wywarze do całkowitego ostygnięcia. Utworzy się na nim po ładna przyprawowa pierzynka. Tak przygotowane mięso jest bardzo delikatne i soczyste. Przyprawy to w sumie dowolna interpretacja, choć sól i majonez są obowiazkowe. Taka wędlinkę możecie śniało przygotować na zbliżające się Święta Wielkanocne, Polecam i życzę smacznego
Gosia gotujeHiszpanie kochają wszystkie przekąski smażone na głębokim oleju. Pojawiają się one zawsze podczas świąt, festiwali i różnych ważnych okazji. W pierwszej chwili przywiodły mi one na myśl rodzime obchody Tłustego Czwartku, jednakże hiszpańska tradycja związana jest dawnym zakazem jedzenia mięsa podczas Wielkiego Postu, co wymusiło poszukiwania kalorycznych potraw celem przetrwania tego trudnego okresu. Nazarenos na ulicach
Food SquarePamiętam, że zawsze pojawiały się też na stole kiedy wracaliśmy zmarznięci z cmentarza w dzień Wszystkich Świętych... To bardzo rozgrzewające danie. Wiem, że wiele osób brzydzi się tego dania, ale ja obrzydliwa nie jestem - to przecież taka sama część zwierzęcia jak inne mięso a dobrze przyrządzone są prawdziwym przysmakiem. Pamiętając smak z dzieciństwa dzisiaj sama przyrządzam takie flaczki dążąc
Smaczna PyzaŚwięto majonezu, jajek i kiełbasy już za kilka dni! Nie ma czasu na rozpisywanie się, dzisiaj przepis na sos tatarski. Pasuje do wszystkiego! Do jajka, do pieczonego mięsa, do sernika i cytrynowej babki. Nie no, do ciast to może nie do końca, ale do mięsa będzie jak znalazł. I robi się go łatwo. I lepszy niż gotowiec ze słoika
wcinaj toktóra po długotrwałej kąpieli w tłuszczu zamieniła się w boski specjał. Mięso stało się delikatne, mięciutkie i rozpływające w ustach. Dodatek cydru i soku jabłkowego nadał mu lekko słodki aromat. Rillettes można podawać na co dzień, ale jest tak dobre, że sprawdzi się także na święta lub przyjęcia. Można podawać z bagietką jako przystawkę, ale doskonale smakuje również(...)wstyd, że spóźniłam się na galę wręczania nagród. ;) Niestety nie udało mi się zrobić zdjęć z imprezy, ale degustacja potraw z gęsiny niezapomniana. Składniki: 1,2 - 1,5 kg mięsa gęsi (np. nogi, skrzydła, szyja) ze skórą i tłuszczem 400 g surowego tłustego boczku wieprzowego z podbrzusza tzw. brzuszka 400 g czystego smalcu z gęsi 100 ml soku jabłkowego
Pełny talerzróżnych powodów. Po części ze świadomości, w jaki sposób zwierzęta są hodowane i zabijane; a po części dlatego, że warzywa smakują nam ostatnio bardziej niż mięso czy wędliny. Wolimy zjeść sałatkę, sery czy jakąś kolorową zapiekankę. Czasem jednak pokusimy się na przykład o upieczenie kurczaka, który jednak nigdy nie jest zjadany w całości. Co zatem(...)dodałam prażonych solonych migdałów, jakie otrzymałam przed świętami od firmy VOG - producenta wyrobów Kresto.Składniki:pieczony kurczak - ja użyłam 3 nóżek,solone migdały Kresto,1 łyżeczka ziarenek kolendry,pieprz cytrynowy, sól,1 sucha bułka,1 jajko,mąka pszenna do obtoczenia pulpecików,2 łyżki masła,około 1/3 szklanki kwaśnej gęstej śmietany.Mięso oddzieliłam od kości, zmieliłam razem z namoczoną
Codzienna kuchnia niecodziennazaprzyjaźnionym blogu. U mnie Kochani nie znajdziecie niestety zbyt wiele wielkanocnych propozycji , ponieważ moje święta, spędzane u Rodziców albo Teściów, są co roku bardziej polskie niż śródziemnomorskie. W tym roku szykuje nam się oczywiście mała rewolucja. Odkąd oznajmiliśmy rodzinie, że nie jemy mięsa , Mama i Teściowa głowią się i głowią, co nam ugotować. Jakby pasztety, biała kiełbasa
Chilli Czosnek i Oliwasoku jabłkowym. Była bardzo smaczna, miała lekko słodkawy smak. Następną mam otrzymać na święta ale jeszcze nie mam pomysłu jak ją przygotować. Może Wy macie jakieś pomysły? Niestety z wierzchu troszkę przypaliły mi się zioła. Dlatego pod koniec pieczenia warto przykryć mięso folią aluminiową szczególnie nóżki i skrzydełka.Składniki:1 gęś (ok 2 kg)sól, pieprz2 ząbki rozgniecionego
Bon Appetit MałgorzatyDziś zapraszam na drobiowy gulasz pełen smakowitych dodatków. Smak od razu przywodzi na myśl Święta, a to za sprawą suszonych śliwek, anyżu i goździków. Przepis znalazłam na stronie Skumbrie w tomacie. Zapraszam do gotowania!Składniki na 4 porcje gulaszu drobiowego:750 g mięsa drobiowego, pokrojonego w kostkęMarynata:sok z jednej pomarańczy1 duży ząbek czosnku, starty na tarce
My Culinary ArtDzisiaj naszła mnie ochota na coś bardziej wykwintnego, a jednocześnie przypominającego minione Święta - jabłkowy chutney z wędzonymi śliwkami sprawdził się idealnie :) Potrawa inspirowana jest przepisem ze strony Akademia Kulinarna. Zapraszam do gotowania!Składniki na 4-5 porcji:700 g schabu wieprzowegoskórka z 1/2 cytrynyskórka z 1/2 pomarańczy3 ząbki czosnku3 łyżeczki tymiankusól, pieprzChutney jabłkowo-śliwkowy:1 jabłko Champion1 jabłko(...)czosnek przeciśnięty przez praskę i odrobinę oleju. Mieszanką dokładnie nacieramy schab, a następnie szczelnie i mocno owijamy folią spożywczą. Wkładamy do lodówki na minimum dwie godziny. Po tym czasie mięso obsmażamy na patelni na złoty kolor i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 90 stopni na 45-60 minut (lub dłużej), aż mięso osiągnie temperaturę w środku 72 stopnie.2. W garnku
My Culinary ArtJeszcze nie tak dawno wyśmiałabym każdego, kto powiedziałby mi, że będę lepić pierogi z kapustą i grzybami na święta. Próbowałam się ich nawet pozbyć
Pełny talerzDo tej pory w mojej codziennej kuchni gościły gołąbki w wersji klasycznej z mięsem. W tym roku postanowiłam trochę zrewolucjonizować nasze tradycyjne menu wigilijne i zrobię
Kulinarne przygody Gatityogniu. Uwaga!: należy uważać gdyż podczas smażenia tłuszcz bardzo pryska na boki. Usmażone mięso przekładamy do naczynia żaroodpornego i zalewamy resztą marynaty. Pieczemy 1 godzinę w 180 stopniach, pod przykryciem. Proponuję podać z frytkami. Przepis pochodzi ze strony Magiel Kuchenny . Oprócz dzisiejszego święta mamy też Studencki Wtorek :) Z podanych składników wychodzi 6 porcji. Rozliczenie: Schab
Czerwona Porzeczkadrożdżowe paszteciki, które są świetnym patentem na wykorzystanie mięsa z rosołu. Będą również idealną przekąską lub dodatkiem do barszczu. Natomiast skoro niedługo Boże Narodzenie to możecie przygotować je w wersji postnej z kapustną i grzybami. Korzystając jeszcze z okazji, bo pewnie kolejne posty pojawią się dopiero po Świętach, chciałabym Wam, moim Czytelnikom, złożyć życzenia: zdrowych, wesołych i ciepłych(...)Świąt Bożego Narodzenia, pełnych odpoczynku i chwil wytchnienia oraz wielu pomyślności w nadchodzącym Nowym Roku. Składniki: Ciasto: 300g mąki 1/3 opakowania świeżych drożdży ½ łyżeczki soli – do smaku ½ łyżeczki cukru- do smaku 2 łyżki oleju ½ szklanki ciepłej wody – ewentualnie ciut więcej Farsz: 2 ćwiartki ugotowane z rosołu 1-2 marchewki ugotowane z rosołu Kilka łyżek bulionu 1 cebula 1 ząbek
Fabryka pomysłówNarzeczony uwielbia pierogi ruskie, ja nigdy nie byłam ich fanką, może dlatego, że nigdy nie były bardzo popularne w mojej rodzinie. Bardziej lubiane były przez nas te z mięsem. Nie raz, nie dwa i nie trzy byłam męczona przez drugą połówkę, by przygotować mu owe pierogi- nigdy nie chciałam. Nie znałam smaku, nie wiedziałam czy wyjdą takie jak powinny. Skusiłam(...)bowiem podkręciłam ich smak świeżym tymiankiem a podałam z przesmażoną szynką parmeńską i cebulką. Wyszły obłędne. Wiem, że w niektórych rejonach jada się ruskie pierogi w Wigilię i Święta. Zatem przepis podaję, jeśli ktoś ma jeszcze ochotę je przygotować. Składniki (na 30-40 pierogów): ciasto na pierogi z przepisu na najlepsze ciasto 250 gram ziemniaków, ugotowanych w mundurkach
Mango PapajaPolacy jednak nie jesteśmy gorsi i również mamy swoją własną smakowitą tradycję świąteczną, czyli gęś na Święto Niepodległości, czyli Św. Marcina. I to wcale nie jest nowy zwyczaj, bo o tradycji spożywania gęsiny w Polsce, mówi już stare przysłowie "Na świętego Marcina dobra gęsina". A XIX-wieczny polski etnograf Oskar Kolberg pisał: “Zamożna gospodyni w jesieni, w dzień(...)Marcina, zabija gęś i piecze w piecu, a gospodarz, obdzieliwszy swoją czeladkę cząstkami z tej gęsi, sam sobie zostawia piersi, ostrożnie mięso objada, oczyszcza kość piersiową, a jeżeli jest biała, rokuje zimę suchą i stałą; jeżeli jest sinawa i czerwona, zimę słotną; jeżeli pół biała od góry, a pół czerwona od spodu, wtedy pierwsze pół zimy ma być suche
Bernika - moj kulinarny pamietnik