mieso na swieta - 535 przepisów (strona:21/36)

Polska, czyli gęś duszona w białym winie z kopytkami, burakami i gruszką 254

okazji święta narodowego uległem społecznej presji i postanowiłem wykazać się patriotyzmem - dzisiaj proponuję danie kuchni polskiej - klasycznie przygotowaną gęś uduszoną w białym winie  kopytkami, burakami i gruszką z sosem balsamiczno - karmelowym. Do przygotowania potrzebowałem: 2 piersi gęsi - około 1,2 kg, 0,5 kg ziemniaków, 150 gram mąki, 2 jajek, 50 gram mąki ziemniaczanej, 2 małych buraków(...)Przyrządzenie dania rozpocząłem od wyfiletowania piersi gęsi, które kupiłem razem z mostkiem, choć prościej byłoby kupić gotowe filety niestety nie udało mi się ich dostać. W tym celu przeciąłem mięso na środku mostka, odgiąłem jedną pierś od kości i za pomocą ostrego noża oddzielałem mięso od kości, starając się pozostawić na kościach jak najmniej mięsa. Tak samo wyfiletowałem drugą pierś

Wyprawy kulinarne
Roladki wieprzowe z chrzanem i orzeszkami 243

Czasami szukamy nowych smaków, inspiracji, ciekawych połączeń. Uwielbiamy tradycyjne potrawy, jednak od czasu do czasu lubimy zaszaleć :) Taka jest właśnie ta potrawa. Z jednej strony schab

Świat Smaku
Domowa Masa Makowa 210

Chyba nie ma nic lepszego, jak domowe dodatki do ciast. Szczególnie przed świętami, gdy ich przygotowywanie dodatkowo nastraja domowników i wprowadza ten świąteczny klimat. A co powiecie na domową masę makową? Robiliście kiedyś swoją własną, aromatyczną mieszankę smaków? Ja przygotowuję ją co roku, zawsze taką samą. Jeżeli szukacie inspiracji smaków - proszę, częstujcie się :)Składniki:1 kg maku250 g cukru(...)wsypujemy do wysokiej miski i zalewamy litrem wrzątku – odstawiamy na około 2 godziny – ja zostawiam zawsze na noc. Po tym czasie mak odcedzamy i mielimy w maszynce do mięsa. Do tak zmielonego maku dodajemy cukier puder, cynamon i dokładnie mieszamy, następnie dolewamy miód i ekstrakt pomarańczowy.Kolejnym krokiem jest dodanie posiekanych na drobno orzechów i skórki pomarańczowej, a także dodanie

Słodkie Przyjemności
Rolada z indyka faszerowana cukinią, suszonymi pomidorami i serem feta 221

Rolada z indyka faszerowana cukinią, suszonymi pomidorami i serem feta     Składniki: ok 700g – 1 kg filetu z indyka 10dkg wędzonego boczku – w

Blog z Apetytem
Schab suszony 186

                                   Od dawna przymierzałam się do zrobienia domowego schabu takiego co marynuje się kilka dni a potem mięsko sobie leżakuje kolejne kilka. Szukałam, szukałam i znalazłam taki

Ewa w kuchni
Sos żurawinowy i odliczanie do Świąt 212

śmiejąc się, że byłabym szybsza od centrów handlowych. Ale to już tak niedługo! Zaledwie 21 dni magicznego czasu, śnieżnych dni, zapachu pierniczków i gorącej czekolady... Mam nadzieję, że te Święta będą jak za "starych" czasów, gdy wszyscy zbieraliśmy się przy dłuuugim stole, a ja zachodziłam w głowę, jak wymyślić oryginalne życzenia przy łamaniu się opłatkiem dla takiej ilości(...)domu. Moim pierwszym przepisem w tegorocznym świątecznym oczekiwaniu jest SOS ŻURAWINOWY. Bardzo prosty i szybki. Na pewno przyda Wam się w wielu bożonarodzeniowych potrawach. Jest pyszny z mięsem, ostatnio przyrządziłam go z kurczakiem- był wyśmienity! Pamiętajcie tylko, jeśli będziecie chcieli wmieszać go w wieloskładnikowy sos, nie dodawajcie już cukru- sos żurawinowy jest już bardzo słodki sam w sobie. Na pewno

Gotowanie to kochanie
Pieczony boczek w ziołach 283

 Dziś wracam do Waszego ulubionego działu, czyli do wędlin domowych. To one własnie cieszą się największą popularnością na blogu. Póki co, nie będzie zbyt dietetycznie

Kulinarne przygody Gatity
Pasztet mięsny 309

Przygotowania do Świąt Wielkanocnych idą pełną parą. A jak Wielkanoc to nie może na świątecznym stole zabraknąć pasztetu. Pasztet piekę zawsze parę dni wcześniej i potem mrożę, żeby sobie trochę ułatwić życie i nie zostawiać wszystkiego na ostatnią chwilę .U nas gości klasyczny pasztet, upieczony z różnego rodzaju mięs. Czasami gdy mam odrobinę dziczyzny dodaję też kawałek i wtedy(...)dodaję warzywa, choć wiem, że szkoły są różne. Według mnie, dzięki warzywom pasztet jest bardziej wilgotny.  Pamiętajmy również o tym, żeby nie wylewać wywaru powstałego w trakcie gotowania mięsa. Będzie on doskonałym koncentratem do przygotowania zupy. Wywar dziele na mniejsze porcję i mrożę w plastikowych pudełeczkach.Gdy jest mi potrzebny wrzucam do garnka, rozcieńczam wodą i mam wspaniały bulion

Kulinarne przygody Gatity
SUSZONY SCHAB W ZIOŁACH 525

surowymi szynkami, polecam sparzenie schabiku i będą mieć szyneczkę gotowaną. Ja uwielbiam takie surowizny dlatego długo nie trzeba mnie było namawiać na wykonanie tego przysmaku. Polecam nie tylko na święta, w końcu jeść trzeba cały rok. :-) Nawet osoby, które nie przepadają za surowymi szynkami, dają się skusić. Jedyny minus , to dla łasuchów dość długi czas oczekiwania ale wierzcie(...)dodajemy je do ziół. Dodajemy sól,pieprz, cukier i zmiażdżony czosnek. Całość dokładnie rozetrzeć.Schab myjemy i oczyszczamy z wszystkich błonek. Wycieramy ręcznikiem papierowym. I nacieramy przygotowaną wcześniej marynatą. Mięso przekładamy do naczynia z pokrywką ( u mnie garnek) i umieszczamy zamknięte w lodówce na 5 dni. Codziennie zaglądamy do garnka i odlewamy soki, które się wytwarzają oraz przewracamy mięso

Smaczne Zdrowe
Kulebiak drożdżowy z rybą. 140

Farsz rybny. 80 dag dorsza 1 jajko 1 cebula imbir tymianek chilli 1 łyżeczka natki pietruszki sól, pieprz Ciasto drożdżowe. 0,5 kg mąki 5 dag

Kulinarny karnet Christophera
Kuleczki rybne w zalewie 697

Takie kuleczki rybne zawsze robię na święta ale nie tylko. Goszczą u nas kilka razy w roku. Nie wymagają dużego nakładu pracy a są pyszne i przynajmniej wiem co jem. Moje są z ryby bez dodatku bułki, grysiku i innych składników, które można spotkać na sklepowych półkach. Mogą być przechowywane w lodówce przez kilka dni.Składniki(...)listki laurowe4 kulki ziela angielskiego3 kulki pieprzu czarnego 5 ziarenek kolendrysól do smaku 0,5 szkl octu 10%Przygotowanie:Filety z morszczuka i obraną cebulę zmielić w maszynce do mięsa. Dodać jajko i doprawić dość pikantnie solą i pieprzem. Energicznie wymieszać. Dłonie moczyć w zimnej wodzie i uformować z masy rybnej kuleczki wielkości orzecha włoskiego. Obtaczać z wszystkich stron

Ala piecze i gotuje
Jadalne prezenty: domowa sól ziołowa (+ gotowe etykiety na słoiki) 172

który przyniesie wiele radości osobom lubiącym gotować i ułatwi życie tym, którzy rzadko to robią. Bonus -  we wpisie znajdziecie gotowe etykiety na słoiki! Wreszcie na mój blog zawitały Święta! Miałam oczywiście zamiar zacząć dużo wcześniej, ale przeziębienie (skończyło się niestety na antybiotyku) mi na to nie pozwoliło. W poprzednich latach pokazywałam Wam tradycyjne potrawy bożonarodzeniowe przygotowywane(...)ułatwi życie tym, którzy rzadko to robią. Taką solą możecie szybko doprawić wiele potraw, a po wymieszaniu z oliwą uzyskacie szybki dressing do sałatki lub marynatę do ryb i mięsa. Możliwości są tu tak naprawdę nieograniczone, bo z solą możecie połączyć wszystko, co Wam w duszy gra: różne zioła świeże lub suszone, czosnek, skórkę cytrynową, przyprawy takie jak pieprz, papryczkę

Chilli Czosnek i Oliwa
Jajka faszerowane avocado i niedźwiedzim czosnkiem 197

                      Z okazji Wielkiej Nocy dzielę się

Kuchnia Prezydentowej
Flaki na rosole wołowym 156

spacery w mroźne dni i później grzanie się właśnie przy takich flakach. Wszystko wtedy było inne, takie… bezproblemowe, wieczna zabawa i wręcz śmieszne problemy, miło powspominać. Zbliżają się Święta wielkimi krokami i miałam ogromną ochotę na flaki, a że nie lubię „gotowców”, które jakoś do mnie nie przemawiają postanowiłam spędzić kilka godzin na przyrządzaniu flaków(...)papryki, 0,5 łyżeczki kurkumy, sól, majeranek Wykonanie: Do garnka włożyć składniki na rosół, zalać 2,5 litrami zimnej wody i gotować na małym ogniu bez przykrycia, do miękkości mięsa. Gotowy rosół przelać przez sito do innego garnka. Pozostałe warzywa i mięso można wykorzystać w innym celu. Flaczki płuczemy letnią wodą, przelewamy wrzątkiem i znów płuczemy letnią wodą. Tak przygotowane

dom-agi.pl
W święta wszystko gada ludzkim głosem, nawet pasztet bez mięsa. Pasztet z soczewicy. 181

Rzecz dzieje się w górach. A pasztet okazał się być soczewicowym, bo mi się nudziło nad rosołem. Pomyślałam sobie, że wegetarianie jeszcze jakoś przędą, ale biedni weganie muszą w święta srodze cierpieć. Z czystej ciekawości zasiadłam do komputera i poczytałam o zamiennikach potraw świątecznych. Na pierwszy ogień poszedł pasztet. Miliony przepisów na pasztety z soczewicy lub ciecierzycy(...)końcu obraziłam się na przepisy zawierające jakieś wynalazki z alchemii typu kąpiele wodne i okadzanie melisą oraz modły z kadzidełkami. Nawet nie wiecie, na jakie cuda wpadają ludzie bez mięsa : ) Znaczy, żebyśmy się dobrze zrozumieli – ja uważam, że każdy ma prawo do swojej diety, ale nie dorabiajmy filozofii do ziarenek soczewicy. Takżętego … Ale wróćmy do pasztetu. Zrobiłam

ladykitchen

Proponowane wyszukiwania