Domowe bułki i drożdżówki wręcz uwielbiam, nie ma nic lepsze niż zapach świeżego pieczywa w domu. Dzisiaj postanowiłam wykorzystać przepis na makowe specjały. Bardzo je lubię na drugie śniadania, z reszta chyba jak wszystkie łasuchy w domu. Domowe nie są tak słodkie jak sklepowe i chyba to najbardziej za nimi przemawia. Strasznie mnie denerwuje jak widzę na półkach z pieczywem(...)sama w dobie jest już tak słodka, dodadzą słodkie nadzienie np. budyń i jeszcze poleją lukrem, no ludzie trzymajcie, co to ma być? nijak się to ma do prawdziwej drożdżówki. Jesteśmy zasypywani produktami z tak dużą ilością cukru, że jest to naprawdę przerażające. Często nie zdajemy sobie sprawy ile może być tego białego szkodnika np. niewinnym soku. Oczywiście cukier
ciastkarnia na kruchym spodzieDomowe drożdżówki - wypełnione słodkim dżemem. Idealna na śniadanie, do kubka aromatycznej kawy lub jako przekąska do pracy, szkoły, w podróż, na długi spacer czy rowerową przejażdżkę. Składniki: 3,5 szkl mąki pszennej 20 g drożdży 3 łyżki cukru około 1 szklanki letniego mleka 100 g masła 1 całe jajko 1 żółtko dowolny gęsty dżem - ja pomieszałam powidła(...)marmoladą jeżynową. dodatkowo - jajko do posmarowania drożdżówek Wykonanie: W rondelku rozpuścić masło, odstawić do ostygnięcia. W 1/2 szklanki letniego mleka rozprowadzić drożdże, dodając cukier. Rozpuszczone drożdże połączyć z mąką, jajami oraz płynny lekko ciepłym masłem Stopniowo dolewać mleko i wyrabiać ciasto. Ciasto ma być sprężyste i pulchne. Ilość mleka zależy od wilgotności mąki. Wyrobione ciasto uformować
kolorowotorcikowoPrzepis na drożdżówki z cytrynowym kremem, czyli lemon curdem! Bułeczki, jak i lemon curd są wegańskie. Orzeźwiające nadzienie świetnie komponuje się z ciastem drożdżowym. Jak zrobić cytrynowe drożdżówki? Przygotowanie przepisu rozpocznij od zrobienia lemon curdu. Wszystkie składniki gotuj przez kilka minut, po czym odstaw do wystudzenia. Następnie czas na wyrobienie ciasta drożdżowego, które później odstawiamy do wyrośnięcia. Na koniec przyszedł(...)czas na uformowanie drożdżówek. Dokładne proporcje znajdziesz poniżej. Przepis na drożdżówki krok po kroku Drożdżówki z kremem cytrynowym (lemon curd) Via Gusto Przepis na drożdżówki z cytrynowym kremem, czyli lemon curdem! Bułeczki, jak i lemon curd są wegańskie. Orzeźwiające nadzienie świetnie komponuje… Drukuj Proporcje na: 6 szt. Czas pieczenia/gotowania: 15 min Ocena: 5.0 /5 ( 2 głos/y ) składniki Lemon
Via GustoDrożdżówki z serem to pyszne i słodkie bułeczki. Zawsze lubiłam domowe drożdżowe wypieki . Pieczone z masłem są puszyste i zachowują długo świeżość. Pamiętam jak na koloniach dostawaliśmy takie drożdżówki z serem na podwieczorek. Była to zdecydowanie najprzyjemniejsza chwila dnia. Drożdżówki były świeżutkie i jeszcze ciepłe. Zawsze mam sentyment do wypieków, które kojarzą mi się z moim dzieciństwem, a drożdżówki(...)serem wywołują mnóstwo wspomnień. Dzisiaj takie drożdżówki jadłam na śniadanie. Kilka zostało do popołudniowej kawy. Drożdżowe wypieki wielu osobom sprawiają kłopot. Sądzę, że jest to jedynie kwestia wprawy. Dodam, że chociaż pieczemy według przepisu to i tak trzeba zwrócić uwagę na konsystencję ciasta. Oczywiście wszystko zależy od mąki. Zawsze podkreślam, że mąka mące nierówna. Mąka chłonie wodę różnie w zależności
codojedzeniaDrożdżówki z serem i jagodami to pyszne sezonowe ciasto. Te drożdżówki są oczywiście z ciasta „ Crazy Dough for Everything ”, które ostatnio namiętnie testuję w kuchni, robię z niego prawie codziennie jakieś wypieki, czy to rogale z makiem , czy bułki . Samo ciasto jest łatwe, proste i przyjemne do wyrabiania, a formowanie drożdżówek z serem to pikuś, o jedzeniu ich nie wspomnę(...)jagodami leśnymi, to obowiązkowe jagodowe ciasto w naszym domu. Bo ciasto drożdżowe z jagodami musi być upieczone chociaż raz w roku! Polecam przepis na zakręcone jagodzianki. Ciasto na drożdżówki nie jest za słodkie, (tylko 2 łyżki cukru na 500 g mąki), a delikatny, lekko słodki domowy, jogurtowy twarożek świetnie łączy się z lekko kwaskowatymi jagodami. Taka ciepła drożdżówka z serem
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięKiedy znalazłam przepis na drożdżówkę dyniową na blogu Łucji to od razu – jako zdeklarowana dynioholiczka – dopisałam ją do swojej listy przepisów do zrobienia… I nadszedł wreszcie czas i mogłam ją przygotować… Niestety nie wyszły mi takie piękne dziury jak Łucji, ale drożdżówka dyniowa i tak była pyszna, wilgotna, z nutą pomarańczy i pyszną cynamonową kruszonką. Zapraszam(...)Drożdżówka dyniowa Składniki na długą keksówkę: 1/2 szklanki letniego mleka 190 ml puree z dyni 30 g roztopionego, lekko przestudzonego masła lub 30 ml oleju rzepakowego skórka otarta z jednej pomarańczy 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej (przesianej) 15 g świeżych drożdży (u mnie 7g drożdży instant) 1/3 szklanki cukru szczypta soli płaska łyżeczka cynamonu Kruszonka: 90 g mąki pszennej
UgotujmyTo.plSkładniki na ciasto (6-7 dużych drożdżówek): 300 g mąki pszennej 6 g suchych drożdży lub 12 g świeżych drożdży 125 ml letniego mleka 1 jajko 50 g roztopionego masła 30 g cukru szczypta soli Nadzienie kokosowe: 1/2 puszki skondensowa- nego mleka słodzonego 1/2 szklanki wiórków kokosowych 1 żółtko 2 łyżki mąki(...)ziemniaczanej Dodatkowo: 1 jajko roztrzepane do posmarowania wiórki kokosowe do posypania Bardzo dawno nie robiłam nic drożdżowego. Postanowiłam więc poszukać jakiegoś smakowitego przepisu na drożdżówki. Przeglądając setki zdjęć zachipnotyzowały mnie bułeczki na blogu mojewypieki :) Nie dość, że drożdżowe - to jeszcze kokosowe! Mmmmm... pychota :) Zdecydowałam się jedynie na mniejszą ilość - ponieważ 16 sztuk - to troszkę dla mnie za dużo. Mąkę
Świat CiastaSkladniki : ·320g mąki ·21g drożdży 125 ml mleka ·35g cukru ·25g masła ·1 jajko ·szczypta soli Nadzienie : 1 słoiczek konfitury Babuni STOVIT orginalna Do posmarowania drożdżówek : 1 żółtko 4 łyżki mleka Przygotować zaczyn z drożdży : pokruszyć drożdże, dodać łyżkę cukru i zalać ciepłym ( nie gorącym mlekiem) . Dodać 4 łyżki mąki. Wymieszać, rozgnieść grudki i odstawić(...)ciastem do wyrosnięcia, najlepiej przykrytą ściereczką. Konfiture STOVIT otworzyć i uważać by ...jej nie zjeść... gdyż jest bardzo smaczna... i jedyna, która się nadaje do tego typu drożdżówek jak dla mnie! Ciasto rozwałkować na prostokąt ( na ile sie da) i powycinać prostokaty o wielkosci 10x17cm. Posmarować konfiturą prostokąty i zawijać w chusteczke, w rogalika, w naleśnika...kształt
Z Kuchni Do KuchniDrożdżówki dyniowe z cynamonem i jeżynami to mój kolejny pomysł na wykorzystanie dyni, której w tym roku mam pod dostatkiem. Dzięki dodatkowi tartej dyni ciasto drożdżowe nabiera pięknego, żółtego koloru. Na blogu jest też przepis na ciasto dyniowe z orzechami lub też ciasto marchewkowe z polewą czekoladową , w tym przypadku marchewkę można zastąpić tartą dynią. Polecam też zupę krem(...)formujemy wałek, który rozwałkowujemy na prostokąt. Na cieście rozprowadzamy sos cynamonowy, posypujemy jeżynami i zwijamy w rulon, który kroimy w plastry i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Drożdżówki układamy w pewnych odstępach gdyż jeszcze podrosną . Odstawiamy na 30 minut. Piekarnik nagrzewamy do temp. 200 stopni C. Pieczemy około 15-20 min. Po wystygnięciu lukrujemy. Lukier przygotowujemy gotując cukier
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięzeszłym roku piekłam Drożdżówki z Malinami i Białą Czekoladą (nazwa podlinkowana), w tym roku przy okazji robienia przetworów z malin chciałam zrobić je ponownie, jednak w lodówce była tylko mleczna czekolada - czemu nie? Wyszło pysznie. Smak tych drożdżówek naprawdę pozostaje w pamięci jako niesamowite wspomnienie smaku. Sprawdźcie moje słowa i zróbcie je w domu, a potem czekam na komentarze ;) Składniki(...)duży prostokąt, który posypałam czekoladą, migdałami i na to maliny, całość posypałam na koniec cukrem z wanilią. Ciasto złożyłam na trzy razy i pokroiłam na paski o szerokości drożdżówek. Każdy pasek przekręciłam i położyłam na blasze wyłożonej matą silikonową, można papierem do pieczenia. Odstawiłam je do wyrośnięcia na kilka minut. Na koniec część drożdżówek posmarowałam mlekiem i posypałam kruszonką, część
Blondynka GotujePyszne, puszyste drożdżówki z jagodami, kruszonką oraz lukrem. Przepis lekko zmodyfikowany, oryginalny pochodzi z tej strony . Polecam ! Składniki : 500-550 g mąki pszennej (dałam 500 g + 1 łyżka ) 14 g drożdży w proszku 250 ml mleka 100 g roztopionego masła 2 jajka 4 łyżki cukru szczypta soli 250 g jagód Kruszonka : * 100 g mąki krupczatki 30 g cukru(...)odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i odstawić na 10 minut. Następnie dno szklanki oprószyć mąką i zrobić wgłębienia w każdej kulce i umieścić w nim jagody. Boki drożdżówki posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać kruszonką*. Drożdżówki włożyć do nagrzanego piekarnika do 200 ºC na 20-25 minut, aby się zarumieniły. Gdy drożdżówki przestygną polać lukrem. *moim zdaniem kruszonki
Zabawa smakiemprzepisie znajdziesz najlepsze, mega maślane drożdżówki, bez zbędnej ilości ciasta ale za to z mega dużą ilością pysznych jagód w środku. Ciasto tylko z 370 g mąki a aż 450 g jagód do nadziewania! Polecam Ci też przepisy: Drożdżówki z serem i borówkami Drożdżówki z serem i rabarbarem – drożdżówki z serem – drożdżówki z serem i rabarbarem – brioszki(...)ciasto drożdżowe z rabarbarem i kruszonką – drożdżowe ze śliwkami i kruszonką – racuchy drożdżowe – drożdżówki z truskawkami – drożdżowe topielec – mini pączki serowe – blok czekoladowy – Drożdżowy wieniec pizzowy – Drożdżówki z truskawkami i rabarbarem – Ciasto drożdżowe z rabarbarem i kruszonką – Ciasto drożdżowe ze śliwkami i kruszonką JAGODZIANKI Przygotowanie: około
nietylkopasta.plProste w wykonaniu pachnące domowe drożdżówki z budyniem waniliowym to propozycja na pyszny słodki deser. Bułki drożdżowe z budyniem uwielbiamy chyba wszyscy. Większości z nas kojarzą się zapewne z dzieciństwem, często ze szkołą i szkolnym sklepikiem. Smak i zapach tamtych bułeczek pamiętam do dzisiaj. Drożdżówki z budyniem to bez wątpienia przepis ponadczasowy. Bułeczki drożdżowe z budyniem przepis, który lubią dorośli(...)dzieci. To idealny dodatek do kawy, kakao oraz gorącego mleka. Jak zrobić drożdżówki z budyniem? Przygotowujemy klasyczne ciasto drożdżowe, z którego formujemy bułeczki. Po wyrośnięciu w każdej tworzymy zagłębienie, które wypełniamy budyniem. Bułeczki z budyniem pieczemy w piekarniku kilkanaście minut i gotowe. Jeśli chcesz, drożdżówki możesz posypać kruszonka. Należy to zrobić przed wstawieniem do piekarnika. Bułeczki na drożdżach lubią też
Kuchnia Na WypasieDziś przepis na pyszne drożdżówki zwijane z masą makową wykonane z mojego przepisu na idealne ciasto drożdżowe. Są niesamowicie miękkie, puszyste i lekkie jak piórko. To chyba najlepsze drożdżówki jakie jadłam w życiu, a ich wykonanie nie jest wcale trudne ani bardzo pracochłonne. Masę makową możecie zastąpić innym wybranym przez siebie dodatkiem, na przykład serem, dżemem czy nutellą. Czas przygotowania(...)Czas oczekiwania: ok. 60 min Czas pieczenia: 13 min (jedna partia) Składniki: (na 20 szt. średnich drożdżówek) Masa makowa: 100 g suchego maku mielonego 3/4 szklanki mleka (ok. 200 ml) 1 łyżka cukru 1 łyżeczka cukru waniliowego 1 łyżeczka miodu 1 łyżeczka masła 1 jajko 1 łyżka cukru pudru * Możesz użyć gotowej masy makowej (ok. 400 g). Ciasto drożdżowe
Słodki Blog