drożdżówki - 3800 przepisów (strona:5/254)

Drożdżówki z budyniem 75

Drożdżówki z kremem budyniowym najlepsza przekąska do pracy i do szkoły Drożdżówki z budyniem pojawiają się u nas najczęściej późnym latem wraz z sezonowymi owocami. To kolejne moje comfort food z czasów szkolnych i studenckich. Czasami kilka drożdżówek z budyniem lub serem zastępowało mi posiłki przez cały dzień. Puszyste słodkie bułeczki z budyniem nadal bardzo lubię i piekę(...)najmniej kilka razy w roku, na przemian z naszymi ulubionymi cynamonowymi ślimaczkami, na które przepis znajdziecie w linku Cynamonowe bułeczki cinnamon rolls Drożdżówki z kremem budyniowym można przygotować w nieskończonej ilości wariantów. Najsmaczniejsze są oczywiście z domowym budyniem waniliowym lub śmietankowym czyli creme patissiere, ale jeśli brakuje Wam czasu możecie użyć budyniu z torebki. Gwarantują, że drożdżówki z budyniem znikną

Cztery Fajery
Drożdżówki z morelami i kruszonką 90

Czas przygotowania: 60 minut Czas przyrządzania: 20 minut Ilość porcji: 6 porcji Drukuj Drożdżówki z morelami i kruszonką By Piotr 30 Czerwiec 2017 Drożdżówki z morelami i kruszonką, czyli kolejny domowy przepis na drożdżówki kupowane zazwyczaj w sklepiku czy pobliskiej piekarni. Pyszne i pachnące drożdżowe ciasto w towarzystwie sezonowych, słodkich moreli i chrupiącej kruszonki. Połączenie doskonałe! Składniki: mąka pszenna - 250g(...)wycinamy kółka aż do skończenia ciasta. Przekładamy je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i odstawiamy pod przykryciem na 15 minut. Przy pomocy kokilki lub filiżanki dociskamy na środku drożdżówki tworząc wgłębienie. Morele pozbawiamy pestek i myjemy. Układamy na drożdżówkach. Masło przekładamy na blat, dodajemy cukier i mąkę. Składniki "szczypiemy" do połączenia i utworzenia się sypkiej kruszonki. Gotową kruszonką posypujemy

COOKUJ
Drożdżówki z budyniem 106

Czas przygotowania: 60 minut Czas przyrządzania: 20 minut Ilość porcji: 7-8 drożdżówek Drukuj Drożdżówki z budyniem By Piotr 2 Październik 2017 Poznajcie moją recepturę na pyszne domowe drożdżówki z budyniem - zdecydowanie lepsze niż te ze sklepu czy piekarni! Składniki: Ciasto drożdżowe: mąka pszenna - 330g drożdże suszone - 8g cukier - 2 pełne łyżki jajko - 1, duże mleko - 130ml śmietana(...)części. Każdą część ciasta formujemy w kulkę i rozwałkowujemy na grubość około 1 cm. Przekładamy na wyłożoną papierem do pieczenia formę. Przy pomocy kokilki lub filiżanki dociskamy na środku drożdżówki tworząc wgłębienie. Wypełniamy je równomiernie budyniem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza do zarumienienia (ok 20 minut). Alergeny Alergeny jajka , mąka , mleko 5 stars - based on 3 review

COOKUJ
Drożdżówki z morelami i kruszonką 130

Czas przygotowania: 60 minut Czas przyrządzania: 20 minut Ilość porcji: 6 porcji Drukuj Drożdżówki z morelami i kruszonką By Piotr 30 czerwca 2017 Drożdżówki z morelami i kruszonką, czyli kolejny domowy przepis na drożdżówki kupowane zazwyczaj w sklepiku czy pobliskiej piekarni. Pyszne i pachnące drożdżowe ciasto w towarzystwie sezonowych, słodkich moreli i chrupiącej kruszonki. Połączenie doskonałe! Składniki: mąka pszenna - 250g(...)wycinamy kółka aż do skończenia ciasta. Przekładamy je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i odstawiamy pod przykryciem na 15 minut. Przy pomocy kokilki lub filiżanki dociskamy na środku drożdżówki tworząc wgłębienie. Morele pozbawiamy pestek i myjemy. Układamy na drożdżówkach. Masło przekładamy na blat, dodajemy cukier i mąkę. Składniki "szczypiemy" do połączenia i utworzenia się sypkiej kruszonki. Gotową kruszonką posypujemy

COOKUJ
Drożdżówki z budyniem 104

Czas przygotowania: 60 minut Czas przyrządzania: 20 minut Ilość porcji: 7-8 drożdżówek Drukuj Drożdżówki z budyniem By Piotr 2 października 2017 Poznajcie moją recepturę na pyszne domowe drożdżówki z budyniem - zdecydowanie lepsze niż te ze sklepu czy piekarni! Składniki: Ciasto drożdżowe: mąka pszenna - 330g drożdże suszone - 8g cukier - 2 pełne łyżki jajko - 1, duże mleko - 130ml śmietana(...)części. Każdą część ciasta formujemy w kulkę i rozwałkowujemy na grubość około 1 cm. Przekładamy na wyłożoną papierem do pieczenia formę. Przy pomocy kokilki lub filiżanki dociskamy na środku drożdżówki tworząc wgłębienie. Wypełniamy je równomiernie budyniem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza do zarumienienia (ok 20 minut). Alergeny Alergeny jajka , mąka , mleko 5 stars - based on 3 review

COOKUJ
Drożdżówki z budyniem 501

Czas przygotowania: 60 minut Czas przyrządzania: 20 minut Ilość porcji: 7-8 drożdżówek Drukuj Drożdżówki z budyniem By Piotr 2 października 2017 Poznajcie moją recepturę na pyszne domowe drożdżówki z budyniem - zdecydowanie lepsze niż te ze sklepu czy piekarni! Składniki: Ciasto drożdżowe: mąka pszenna - 330g drożdże suszone - 8g cukier - 2 pełne łyżki jajko - 1, duże mleko - 130ml śmietana(...)części. Każdą część ciasta formujemy w kulkę i rozwałkowujemy na grubość około 1 cm. Przekładamy na wyłożoną papierem do pieczenia formę. Przy pomocy kokilki lub filiżanki dociskamy na środku drożdżówki tworząc wgłębienie. Wypełniamy je równomiernie budyniem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza do zarumienienia (ok 20 minut). Alergeny Alergeny jajka , mąka , mleko Lubicie drożdżówki? Jeśli tak, to dzisiejszy

COOKUJ
Ekonomiczne drożdżówki ze śliwkami 93

Ekonomiczne drożdżówki, czyli bez mleka, jaj i masła- a mimo to puchate, mięciutkie i smaczne :) Jako, że sezon śliwkowy trwa, to wykorzystałam te owoce, a dodatek marcepanu- początkowo- był tu przypadkowy (kończyła się data przydatności), jednak po spróbowaniu drożdżówki nie wyobrażam sobie, że mogłoby tego marcepanu zabraknąć :))) Chociaż z kruszonką też są pyszne, albo z lukrem cynamonowym- z czym(...)lubi :) 8 sztuk: Drożdżówki: * mąka pszenna- 300 g * drożdże suszone- 7 g (1 saszetka) * cukier- 1/2 szklanki * olej- 1/3 szklanki * woda ciepła- 2/3 szklanki Dodatkowo: * jajko- 1 szt. * śliwki * masa marcepanowa- 120 g Mąkę wymieszać z drożdżami i cukrem, dolać oleju oraz ciepłą wodę i dokładnie wyrobić. Zostawić do wyrośnięcia na około 30-40 minut (ja nagrzewam piekarnik

Kraina Miodem Płynąca
DROŻDŻÓWKI Z RUMOWYM NADZIENIEM 107

Puchate, mięciutkie drożdżówki z aromatycznym czekoladowym budyniem. Nie za mocno słodkie, takie przyjemne dla naszych kubków smakowych :) Pewnie jestem monotematyczna z tym drożdżowym ciastem,  ale co ja za to mogę, że ... je uwielbiam!:))) Składniki : ( na 14 sztuk) 500g  mąki pszennej 30 g drożdży świeżych 3 łyżki roztopionego masła 3/4 szklanki  mleka 2 jajka 1/2 op. cukru waniliowego(...)czubate łyżki cukru szczypta soli Ponadto: 100g rodzynek kieliszek rumu 2 budynie czekoladowe 38g 1 rozkłócone jajko do posmarowania drożdżówek Wykonanie:  Rodzynki zalewamy rumem, moczymy je ok 1h. Jeśli nie mamy rumu lub za nim nie przepadamy pomijamy tę czynność. Budynie gotujemy w połowie mleka przewidzianego na opakowaniu, studzimy. Namoczone rodzynki odciskamy, dodajemy do budyniu. Zrobić rozczyn: z rozkruszonych

Walijskie Pichcenie
Drożdżówka z jabłkami. I o tych, których już z nami nie ma 130

pierwszego listopada. Zamiast tego są urodziny mamy C., jest więc rodzinne spotkanie, obiad, mnóstwo śmiechu. I tylko ja zawsze mam taką trochę niewyraźną minę...  Dzisiaj mam dla Was drożdżówkę. Pachnącą, maślaną. Idealną po powrocie do domu, gdy człowiek jest zziębnięty i stara się rozgrzać ze wszystkich sił. Można wtedy zaparzyć kubek ulubionej herbaty, oderwać kawałek drożdżówki, usiąść w ulubionym(...)się spodobał. Bo wygląda na cudownie miękki i puszysty, i dokładnie taki jest. Pachnie cynamonem, a plasterki jabłek ukryte w cieście świetnie się z tym smakiem komponują. Taka drożdżówka, szczególnie jeszcze ciepła, ukoi ciało, ale również i duszę. A przynajmniej ja w to głęboko wierzę... Odrywany chlebek jabłkowy Składniki: (na keksówkę 11x23 cm) 600 g mąki pszennej 25 g świeżych

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Domowe drożdżówki z jabłkami 301

Domowe drożdżówki z jabłkami Uwielbiam ciasto drożdżowe w każdej postaci: pączki, kluski na parze czy drożdżowe rogaliki to tylko niektóre z świetnych przekąsek, jakie można z niego zrobić. Jeśli jednak szukacie czegoś, co nie wymaga dużo czasu przy przygotowaniu (jak np. pączki) domowe drożdżówki z kruszonką i nadzieniem z ulubionego dżemu (lub czekolady) to idealny pomysł na podwieczorek/drugie śniadanie. Składniki(...)Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na około 0,5 cm grubości. W równych odstępach nakładamy dżem i pocięte na kawałki jabłka. Przykrywamy je drugą warstwą ciasta i odciskamy kółka szklanką. Gotowe drożdżówki przekładamy na blaszkę i posypujemy kruszonką. Pieczemy około 15 min w piekarniku rozgrzanym na 200 stopni. Smacznego! ciastkożercy

Ciastkozercy
Drożdżówki z jabłkami Sądeckimi 138

Sądecczyzna słynie z najlepszych odmian jabłka, zrzeszenie Sądeckich Sadowników „Jabłko Sądeckie” ma się czym pochwalić!. Jako mieszkanka tych terenów polecam pyszne drożdżówki nadziewać Polskimi jabłkami i śliwkami.  Składniki na ciasto, na 12 dużych drożdżówek: 90 dag mąki pszennej 6 - 7 dag świeżych drożdży 1 szklanka ciepłego mleka, 250 ml 15 dag roztopionej margaryny lub masła 10 dag cukru kryształu(...)ciasto drożdżowe wałkujemy na grubość 1 cm, wycinamy szklanką kółka, łączymy dwa ze sobą, sklejamy je białkiem. Robimy wałeczek z ciasta, skręcamy w spirale i obtaczamy przygotowane koła. 4. Drożdżówki napełniamy nadzieniem, układamy na przygotowane blaszki i odstawiamy na 20 minut w ciepłe miejsce. Piekarnik rozgrzewamy do 180 - 190 C i pieczemy ok. 25 minut. Studzimy na kratce kuchennej. Wierzch

Apetyczna babeczka
Chleb, bułki, rogaliki, drożdżówki 140

Bułeczki z fetą Chleb ze szpinakiem Drożdżówki z budyniem Drożdżówki serca z chałwą Drożdżówki z rabarbarem Maślane rogaliki Drożdżowe rogaliki z powidłami Drożdżowe rogaliki 2 Gofry Pączki z serka homogenizowanego Serowe paluchy Zapiekanki z bagietek

Aga w kuchni
Szwedzkie drożdżówki Jamiego Olivera 301

Jamie w swoim przepisie używa jagód, ja natomiast użyłam borówek amerykańskich, bo mam ich sporo w ogródku. Myślę, że na tej zmianie bułeczki nic nie straciły. Drożdżówki wypatrzyłam u Bistro mamy . Przyłączam  się do jej opinii, że połączenie kardamonu, pomarańczy i jagód jest rewelacyjne. A przy okazji polecam jej fotorelację z formowania drożdżówek. Szwedzkie drożdżówki Jamiego

Kulinarne przygody Gatity
Drożdżówki z dżemem malinowym i kruszonką 86

Pyszne drożdżówki z dżemem malinowym i kruszonką ..w kształcie serc...zdjęcie trochę byle jakie..tzn..drożdżówki nie wyglądają tak jak powinny.. zapomniałam zrobić zdjęcia tego samego dnia..całe szczęście, że na drugi dzień zostało chociaż jedno serce i małe serduszka...a wiadomo..że świeże drożdżówki z kruszonką wyglądają o wiele lepiej .. 50 dkg mąki pszennej  40 g świeżych

Moje domowe kucharzenie
Drożdżówki z Serem i Jagodami 180

Drożdżówki z jagodami, z których nie wylewają się jagody - to jest to! Pyszne, delikatne i długo zachowujące świeżość. Do dzieła Kochani! Składniki na 12 szt: 500 g mąki pszennej 40 g świeżych drożdży 1/4 szklanki i 2 łyżki cukru  2 jajka 250 ml mleka 1/2 łyżeczki soli 70 g masła roztopionego 1 mała łyżeczka  pasty waniliowej  Skworcu(...)minut. Po tym czasie rozwałkowałam ciasto na duży prostokąt, który posmarowałam słodkim nadzieniem serowym, na które wysypałam jagody. Ciasto złożyłam na trzy razy i pokroiłam na paski o szerokości drożdżówek. Każdy pasek przekręciłam i położyłam na blasze wyłożonej matą silikonową, można papierem do pieczenia. Odstawiłam je do wyrośnięcia na kilka minut. Na koniec część drożdżówek posmarowałam mlekiem i posypałam kruszonką

Blondynka Gotuje
Drożdżówki z Serem i z Czarną Porzeczką 142

czasie rozwałkowałam ciasto na duży prostokąt, który posmarowałam słodkim nadzieniem serowym, na który wyłożyłam dżem z czarnej porzeczki. Ciasto złożyłam na trzy razy i pokroiłam na paski o szerokości drożdżówek. Każdy pasek przekręciłam i położyłam na blasze wyłożonej matą silikonową, można papierem do pieczenia. Odstawiłam je do wyrośnięcia na kilka minut. Na koniec część drożdżówek posmarowałam mlekiem i posypałam kruszonką(...)część tylko cukrem perlistym, a te które lukrowałam po upieczeniu nie smarowałam niczym. Piekłam w piekarniku nagrzanym do 200 stopni ok.15-20 minut. *mam nadzieję, że zdjęcia składania i krojenia drożdżówek choć troszkę Wam pomogły :) SMACZNEGO życzy BLONDYNKA

Blondynka Gotuje
Bułeczki. Podwieczorek. Drożdżówki z serem, malinami i kruszonką 135

Świeżutkie i pyszne bułeczki drożdżówki dzisiaj Wam przedstawiam . Ze smakowitym nadzieniem, soczystymi owocami i chrupiącą kruszonką. Najlepsze były jeszcze ciepłe, ale ostatnia, zjedzona następnego dnia do porannej kawy była równie dobra jak ta pierwsza. Takie bułeczki to nic trudnego, naprawdę ! Teraz jest doskonała pora na Drożdżówki z budyniem i czereśniami albo Drożdżówki z morelami i orzechami . Obojętnie na jakie się

Smaczna Pyza
Drożdżówki z rabarbarem i kruszonką 105

Pachnące i pyszne domowe drożdżówki z rabarbarem i oczywiście z kruszonką.W czasie pieczenia drożdżowych ciast lubię rozchodzący się po domu zapach.Zachęcam do wypróbowania. Składniki: 0,5 kg mąki pszennej 4 dkg drożdży świeżych 0,5 szk mleka 1 szt jajko duże 2 łyżki masła 4 łyżki wody 0,5 łyżeczki soli 5 łyżek cukru 0,5 kg rabarbaru(...)lekko podrosną na środku ułożyć po kilka kawałków pokrojonego rabarbaru(lekko docisnąć w ciasto), posypać cukrem. Posmarować białkiem, pokruszyć kruszonkę. Piec około 25 min w 170 st.Zimne drożdżówki polać lukrem cytrynowym. Kruszonka; mąkę, cukier i zimne masło zagnieść. Lukier;do soku dodajemy tyle cukru pudru aż uzyskamy odpowiednią konsystencję do polania drożdżówek

Ala piecze i gotuje
Mini drożdżówki z serem 146

Dziś u mnie w podwieczorkowym menu Drożdżówki   Małe , zgrabne - cieszą zarówno oko jak i zaspakajają w 100 % zapotrzebowanie na słodkie co nieco :) Ciasto : ok 600g mąki pszennej 300 ml ciepłego mleka 4 łyżki cukru 5 dkg drożdży 1 jajko 1 żółtko (pozostałe białko odłożyć do smarowania bułek przed pieczeniem ) 1/4 szklanki oleju Drożdże rozetrzec z cieplym mlekiem , łyżką(...)Wszystkie składniki dokładnie utrzeć ze sobą aby nie było grudek Wyrośnięte ciasto podzielić na 2-3 części , rozwałkować każdą z nich kolejno na cienki placek (ok pół cm ) Formować drożdżówki wg schematu zamieszczonego poniżej U mnie te drożdżówki sa w wersji mini , maja ok 8 cm wysokości , ale rónie dobrze możecie zrobić większe . Jeszcze ciepłe polukrować . ( kilka łyżek cukru pudru

Malinowa Kawiarenka
Drożdżówki z Dżemem I 180

moich przetworów zostało mi pół szklanki dżemu z czarnej porzeczki, troszkę morelowego, które nie zmieściły się do słoików. Nie jestem dżemożercą, więc postanowiłam zrobić drożdżówki. Przy okazji po raz pierwszy robiłam ciasto drożdżowe z cudzego przepisu, bo zwykle robiłam swoje własne. Przepis na ciasto z  Moje Wypieki . Wybaczcie za zdjęcia, ich jakość pozostawia wiele do życzenia.. Wszystkie zdjęcia(...)bloga robię telefonem komórkowym... a wczoraj bułeczki robiłam grubo po 21 ej i światło, a raczej brak światła dziennego zrobiło swoje :) Wybaczycie? Składniki na 16 drożdżówek: 500 g mąki pszennej 40 g świeżych drożdży 1/4 szklanki i 2 łyżki cukru 2 jajka 250 ml mleka 1/2 łyżeczki soli 70 g masła roztopionego Nadzienie: Dżem z Czarnej Porzeczki Dżem Morelowy Truskawkowy

Blondynka Gotuje
Drożdżówka z truskawkami i kruszonką 10

Drożdżówka z truskawkami i kruszonką to ciasto, które zawsze wychodzi i które pomimo swojej prostoty jest niezwykle smaczne. To ciasto drożdżowe zrobiłam z truskawkami, gdyż na nie to właśnie zaczął się sezon, jednak równie dobrze jak truskawki z ciastem drożdżowym łączą się także inne owoce. Zarówno borówki, jagody, rabarbar, jabłka, wiśnie, czereśnie oraz wiele innych owoców świetnie odnajduje się(...)tymże cieście. Tę drożdżówkę z truskawkami i kruszonką podać można na śniadanie , na deser bądź na kolację . Zarówno dodatek mleka, kakao bądź kawy będzie do niej idealny. Przygotowanie drożdżówki z truskawkami zaczynam od zrobienia ciasta drożdżowego. Do ciasta poza mąką, cukrem, jajkami oraz masłem dodaję jogurt oraz drożdże. Ciasta drożdżowe najczęściej robię z dodatkiem mleka jednak często zdarza mi się

MeCooks
Letnie drożdżówki z porzeczkami 22

Porzeczki czarne i czerwone, ja lubię wszystkie, a wy? Jeszcze bardziej lubię drożdżówki z porzeczkami. To takie wspomnienie z dzieciństwa, kiedy na wakacje jechało się na wieś. Tam owoce zawsze były na wyciągnięcie ręki i zawsze jedliśmy na podwieczorek drożdżowe z owcami. Porzeczki, truskawki czy agrest świetnie się nadają do drożdżowych wypieków, stąd chcę się dzisiaj z wami podzielić przepisem(...)drożdżówki z porzeczkami. Bardzo lubię drożdżowe jeszcze ciepłe, prosto z piekarnika. Drożdżówki z porzeczkami są wyjątkowe, ponieważ długo zachowują świeżość. Jest w nich sporo żółtek. Ciasto jest dosyć luźne, na tyle, aby można było uformować drożdżówki. Przepis na drożdżówki jest prosty, a zamiast porzeczek można użyć inne owoce. Jeśli jeszcze załapiecie się na truskawki to polecam drożdżówki z truskawkami . Podobne

codojedzenia
Drożdżówki z twarogiem 73

Przepis na moje ulubione puszyste, domowe  drożdżówki  odrywane z twarogiem. Takie bułeczki  to smaki dzieciństwa, szkoła podstawowa. Bo co jak nie bułka z serem, albo bułka pszenna były najlepsze na drugie śniadanie? Dziś pomysł na pyszne ciasto drożdżowe z dodatkiem sera z wiaderka. Taką drożdżówkę  z serem  możemy podawać jako ciasto  z blachy(...)także jako odrywane bułeczki z serem. Twaróg to tylko jeden z wielu dodatków, jakie jeszcze pomysły na ciasto drożdżowe? Możemy zrobić drożdżówkę ze śliwkami, z  bakaliami, z marmoladą. Jednak najbardziej popularne jest ciasto drożdżowe z kruszonką. Takie puchate ciasto jak z przepisu Babci, pachnące drożdżami, masłem i wanilią. Jak zrobić ciasto drożdżowe z serem? Jak zrobić ciasto odrywane

Dieta moja pasja
Drożdżówka z rabarbarem i kruszoną 61

Przygotowanie drożdżówki z rabarbarem i kruszonką jest dobrym sposobem na wykorzystanie świeżego rabarbaru. Drożdżówka z rabarbarem i kruszoną Jak Wam już może wspominałam, na moich ostatnich zakupach kupiłam dwa kilogramy rabarbaru . Pierwszym powodem tak dużego zakupu był fakt, iż chciałam nacieszyć się jak największą ilością dań z rabarbaru. Drugi powód był taki, iż obawiałam się, że mogę nie mieć kolejnej(...)się na wypróbowanie tego przepisu, zachęcam Was do dzielenia się zdjęciami w zakładce Komentarz. Zapraszam do śledzenia mojego Instagrama: mecooksblog oraz polubienia Facebooka: MeCooks Smacznego Składniki potrzebne do przygotowania drożdżówki z rabarbarem i kruszonką. Ciasto drożdżowe: 50 dkg mąki pszennej 12 dkg cukru pudru 13 dkg margaryny bez soli 2 całe jajka 2 żółtka 200 ml letniego mleka

mecooks
Letnie drożdżówki z truskawkami i kruszonką 107

Truskawki! Pora upiec letnie drożdżówki z truskawkami i kruszonką. Moje dzieci uwielbiają drożdżowe z truskawkami , więc dzisiaj upiekłam im podobne ale w postaci drożdżówek. Łatwiej podzielić….he, he…Jeszcze nie upieczone moje dzieci już wiedziały ile przypada na osobę. Lubię drożdżówki. Zawsze podjadałam je przerwie w szkole. Blisko ogólniaka mieliśmy cukiernię z fajnymi jak na te czasy wypiekami(...)Drożdżówki z truskawkami czy z innymi owocami lub tylko z kruszonką oczywiście w niej dominowały. Zawsze były świeżo upieczone, jeszcze ciepłe…Takie drożdżówki z truskawkami mogę jeść non stop gdyby nie zdrowy rozsądek. W ogóle to bardzo lubię ciasto drożdżowe. Drożdżówki są smaczne, niezbyt słodkie i idealnie pasują na śniadanie lub podwieczorek ze szklanką mleka lub do świeżo zaparzonego

codojedzenia
Drożdżówki z czereśniami i kruszonką 58

Czas przygotowania: 60 minut Czas przyrządzania: 20 minut Ilość porcji: 12 drożdżówek Drukuj Drożdżówki z czereśniami i kruszonką By Piotr 20 czerwca 2017 Drożdżówki z czereśniami i kruszonką - pyszne drożdżowe ciasto, sezonowe czereśnie i maślana kruszonka. Wypróbuj to doskonałe połączenie! Składniki: mąka pszenna - 500g jajka - 2 sztuki drożdże świeże - 45g masło - 100g (rozpuszczone, ostudzone) cukier - 100g mleko - 1 szklanka Kruszonka(...)wycinamy kółka aż do skończenia ciasta. Przekładamy je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i odstawiamy pod przykryciem na 15 minut. Przy pomocy kokilki lub filiżanki dociskamy na środku drożdżówki tworząc wgłębienie. Czereśnie drylujemy i myjemy. Układamy na drożdżówkach. Masło przekładamy na blat, dodajemy cukier i mąkę. Składniki "szczypiemy" do połączenia i utworzenia się sypkiej kruszonki. Gotową posypujemy drożdżówki. Pieczemy

COOKUJ
Drożdżówki z czereśniami i kruszonką 141

Czas przygotowania: 60 minut Czas gotowania : 20 minut Ilość porcji: 12 drożdżówek Drukuj Drożdżówki z czereśniami i kruszonką By Piotr 20 czerwca 2017 Drożdżówki z czereśniami i kruszonką - pyszne drożdżowe ciasto, sezonowe czereśnie i maślana kruszonka. Wypróbuj to doskonałe połączenie! Składniki: mąka pszenna - 500g jajka - 2 sztuki drożdże świeże - 45g masło - 100g (rozpuszczone, ostudzone) cukier - 100g mleko - 1 szklanka Kruszonka(...)wycinamy kółka aż do skończenia ciasta. Przekładamy je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i odstawiamy pod przykryciem na 15 minut. Przy pomocy kokilki lub filiżanki dociskamy na środku drożdżówki tworząc wgłębienie. Czereśnie drylujemy i myjemy. Układamy na drożdżówkach. Masło przekładamy na blat, dodajemy cukier i mąkę. Składniki "szczypiemy" do połączenia i utworzenia się sypkiej kruszonki. Gotową posypujemy drożdżówki. Pieczemy

COOKUJ
Drożdżówki z ciasta francuskiego z budyniem i truskawkami 137

Składniki (z 1 opakowania XXL ciasta wyszło nam 6 drożdżówek): ciasto francuskie – kwadraty ok. 6×6 cm Nadzienie 1: ok. 400ml mleka 2 łyżki cukru 2 żółtka, 2 łyżki skrobi ziemniaczanej wanilia garść rodzynek Nadzienie 2: 2 szklanki mrożonych lub świeżych truskawek 4 łyżki cukru łyżka masła Budyń waniliowy: Odlewamy 1/2 szkl. mleka, resztę zagotowujemy. Do odłożonej części(...)będzie nieco kwaskowy dzięki czemu ciasto z budyniem nie będzie mdłe. Dżemik truskawkowy: Na łyżce masła podsmażamy truskawki z cukrem aż do uzyskania dosyć gęstej masy. Wykładamy na wierzch drożdżówki. Wkładamy do piekarnika i pieczemy ok. 25 min. w 180 st. C. Filed under: Ciasta , Ciasto francuskie , Desery

kuchcikownia
Wytrawne drożdżówki z serem, cebulą i ziołami 219

grubości około 1-1,5 cm. Farsz serowo-ziołowy rozłożyć równomiernie na cieście - ciasto złożyć na 3 lub 4 razy. Odkrawać kilkucentymetrowe paski i skręcać je: Tak przygotowane drożdżówki odstawić na około 20 minut do podrośnięcia. Przed pieczeniem posmarować mlekiem i posypać dowolnymi dodatkami - ja użyłam grubo mielonego pieprzu. Piec w temperaturze 180 stopni przez 20-25 minut(...)lekkiego zrumienienia. Po upieczeniu wystudzić lekko - są pyszne na ciepło :) Z podanej porcji wychodzi sporo takich drożdżówek. Można je przechowywać jak tradycyjne pieczywo przez kilka dni - o ile tyle przetrwają ;) Polecam je zamiast tradycyjnej kanapki do szkoły czy pracy. Wspaniale komponują się z zupami krem jako dodatek. Smacznego

Codzienna kuchnia niecodzienna
Drożdżówka "zasypywana" bez wyrabiania 105

Ciasto drożdżowe kojarzy mi się z długim wyrabianiem, ale..... jest też opcja drożdżówki "zasypywanej" i której nie trzeba wyrabiać. Ważne w niej jest tylko w  odpowiedniej kolejności zasypywać składniki. Jak dla mnie drożdżówka równa się babcia niestety już teraz zostały mi tylko  cudowne wspomnienia .............. <3 SKŁADNIKI : 1 szk odpowiada 250 ml 10 dag drożdży świeżych

Basia w kuchni
Drożdżówka bez wyrabiania 156

Drożdżówka mało pracochłonna, której nie trzeba wyrabiać. Wystarczy zamieszać i gotowe. Przepis pochodzi od niezawodnej Iny12 z forum Smaczny.pl. Drożdżówkę można upiec z dowolnymi dodatkami, z samą tylko kruszonką lub bez niczego. 5 jajek 10 dag świeżych drożdży 1,5 szklanki cukru pudru (w oryginalnym przepisie 1 szklanka) 1 szklanka oleju 1 szklanka zimnego mleka 5 szklanek mąki Wszystkie składniki

Praktyczna pl
drożdżówki z budyniem 125

Niestety powroty do rzeczywistości bywają nie przyjemne. Co dobre szybko się kończy więc najwyższy czas wracać do domu. Kolejne pakowanie i długa podróż przed nami. Na osłodzenie drogi zrobiłam drożdżówki z czekoladowym budyniem.    Składniki: 50 g drożdży 3 łyżeczki cukru szklanka mleka 500 g mąki pszennej łyżka masła szczypta soli 2 jajka nadzienie: budyń czekoladowy Wykonanie: Mleko podgrzewamy(...)opakowaniu. Przekładamy ciasto na  stolnicy i rozwałkowujemy na prostokąt.  Smarujemy ciasto budyniem i zwijamy je na dwie części. Kroimy z ciasta pasy i przekręcamy jedną końcówkę. Smarujemy drożdżówki białkiem i przekładamy na blaszkę. Pieczemy 40 minut w 180 minut

ciastkarnia na kruchym spodzie
Drożdżówki z borówkami 111

zbyt ciemne a ja już doświetliłam j na wszystkie sposoby. W codziennym życiu mniejsza ilość światła mi nie przeszkadza, do wszystkiego można . Macie jakieś pomysły? Składniki na 10 drożdżówek 50 g drożdży 3/4 szklanki cukru 1/2 szklanki oleju szczypta soli 2 jajka szklanka mleka 500 g mąki 200 g borówek cukier puder do posypania białko do posmarowania drożdżówek Wykonanie

ciastkarnia na kruchym spodzie
Drożdżówka ze Śliwkami 85

zowąd zamiast tarty powstało drożdżowe ze śliwkami. A zmianę planów ‚zawdzięczam’ koleżance. Wczoraj wspomniała, że ma ochotę na drożdżowe i w tym samym czasie odczułam ogromnego smaka na drożdżówkę, zachcianki co najmniej jak u kobiety w ciąży. Raz…dwa…trzy i gotowa. Na dużą blachę, dość podzielna, ze szklanką mleka obłędna. Idealna na śniadanko, obiad, kolację(...)około 20 minut. Wkładamy do nagrzanego do 160 stopni piekarnika i pieczemy około 30 minut, do zarumienienia się. Jeszcze gorące posypujemy cukrem brązowym wymieszanym z cynamonem. The post Drożdżówka ze Śliwkami appeared first on Made

Made By Mom And Son
Z cyklu weekendowe słodkości... drożdżówki ślimaczki 128

mieliśmy w domu. Mamy jeszcze całkiem niezły zapas przetworów owocowych, a w lodówce znalazłam trochę zapomniane, ale wciąż dobre drożdże. Trzeba było je wykorzystać, więc tym razem padło na drożdżówki. Drożdżowe ślimaczki z dżemem wiśniowym Będziemy potrzebować: 400 g mąki pszennej 40 g drożdży 150 g masła 200 ml ciepłego mleka 3 łyżki cukru szczyptę soli słoiczek dżemu wiśniowego(...)posypać grubym, brązowym cukrem. Pieczemy 20 min. w 190 stopniach Celsjusza. Najsmaczniejsze są oczywiście tego samego dnia - niezwykle lekkie, puszyste i delikatne, ale nie bardzo słodkie. Jeśli chcemy drożdżówki zostawić na dzień następny, warto schować je do papierowej torebki i szczelnie zamknąć, ale mimo wszystko nie będą już tak dobre jak świeże. Myślę jednak, że z tym nie będzie problemu

Ratunku obiad
DROŻDŻÓWKI NA MĄCE ORKISZOWEJ Z MALINAMI 129

dwóch blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia i odstawić na ok.30-40 minut do wyrośnięcia. Piec w nagrzanym piekarniku, w temp.180*C góra-dół, bez termoobiegu. Przed wstawieniem do piekarnika wierzch drożdżówek posmarować roztrzepanym jajkiem. Pieczemy ok.15-20 minut do lekkiego zrumienienia. Ja piekłam 20 minut. Każdą blaszkę piekłam oddzielnie. Jeszcze ciepłe polukrować. W oryginale był lukier cytrynowy, niestety w mojej rodzince inny(...)niż marcepanowy nie przejdzie... Przed podaniem można posypać mielonym ksylitolem. Same drożdżówki są bardzo mało słodkie. I udekorować malinami. Przechowujemy w plastikowym pojemniku. Smacznego

Smaczne Zdrowe
Drożdżówki ślimaczki z kajmakiem 122

zutylizować wolną i zalegającą w szafce puszkę z masą kr ó wkową? Ano najlepiej zrobić pyszną drożdżówkę w kształcie ślimaczków. Do tego czekolada i pyszny sos kawowy i mamy idealny deser na jesienne depresyjne popołudnie. Wykorzystałam przepis na ciasto z drożdżówki z jeżynami , który idealny jest do tego typu wypieków. Ciasto zawędrowało do goście, którym mam nadzieje smakowało

Bernika - moj kulinarny pamietnik