drożdżówki - 4205 przepisów (strona:4/281)

Drożdżówki z serem i jeżynami 145

Drożdżówki z serem to pyszne i słodkie bułeczki. Zawsze lubiłam domowe drożdżowe wypieki . Pieczone z masłem są puszyste i zachowują długo świeżość. Pamiętam jak na koloniach dostawaliśmy takie drożdżówki z serem na podwieczorek. Była to zdecydowanie najprzyjemniejsza chwila dnia. Drożdżówki były świeżutkie i jeszcze ciepłe. Zawsze mam sentyment do wypieków, które kojarzą mi się z moim dzieciństwem, a drożdżówki(...)serem wywołują mnóstwo wspomnień. Dzisiaj takie drożdżówki jadłam na śniadanie. Kilka zostało do popołudniowej kawy. Drożdżowe wypieki wielu osobom sprawiają kłopot. Sądzę, że jest to jedynie kwestia wprawy. Dodam, że chociaż pieczemy według przepisu to i tak trzeba zwrócić uwagę na konsystencję ciasta. Oczywiście wszystko zależy od mąki. Zawsze podkreślam, że mąka mące nierówna. Mąka chłonie wodę różnie w zależności

codojedzenia
Drożdżówki z serem i jagodami 169

Drożdżówki z serem i jagodami to pyszne sezonowe ciasto. Te drożdżówki są oczywiście z ciasta „ Crazy Dough for Everything ”, które ostatnio namiętnie testuję w kuchni, robię z niego prawie codziennie jakieś wypieki, czy to rogale z makiem , czy bułki . Samo ciasto jest łatwe, proste i przyjemne do wyrabiania, a formowanie drożdżówek z serem to pikuś, o jedzeniu ich nie wspomnę(...)jagodami leśnymi, to obowiązkowe jagodowe ciasto w naszym domu. Bo ciasto drożdżowe z jagodami musi być upieczone chociaż raz w roku! Polecam przepis na zakręcone jagodzianki. Ciasto na drożdżówki nie jest za słodkie, (tylko 2 łyżki cukru na 500 g mąki), a delikatny, lekko słodki domowy, jogurtowy twarożek świetnie łączy się z lekko kwaskowatymi jagodami. Taka ciepła drożdżówka z serem

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Drożdżówka dyniowa 169

Kiedy znalazłam przepis na drożdżówkę dyniową na blogu Łucji to od razu – jako zdeklarowana dynioholiczka – dopisałam ją do swojej listy przepisów do zrobienia… I nadszedł wreszcie czas i mogłam ją przygotować… Niestety nie wyszły mi takie piękne dziury jak Łucji, ale drożdżówka dyniowa i tak była pyszna, wilgotna, z nutą pomarańczy i pyszną cynamonową kruszonką. Zapraszam(...)Drożdżówka dyniowa Składniki na długą keksówkę: 1/2 szklanki letniego mleka 190 ml puree z dyni 30 g roztopionego, lekko przestudzonego masła lub 30 ml oleju rzepakowego skórka otarta z jednej pomarańczy 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej (przesianej) 15 g świeżych drożdży (u mnie 7g drożdży instant) 1/3 szklanki cukru szczypta soli płaska łyżeczka cynamonu Kruszonka: 90 g mąki pszennej

UgotujmyTo.pl
Drożdżówki mocno kokosowe 226

Składniki na ciasto (6-7 dużych drożdżówek): 300 g mąki pszennej  6 g suchych drożdży lub 12 g świeżych drożdży  125 ml letniego mleka  1 jajko  50 g roztopionego masła  30 g cukru  szczypta soli   Nadzienie kokosowe: 1/2 puszki skondensowa- nego mleka słodzonego 1/2 szklanki wiórków kokosowych  1 żółtko 2 łyżki mąki(...)ziemniaczanej Dodatkowo: 1 jajko roztrzepane do posmarowania wiórki kokosowe do posypania   Bardzo dawno nie robiłam nic drożdżowego. Postanowiłam więc poszukać jakiegoś smakowitego przepisu na drożdżówki. Przeglądając setki zdjęć zachipnotyzowały mnie bułeczki na blogu mojewypieki :) Nie dość, że drożdżowe - to jeszcze kokosowe! Mmmmm... pychota :) Zdecydowałam się jedynie na mniejszą ilość - ponieważ 16 sztuk - to troszkę dla mnie za dużo. Mąkę

Świat Ciasta
Drożdżówki z Konfiturą Babuni Orginalną STOVIT 164

Skladniki : ·320g mąki ·21g drożdży 125 ml mleka ·35g cukru ·25g masła ·1 jajko ·szczypta soli         Nadzienie : 1 słoiczek konfitury Babuni STOVIT orginalna Do posmarowania drożdżówek : 1 żółtko 4 łyżki mleka Przygotować zaczyn z drożdży : pokruszyć drożdże, dodać łyżkę cukru i zalać ciepłym ( nie gorącym mlekiem) . Dodać 4 łyżki mąki. Wymieszać, rozgnieść grudki i odstawić(...)ciastem do wyrosnięcia, najlepiej przykrytą ściereczką. Konfiture STOVIT  otworzyć i uważać by ...jej nie zjeść... gdyż jest bardzo smaczna... i jedyna, która się nadaje do tego typu drożdżówek jak dla mnie! Ciasto rozwałkować na prostokąt ( na ile sie da) i powycinać prostokaty o wielkosci 10x17cm. Posmarować konfiturą prostokąty i zawijać  w chusteczke, w rogalika, w naleśnika...kształt

Z Kuchni Do Kuchni
Drożdżówki dyniowe z cynamonem i jeżynami 185

Drożdżówki dyniowe z cynamonem i jeżynami to mój kolejny pomysł na wykorzystanie dyni, której w tym roku mam pod dostatkiem. Dzięki dodatkowi tartej dyni ciasto drożdżowe nabiera pięknego, żółtego koloru. Na blogu jest też przepis na ciasto dyniowe z orzechami lub też ciasto marchewkowe z polewą czekoladową , w tym przypadku marchewkę można zastąpić tartą dynią. Polecam też zupę krem(...)formujemy wałek, który rozwałkowujemy na prostokąt. Na cieście rozprowadzamy sos cynamonowy, posypujemy jeżynami i zwijamy w rulon, który kroimy w plastry i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Drożdżówki układamy w pewnych odstępach gdyż jeszcze podrosną . Odstawiamy na 30 minut. Piekarnik nagrzewamy do temp. 200 stopni C. Pieczemy około 15-20 min. Po wystygnięciu lukrujemy. Lukier przygotowujemy gotując cukier

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Drożdżówki z Malinami, Mleczną Czekoladą i Migdałami 194

zeszłym roku piekłam Drożdżówki z Malinami i Białą Czekoladą (nazwa podlinkowana), w tym roku przy okazji robienia przetworów z malin chciałam zrobić je ponownie, jednak w lodówce była tylko mleczna czekolada - czemu nie? Wyszło pysznie. Smak tych drożdżówek naprawdę pozostaje w pamięci jako niesamowite wspomnienie smaku. Sprawdźcie moje słowa i zróbcie je w domu, a potem czekam na komentarze ;) Składniki(...)duży prostokąt, który posypałam czekoladą, migdałami i na to maliny, całość posypałam na koniec cukrem z wanilią. Ciasto złożyłam na trzy razy i pokroiłam na paski o szerokości drożdżówek. Każdy pasek przekręciłam i położyłam na blasze wyłożonej matą silikonową, można papierem do pieczenia. Odstawiłam je do wyrośnięcia na kilka minut. Na koniec część drożdżówek posmarowałam mlekiem i posypałam kruszonką, część

Blondynka Gotuje
Drożdżówki z jagodami 275

Pyszne, puszyste drożdżówki z jagodami, kruszonką oraz lukrem.  Przepis lekko zmodyfikowany, oryginalny pochodzi z tej strony .  Polecam ! Składniki : 500-550 g mąki pszennej (dałam 500 g + 1 łyżka ) 14 g drożdży w proszku 250 ml mleka 100 g roztopionego masła 2 jajka 4 łyżki cukru szczypta soli 250 g jagód Kruszonka : * 100 g mąki krupczatki 30 g cukru(...)odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i odstawić na 10 minut. Następnie dno szklanki oprószyć mąką i zrobić wgłębienia w każdej kulce i umieścić w nim jagody. Boki drożdżówki posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać kruszonką*. Drożdżówki włożyć do nagrzanego piekarnika do 200 ºC  na 20-25 minut, aby się zarumieniły. Gdy drożdżówki przestygną polać lukrem. *moim zdaniem kruszonki

Zabawa smakiem
Jagodzianki – najlepsze! 92

przepisie znajdziesz najlepsze, mega maślane drożdżówki, bez zbędnej ilości ciasta ale za to z mega dużą ilością pysznych jagód w środku. Ciasto tylko z 370 g mąki a aż 450 g jagód do nadziewania! Polecam Ci też przepisy: Drożdżówki z serem i borówkami Drożdżówki z serem i rabarbarem –  drożdżówki z serem –  drożdżówki z serem i rabarbarem –  brioszki(...)ciasto drożdżowe z rabarbarem i kruszonką –  drożdżowe ze śliwkami i kruszonką –  racuchy drożdżowe –  drożdżówki z truskawkami –  drożdżowe topielec –  mini pączki serowe –  blok czekoladowy –  Drożdżowy wieniec pizzowy –  Drożdżówki z truskawkami i rabarbarem –  Ciasto drożdżowe z rabarbarem i kruszonką –  Ciasto drożdżowe ze śliwkami i kruszonką JAGODZIANKI Przygotowanie:  około

nietylkopasta.pl
Drożdżówki z budyniem waniliowym 101

Proste w wykonaniu pachnące domowe drożdżówki z budyniem waniliowym to propozycja na pyszny słodki deser. Bułki drożdżowe z budyniem uwielbiamy chyba wszyscy. Większości z nas kojarzą się zapewne z dzieciństwem, często ze szkołą i szkolnym sklepikiem. Smak i zapach tamtych bułeczek pamiętam do dzisiaj. Drożdżówki z budyniem to bez wątpienia przepis ponadczasowy. Bułeczki drożdżowe z budyniem przepis, który lubią dorośli(...)dzieci. To idealny dodatek do kawy, kakao oraz gorącego mleka. Jak zrobić drożdżówki z budyniem? Przygotowujemy klasyczne ciasto drożdżowe, z którego formujemy bułeczki. Po wyrośnięciu w każdej tworzymy zagłębienie, które wypełniamy budyniem. Bułeczki z budyniem pieczemy w piekarniku kilkanaście minut i gotowe. Jeśli chcesz, drożdżówki możesz posypać kruszonka. Należy to zrobić przed wstawieniem do piekarnika. Bułeczki na drożdżach lubią też

Kuchnia Na Wypasie
Drożdżówki zwijane z makiem – lepsze niż z cukierni 117

Dziś przepis na pyszne drożdżówki zwijane z masą makową wykonane z mojego przepisu na idealne ciasto drożdżowe. Są niesamowicie miękkie, puszyste i lekkie jak piórko. To chyba najlepsze drożdżówki jakie jadłam w życiu, a ich wykonanie nie jest wcale trudne ani bardzo pracochłonne. Masę makową możecie zastąpić innym wybranym przez siebie dodatkiem, na przykład serem, dżemem czy nutellą. Czas przygotowania(...)Czas oczekiwania: ok. 60 min Czas pieczenia: 13 min (jedna partia)   Składniki: (na 20 szt. średnich drożdżówek) Masa makowa: 100 g suchego maku mielonego 3/4 szklanki mleka (ok. 200 ml) 1 łyżka cukru 1 łyżeczka cukru waniliowego 1 łyżeczka miodu 1 łyżeczka masła 1 jajko 1 łyżka cukru pudru * Możesz użyć gotowej masy makowej (ok. 400 g). Ciasto drożdżowe

Słodki Blog
Drożdżówki z jabłkiem i kruszonką 132

adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drożdżówki z jabłkiem i kruszonką to kolejny przepis z ciasta drożdżowego, który można znaleźć na stronie. Ciasto drożdżowe jest świetne, bo można je wykorzystać w przepisach na słono jak i na słodko. Uwielbiamy słodkości, drożdżówki, pączki, ciasteczka. Domowe drożdżówki do przepyszny dodatek do kawy czy na drugie śniadanie. Są miękkie, jabłka pięknie pachną cynamonem a kruszonka jest(...)wyjątkowo chrupiąca. Nie można się im oprzeć! Do tego z przepisu wychodzi około 18 drożdżówek, więc spokojnie starczy ich na kilka dni. Koniecznie wypróbuj ten przepis a nie wrócisz już do sklepowych drożdżówek. Drożdżówki z jabłkiem i kruszonką – Składniki Składniki na ciasto drożdżowe 500 gram mąki pszennej 250 ml letniego mleka 50 gram świeżych drożdży 80 gram cukru

To Musisz Wiedzieć
Drożdżówki z boczkiem, serem i cebulą 151

Jeśli myślisz, że drożdżówki to bułki, które zrobić można tylko na słodko to muszę cię wyprowadzić z błędu. Drożdżówki z boczkiem, serem i cebulą Oczywiście te najbardziej znane i popularne drożdżówki z serem czy z jabłkiem są oczywiście na słodko. Coraz częściej jednak w sklepach znaleźć można drożdżówki z serem czy cebulą. Osobiście przepadam bardzo za drożdżówkami w wersji wytrawnej(...)Uwielbiam te słodkie też, absolutnie nie mówię że nie, jednak coraz częściej kupuję czy robię w domu właśnie drożdżówki, które bazują na sosie pomidorowym, wędlinie i serze. Drożdżówki wytrawne możecie wykorzystać na przyjęciach. Wystarczy zrobić kilka okazów o średniej wielkości i wyłożyć na talerzyk. Znikną w mgnieniu oka. Jeśli zdecydujecie się na wypróbowanie tego przepisu, zachęcam Was do dzielenia się

mecooks
Drożdżówki ze Śliwkami – Ciasto Drożdżowe z Olejem 217

Witam serdecznie Chciałabym zaproponować przepis na pyszne i puszyste drożdżówki ze śliwkami. Śliwki możemy zastąpić innymi owocami a ciasto drożdżowe pomimo że z olejem a nie z roztopionym masłem jest bardzo smaczne i puszyste. Polecam wypróbować przepis. Z podanych proporcji wyjdzie około 9 szt drożdżówek na ciasto: 500 g mąki pszennej (typ 450, 500 lub 550) 200 ml letniego mleka(...)łyżeczki cukru waniliowego szczypta soli około 200 g śliwek na kruszonkę: 4 łyżki mąki pszennej 2 łyżki masła - dobrze schłodzonego 2 łyżki cukru kryształ 1 roztrzepane białko do pomalowania drożdżówek przed pieczeniem Link do filmu z przygotowania : Drożdżówki ze śliwkami Przygotowanie: Dokładnie umyte śliwki, przekrawam na pół i usuwam pestkę. Przygotowanie ciasta – ciasto możemy przygotować ręcznie lub maszyną: Najpierw przygotuję

Uwaga Babcia Piecze Chleb
Drożdżówki z budyniem i borówkami 148

wyrabiać ciasto ręką lub mikserem. Wyrobione ciasto przykryć ścierką i odstawić w ciepłe miejsce na około pół godziny do wyrośnięcia. Po tym czasie ciasto ponownie zagnieść i można formować drożdżówki. Na środku drożdżówek zrobić wgłębienie, wypełnić je budyniem i borówkami. Przygotować kruszonkę. Wymieszać składniki, tak aby powstały grudki. Drożdżówki posypać kruszonką i piec około 20 minut w temperaturze 150 stopni

Smakowity Blog Kulinarny
Troszkę jesienne drożdżówki z jeżynami 182

psem grzejącym stopy, z książką, na którą się miało ochotę od dawna, a tylko piękna pogoda powstrzymywała przed rozpoczęciem lektury.  Dzisiaj mam dla Was troszkę specjalne drożdżówki, bo na mące orkiszowej, z dodatkiem mąki z ciecierzycy. Skąd taką mąkę wziąć? Podobno można kupić w sklepach ze zdrową żywnością albo najdroższych supermarketach. Można też kupić zwykłą ciecierzycę (suchą(...)ziarnko - nikt nie chce przecież stracić zęba. Jaka jest ta mąka? Specyficzna. Ma wyrazisty zapach i smak. Tu jednak nie czuć jej mocno, bo i dodatek niewielki.  Moje drożdżówki były w wersji bez laktozy i pszenicznego glutenu. Smakowały pysznie - wszyscy się nimi zajadali z zachwytem, czy mają alergie, czy nie. A o mące z ciecierzycy jeszcze trochę będzie - spodobała

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Drożdżówki z owocowym curdem - niebo w buzi 174

zrobić kilka rzeczy. Mam plany kuchenne i upiększające (jedne z drugimi niezwiązane) - zobaczymy, ile mi się uda z tego zrealizować. W każdym razie dzisiaj mam dla Was najpyszniejsze chyba drożdżówki, jakie kiedykolwiek upiekłam. Ostatnio mam melodię na tego typu wypieki - doskonale sprawdzają się w roli piknikowych przekąsek czy drugiego śniadania do szkoły czy pracy. Mogą też być wspaniałym podwieczorkiem, szczególnie(...)naprawdę pyszny. I kiedy zaglądałam do lodówki, na półce wyżej zauważyłam drożdże. Od razu w mojej głowie pojawił się pełen obraz tego, co przygotuję. Zawsze mam problem, czy wybrać drożdżówkę z budyniem czy z twarogiem. To zdecydowanie moje ulubione. Jeśli lubicie też takie z owocami, te są dla Was wymarzonym rozwiązaniem. Mięciutkie, puchate, pachnące drożdżowe ciasto, nadziane najlepszym owocowym budyniem

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Drożdżówki z budyniem i malinami 194

Dobre na śniadanie, dobre na kolacje. Idealne na wakacyjną wycieczkę. Puszyste i pachnące drożdżówki z budyniem i malinami. Ich wykonanie wcale nie jest trudne. Warto podjąć wyzwanie i przygotować je już dziś. Składniki: Ciasto:   3,5 szklanki mąki pszennej   20 g drożdży 3 łyżki cukru około  1 szklanki letniego mleka   100 g masła  1 całe(...)szklankę mleka doprowadzić do wrzenia, dodając 3 łyżki cukru. Na wrzące mleko wlać rozprowadzony budyń - ugotować. Odstawić do ostygnięcia. Zimny budyń zmiksować z łyżką masła - najlepiej tuż przed wypełnianiem drożdżówek. W rondelku rozpuścić 100 g masła, odstawić do ostygnięcia. W 1/2 szklanki letniego mleka rozprowadzić drożdże, dodając  cukier. Zaczyn oprószyć łyżeczką mąki i odstawić do wyrośnięcia.   Wyrośnięty zaczyn

kolorowotorcikowo
Drożdżówki z budyniem 152

Drożdżówki z kremem budyniowym najlepsza przekąska do pracy i do szkoły Drożdżówki z budyniem pojawiają się u nas najczęściej późnym latem wraz z sezonowymi owocami. To kolejne moje comfort food z czasów szkolnych i studenckich. Czasami kilka drożdżówek z budyniem lub serem zastępowało mi posiłki przez cały dzień. Puszyste słodkie bułeczki z budyniem nadal bardzo lubię i piekę(...)najmniej kilka razy w roku, na przemian z naszymi ulubionymi cynamonowymi ślimaczkami, na które przepis znajdziecie w linku Cynamonowe bułeczki cinnamon rolls Drożdżówki z kremem budyniowym można przygotować w nieskończonej ilości wariantów. Najsmaczniejsze są oczywiście z domowym budyniem waniliowym lub śmietankowym czyli creme patissiere, ale jeśli brakuje Wam czasu możecie użyć budyniu z torebki. Gwarantują, że drożdżówki z budyniem znikną

Cztery Fajery
Ekonomiczne drożdżówki ze śliwkami 151

Ekonomiczne drożdżówki, czyli bez mleka, jaj i masła- a mimo to puchate, mięciutkie i smaczne :) Jako, że sezon śliwkowy trwa, to wykorzystałam te owoce, a dodatek marcepanu- początkowo- był tu przypadkowy (kończyła się data przydatności), jednak po spróbowaniu drożdżówki nie wyobrażam sobie, że mogłoby tego marcepanu zabraknąć :))) Chociaż z kruszonką też są pyszne, albo z lukrem cynamonowym- z czym(...)lubi :) 8 sztuk: Drożdżówki: * mąka pszenna- 300 g * drożdże suszone- 7 g (1 saszetka) * cukier- 1/2 szklanki * olej- 1/3 szklanki * woda ciepła- 2/3 szklanki Dodatkowo: * jajko- 1 szt. * śliwki * masa marcepanowa- 120 g Mąkę wymieszać z drożdżami i cukrem, dolać oleju oraz ciepłą wodę i dokładnie wyrobić. Zostawić do wyrośnięcia na około 30-40 minut (ja nagrzewam piekarnik

Kraina Miodem Płynąca
DROŻDŻÓWKI Z RUMOWYM NADZIENIEM 163

Puchate, mięciutkie drożdżówki z aromatycznym czekoladowym budyniem. Nie za mocno słodkie, takie przyjemne dla naszych kubków smakowych :) Pewnie jestem monotematyczna z tym drożdżowym ciastem,  ale co ja za to mogę, że ... je uwielbiam!:))) Składniki : ( na 14 sztuk) 500g  mąki pszennej 30 g drożdży świeżych 3 łyżki roztopionego masła 3/4 szklanki  mleka 2 jajka 1/2 op. cukru waniliowego(...)czubate łyżki cukru szczypta soli Ponadto: 100g rodzynek kieliszek rumu 2 budynie czekoladowe 38g 1 rozkłócone jajko do posmarowania drożdżówek Wykonanie:  Rodzynki zalewamy rumem, moczymy je ok 1h. Jeśli nie mamy rumu lub za nim nie przepadamy pomijamy tę czynność. Budynie gotujemy w połowie mleka przewidzianego na opakowaniu, studzimy. Namoczone rodzynki odciskamy, dodajemy do budyniu. Zrobić rozczyn: z rozkruszonych

Walijskie Pichcenie
Drożdżówka z jabłkami. I o tych, których już z nami nie ma 205

pierwszego listopada. Zamiast tego są urodziny mamy C., jest więc rodzinne spotkanie, obiad, mnóstwo śmiechu. I tylko ja zawsze mam taką trochę niewyraźną minę...  Dzisiaj mam dla Was drożdżówkę. Pachnącą, maślaną. Idealną po powrocie do domu, gdy człowiek jest zziębnięty i stara się rozgrzać ze wszystkich sił. Można wtedy zaparzyć kubek ulubionej herbaty, oderwać kawałek drożdżówki, usiąść w ulubionym(...)się spodobał. Bo wygląda na cudownie miękki i puszysty, i dokładnie taki jest. Pachnie cynamonem, a plasterki jabłek ukryte w cieście świetnie się z tym smakiem komponują. Taka drożdżówka, szczególnie jeszcze ciepła, ukoi ciało, ale również i duszę. A przynajmniej ja w to głęboko wierzę... Odrywany chlebek jabłkowy Składniki: (na keksówkę 11x23 cm) 600 g mąki pszennej 25 g świeżych

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Domowe drożdżówki z jabłkami 388

Domowe drożdżówki z jabłkami Uwielbiam ciasto drożdżowe w każdej postaci: pączki, kluski na parze czy drożdżowe rogaliki to tylko niektóre z świetnych przekąsek, jakie można z niego zrobić. Jeśli jednak szukacie czegoś, co nie wymaga dużo czasu przy przygotowaniu (jak np. pączki) domowe drożdżówki z kruszonką i nadzieniem z ulubionego dżemu (lub czekolady) to idealny pomysł na podwieczorek/drugie śniadanie. Składniki(...)Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na około 0,5 cm grubości. W równych odstępach nakładamy dżem i pocięte na kawałki jabłka. Przykrywamy je drugą warstwą ciasta i odciskamy kółka szklanką. Gotowe drożdżówki przekładamy na blaszkę i posypujemy kruszonką. Pieczemy około 15 min w piekarniku rozgrzanym na 200 stopni. Smacznego! ciastkożercy

Ciastkozercy
Drożdżówki z jabłkami Sądeckimi 206

Sądecczyzna słynie z najlepszych odmian jabłka, zrzeszenie Sądeckich Sadowników „Jabłko Sądeckie” ma się czym pochwalić!. Jako mieszkanka tych terenów polecam pyszne drożdżówki nadziewać Polskimi jabłkami i śliwkami.  Składniki na ciasto, na 12 dużych drożdżówek: 90 dag mąki pszennej 6 - 7 dag świeżych drożdży 1 szklanka ciepłego mleka, 250 ml 15 dag roztopionej margaryny lub masła 10 dag cukru kryształu(...)ciasto drożdżowe wałkujemy na grubość 1 cm, wycinamy szklanką kółka, łączymy dwa ze sobą, sklejamy je białkiem. Robimy wałeczek z ciasta, skręcamy w spirale i obtaczamy przygotowane koła. 4. Drożdżówki napełniamy nadzieniem, układamy na przygotowane blaszki i odstawiamy na 20 minut w ciepłe miejsce. Piekarnik rozgrzewamy do 180 - 190 C i pieczemy ok. 25 minut. Studzimy na kratce kuchennej. Wierzch

Apetyczna babeczka
Chleb, bułki, rogaliki, drożdżówki 219

Bułeczki z fetą Chleb ze szpinakiem Drożdżówki z budyniem Drożdżówki serca z chałwą Drożdżówki z rabarbarem Maślane rogaliki Drożdżowe rogaliki z powidłami Drożdżowe rogaliki 2 Gofry Pączki z serka homogenizowanego Serowe paluchy Zapiekanki z bagietek

Aga w kuchni
Szwedzkie drożdżówki Jamiego Olivera 386

Jamie w swoim przepisie używa jagód, ja natomiast użyłam borówek amerykańskich, bo mam ich sporo w ogródku. Myślę, że na tej zmianie bułeczki nic nie straciły. Drożdżówki wypatrzyłam u Bistro mamy . Przyłączam  się do jej opinii, że połączenie kardamonu, pomarańczy i jagód jest rewelacyjne. A przy okazji polecam jej fotorelację z formowania drożdżówek. Szwedzkie drożdżówki Jamiego

Kulinarne przygody Gatity
Drożdżówki z dżemem malinowym i kruszonką 156

Pyszne drożdżówki z dżemem malinowym i kruszonką ..w kształcie serc...zdjęcie trochę byle jakie..tzn..drożdżówki nie wyglądają tak jak powinny.. zapomniałam zrobić zdjęcia tego samego dnia..całe szczęście, że na drugi dzień zostało chociaż jedno serce i małe serduszka...a wiadomo..że świeże drożdżówki z kruszonką wyglądają o wiele lepiej .. 50 dkg mąki pszennej  40 g świeżych

Moje domowe kucharzenie
Drożdżówki z Serem i Jagodami 263

Drożdżówki z jagodami, z których nie wylewają się jagody - to jest to! Pyszne, delikatne i długo zachowujące świeżość. Do dzieła Kochani! Składniki na 12 szt: 500 g mąki pszennej 40 g świeżych drożdży 1/4 szklanki i 2 łyżki cukru  2 jajka 250 ml mleka 1/2 łyżeczki soli 70 g masła roztopionego 1 mała łyżeczka  pasty waniliowej  Skworcu(...)minut. Po tym czasie rozwałkowałam ciasto na duży prostokąt, który posmarowałam słodkim nadzieniem serowym, na które wysypałam jagody. Ciasto złożyłam na trzy razy i pokroiłam na paski o szerokości drożdżówek. Każdy pasek przekręciłam i położyłam na blasze wyłożonej matą silikonową, można papierem do pieczenia. Odstawiłam je do wyrośnięcia na kilka minut. Na koniec część drożdżówek posmarowałam mlekiem i posypałam kruszonką

Blondynka Gotuje
Drożdżówki z Serem i z Czarną Porzeczką 220

czasie rozwałkowałam ciasto na duży prostokąt, który posmarowałam słodkim nadzieniem serowym, na który wyłożyłam dżem z czarnej porzeczki. Ciasto złożyłam na trzy razy i pokroiłam na paski o szerokości drożdżówek. Każdy pasek przekręciłam i położyłam na blasze wyłożonej matą silikonową, można papierem do pieczenia. Odstawiłam je do wyrośnięcia na kilka minut. Na koniec część drożdżówek posmarowałam mlekiem i posypałam kruszonką(...)część tylko cukrem perlistym, a te które lukrowałam po upieczeniu nie smarowałam niczym. Piekłam w piekarniku nagrzanym do 200 stopni ok.15-20 minut. *mam nadzieję, że zdjęcia składania i krojenia drożdżówek choć troszkę Wam pomogły :) SMACZNEGO życzy BLONDYNKA

Blondynka Gotuje
Bułeczki. Podwieczorek. Drożdżówki z serem, malinami i kruszonką 215

Świeżutkie i pyszne bułeczki drożdżówki dzisiaj Wam przedstawiam . Ze smakowitym nadzieniem, soczystymi owocami i chrupiącą kruszonką. Najlepsze były jeszcze ciepłe, ale ostatnia, zjedzona następnego dnia do porannej kawy była równie dobra jak ta pierwsza. Takie bułeczki to nic trudnego, naprawdę ! Teraz jest doskonała pora na Drożdżówki z budyniem i czereśniami albo Drożdżówki z morelami i orzechami . Obojętnie na jakie się

Smaczna Pyza
Drożdżówki z rabarbarem i kruszonką 180

Pachnące i pyszne domowe drożdżówki z rabarbarem i oczywiście z kruszonką.W czasie pieczenia drożdżowych ciast lubię rozchodzący się po domu zapach.Zachęcam do wypróbowania. Składniki: 0,5 kg mąki pszennej 4 dkg drożdży świeżych 0,5 szk mleka 1 szt jajko duże 2 łyżki masła 4 łyżki wody 0,5 łyżeczki soli 5 łyżek cukru 0,5 kg rabarbaru(...)lekko podrosną na środku ułożyć po kilka kawałków pokrojonego rabarbaru(lekko docisnąć w ciasto), posypać cukrem. Posmarować białkiem, pokruszyć kruszonkę. Piec około 25 min w 170 st.Zimne drożdżówki polać lukrem cytrynowym. Kruszonka; mąkę, cukier i zimne masło zagnieść. Lukier;do soku dodajemy tyle cukru pudru aż uzyskamy odpowiednią konsystencję do polania drożdżówek

Ala piecze i gotuje