drożdżówki - 3996 przepisów (strona:2/267)

Pełnoziarniste drożdżówki z serem i owocami 207

Pełnoziarniste drożdżówki – sprawdzą się jako pożywne śniadanie, ale także jako pyszny deser. Do drożdżówek użyłam porzeczek oraz borówek. Równie dobrze możesz wykorzystać inne owoce, które lubisz lub właśnie masz pod ręką. Drożdżówki z serem i owocami Via Gusto Pełnoziarniste drożdżówki – sprawdzą się jako pożywne śniadanie, ale także jako pyszny deser. Do drożdżówek użyłam porzeczek oraz borówek. Równie dobrze(...)nadzienie. Twaróg rozdrobnij widelcem lub zmiel w maszynce, a następnie wymieszaj z jajkami, cukrem oraz cukrem waniliowym. Wyrośnięte ciasto podsyp mąką i delikatnie wyrób. Teraz możesz przejść do formowania drożdżówek. Kształt drożdżówek zależy od Ciebie. Moje bułeczki przygotowałam w następujący sposób. Ciasto rozwałkowałam na prostokąt o grubości ok. 0,5 cm i podzieliłam go na 8 podłużnych prostokątów. Następnie wzdłuż

Via Gusto
Drożdżówki z jeżynami 161

Dzisiaj kolejny wpis z rodzaju "idealne wypieki". Tym razem drożdżówki z owocami - u mnie z jeżynami - pomysłu Liski. Oryginalny przepis znajdziecie tam >klik!< . Piekąc te drożdżówki przypomniały mi się czasy szkolne i cukiernia znajdująca się tuż przy szkole. Podczas przerw wypełniała się po brzegi grupą spragnionych słodkości nastolatków. Do dziś pamiętam smak tych drożdżówek :) Zaletą bułeczek(...)owoce. Brzegi bułeczek posmarować mlekiem i odstawić do ponownego wyrośnięcia na około pół godziny. Piec w temperaturze 200 stopni przez około 20 minut. Bułeczki powinny być lekko zrumienione. te drożdżówki naprawdę są w środku puszyste Moje owoce były bardzo kwaśne, dlatego postanowiłam drożdżówki polać lukrem lub posypać cukrem pudrem. Jeśli jednak macie słodkie owoce, to dodatkowy

Codzienna kuchnia niecodzienna
Drożdżówki z truskawkami 191

sezon na owoce trwa w najlepsze, a ja nie byłabym sobą gdybym poprzestała na tylko jednym przepisie. Za bardzo lubię truskawki a jeszcze bardziej domowe drożdżówki. To jest właśnie przysmak, którego ciężko mi odmówić. Zapraszam więc do wykorzystania przepisu i oglądania zdjęć a ja ideą wcinać drożdżówki puki jeszcze są:) Składniki na 12 drożdżówek ciasto: 500 g mąki(...)czasie wykładamy ciasto na stolnicę i rozwałkowujemy je delikatnie. Wykrawamy z niego krążki, (wielkość zgodnie z uznaniem)  i układamy na środku każdego krążka po kilka truskawek. Przekładamy drożdżówki na blaszkę.  Masło rozpuszczamy a w misce mieszamy cukier z mąką. Wlewamy do mąki masło i mieszamy aż powstaną lepki grudki. Wysypujemy je na wierzch drożdżówek i pieczemy około

ciastkarnia na kruchym spodzie
Drożdżówki z rabarbarem i truskawkami 165

Szał na rabarbar trwa - tym razem zrobiłam drożdżówki. W oryginale były same truskawki, a u mnie jest jeszcze rabarbar. Duet bardzo udany, bo drożdżówki są naprawdę świetne! Polecam! Składniki: 2 i 1/4 szklanki mąki pszennej (+ do podsypania) - w oryginale mąka chlebowa 3/4 szklanki letniego mleka 3 łyżki cukru 2 małe jajka (lub 1 jajko i 1 żółtko) 1/4 łyżeczki soli(...)rozpuszczonego masła 12 g świeżych drożdży 200 g rabarbaru 200 g truskawek Kruszonka: 2 łyżki mąki 1 łyżka masła 1 łyżka cukru + 1 jajko do posmarowania drożdżówek Sposób przygotowania: 1. Robimy rozczyn - połowę letniego mleka mieszamy z 1 łyżką cukru i jedną łyżką mąki, odstawiamy, przykrywamy ściereczką, rozczyn powinien podwoić swoją objętość. 2. W misce mieszamy mąkę, resztę cukru

Kuchnia domowa Ani
Drożdżówki z jagodami i serem 202

Trafiłam na blog Galeria chleba i tam znalazłam fajną recepturę. Polecam wszystkim, którzy lubią połączenie drożdży z serem i jagodami! Przepis podaję z moimi modyfikacjami. Składniki: (wyszło mi 8 drożdżówek) Ciasto: 250 g mąki pszennej - dałam troszkę więcej do podsypania 20 g świeżych drożdży 1 jajko 125 ml letniego mleka 1/4 szklanki cukru - w oryginale miód 50 g masła sól(...)sera twarogowego 1 małe jajko (troszkę rozbełtanego jajka zostawiamy do posmarowania drożdżówek) 1/4 szklanki cukru - może być cukier puder 1 łyżka miękkiego masła 1 łyżeczka cukru waniliowego + ok. 1 szklanka jagód Sposób przygotowania: 1. Robimy rozczyn: drożdże mieszamy z 2 łyżeczkami cukru, aż zrobią się płynne, wlewamy połowę letniego mleka i dodajemy 1 łyżkę mąki - mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia

Kuchnia domowa Ani
Drożdżówki z czereśniami i serem 183

sądziłam, że drożdżówka z czereśniami będzie taka dobra. Najfajniejsze jest to, że czereśnie po upieczeniu zachowują swój kształt i słodki smak! Zapraszam! Ciasto robiłam na bazie tego przepisu . Składniki (na 6 sztuk): Ciasto: 250 g mąki pszennej - dałam troszkę więcej do podsypania 20 g świeżych drożdży 1 jajko 125 ml letniego mleka 1/4 szklanki cukru - w oryginale miód(...)masła sól Ser: 200 g sera twarogowego 1 małe jajko (troszkę rozbełtanego jajka zostawiamy do posmarowania drożdżówek) 1/4 szklanki cukru - może być cukier puder 1 łyżka miękkiego masła 1 łyżeczka cukru waniliowego + ok. 1 szklanka wydrylowanych czereśni Sposób przygotowania: 1. Robimy rozczyn: drożdże mieszamy z 2 łyżeczkami cukru, aż zrobią się płynne, wlewamy połowę letniego mleka i dodajemy 1 łyżkę

Kuchnia domowa Ani
Domowe drożdżówki z konfiturami 222

Zapach domowych drożdżówek to nie to samo co pieczywo z piekarni. Pulchne, drożdżowe, obsypane cukrem pudrem i z ulubioną konfiturą. Do porannej kawy, a może na podwieczorek?, drożdżowe wypieki są idealne na każdą porę dnia! Ogromnym ułatwieniem w wypieku drożdżówek jest odpowiednia blaszka firmy Guardini dostępna na stronie homemert.pl , oraz cała gama kuchennych akcesoriów.  Składniki na ok 20 sztuk(...)ślimaczkowych drożdżówek: 1 kg mąki pszennej 16 dag masła lub dobrej jakości margaryny 1/2 litra mleka 2,5 g suchych drożdży 3 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią szczypta soli 16 dag cukru kryształu 1 jajko do posmarowania  słoik konfitury lub dżemu Mąkę przesiać do dużej miski, dodać sól i suche drożdże, wymieszać. Masło roztopić, rondel zsunąć z ognia, wlać

Apetyczna babeczka
Drożdżówka ze śliwkami i makiem 224

Drożdżówka ze śliwkami i makiem to rustykalne ciasto, które znalazłam u Łucji . Zachwyciła mnie przede wszystkim nietypowym kształtem, który od razu zwraca uwagę. Taka drożdżówka pięknie się prezentuje, a wcale nie trudno ją zrobić. Wystarczy tylko tortownica o średnicy 26 cm. Zdecydowanie najlepiej smakuje jeszcze ciepła! Masę makową można jeszcze doprawić np. bakaliami, a smak będzie jeszcze lepszy. Sezon śliwkowy(...)pełni, więc jeśli nie macie pomysłu na te owoce, to warto wypróbować przepis na taką zakręconą drożdżówkę. Drożdżówka: 400 g mąki pszennej (2 i 4/5 szklanki) 100 g masła (pół standardowej kostki) 150 ml mleka (mniej niż 2/3 szklanki) 20 g świeżych drożdży (1/5 kostki) 60 g cukru (1/3 szklanki) 1 jajko 1 żółtko szczypta soli Masa makowa

Poezja smaku
Drożdżówki z budyniem pyszne i puszyste 112

Witam serdecznie, tym razem chciałabym zaproponować przepis na pyszne drożdżówki z budyniem, które mało tego że są bardzo smaczne to i pięknie wyglądają. Do przygotowania drożdżówek będziemy potrzebowali: z podanej porcji wyjdzie 10 drożdżówek   na budyń: (można użyć budyniu z torebki)  250 ml mleka  2 żółtka  40 g mąki ziemniaczanej (około 2 łyżki z górką(...)około 2 łyżek mąki pszennej  około 1 łyżki cukru kryształ około 1 łyżki masła o temperaturze pokojowej   (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Link do filmiku z przepisem na: Drożdżówki z budyniem Przygotowanie: Najpierw przygotuję budyń: Do miseczki przelewam około połowy mleka, dodaję do niego pozostałe składniki na budyń i dokładnie mieszam. Pozostałe mleko wlewam do rondelka i zagotowuję

Uwaga Babcia Piecze Chleb
Drożdżówki z serem 84

Drożdżówki domowe są najlepsze, genialnie pachną, nie są trudne w przygotowaniu i żałuję tylko, że nie są fit, bo sięgałabym po nie codziennie. Polecam Ci też przepisy: – drożdżówki z truskawkami i rabarbarem –  ciasto drożdżowe z rabarbarem i kruszonką –  drożdżowe ze śliwkami i kruszonką –  racuchy drożdżowe –  drożdżówki z truskawkami –  drożdżowe topielec –  mini pączki serowe(...)blok czekoladowy Przygotowanie:  około 2 h Ilość : 9-11 drożdżówek Składniki ciasto: – 400 g mąki pszennej – 200 ml letniego mleka – 35 g cukru pudru – 1 jajko – 100 g roztopionego masła – 12 g suchych drożdży lub 40 g świeżych drożdży Składniki nadziewanie : – 450-500 g twarogu półtłustego w kostce – 2 żółtka – 60 g cukru pudru – płaska łyżeczka

nietylkopasta.pl
Drożdżówka z serem i lukrem 213

Drożdżówka z serem i lukrem waniliowym należy do klasyków wypieków drożdżowych. Lekkie i puszyste ciasto drożdżowe, z dużą ilością lukru upiekłam oczywiście z ciasta „ Crazy Dough ”, które jest wykorzystywane kilka razy w tygodniu, piekę zarówno wypieki wytrawne rogale z makiem , czy bułki , czy na słodko np. drożdżówki z serem i jagodami. O tym uniwersalnym cieście napisałam już wszystko tutaj- domowe(...)pieczywo – Bułki pszenne więc nie będę się znów powtarzać. Ale na 100% to ciasto sprawdza się do wszystkiego, nawet do takich jak ta słodkich drożdżówek z serem i lukrem, wystarczy do ciasta dodać trochę więcej cukru, ja dodałam tylko 2 łyżki, a słodki serek z jogurtu greckiego ( tzw. Labneh ), który nastawiłam do odsączenia dzień wcześniej, dopełnił smak drożdżówek z serem

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Przepis na Drożdżówki z Rabarbarem 161

Witam serdecznie Przepis na pyszne domowe drożdżówki z rabarbarem , drożdżówki są bardzo puszyste a ciasto delikatne. Będziemy potrzebować : z podanych proporcji wyjdzie około 10 drożdżówek na ciasto: 500 g mąki pszennej 250 ml letniego mleka 30 g drożdży świeżych 30 g roztopionego masła 40 g cukru 2 jajka 2 łyżeczki cukru waniliowego szczypta soli na nadzienie: około 600 g rabarbaru(...)łyżki cukru na kruszonkę: 4 łyżki mąki pszennej 2 łyżki cukru 2 łyżki masła kilka łyżek mleka do pomalowania drożdżówek przed pieczeniem mąka do podsypania blatu podczas wyrabiania ciasta Link do filmu z przygotowaniem : Drożdżówek z rabarbarem https://www.youtube.com/watch?v=zTvWsOdozs0 Przygotowanie: Najpierw przygotuję rozczyn : Do miski rozkruszam drożdże , dodaję około łyżeczki cukru ( przyśpieszy fermentację ) około 50 ml letniego mleka , jedną

Uwaga Babcia Piecze Chleb
Mini Drożdżówki z Owocami i Kruszonką 299

połączenie, któremu trudno się nie oprzeć. Drożdżóweczki idealne na przyjęcia, pikniki, kinderbale - gdzie się nie pojawią z pewnością będą cieszyć oczy i podniebienie oraz szybko znikać z półmisków. Mini Drożdżówki z Owocami i Kruszonką - Składniki Drożdżówki: 600 g mąki pszennej 250 ml mleka 100 g masła 4 żółtka 1/2 szklanki cukru (130 g) 25 g drożdży pół łyżeczki soli cukier(...)waniliowy ok. 400 g dowolnych owoców np. malin, truskawek, brzoskwiń, jagód, borówek Kruszonka: 4 łyżki mąki 2 łyżki cukru 3 łyżki masła cukier waniliowy Mini Drożdżówki z Owocami i Kruszonką - Sposób przygotowania: Mleko lekko podgrzewamy. Rozpuszczamy w nim drożdże, dodajemy łyżkę cukru, 3 łyżki mąki - dokładnie mieszamy i odstawiamy na ok. 10 minut. Następnie dodajemy resztę składników i wyrabiamy ciasto

Słodka Strona
Owsiane drożdżówki z budyniem i rodzynkami 130

wzmocnić nasz układ odpornościowy. Ziarno owsa nie zawiera glutenu, dlatego z samej mąki owsianej nie uda nam się upiec chleba, ale można ją dodawać do jego wypieku. Moje drożdżówki zostały przygotowane z mąki owsianej z dodatkiem mąki pszennej. Ciasto drożdżowe z mąką owsianą nie jest tak elastyczne jak przygotowane tylko z mąki pszennej, ale wyrosło, udało się je rozwałkować(...)najważniejsze, przygotowane drożdżówki bardzo dobrze smakowały. Potwierdziły to uśmiechy zadowolenia na twarzach jedzących je dzieci:)  Składniki: Ciasto drożdżowe: 350 g mąki owsianej 150 g mąki pszennej (1 szklanka) 40 g drożdży 220 ml mleka 100 g cukru 80 g masła 1 jajko 1/2 łyżeczki soli Nadzienie: 80 g rodzynek 250 ml mleka 1/2 opakowania budyniu waniliowego bez cukru

Smakowity Blog Kulinarny
drożdżówki z makiem 160

Domowe bułki i drożdżówki wręcz uwielbiam, nie ma nic lepsze niż zapach świeżego pieczywa w domu. Dzisiaj postanowiłam wykorzystać przepis na makowe specjały. Bardzo je lubię na drugie śniadania, z reszta chyba jak wszystkie łasuchy w domu. Domowe nie są tak słodkie jak sklepowe i chyba to najbardziej za nimi przemawia. Strasznie mnie denerwuje jak widzę na półkach z pieczywem(...)sama w dobie jest już tak słodka, dodadzą słodkie nadzienie np. budyń i jeszcze poleją lukrem, no ludzie trzymajcie, co to ma być? nijak się to ma do prawdziwej drożdżówki.  Jesteśmy zasypywani produktami z tak dużą ilością cukru, że jest to naprawdę przerażające. Często nie zdajemy sobie sprawy ile może być tego białego szkodnika np. niewinnym soku. Oczywiście cukier

ciastkarnia na kruchym spodzie

Proponowane wyszukiwania