odłączonych komórek i laptopów, wylogowania się z fejsa i istagrama;) Zanim na święta wyłączę komputer podrzucam Wam bardzo smaczną i ciekawią propozycje na wielkanocny obiad - scotch egg czyli jajka w mięsie doprawione gałką muszkatołową i curry. PYCHA! Składniki: 8 jajek klasy M 500g mięsa mielonego indyczego 1 bułka kajzerka jajko + żółtko średnia biała cebula dwa ząbki czosnku
Pyry na GazZa oknami szaro i pada… nic właściwie nie wskazuje, że Święta już za 3 tygodnie… ale zanim zacznie się bożonarodzeniowy szał przepisów
UgotujmyTo.plPyszne, rozpływające się w ustach mięso w kremowym sosie na bazie świeżych pieczarek, cebuli i musztardy. Wspaniała potrawa nie tylko na co dzień, ale także na wszelkie specjalne okazje i święta. Danie podałam z ugotowaną na sypko kaszą gryczaną i zieloną fasolką, ale doskonale będą pasować także ziemniaki i np. ulubiona surówka. :) Składniki (na 3-4 porcje(...)mąki ziemniaczanej do zagęszczenia sosu Przygotowanie: Polędwiczkę umyć, wysuszyć i oczyścić z białej błonki po zewnętrznej stronie. Pokroić w plasterki, a każdy z nich na mniejsze kawałki. Mięso doprawić solą i pieprzem z łyżką oleju. Czosnek drobno posiekać, cebulę pokroić w pióra, a pieczarki na cienkie plasterki. Na patelni rozgrzać łyżkę oleju z masłem. Zeszklić czosnek
Kuchnia EllieDrożdżowe pierogi z pieczarkami do barszczu czerwonego Dziś mam dla Was przepis na pyszne drożdżowe pierogi z pieczarkowym farszem, idealne do czerwonego barszczu. Świetny pomysł na
Słodkie okruszkiŚwięta Wielkanocne kojarzą nam się przede wszystkim z jajkami, mazurkami, domową wędliną... Ale czym byłyby bez doskonałego pasztetu?? Delikatne drobiowe mięso, kremowa konsystencja i aromat pistacji taki właśnie jest MÓJ ulubiony pasztet. Szybki w wykonaniu i urzekający swoim smakiem nawet najbardziej wybredne podniebienia, nawet te dziecięce ;) 2 kg kurczaka (używam udźca premium) 3 średnie marchewki 1 mała
Malinowe PocałunkiJeśli nie macie pomysłu na Wielkanocne śniadanie, to skorzystajcie z mojej propozycji. Sałatka z jajkiem, serem, rukolą i pomidorkami koktajlowymi, posypana prażonym słonecznikiem to proste połączenie
Moja DelicjaPieczeń rzymska to rodzaj domowej wędliny przygotowanej na bazie mielonego mięsa, u nas tym razem mięsa wieprzowego. Dla urozmaicenia do środka dodajemy jajka ugotowane na twardo
Kulinarne przygody GatityDzisiaj pomieszamy kuchnię Litewską z tradycją Polskiej suszonej śliwki podawanej w Święta Bożego Narodzenia podczas Wigilii. Kruche i delikatne kibiny nadziewane wspaniałą wędzoną śliwką
Apetyczna babeczkaNadchodzą Święta... szukamy przepisów wyjątkowych, takich, których nie robimy na co dzień. Późna jesień i początek zimy to sezon na dziczyznę. Dzicze mięso jest doskonałe, zawiera mało tłuszczu i posiada niesamowite walory smakowe. Dzięki dobrym duszyczkom weszłam w posiadanie świeżego mięsa z dzika i jak co roku, postanowiłam zrobić z niego pasztet. Czasami jak mam mniej
Kulinarne przygody Gatityrozpoczynającym ostatni tydzień karnawału. Jego data zależy ściśle od tego kiedy jest w danym roku Wielkanoc, zatem jest świętem ruchomym.Tradycja mówi, że w tym dniu jemy pączki, faworki i inne "tłuste" desery. Kiedyś wybornym specjałem były pączki nadziewane mięsem, boczkiem i słoniną.A jak poznać, że pączek jest taki jak powinien być? Po jasnej obręczy :) A oto przysłowia
Pora coś zjeśćjako najtańszy w karcie, a kelner przyniósł mu surowy krążek mięsa;) Niestety Mr. Bean nie należał do amatorów surowej wołowiny i robił wszystko by się tej surowej wołowiny pozbyć, takich osób jak Mr. Bean jest niestety sporo. Kiedyś żadna impreza w Polsce typu: ślub, imieniny, chrzciny, święta, czy też wszelkie imprezy zakładowe nie mogły się bez tej potrawy(...)strumieniami, ponieważ Tatar to doskonała zakąska do wódki. Obecnie tatar wołowy poszedł w zapomnienie, a szkoda bo wg mnie jest doskonały, pod warunkiem, że przygotowujemy go sami ze świeżego mięsa wołowego, a nie a’la tatara z paczki typu tatar z Sokołowa, czy też innego gotowca. Bo smak befsztyka zależy od wołowiny, powinna to być polędwica lub inna chuda
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniędostępna jest również wieprzowina z rasy złotnickiej - podobno również wyśmienite mięso, na którym bazują najlepsze restauracje i polecane jest przez wielu znakomitych kucharzy. Tym razem prezentuję golonkę z prosiaczka hodowanego przez moją ciocię. Jest nieziemska! Od wielu lat robiona u mnie w domu, zawsze kojarzona ze świętami i pyszną galaretką. Pozbawiona saletry, soli peklujących i innych polepszaczy(...)portalemwieprzopedia.pl. Składniki: golonka 2-3 ząbki czosnku sól kamienna niejodowana ok 2 łyżek pieprz naturalny ok 1/2 łyżeczki pieprz ziołowy ok 1 łyżki Wykonanie:Z golonki wypruwamy kość, nacinamy mięso w środku. Czosnek przeciskamy przez praskę dodajemy sół i pieprz. Mieszamy wszystko razem na papkę, którą dokładnie nacieramy mięso w środku. Odstawiamy na kilka godzin w chłodne miejsce.Teraz przedstawię
Malinowe Pocałunkizrobisz ją w tym białym sosie?Tak więc, żeby zadowolić T. karkówka wylądowała na stole i w urodzinki Skarbka i w pierwsze święto Bożego Narodzenia :)Składniki:1 kg karkówki wieprzowejsólpieprz2 ząbki czosnkumajeranek2 cebuleolejmąkakilka ziaren jałowca (opcjonalnie)Mięso nacieramy przyprawami (jałowiec mielimy) i obkładamy plastrami cebuli. Odstawiamy na co najmniej godzinę do lodówki. Karkówkę można pokroić przed marynowaniem na mniejsze kawałki
chwile dla mnie