mieso na swieta - 535 przepisów (strona:16/36)

Przepis na… – Lasagna Vincisgrassi, świąteczne danie Marche 390

święta Bożego Narodzenia. Zgodnie z tradycją przepis opracował w 1799 roku marcerański kucharz specjalnie dla austriackiego generała Alfred’a von Windisch-Graetz’a. Receptura wzbogaconej lasagne bolońskiej miała dodać sił jego wojskom mającym wkrótce walczyć z armią Napoleona. ciasto: pół kilograma mąki pszennej 3 jajka 2 łyżki oliwy z oliwek farsz: 220 gramów mięsa mielonego wołowego

Bon Ton Italia
Schab wędzony z domowej wędzarni 216

się święta. Przepis bardzo prosty ale efekt jest przepyszny. My swoją przygodę z domową wędzarnią dopiero rozpoczynamy jednak polecamy wszystkim by skusili się na własne wyroby. Schab wędzony z domowej wędzarni SKŁADNIKI: około 1 kg schabu bez kości 1 l wody 50 g peklosóli 4 ząbki czosnku 2 liście laurowe kilka ziarenek ziela angielskiego PRZYGOTOWANIE:  Mięso myjemy

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Feast of cabbage by bastalena 138

Święto Kapusty zamierzam świętować. I to nie byle jak, bo kapuśniakiem z własnoręcznie ukiszonej kapusty!!! Niech tam Norwedzy mają swoje kapuściane łódki, i tak nic nie dorówna mojej zupie ;)  wywar mięsny (lub kostka rosołowa mięsna)  ziele angielskie, liść laurowy kapusta kiszona marchew cebula ziemniaki kiełbasa majeranek, sól, pieprz grzyby suszone Przygotowałam wywar na bazie mięsa, dodałam

bastalena
Barszcz wigilijny z pieczonych buraków i uszka z grzybami leśnymi 174

Barszcz wigilijny i uszka z grzybami leśnymi Pora na chlubę kuchni staropolskiej, czyli barszcz. Dla mnie barszcz jest silniejszym symbolem niż pierwsza gwiazdka. Gdy pojawia się

Pełny talerz
PASZTECIKI Z MIĘSEM I CZARNYM SEZAMEM /Bezglutenowe i Tradycyjne. 194

góry pasztecików rzecz jasna). Takie oto właśnie pyszności serwujemy sobie od święta - a święta mamy różne, np. gdy w wolny dzień wstaniemy wcześniej niż 13:00 to z ust "głowy rodziny" pada sformułowanie "święto we wsi" - jest święto? - Jest. Można robić paszteciki? - Można!  SKŁADNIKI:/NA CIASTO BEZGLUTENOWE:- mąka bezglutenowa chlebowa - 600 g (z czego(...)udźca z indyka gotujemy jak rosół, dodajemy warzywa, liść laurowy, zielę angielskie, pieprz ziarnisty kolorowy, domową przyprawę warzywną i gotujemy do miękkości na wolnym ogniu. Gdy mięso i warzywa będą miękkie, wyciągamy je z gara, pozostawiamy do ostygnięcia przykryte ściereczką. Wywar odcedzamy i robimy barszczyk czysty, do picia. Najlepiej użyć barszcz kiszony, jeśli nie mamy, super sprawdzi się koncentrat. Magda

Wypisz Wymaluj
Szpinakowy, słodki biszkopt Stasi 167

mięsa. W ogóle lubię próbować, smakować, ogólnie degustować. A kiedy coś przypadnie mi do smaku, proszę o przepis i staram się powtórzyć to w swojej kuchni. Tym razem takim pysznym ciastem zostałam ugoszczona, jest bardzo proste do wykonania. Na mój blog w sam raz :) Przepis podaję za Stasią, która to ciacho upiekła . Dzielę się nim, bo warto zrobić na Święta Wielkanocne. Nie wymaga wiele pracy, a jest efektowne. Dziękuję Stasiu ! Składniki na biszkopt : 450 g mrożonego szpinaku 1 i 1/3 szklanka cukru 3 jajka 1 i 1/3 szklanka oleju np. rzepakowego 2 szklanki mąki krupczatki 3 łyżeczki proszku do pieczenia Przygotowanie : Szpinak rozmrażamy, odsączamy na sicie, a jeszcze lepiej odciskamy, sok zostawiamy i ewentualnie dodajemy do ciasta gdyby

Proste Potrawy
Pasztet z kurczaka z grzybami 213

choć raz – nie przygotować za dużo jedzenia…. choć byłoby to niezłe wyzwanie Na 100 procent zrobię pasztet z kurczaka, którym ostatnio się zajadaliśmy. Obiecałam, że przed Świętami podzielę się z Wami tym przepisem na pasztet z kurczaka z suszonymi grzybami. Pasztet drobiowy z grzybami jest pyszny, aromatyczny i wilgotny. A z dodatkiem suszonych grzybów… to idealny(...)pasztet na świąteczny stół, ale też na zwykłą kanapkę.Na blogu możecie też znaleźć przepisy na pasztet z królika czy pasztet ze śliwką, a dla osób, które nie jedzą mięsa, pasztet z fasoli i pieczarek czy pasztet z ciecierzycy i dyni. Zapraszam Pasztet z kurczaka z grzybamiSkładniki:800g ugotowanych – z rosołu- udek z kurczaka (waga bez kości)400g wątróbki

UgotujmyTo.pl
Płyną łodzie, płyną czyli Fårikål Dagen i Norge 167

narodowe święto obchodzone w ostatni czwartek września, w trakcie którego Norwegowie sporządzają tradycyjną potrawę zwaną fårikål. Sklepy pękają w szwach nie tylko od kapusty, ale także od baraniny (jagnięciny), bowiem fårikål to nic innego jak barani gulasz na kapuście (fåre- baranina, kål- kapusta). Potrawa sama w sobie nie jest specjalnie trudna do wykonania. Nie wymaga wcześniejszego przygotowania mięsa, ani kapusty

bastalena
Zapiekanka z cukinii 176

ciasto, którego fanką nie jestem. W okresie świątecznym po prostu staram się trochę rozpieścić i zrobić jakiś smaczny słodki wypiek czy sałatkę. I takie przepisy zechcę Wam pokazać po Świętach. W kwietniu także ponownie ruszę z akcją „gotowanie za głosowanie”. Tymczasem dzisiaj propozycja na smaczny obiad. Miałam w domu 2 nieduże cukinie i coś trzeba było z nimi zrobić(...)faszerowana odpadała, bo były za małe, dlatego wymyśliłam zapiekankę podaną w kokilkach.  Składniki na 2 kokilki o śr. 11cm: 2 cukinie (u mnie mała i średnia) 25 dag mięsa mielonego wieprzowego 2-4 plastry sera żółtego (zależy od wielkości) 1 mała cebula 1 ząbek czosnku Przyprawa do kuchni włoskiej Kamis ½ szklanki przecieru pomidorowego Bazylia Oregano Sól Pieprz Olej

Fabryka pomysłów
PIEROGI Z KAPUSTĄ I GRZYBAMI (kapusta kiszona & pieczarki) - wersja zwykła i bezglutenowa 174

Popatrz na zdjęcie i powiedz, czy nie czujesz świąt? My poczułyśmy. Tak za nami chodziły i chodziły, aż dałyśmy się podejść i polepiłyśmy razem coś pysznego. Co prawda zwykle sięgałyśmy przy tych pierogach po grzyby suszone, ale... z braku laku, dobre pieczarki podsmażone na maśle! :) I to jakie dobre! Bajeczne. Stworzyły sobie związek z kiszoną kapustą. Dodałyśmy tej relacji(...)możemy wykorzystać m.in do Zupy kwas - przepis tutaj). Gdy kapusta jest miękka, odcedzamy ją, bardzo dokładnie wyciskając z niej wodę. Możemy ją drobno pokroić lub przepuścić przez maszynkę do mięsa, na grubych oczkach. My zdecydowanie wolimy lekko pokrojoną.2. Pieczarki oczyszczamy. Na maśle smażymy pokrojoną w kostkę cebulę. Gdy jest miękka i złocista dorzucamy pieczarki, starte na tarce na grubych

Wypisz Wymaluj
Gęś pieczona w niskiej temperaturze 246

listopada to poza Świętem Niepodległości, dzień św. Marcina i dobra okazja żeby przygotować i spróbować dań z polskiej gęsiny. Pieczona gęś to tradycyjne danie podawane na dzień św. Marcina we Francji, Niemczech oraz Austrii. Gdy mowa o Świętomarcińskiej gęsinie, zazwyczaj przytacza się legendę, według której święty Marcin z Tours, chcąc uniknąć przyjęcia godności biskupich, ukrył się w szopie zamieszkiwanej przez(...)gęsi. Niestety, na widok nieproszonego gościa ptaki zaczęły donośnie gęgać, zdradzając kryjówkę świętego Marcina. Niezależnie od związków św. Marcina i gęsi faktem jest, że późna jesień to sezon gdy gęsina jest najsmaczniejsza. Gęsina pojawiła się na polskich stołach już w XVII wieku. Chętnie podawano ją podczas uroczystości na szlacheckich dworach. Polska gęsina jest bardzo ceniona. Jesteśmy gęsim potentatem. Rocznie eksportujemy

Smakowity Blog Kulinarny
Jak wybrać dobrego karpia ? 551

Święta tuż tuż, a na świątecznym stole oczywiście nie może zabraknąć karpia! Zanim jednak wybierzecie się do sklepu przeczytajcie kilka wskazówek jak wybrać karpia. Każdy kolor smakuje tak samoNajważniejsze, o czym należy pamiętać: na smak ryby nie ma wpływu jej kolor, ale waga! Kolor karpia zależy od dna zbiornika, w jakim się znajduje. Jeżeli dno pokryte jest żwirem(...)Waga -  jest najważniejszaO tym, jak smakuje karp, decyduje jego waga. Mniejszy, młodszy karp ważący 1,2-1,4 kg cechuje się delikatnym mięsem i nadaje się na dzwonka. Karp duży 2-2,5 kg ma mięso twardsze i mniej soczyste, z którego dobrze robi się filety.Jak wygląda zdrowy karp?Zakup:Przy zakupie karpia w pierwszej kolejności warto zwrócić uwagę

Mechanik w kuchni
Szynka pieczona w kawałkach z pieczarkami i cebulą 160

połowie pieczenia przemieszać mięso. 5. Mięso i pieczarki "wyłowić" z sosu, który wytworzył się podczas pieczenia, a ten przelać do rondla, zmiksować i zrobić z niego sos do mięsa. Ja wymieszałam go z gotowym sosem pieczeniowym (zrobionym z torebki -  czasem pozwalam sobie na takie ułatwienia:) i słodką śmietanką, ale równie dobrze można np. z pieczarkowym lub po prostu dolać(...)zagęścić mąką i doprawić "po swojemu". Ja swoje mięsko podałam z przysmażonymi kluseczkami i pysznymi, słodko-ostrymi ogórkami konserwowymi z chilli firmy Orzech - które naprawdę bardzo polecam - w święta wszyscy się nimi zachwycali, stanowiły nie tylko dodatek do obiadu ale i świetną zakąskę

Kto ugości moich gości?
BATATOR - świąteczny tort z batatów z kremem różanym 272

Wyjątkowy tort batatowy, elegancki i prosty w przygotowaniu. Zapewniam Was, jak już raz go spróbujecie, święta w Waszym domu będą znacznie częściej niż w kalendarzu. Uszczęśliwiająca czekolada, romantyczna róża (można zastąpić cynamonem) i gwóźdź programu – batat – niskokaloryczny, naszpikowany witaminami LiveFood, po który nie trzeba się już wyprawiać do egzotycznych krajów, wystarczy wizyta w najbliższym markecie. Kocham bataty(...)uniwersalność, można je gotować, grillować, parować, piec, a ugotowane mrozić i przechowywać nawet kilka miesięcy. Doskonale smakują z ziołami, mięsem, rybami, warzywami, owocami…  Do przygotowania tortu użyłam domowej konfitury z czeremchy z dodatkiem czekolady i cynamonu, różanego cukru pudru, cassia własnej roboty i szlachetnej czekolady do dekoracji. Puszysty krem różany na bazie serka mascarpone świetnie łączy

SzczyptaSmaQ
Chili con carne w wersji light 146

ulubione danie, jedno z bardziej klasycznych w kuchni meksykańskiej. Dzisiaj postanowiłam je trochę odchudzić dla tych co na diecie, czyli dla tych co postanowili wrócić do swoich rozmiarów sprzed Świąt. Zawartość tłuszczu w tym daniu jest minimalna, ale jeśli byście chcieli troszkę poszaleć, to możecie dodać łyżkę śmietany.Danie(...)przy większych imprezach ze szwedzkim bufetem, goście sami mogą się obsłużyć i zjeść chili nawet na stojąco  :). Chili con carne  w wersji light Składniki: 500 g mielonego mięsa  z indyka 2 puszki czerwonej fasoli po 400 g 1 puszka pomidorów bez skórki 400 g 1 cebula 1 mała papryczka chili 2 łyżeczki przyprawy meksykańskiej do chili

Kulinarne przygody Gatity