Już na wejściu, by cokolwiek zrobić musiałam się zalogować podając większość standardowych danych. To akurat dobrze, bo o ile w większych miastach dowiozą nam dosłownie wszystko- łącznie z nabiałem, mięsem i alkoholem, tak w odległe regiony z tym akurat jest problem. Podając kod pocztowy strona automatycznie blokuje kategorie, które dla nas są niedostępne. Nie ma więc problemu, że zamówimy coś(...)sprawdziło się także przy moich zakupach. A co zamówiłam? Wspomnianej herbaty nie było, postawiłam więc na produkty, które aktualnie mogą się przydać choćby z racji zbliżających się świąt. Zdecydowałam się także na chemię, choć ceny tej wydają mi się nieco wyższe niż w sklepach gdzie na co dzień robię zakupy. Chciałam jednak sprawdzić jak taka paczka będzie
Kuchnia w czekoladziezjeść tylko ten domowy. Wbrew pozorom nie jest on trudny do przygotowania i niezbyt pracochłonny. Kiedyś pasztet częściej gościł na naszym stole teraz przygotowuje się do raczej "od święta" ale może też dlatego tak bardzo nam smakuje ;) Polecam bardzo ;) Składniki: 1.5 kg łopatki 0,8 kg boczku 0.4 wątróbki drobiowej 8 dużych cebul(...)już gotowa dodać ją i smażyć tylko do czasu ścięcia się wątróbki. Łopatkę, boczek oraz wątróbkę z cebulą przestudzić. Następnie wszystko razem zmielić w maszynce na najdrobniejszych oczkach. Zmielone mięso przyprawić gałką, solą i pieprzem, następnie dodać do niego tłuszcz pozostały po podsmażaniu cebuli i wątróbki. Dodać żółtka i wszystko razem wymieszać. Na sam koniec na sztywno ubić białka
Krakowskie smaki Anikażde Święta przygotowuję tradycyjne sałatki jarzynowe z szynką z gotowanych warzyw: ziemniaków, marchwi, selera, pietruszki, oraz gotowanych jajek na twardo, własnoręcznie przygotowanych ogórków kiszonych, niekiedy z groszkiem (Piotrek uwielbia groszek w sałatce, ja nie cierpię konserwowego groszku z puszki), soli i świeżo zmielonego czarnego pieprzu, oraz szynki i majonezu. Sałatka jarzynowa jest u nas obowiązkowa również na różnych(...)razem bez gotowanych jajek, za to z dodatkiem paluszków surimi, niektórzy nazywają je paluszkami krabowymi, chociaż z krabami te paluszki nie mają nic wspólnego, gdyż są przygotowywane z mięsa ryb, często z dorsza, czy też innej białej morskiej ryby, oraz z lekkim, odtłuszczonym majonezem.Sylwestrowa sałatka jarzynowa z surimi jest smaczna, lekka i pożywna, doskonale sprawdzi się w karnawałowym menu.składniki
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięCiąg dalszy rozbierania naszej gąski na elementy. Tym razem na tapetę wzięłam piersi z gęsi i uwędziłam je chińską metodą w woku na herbacie. Podałam z
Bernika - moj kulinarny pamietniklata to właśnie tu, w tym mieszkaniu, w którym obecnie mieszkamy spędzałam wigilię. Ciocia zawsze miała prawdziwą choinkę, zawsze wielką, prawie do sufitu. Książka, którą kojarzę ze świętami .. do głowy przychodzi mi : „Opowieść wigilijna” Dickensa. Z prostego powodu.. każdy z nas potrzebuje ciepła, miłości, wsparcia drugiej osoby. A jak śpiewał Rysiek Riedel ” samotność to taka(...)dostałam już tyle prezentów ( po 20 latach „odzyskałam ” mamę ,układa się miedzy mną i mężem , Staś zdrowy), że już tylko poproszę św. Mikołaja o maszynkę do mielenia mięsa i przydałoby mi się jeszcze żelazko, co samo prasuje – skoro ktoś wymyślił iRobota, to czas na kolejny wynalazek ułatwiający prace domowe
Niebieski kubek z kawaZbliżają się Święta wielkanocne, więc powoli trzeba kompletować listę potraw, które możemy przygotować na świąteczny stół. Dziś jedna z propozycji mięsnych, czyli pieczona szynka w ziołach, która możemy potem wykorzystać na dwa sposoby: pokroić jak wędlinę i zjeść na zimno z chrzanem lub sosem tatarskim, lub potraktować jak danie obiadowe i podać na ciepło polane sosem, który powstał(...)łyżeczka cząbru 1 łyżeczka suszonej cebuli 1 łyżeczka pieprzu młotkowanego 2 łyżki oleju sól Wykonanie: Ze wszystkich ziół, musztardy i oleju robimy pastę, którą potem nacieramy szynkę. Mięso wkładamy do rękawa do pieczenia i umieszczamy w lodówce na 24 godziny. Po tym czasie piekarnik nagrzewamy do 180 stopni i pieczemy szynkę przez 1,5 godziny. Po wyjęciu
Kulinarne przygody Gatityciasto drożdżowe. Miesza zmielony mak z bakaliami, nakłada na ciasto,zwija. Najmłodsi przyglądają się z lubością, jak trafia do piekarnika. Makowiec pełen miłości. Pełen rodzinnego ciepła,od serca na święta. MAKOWIEC DROŻDŻOWY / inspiracja: przepisy Bakalland / ciasto: 50g margaryny do pieczenia (1/5 kostki) 2 szklanki mąki 1/3 szklanki cukru 1 opakowanie cukru waniliowego 2 duże jajka 7g suchych(...)skórki pomarańczowej Masa makowa: Mak zalewa wrzątkiem, przykrywam i gotuję przez 20 minut. Odciskam nadmiar wody i pozostawiam do ostygnięcia. Dwukrotnie mielę w maszynce do mięsa z drobnym sitkiem. Aby było szybciej można użyć maku już zmielonego.Wystarczy zalać wrzątkiem do przykrycia i wystudzić,a następnie dokładnie odcisnąć z nadmiaru wody, np. w lnianym ręczniczku kuchennym
W kuchni Karmel-itkimuszą się idealnie ze sobą połączyć,masa musi mieć konsystencje spójną,zwartą i kleistą. Po wyrobieniu masy nakładamy na maszynke nasadke masarską.Na nasadke naciągamy flak i napełniacie go mięsem skręcając cały czas powstałe kiełbaski. Zbyt gęste wypełnienie jelita farszem może spowodować przy skręcaniu jego pęknięcie. Gotową surową białą kiełbase możemy mrozić albo parzyć.Bialej kielbasy nie gotujemy !!! Błąd popełniany(...)Kielbaska na święta już jest...SMACZNEGO
w mojej kuchnipozostając w domu. Nie ma jednak mowy o nudzie, tu dla odmiany czeka wiele spraw do zalatywania, zapanowania i zorganizowania. A na blogu jeszcze trochę świątecznie. W przerwie między Świętami a Nowym Rokiem na naszym stole pojawił się schab. Jego wyjątkowość tkwi w sosie na bazie cydru, a do tego jest to danie, które niemal robi się samo(...)obieramy i kroimy na ćwiartki. Cebulę kroimy w piórka lub dużą kostkę. Schab obsmażamy na rozgrzanym oleju ze wszystkich stron. Ściągamy z patelni, doprawiamy solą, pieprzem oraz ziołami. Przekładamy mięso do naczynia żaroodpornego i okładamy kawałkami masła. Pieczemy przez 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 180°C. Po tym czasie do mięsa dodajemy cebulę i ziemniaki, które lekko solimy. Pieczemy
Przysmaki KarolkiŚwięta, święta i po świętach. Jak to niesamowicie szybko zleciało. Przez aurę za oknem i perspektywę poświątecznego tygodnia, spędzonego od 8 do 23 w pracy, nie zdążyłem w ogóle odpocząć, ani nacieszyć się tym czasem. Mówi się trudno, a i obiad trzeba zrobić. Czego potrzebujemy? -200 gram ryżu naturalnego -10 pieczarek -pół papryki -pół cukini(...)podsmażamy pieczarki posiekane, solimy i pieprzymy je. Dorzucamy pokrojoną w paski paprykę, dodajemy tymianek. Gdy pieczarki i papryka będą na ząb dorzucamy cukinie. Podsmażamy kilka minut. Zdejmujemy z ognia. Mięso kroimy w małą kostkę, solimy, pieprzymy i doprawiamy sporą ilością papryki, wrzucamy na dwie minuty na wysoki ogień na patelnię grillową. Przekładamy do warzyw, mieszamy. Ryż gotujemy z łyżką oliwy
BaRepasokazji święta narodowego uległem społecznej presji i postanowiłem wykazać się patriotyzmem - dzisiaj proponuję danie kuchni polskiej - klasycznie przygotowaną gęś uduszoną w białym winie kopytkami, burakami i gruszką z sosem balsamiczno - karmelowym. Do przygotowania potrzebowałem: 2 piersi gęsi - około 1,2 kg, 0,5 kg ziemniaków, 150 gram mąki, 2 jajek, 50 gram mąki ziemniaczanej, 2 małych buraków(...)Przyrządzenie dania rozpocząłem od wyfiletowania piersi gęsi, które kupiłem razem z mostkiem, choć prościej byłoby kupić gotowe filety niestety nie udało mi się ich dostać. W tym celu przeciąłem mięso na środku mostka, odgiąłem jedną pierś od kości i za pomocą ostrego noża oddzielałem mięso od kości, starając się pozostawić na kościach jak najmniej mięsa. Tak samo wyfiletowałem drugą pierś
Wyprawy kulinarneCzasami szukamy nowych smaków, inspiracji, ciekawych połączeń. Uwielbiamy tradycyjne potrawy, jednak od czasu do czasu lubimy zaszaleć :) Taka jest właśnie ta potrawa. Z jednej strony schab
Świat SmakuChyba nie ma nic lepszego, jak domowe dodatki do ciast. Szczególnie przed świętami, gdy ich przygotowywanie dodatkowo nastraja domowników i wprowadza ten świąteczny klimat. A co powiecie na domową masę makową? Robiliście kiedyś swoją własną, aromatyczną mieszankę smaków? Ja przygotowuję ją co roku, zawsze taką samą. Jeżeli szukacie inspiracji smaków - proszę, częstujcie się :)Składniki:1 kg maku250 g cukru(...)wsypujemy do wysokiej miski i zalewamy litrem wrzątku – odstawiamy na około 2 godziny – ja zostawiam zawsze na noc. Po tym czasie mak odcedzamy i mielimy w maszynce do mięsa. Do tak zmielonego maku dodajemy cukier puder, cynamon i dokładnie mieszamy, następnie dolewamy miód i ekstrakt pomarańczowy.Kolejnym krokiem jest dodanie posiekanych na drobno orzechów i skórki pomarańczowej, a także dodanie
Słodkie PrzyjemnościRolada z indyka faszerowana cukinią, suszonymi pomidorami i serem feta Składniki: ok 700g – 1 kg filetu z indyka 10dkg wędzonego boczku – w
Blog z ApetytemOd dawna przymierzałam się do zrobienia domowego schabu takiego co marynuje się kilka dni a potem mięsko sobie leżakuje kolejne kilka. Szukałam, szukałam i znalazłam taki
Ewa w kuchni