uciskać, trochę nim porzucać... to dużo zależy od Twojej intencji :)) SZNURKIEM WĘDZARNICZYM ZWIĄŻ MIĘSO , tak przygotowane wygląda dużo lepiej niż
Kuchnia bezglutenowa Loliangielskie i gorczycę. Gotujemy . Następnie całkowicie studzimy i dodajemy peklosól. Wkładamy do naszej zalewy mięso i marynujemy najkrócej dobę ale najlepiej by mięso peklowało się około 8-10 dni.Mięso kroimy na kawałki, przekładamy do garnka o grubym dnie dodajemy wino oraz smalec i dodajemy tylko tyle wody by zakryła
NaKońcuJęzykanadaję się na obiad czy kanapkę. Mięso jest mięciutkie, soczyste i świetnie łączy się z nutą suszonych pomidorów. 1,5 kg karkówki 6g podlaskiej przyprawy do peklowania mięsa 2 łyżki soli Dodatkowo: 3 ząbki czosnku 3 suszone pomidory majeranek Do głębokiej miski wsypać przyprawę do peklowania i sól. Całość zalać wrzątkiem i rozmieszać
Di gotujeSkładniki : 80 dkg mięsa wieprzowego (karkówka, łopatka) 15 dkg świeżej słoniny bez skóry 5 ząbków czosnku 2 g soli do peklowania mięsa 2 dkg cukru majeranek sól pieprz czarny mielony Sposób wykonania : Mięso i słoninę zemleć w maszynce na dużych oczkach. Wsypać do miski, dodać sól do peklowania mięs, sól, pieprz, majeranek, cukier i drobno posiekany czosnek. Można też dodać
Przepisy i porady kulinarnejelita wołowe grube 40-45 mm Wykonanie: Mięso z szynki kroimy 2 x 3 cm i delikatnie rozbijamy tłuczkiem do schabowych Mięso z karkówki mielimy fi 8 mm Oba mięsa peklujemy osobno przez 48 godz. Następnie łączymy mięsa i dajmy 350 g wody Potem dajemy wszystkie przyprawy stopniowo i mieszamy do kleistości mięsa Zostawiamy tak na 12 godzin
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.jelita wołowe grube 40-45 mm Wykonanie: Mięso z szynki kroimy 2 x 3 cm i delikatnie rozbijamy tłuczkiem do schabowych Mięso z karkówki mielimy fi 8 mm Oba mięsa peklujemy osobno przez 48 godz. Następnie łączymy mięsa i dajmy 350 g wody Potem dajemy wszystkie przyprawy stopniowo i mieszamy do kleistości mięsa Zostawiamy tak na 12 godzin
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.następnie wsypujemy sól, cukier, oraz czosnek, całość dokładnie mieszamy i wcieramy przyprawy w mięso. Naczynie przykrywamy i odstawiamy w chłodne miejsce na co najmniej 24 godziny ( ja peklowałem mięso 48 godzin), pamiętając o tym aby co 12 godzin przełożyć mięso. Zapeklowaną pierś wyjmujemy z kamionki, układamy na ruszcie ( zapewni jej to dostęp powietrza z każdej strony
Miód i pieprzszynkowara okazał się kolejnym trafionym. Ta domowa wędlina bardzo nam posmakowała i na dodatek, w przeciwieństwie do szynki i schabu , nie trzeba było na nią tak długo czekać - peklowanie mięsa zajęło tylko 24 godziny. Polecam, to naprawdę pyszna i zdrowa alternatywa dla wędlin kupowanych w sklepie. składniki: 1/2 kg zmielonej karkówki 1/2 kg zmielonej łopatki 3 płaskie łyżeczki soli peklującej
babka w formieWszystkim gorąco polecam. Składniki 1-1,5 kg szynki wieprzowej majeranek tymianek ostra papryka przyprawa gyros lub kebab (opcjonalnie) ocet balsamiczny (opcjonalnie) odrobiną pieprzu i soli olej Ja swoje mięsa pekluje przed pieczeniem, wkładam do odpowiedniej wielkości pojemnika zalewam wodą koniecznie ponad poziom mięsa, zasypuje dwoma garściami soli dodaje 4 liście laurowe, 5 ziarenek ziela angielskiego, 6 ziarenek pieprzu
Piekielna Kuchnia Patiwlewam do dużego słoja, wsypuję sól peklową i dokładnie mieszam do rozpuszczenia. Dodaję resztę przypraw. Mięso myję i wkładam do przygotowanej zalewy. Musi być całe w wodzie. Mięso pekluję tydzień. Po tygodniu szynkę wyciągam, osuszam ręcznikiem papierowym. Nacieram przyprawami, obwiązuje sznurkiem, aby nadać kształt szynki. Przekładam do rękawa foliowego, piekę 1,5 godz
Takie tam pichcenieokoło 2 kg mięsa 2 l wody 3 listki laurowe 6 ziaren ziela angielskiego 0,5 łyżeczki soli 4 łyżki soli do peklowania mięsa 5-6 ząbków czosnku (przekroić na pół) 8 ziarenek pieprzu czarnego Sposób wykonania : Wodę przegotować, przestudzić, dodać wszystkie przyprawy, dokładnie wymieszać. Włożyć mięso do marynaty, wstawić do lodówki
Przepisy i porady kulinarnemieszamy do rozpuszczenia. Studzimy zalewę. 2. Mięso wkładamy do pojemnika, garnka czy innego naczynia i zalewamy nasza zalewą. Zostawiamy naszą szynkę w zalewie na około 6-7 dni pamiętając o tym aby codzienne przekręcić szynkę na drugą stronę by równomiernie się zapeklowała. Resztę zalewy zlewamy do słoika i jeśli w trakcie peklowania woda zacznie nam mętnieć wtedy wymieniamy(...)posiadał termometr o raz komplet 20 woreczków :) KONKURS Teraz obiecany konkurs w którym do wygrania będzie szynkowar o poj. 1,5 litra, 20 woreczków, termometr, zestaw dwóch przypraw do peklowania mięsa oraz nóż do wędlin i łososia firmy Fiskars. Wystarczy, że wejdziecie na stronę http://www.sklepogrodniczy.pl/blog/szynkowarchallenge tam zapoznacie się z proponowanymi trzema przepisami na wędlinę, a następnie
Gotowanie...to proste !Przesypujemy mięso wszystkimi składnikami peklówki i całość dokładnie mieszamy, a następnie nakrywamy naczynie przykrywką i odstawiamy w chłodne miejsce na dwa dni. Należy pamiętać aby każdego dnia, przemieszać peklowane mięso. Słoiki i nakrętki ( najlepiej nadają się do tego, te o pojemności około 0,5 l), wyparzmy wrzątkiem. Mięso wyjmujemy z lodówki i dodajemy do niego przestudzony bulion wołowy, jeżeli
Miód i pieprzgolonki zdejmujemy skórę tak aby jej nie uszkodzić. Wycinamy kość pozyskując jak najwięcej mięsa. Mięso kroimy w kostkę od 2 cm do 3 cm. Skórę nacieramy dokładnie solą, a mięso peklujemy zgodnie z gramaturą z przepisu. Czas peklowania 24 godz. Po tym czasie dodajemy przyprawy stopniowo i bardzo dokładnie mieszamy. Wyrabiamy do kleistości. I napełniamy skórę golonki. Następnie zawijamy
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.