mieso na swieta - 535 przepisów (strona:9/36)

Kilka porad na Wielkanoc 151

wchłanianie żelaza a w nadmiarze uszkodzenie nerek. Najlepiej zrobić go samodzielnie, potrzebujemy tylko: żółtka, olej, musztarda, sok z cytryny, sól i pieprz, mamy wtedy pewność co jemy, a po świętach nie zalega nam cały słój w lodówce. Natomiast aby zmniejszyć spożycie majonezu najlepiej mieszać go z jogurtem naturalnym. Do faszerowania jajek można po prostu łączyć żółtka z jogurtem oraz(...)spacer rodzinny po obiedzie.  DETOKS -poświąteczne oczyszczenie. Warto po świętach i dość tłustych potrawach poświęcić 3 dni na detoks organizmu. Należy wtedy: pić dużo wody oraz koktajli, jeść świeże warzywa i owoce (owoce jako oddzielny posiłek do godziny 12), unikać nadmiaru pieczywa a także mięsa. Tych kilka punktów powinno trochę pomóc. Pamiętajmy jednak o UMIARZE i powolnym jedzeni

Życie na widelcu
Stek z polędwicy wołowej z pieczarkami i sosem z sera z niebieską pleśnią 173

wołowina, której (pomimo tego, że jest zdrowym i chudym mięsem) unikałam jak ognia. Ale zachęcona sukcesami smakowymi potraw z przepisów samego Gordona Ramsay’a postanowiłam i tutaj się przełamać. I nie żałuję! Jak zwykle wszystko wyszło wyśmienite. Obiad iście świąteczny, więc polecam na nadchodzące Święta Bożego Narodzenia. Jeszcze kwestia wysmażenia steków. Kogokolwiek nie pytam, każdy z bliskich(...)talerzu. I nie dziwię się, bo ja też. Ale interesując się tą tematyką bardziej, niż kiedykolwiek, usłyszałam niedawno z ust samego Michel Morana (przy okazji smażenia akurat łososia), że mięso bardziej różowe w środku – nie jest surowe, lecz soczyste . Oczywiście pomijam tutaj skrajny przypadek krwistego wysmażenia. Dodatkowo oglądałam program Pascala, w którym pokazywał jak smażyć steki z polędwicy

Moja Delicja
Scotch egg - jajka w mięsie 138

odłączonych komórek i laptopów, wylogowania się z fejsa i istagrama;) Zanim na święta wyłączę komputer podrzucam Wam bardzo smaczną i ciekawią propozycje na wielkanocny obiad - scotch egg czyli jajka w mięsie doprawione gałką muszkatołową i curry.  PYCHA! Składniki: 8 jajek klasy M 500g mięsa mielonego indyczego 1 bułka kajzerka jajko + żółtko średnia biała cebula dwa ząbki czosnku

Pyry na Gaz
Tarta cebulowa inaczej 197

Za oknami szaro i pada… nic właściwie nie wskazuje, że Święta już za 3 tygodnie… ale zanim zacznie się bożonarodzeniowy szał przepisów

UgotujmyTo.pl
Polędwiczki wieprzowe w sosie grzybowo-musztardowym a'la Strogonow 169

Pyszne, rozpływające się w ustach mięso w kremowym sosie na bazie świeżych pieczarek, cebuli i musztardy. Wspaniała potrawa nie tylko na co dzień, ale także na wszelkie specjalne okazje i święta. Danie podałam z ugotowaną na sypko kaszą gryczaną i zieloną fasolką, ale doskonale będą pasować także ziemniaki i np. ulubiona surówka. :) Składniki (na 3-4 porcje(...)mąki ziemniaczanej do zagęszczenia sosu Przygotowanie:  Polędwiczkę umyć, wysuszyć i oczyścić z białej błonki po zewnętrznej stronie. Pokroić w plasterki, a każdy z nich na  mniejsze kawałki. Mięso doprawić solą i pieprzem z łyżką oleju.  Czosnek drobno posiekać, cebulę pokroić w pióra, a pieczarki na cienkie plasterki. Na patelni rozgrzać łyżkę oleju z masłem. Zeszklić czosnek

Kuchnia Ellie
Drożdżowe pierogi z pieczarkami do barszczu czerwonego 87

Drożdżowe pierogi z pieczarkami do barszczu czerwonego Dziś mam dla Was przepis na pyszne drożdżowe pierogi z pieczarkowym farszem, idealne do czerwonego barszczu. Świetny pomysł na

Słodkie okruszki
Pasztet drobiowy z pistacjami 154

Święta Wielkanocne kojarzą nam się przede wszystkim z jajkami, mazurkami, domową wędliną... Ale czym byłyby bez doskonałego pasztetu?? Delikatne drobiowe mięso, kremowa konsystencja i aromat pistacji taki właśnie jest MÓJ ulubiony pasztet. Szybki w wykonaniu i urzekający swoim smakiem nawet najbardziej wybredne podniebienia, nawet te dziecięce ;)  2 kg kurczaka (używam udźca premium) 3 średnie marchewki 1 mała

Malinowe Pocałunki
Sałatka z jajkiem 349

Jeśli nie macie pomysłu na Wielkanocne śniadanie, to skorzystajcie z mojej propozycji. Sałatka z jajkiem, serem, rukolą i pomidorkami koktajlowymi, posypana prażonym słonecznikiem to proste połączenie

Moja Delicja
Pieczeń rzymska z jajkiem 126

Pieczeń rzymska to rodzaj domowej wędliny przygotowanej na bazie mielonego mięsa, u nas tym razem mięsa wieprzowego. Dla urozmaicenia do środka dodajemy jajka ugotowane na twardo

Kulinarne przygody Gatity
Kibiny z suszonymi śliwkami 226

Dzisiaj pomieszamy kuchnię Litewską z tradycją Polskiej suszonej śliwki podawanej w Święta Bożego Narodzenia podczas Wigilii. Kruche i delikatne kibiny nadziewane wspaniałą wędzoną śliwką

Apetyczna babeczka
Pasztet z dzika 149

Nadchodzą Święta... szukamy przepisów wyjątkowych, takich, których nie robimy na co dzień. Późna jesień i początek zimy to sezon na dziczyznę. Dzicze mięso jest doskonałe, zawiera mało tłuszczu i posiada niesamowite walory smakowe. Dzięki dobrym duszyczkom weszłam w  posiadanie świeżego mięsa z dzika i jak co roku, postanowiłam zrobić z niego pasztet.  Czasami jak mam mniej

Kulinarne przygody Gatity
Najlepsze domowe pączki 1321

rozpoczynającym ostatni tydzień karnawału. Jego data zależy ściśle od tego kiedy jest w danym roku Wielkanoc, zatem jest świętem ruchomym.Tradycja mówi, że w tym dniu jemy pączki, faworki i inne "tłuste" desery. Kiedyś wybornym specjałem były pączki nadziewane mięsem, boczkiem i słoniną.A jak poznać, że pączek jest taki jak powinien być? Po jasnej obręczy :) A oto przysłowia

Pora coś zjeść
Tatar wołowy (befsztyk tatarski) 193

jako najtańszy w karcie, a kelner przyniósł mu surowy krążek mięsa;) Niestety Mr. Bean nie należał do amatorów surowej wołowiny i robił wszystko by się tej surowej wołowiny pozbyć, takich osób jak Mr. Bean jest niestety sporo. Kiedyś żadna impreza w Polsce typu: ślub, imieniny, chrzciny, święta, czy też wszelkie imprezy zakładowe  nie mogły się bez tej potrawy(...)strumieniami, ponieważ Tatar to doskonała zakąska do wódki. Obecnie tatar wołowy poszedł w zapomnienie, a szkoda bo wg mnie jest doskonały, pod warunkiem, że przygotowujemy go sami ze świeżego mięsa wołowego, a nie a’la tatara z paczki typu tatar z Sokołowa, czy też innego gotowca. Bo smak befsztyka zależy od wołowiny, powinna to być polędwica lub inna chuda

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię