mieso na swieta - 535 przepisów (strona:22/36)

Pasztet z zająca 243

naszym domu żadnych świąt bez sernika, makowca i pasztetu i mojej Mamy  I nie ważne, czy to Wielkanoc, czy Boże Narodzenie  :)Ciasta są już na blogu więc pora na pasztet z zająca SKŁADNIKIprzodek i podroby z zająca         500g podgardla wieprzowego wędzonego1 kg karkówki300g wątróbki wieprzowej100g suszonych grzybków100g włoszczyzny (marchewka, pietruszka(...)karkówkę i podgardle zalewamy niewielką ilością  wody. Dodajemy warzywa, grzyby, cebule, ziele angielskie , liście laurowe,ziarna pieprzu i czosnek. Dusimy razem pod przykryciem przez około 2 godziny, aż mięso będzie rozgotowane. Dodajemy pod koniec duszenia - na ostatnie 10 minut obraną z błon i pokrojoną wątróbkę. Zestawiamy z ognia, wkładamy do garnka bułki i studzimy. Po wystudzeniu bułki i mięsa

Moje Kuchenne Rewelacje
Jesienny tażin wołowy - z dynią i suszonymi śliwkami 201

Dzień dobry, W tym tygodniu na moim blogu będzie królowała dynia. Nie z okazji czwartkowego Halloween, ale po to by wraz z innymi blogerami wziąć udział w tegorocznym Święcie Dyni organizowanym przez Beę. Odkąd moja siostra przywiozła mi z Maroka woreczki aromatycznych przypraw, nie mogłam się doczekać, aby przygotować swój pierwszy tażin. Stąd moja śródziemnomorska propozycja na danie(...)wolnym ogniu pod przykryciem - w przypadku dzisiejszego tażinu potrwa to aż 3 godziny! Czy warto jest tyle czekać? Odpowiedź oczywiście brzmi - tak. Wyobraźcie sobie pyszny, aromatyczny gulasz, w którym mięso jest soczyste i rozpływające się w ustach. Tak smakuje tażin. Tradycyjnie składniki dusi się w specjalnym glinianym naczyniu posiadającym wysoką, stożkowatą pokrywę (od którego tażin wziął swoją nazwę). Więzi

Chilli Czosnek i Oliwa
C - Wielkanocny żurek 209

Dziś przedstawię Wam propozycję nieodzownego na okoliczność świąt dania, tj. wielkanocnego żurku - w mojej wersji - na wędzonce z suszonymi grzybami. Wielkanocy żurek na wędzonce  z  grzybami Składniki: Ilość porcji: 8-10 porcji 1 szt (ok. 30 dkg) - wędzonego żeberko 30 dkg – wędzonego boczku garść suszonych  grzybów pęczek natki pietruszki 3 szt liścia laurowego(...)Wędzonkę zalać wodą, dodać namoczone wcześniej grzyby, całą marchewkę, podzieloną na pół cebulę, dwie gałązki natki pietruszki, liść laurowy, pokrojony w ćwiartkę czosnek, ziele angielskie. Gotować aż mięso zacznie odchodzić od kości, wówczas wędzonkę wyjąć, boczek pokroić w kostkę i wraz z obranym mięsem z powrotem dodać do gotującej się zupy. Dodać białą kiełbasę i zakwas z żytniej mąki, rozrobiony

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
Pierś gęsi z sosem śliwkowym i karmelizowanymi buraczkami 247

końcu zgodnie z tradycją 11.11. na świętego Marcina na naszym stole zagościła gęsina. Przyrządzona w wersji slow food i w staropolskim stylu - czyli ciemna w środku. W tej wersji skórka jest chrupiąca, a środek miękki. Gęsi na stole towarzyszył sos śliwkowy, pieczarki faszerowane kaszą gryczaną i glazurowane buraczki. Niestety konieczność szybkiego nakarmienia pustych żołądków ograniczyła możliwości fotografowania. Mimo(...)czerwonego wytrawnego wina sok z cytryny sól pieprz ½ łyżeczki cynamonu ¼ łyżeczki gałki muszkatałowej 1 gałązka rozmarynu szczypta mielonych goździków Dzień wcześniej. Piersi gęsi umyć, osuszyć. Skórę naciąć w kratkę. Mięso natrzeć solą i pieprzem. Odstawić w zamkniętym pojemniku na minimum 12 godzin. Zamarynowane piersi przełożyć na zimną patelnię skórą do dołu. Smażyć kilka minut wytapiając tłuszcz. Mięso zdjąć z patelni

Pełny talerz
Domowa szynka z indyka 296

W dobie dzisiejszej tak bardzo przetworzonej żywności, musimy ratować się własnymi wyrobami. Gotowe, sklepowe wędliny są bowiem pełne konserwantów, soli, wzmacniaczy smaku i innych e-dodatków

Moja Delicja
Bigos- dobry na wszystko... 154

Bigos to polskie danie, które znajduje zwolenników nie tylko wśród polaków, zresztą jak cała nasza kuchnia. Ja przygotowuję go zawsze na każde święta i aby zatrzymać smak dłużej zagotowuję go również w słoikach. Super mieć pod ręką coś pysznego dla nieoczekiwanych gości. Tak, więc... SKŁADNIKI: 60dag. karkówki 50 dag. chudego boczku świeżego 1 kg. żeberek 25 dag. boczku(...)boczek świeży i wędzony pokroić  w kostkę, dodać przyprawy: sól, pieprz, majeranek, zmiażdżone 2 ząbki czosnku, pokrojoną w kostkę cebulę, smażyć na margarynie lub smalcu prawie do miękkości mięsa, wówczas dodać koncentrat pomidorowy wymieszać i chwilę przesmażyć, W drugim garnku ugotować  żeberka około 1 kg., dodać 2 listka laurowe, kilka ziarenek ziela angielskiego, pieprzu, następnie pokroić mięso

Kuchnia Beaty
Wyjątkowe produkty ze Schroniska Smaków Magdy Gessler 202

Moi drodzy, byliście już może w restauracji „Schronisko Smaków” w Bukowinie Tatrzańskiej ? To jedyny lokal w Polsce południowej słynnej restauratorki Magdy Gessler. Ja planuję

Słodkie okruszki
Szynka domowa pieczona 218

Święta bez szynki? To chyba niemożliwe. Wielu z nas nie zdaje sobie sprawy, jak proste jest przygotowanie dobrej domowej wędliny. Był już schab dojrzewający , biała kiełbasa , szynka drobiowa , kiełbasa suszona dojrzewająca , a teraz będzie - Szynka domowa pieczona.       Składniki: - 2,5kg surowej szynki Marynata: - 1 opakowanie peklosoli (50g) - 500 ml wody - liscie laurowe - ziele angielskie(...)ząbki czosnku (umyte, posiekane z łupinkami), pieprz, wsypujemy opakowanie peklosoli – dokładnie mieszamy. Przygotowaną szynkę wkładamy do dużego woreczka strunowego na mrożonki i zalewamy marynatą. Woreczek zamykamy , rozprowadzamy marynatę, aby mięso dokładnie było nią pokryte. Wkładamy do miski, przykrywamy dodatkowo folią spożywczą i wkładamy do lodówki na 10 dni (dokładne zabezpieczenie jest po to, aby produkty przechowywane w lodówce nie przeszły

mojewypiekiinietylko
Pieczony kurczak w miodzie i rozmarynie 320

Rozmaryn rośnie u nas jak zwariowany, zrobił się już z niego spory krzaczek, trzeba go wykorzystywać w kuchni. Pieczony kurczak w miodzie i rozmarynie to było

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Poniedziałowy "fit" - Krupnik z porem i kurczakiem 316

Dzisiaj w  poniedziałkowym Ficie chciałyśmy zaprosić Was na lekką zupkę ... Być może nie jest ona tak świąteczna ale z pewnością po Świętach  przyda się nam talerz gorącej lekkiej zupy. Dla odmiany dodałam do zupy kawałki pora i podałam z kąskami kurczaka. Całość idealnie się skomponowała.  Krupnik z porem i kurczakiem SKŁADNIKI: 1 duże udko z kurczaka(...)czym dodajemy gałązki z natki, posiekaną natkę i ziemniaki oraz kaszę pęczak. Całość gotujemy do miękkości ziemniaków i kaszy. Doprawiamy do smaku solą i pieprze. Ugotowane udko obieramy z mięsa.  Na talerze nalewamy zupę dodając po porcji wkładki mięsnej

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Caprese na śniadanie 196

Uwielbiam poranki, kiedy nigdzie nie trzeba się spieszyć. Można wstać, jednym otwartym okiem przejrzeć wiadomości, a kiedy zaburczy w brzuchu iść do lodówki i zobaczyć co

W kuchni wieczorem
Suszona pierś z kaczki 203

świętach… Czas spędzany w rodzinnej atmosferze przy dobrym jedzeniu mija niestety zbyt szybko… a jeszcze tylko kilka dni i rozpoczniemy Nowy Rok….aż trudno w to uwierzyć… Ostatnie kilka miesięcy przeleciało strasznie szybko przede wszystkim ze względu na czas spędzony na prowadzenie bloga, ale nie żałuję ani minuty… nauczyłam się sporo, poznałam „wirtualnie(...)Bistro de Jenna). Serdecznie zapraszam.Suszona pierś z kaczki – składniki:1-2 piersi z kaczki z jej tłuszczem500 g grubej soli morskiejzmielony czarny pieprzzioła prowansalskie Umyte i osuszone mięso przełożyć do naczynia wysypanego połową soli morskiej. Przysypać dokładnie resztą soli i wstawić do lodówki na około 15 godzin. Po wyjęciu mięso wytrzeć z resztek soli i posypać pieprzem

UgotujmyTo.pl
Krokiety Świąteczne 412

 Krokiety świąteczne , to jedno z naszych dań wigilijnych. Przygotowuję je wcześniej i zamrażam. Moje krokiety przez lata " udoskonalałam " - teraz mogę powiedzieć , że są przepyszne, idealne

Smaki Edyty
Dietetyczny pasztet z kaszą jaglaną 381

Uwielbiamy domowe pasztety i robimy je dość często. Tym razem postanowiłyśmy przyrządzić go w nieco odchudzonej wersji. Część składników zamiast gotować w wodzie, przygotowałyśmy na parze

Kolizje Smaków
Sprawianie karpia - krok po kroku 248

Święta zbliżają się do nas wielkimi krokami. A wraz z nimi tradycyjny karp. Jeśli po raz pierwszy urządzamy święta w naszym domu sprawianie karpi może nam sprawić pewne trudności. Oczywiście można już kupić umyte, wyfiletowane kawałki ryby, ale gdzie tu tradycja sprawiania karpia? Dzisiaj chciałybyśmy przedstawić Wam krótki poradnik jak sobie poradzić z oczyszczaniem i krojeniem(...)tyle wygodna, że potem już sami nie musimy tego robić.  Jaka wielkość ryby? Najlepiej około 1,5kg do 2kg. Mniejsze ryby mają zbyt wiele odpadków w stosunku do mięsa. Większe z kolei są otłuszczone, a ich mięso zazwyczaj mniej smaczne. Krok drugi - początek sprawiania karpia. Idealnie jeśli nasza ryby już nie oddycha. Jeśli jednak mamy karpia pływającego trzeba

Kolizje Smaków

Proponowane wyszukiwania