Święta, to czas dla rodziny. Nie ma nic piękniejszego niż wspólnie spędzone chwile przy kolędach, choice, głośnym śmiechu dzieci i dorosłych. Święta to też czas
Słodkie okruszkiDzisiaj klasyczna propozycja na wigilijny stół, a mianowicie pyszny miękki, wilgotny makowiec z domową masa makową. Zdecydowanie polecam mak przyrządzać samemu, zamiast kupnych puszek. Czuć ogromną
Kolizje Smakównależę do osób cierpliwych, jestem też czasami leniwa, postanowiłam sobie ułatwić pracę i przygotować ciasto kruche z dodatkiem twarogu waniliowego. Ale farsz postanowiłam przygotować wspaniały, związany z Wielkopolską i Świętem Św. Marcina, pyszny słodki farsz makowy z bakaliami, jest prawie identyczny jak w rogalach marcińskich, nie dałam do niego tym razem jedynie marcepanu. Ciasto kruche jest prawie takie samo(...)szkl. cukru pudru 2-3 łyżki zimnej wody Dzień wcześniej suchy mak zalewamy wrzątkiem i gotujemy aż woda odparuje. Następnego dnia mielimy mak 3-krotnie w maszynce do mięsa, mielimy z nim również orzechy, migdały, figi i daktyle. Na koniec do farszu dodajemy syrop cukrowy, mieszamy wszystko dokładnie. Masło kroimy w kostkę. Mąkę wsypujemy do misy robota, dodajemy szczyptę soli
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięTerrina jest to rodzaj pasztetu z mięsa, ryb lub warzyw, pieczona w kąpieli wodnej. Podawana może być na zimno, ale również i na ciepło. Szczególnie popularna w restauracjach francuskich, ale nie tylko. Bardzo prosty przepis, którego efekt jest zaskakujący i dla oczu, i dla podniebienia - terrina z łososia w maku. Składniki na formę keksowa(...)tworzy na niej delikatnie chrupiącą skórkę dodając nie tylko ciekawą strukturę, ale też wprowadzając nowy smak. Terrina z łososia w maku to potrawa godna polecenia - na przyjęcia, święta… i nie tylko. Gorąco polecam i życzę smacznego. Inspiracją był dla mnie przepis Anity znajdujący się na blogu Od A do Z gotuj! Wydrukuj przepis The post Terrina
mojewypiekiinietylkoRybne kotleciki z koperkiem Lubicie ryby? My uwielbiamy. Smażone, pieczone, a nawet gotowane. U mnie w domu bardzo często goszczą świeże ryby . Przygotowuję z nich najróżniejsze
Słodkie okruszkiJuż po świętach i chyba wszyscy chwilowo mają dosyć jedzenia, dlatego zapraszam Was na relację z restauracji Karmnik, do której zostałam zostałam zaproszona na kolację prasową z okazji jej czwartych urodzin. Niestety w tym samym dniu miałam inną, równie ważną imprezę, dlatego w moim imieniu poszli moi znajomi, którzy przygotowali relację wraz ze zdjęciami (dziękuję Tomku i Angelino! :)) Zapraszam(...)cieplejsze, ale niewątpliwie w smaku było dobre i ciekawie przyprawione).Niestety, po zachęcającym początku walory smakowe pozostałych dań nie powaliły nas na kolana. Barszcz czerwony z mini pierożkami z mięsem (13 zł) był przyzwoity, ale nie zachwycał – czegoś w nim brakowało, choć pierożki trochę ratowały sytuację.Na drugie danie kucharz zaoferował przybyłym gościom pęczotto (24 zł) oraz
karmelowyRęczę głową – to jest najlepsza kaczka pieczona w całości jaką zjecie w życiu. Jest soczysta, idealnie wypieczona, świetnie doprawiona i ma to, co powinna mieć każda
Karo in the KitchenSeromak, czy inaczej seromakowiec lub sernik z makiem - takie nazwy nosi w naszych domach ciasto łączące w sobie dwa popularne wypieki: sernik i makowiec. Dla mnie
Smakołyki BerenikiProsty seromak – makowiec z sernikową warstwą Dziś zapraszam Was na ciasto dwa w jednym. Czyli połączenie makowca z sernikiem. Ukochane smaki moje i mojej rodziny
Słodkie okruszkiDzień dobry,Powoli zbliżają się Święta, czas pomyśleć o prezentach dla naszych bliskich (i siebie!). A czy może być lepszy prezent dla miłośnika kuchni od książki kucharskiej? W mojej biblioteczce udało mi się zgromadzić ponad 50 kulinarnych pozycji, z czego wiele dotyczy kuchni śródziemnomorskiej. Moje książki nie stoją tylko na półce okryte kurzem, stale je wertuję, przeglądam(...)wykorzystywane kiszone cytryny, ciasto filo oraz woda pomarańczowa. Książka obejmuje ok. 40 przepisów, które zostały podzielone na cztery działy: zupy i przystawki, ryby i owoce morza, drób i mięso oraz makarony, kasze i warzywa. Znajdziemy tu dania ze wszystkich zakątków basenu Morza Śródziemnego, od aromatycznych dań marokańskich po słoneczne smaki Hiszpanii. Niektóre to znane wszystkim klasyki, jak gazpacho
Chilli Czosnek i OliwaŚledzie i musztarda. Słone i kwaśne. To połączenie pasuje do siebie zawsze. A jeśli do tego duetu dodamy miód, wiśniówkę, dobrą whisky i korzenne przyprawy… Znacie
Karo in the KitchenPomidorowo- cebulowe, lekko pikantne, z aromatycznymi przyprawami i odczuwalną paprykową nutą. Słodko-kwaśne. Obok tradycyjnych śledzi w oleju i tych w octowej zalewie, to właśnie te
Karo in the Kitchensię też to z dietą jaką sobie narzuciłem, odstawione białe pieczywo, cukier, sól, mączne rzeczy, fast foody, masło, ziemniaki i zwiększenie owoców, warzyw i surówek wszelkiej maści. Jadłem raczej mięso plus warzywa, bez żadnych zapychaczy. Ciągnęło mnie, żeby zacząć biegać, ale najzwyczajniej bałem się zacząć. Obecnie zacząć biegać jest łatwiej i stało się to bardziej przystępne. Duży swój wkład(...)będzie. Udało mi się wsiąść, udało mi się dojechać, ale mając zakupy w plecaku ponowne wejście na rower, było torturą, wróciłem martwy i upadłem na łóżko. Całe święta spędziłem nieruchomo. Uznałem to za błąd amatora , więc jak tylko doszedłem do siebie, postanowiłem przewertować Wyborczą i zacząć jeszcze raz. Wiem, że chyba prasa biegowa pojawiła się albo może już
Bananowe PoleŻurek z białą kiełbasą i boczkiem Dziś mam dla was przepis na smaczny i prosty w przygotowaniu żurek. U nas żurek z jajkiem dość często pojawia
Słodkie okruszki