Święta Wielkanocne kojarzą się przede wszystkim z białą kiełbasą, szynkami, pieczeniami, jajami, babami wielkanocnymi, mazurkami. Jednak, co mają powiedzieć wegetarianie i weganie? Nic, po prostu zrobić wegański majonez! Nie jestem weganką, ale rezygnacja z mięsa w jakiś sposób spowodowała, że po części się nią stałam. Po części, żeby nie było! Ryby jem, jajka jem, miodu
W kuchni Karmel-itkichociaż zdarza się za tłusty), ja przygotowuję go rzadko (zazwyczaj na święta), jednak tym razem wszyscy wokół rozmawiali o bigosie, więc i ja musiałam go mieć :). Taka zachcianka :) Wiem tyle, że im częściej bigos odsmażany tym lepszy w smaku, tak samo im więcej rodzajów mięsa w nim tym jest smaczniejszy.W przygotowaniach pomagał mój smakosz oczywiście wyszło
NA MOIM TALERZURolada ze schabu Bardzo smaczna i aromatyczna, faszerowana pieczeń wieprzowa. Dzięki dłuższemu pieczeniu w niższej temperaturze mięso nabiera soczystości i kruchości. Roladę można podawać zarówno na
Blog z ApetytemNie ma chyba bardziej polskiej potrawy niż klasyczny, wigilijny barszcz. Tradycyjnie postny wywar, bez dodatku mięsa, wymaga najlepszych składników, specjalnego traktowania i dodatku zbalansowanych przypraw. W
Karo in the KitchenWami podzielić przepisem najlepszego pasztetu, który zawsze na święta robi moja Babcia.W tym roki pierwszy raz przygotowałam go i ja! Wyszedł tak samo pysznie, jednak do receptury i przygotowania musiałam się dostosować w 100%. Tak jak babcia mówiła tak robiłam. Składniki:0,5 kg mięsa chudego ( ja użyłam łopatki
Niezły Młyneknajlepszy. W naszym domu bigos pojawiał się zawsze na Święta. Moja Mama mówiła, że dobry bigos zależy od rodzaju kapusty i jej przygotowania. W tym przepisie wykorzystałam kapustę kwaśną i słodką, suszone grzyby i śliwki, które dodają kapuście słodkawego posmaku. Jeśli macie możliwość dodajcie różne gatunki mięsa. Im więcej, tym lepiej. Znakomity efekt smakowy uzyskamy, dodając kawałek
Mia Cucina SofietaGęsina jest ważnym elementem europejskiego dziedzictwa kulinarnego. Przez wieki królowała na polskich stołach. Obecnie jesteśmy największym producentem w Europie... i niewiele z tego dla nas wynika
SzczyptaSmaQZupa gulaszowa z piersią z kurczaka Zupa gulaszowa, ale w wersji z filetem z kurczaka. Przygotowuje się ją szybko, bo mięso nie musi się długo gotować
Kraina Tysiąca Smakówktóre wkładamy w przygotowanie tego dania. Krokiety te kojarzą mi się przede wszystkim ze świętami, z pięknym zapachem w domu, przygotowaniam i wszystkimi obecnymi zaangażowanymi w dom. Oprócz świąt kojarzą mi się ze specjalnymi zamówieniami u nas w domu. Mama była osobą aktywną, pracującą i w tygodniu nigdy nie było czasu na tak wymagający posiłek. Usmażenie naleśników, zrobienie(...)Naleśniki: - 3 jajka; - 2,5 szklanki mąki; - 1,5 szklanki mleka; - 1 szklanka wody gazowanej; - szczypta soli i cukru; - łyżka oleju do ciasta+olej do smażenia Farsz: - 80 dag mięsa wieprzowego, np. z łopatki; - garść grzybów suszonych; - 2 duże cebule; – 2 marchewki, 1 pietruszka; – 3,5 kg kiszonej kapusty; - 2 listki laurowe, 3 kulki ziela angielskiego; pieprz, sól
dom-agi.ploregano i papryki. Wszystko blendujemy. Gotowy sos dodajemy do mięsa z kluskami.Podgrzewamy na średnim ogniu, dodajemy pokrojoną w kostkę mozarellę i podajemy aż się rozpuści.Póki co koniec tego świątecznego szaleństwa, najemy się wszystkim już za kilka dni :) Swoją drogą ciekawi mnie co takiego jedzą Włosi na święta! Ktoś może tam je właśnie spędza? Smacznego
Kitchens Alphabetdomowego pasztetu jest zawsze wyjątkowy. Ja przygotowując pasztet przed Świętami chciałam mu nadać odświętny charakter i zaszalałam dodając do niego śliwki namoczone w brandy ale to nie jest konieczne. Mój pasztet składa się głównie z wieprzowiny, wątróbki drobiowej i boczku wędzonego. Można oczywiście przygotować go z różnych rodzajów mięsa i dodać zamiast śliwek, grzyby czy paprykę. Wszystko zależy tylko
UgotujmyTo.plZimne nóżki zawsze kojarzą mi się ze świętami wielkanocnymi. W niektórych rejonach Polski to danie nazywa się galert albo studzienina. W moim rodzinnym domu robiło się je przede wszystkim właśnie na Wielkanoc , w dużej misce, a potem przed podaniem kroiło na trójkątne części. Niewiele w nich było mięsa bo nie w tym tkwi ich urok. Nie dodawano też warzyw
Smaczna Pyzatutaj>, a następnie dodasz stronę do swoich kręgów :)Tymczasem zapraszam Cię do przejrzenia poniższych przepisów i życzęWesołych Świąt i mnóstwa pyszności!! :) 1. Od kiedy pojawił się na blogu jest przeważnie na pierwszym miejscu listy najpopularniejszych przepisów, zwłaszcza przed Świętami. Sama zamierzam upiec go w tym roku, więc postaram się o lepsze zdjęcie :) Puszysty sernik na kruchym(...)znam takich, co z ciast najbardziej lubią mięso ;) Ja osobiście nie cierpię galaretek (choć trzeba przyznać, że tą uznałam za nawet jadalną :P), ale w mojej rodzinie mają samych zwolenników. Przygotował i przepis podyktował mój szwagier. Galaretka z ozorków 14. A to jest wpis, który skacze na pierwsze miejsce najpopularniejszych przepisów po Świętach :) Artykuł o tym, jak wodą
Kraina Tysiąca SmakówPrzyznam się Wam, że trochę mnie te Walentynki wkurzają. Atakujące ze wszystkich stron serduszka, serca, serducha doprowadzają mnie do szału już na kilka dni przed tym
Smaczna Pyzadługo się szykowałam, aż w końcu Święta Wielkanocne sprawiły,że powstało to tradycyjne danie w nowej odsłonie. Galareta w skorupkach jajek, to naprawdę doskonały sposób na to, by zadziwić naszych gości. Spróbujecie przy okazji przygotowania galarety zrobić takie popisowe danie- nic trudnego. SKŁADNIKI: 2 golonki indycze lub inne mięso włoszczyzna 8 łyżeczek żelatyny na litr
W kuchennym oknie Ewypełen serduszek i czułości. Bez względu czy to święto obchodzicie czy też nie, warto zrobić coś miłego dla swojej ukochanej drugiej połówki. Nie przygotowałam dla Was w tym roku żadnego dania z motywem serduszek, za to zaproponuję Wam dwa smaczne dania, które możecie w tym dniu przygotować. Danie dla miłośnika mięsa i miłośnika słodyczy (przepis opublikuję jutro). Jeśli Twój ukochany
Pora coś zjeśćOstatnio kupiłam całkiem sporą kaczkę i wyszedł z niej przepyszny rosół. Nie lubię niczego ani wyrzucać, ani marnować dlatego postanowiłam upiec pasztet z reszty mięsa pozostałego
Mango Papaja