mieso na swieta - 535 przepisów (strona:8/36)

Pasztet z ciecierzycy i dyni 230

To już ostatni dyniowy przepis, przynajmniej przed Świętami…;)! Poleciła mi go Magda D-A, za co Jej bardzo dziękuję :)! Dwa główne składniki pasztetu –

UgotujmyTo.pl
PIECZONA SZYNKA WIEPRZOWA – 4,6 zł 470

trakcie pieczenia lub na zimno, z chlebem i sosem chrzanowym. Świetny pomysł na drugi czy trzeci dzień zbliżających się Świąt Bożonarodzeniowych. DRUKUJ LISTĘ SKŁADNIKÓW ILE KALORII MA TO DANIE? w przygotowaniu PRZYGOTOWANIE 1. MARYNATA (5 min): mięso najlepiej zamarynować na noc przed pieczeniem, ale na 3-4 h przed też może być. W dużym naczyniu, a najlepiej

Nerds Kitchen
Galaretka wołowo-drobiowa 203

galarecie   Galaretka z nóżek wieprzowych i wołowiny Schab w galarecie Galaretka z kurczaka Dzisiejsza galareka powstała  z mięsa, na którym gotował się pyszny rosołek. Zrobiłam ją w małych porcjachm, wygodnych do konsumcji. Idealna na zblizajace się Święta. Składniki: 1 kg antrykotu 4 udka 3 marchewki 1 cebula 1 nieduży seler 1średnia pietruszka  2 gałązki listków(...)wszystko było zakryte, zagotowałam i zebrałam łyżką cedzakową powstałe szumowiny. Dodałam obrane warzywa w całości oraz przyprawy.Gotowałam na pykającym ogniu przez  90 minut. Mięso powinno być mięciutkie.  Po tym czasie rosół podzieliłam na 2 części. Jedna została zjedzona z makaronem, do drugiej po odecdzeniu mięsa i warzw dodałam namoczoną żelatynę, wyciśnięty przez praskę czosnek i majeranek. Doprawiłam

Gosia gotuje
Pasta jajeczna z łososiem i serkiem śmietankowym 267

Wielkanoc zbliża się wielkimi krokami. Już za chwilę będziemy przygotowywać dania z jajami w roli głównej. Dzisiaj proponuję pyszną pastę jajeczno-łososiową do kanapek. Składniki: 100g

Moja Delicja
Pasztet z królika z marmoladą z czerwonej cebuli 198

Pasztet z królika od święta i nie tylko. Kiedyś mój tata hodował króliki, dziś od czasu do czasu jedynie kupujemy mięso od dobrego gospodarza. Pamiętajmy, że to mięso jest bardzo zdrowe. Pomyślcie co jada świnka a co króliczek ?Już raz podawałam na swoim blogu przepis na pasztet. Tym razem przygotowałam go z marmoladą z czerwonej cebuli.Składniki:mięso

Bon Appetit Małgorzaty
Wigilijny barszcz z pieczonych buraków 229

Wyjątkowy, wigilijny barszcz z pieczonych buraków z dodatkiem suszonych grzybów i pieczonych jabłek. Bardzo aromatyczny, esencjonalny i intensywny w kolorze. Pieczenie buraków i jabłek w mundurkach

Moja Delicja
Rosół o smaczku orientalnym -na skróty 292

samo . Wygładzę tylko opis i pstryknę nowe zdjęcia. Rosół to w polskiej kuchni jedna z popularniejszych zup. Gotowany i od święta i na co dzień .Warto pamiętać o tym , że dobry rosół wymaga czasu , cierpliwości i dobrego mięsa. Część tego rosołu podałam doprawiony na wzór orientalny. A , że nie toleruję sosu rybnego ( ostrygowego też ) więc doprawiłam sosem Teriyaki

Buniabaje w kuchni
Świąteczna, długo pieczona łopatka wieprzowa w marynacie z wędzonej papryki 678

cudowną pieczeń! Łopatka wieprzowa jest miękka, soczysta, delikatna, po prostu rozpływa się w ustach. Mięso wkładamy do piekarnika na 5-6 godzin. Długie, powolne pieczenie w niskiej temperaturze powoduje, że nabiera wyjątkowego smaku, aromatu, a przy tym jest bardzo delikatne. Idealna propozycja na święta lub niedzielny obiad. Czytaj więcej

Ana Mari's world
No to klops! Ale z cukinią w środku :) 181

wymyślona na święta specjalnie pod mojego pana, który nie lubi gotowanych jajec. Oto klops po małym tuningu ;) Do środka mięcha wkładamy młodą cukinię, a do środka cukinii kolorowe warzywa. Efekt wizualny jest powalający :) w smaku zresztą też pyszne, na gorąco na obiad jak i na zimno do pajdy chleba :)Składniki:1 kg mięsa gulaszowego, wieprzowego (zmielonego)2 jajka

Bon Appetit Małgorzaty
Filet kurczaka w migdałach 175

National Almond Day. Dziś moje ukochane migdały mają swoje święto, toteż nie mogłam sobie odmówić przyjemności uczczenia tego. Jako że po weekendzie w towarzystwie przepysznej napoleonki

Kto ugości moich gości?
Kilka porad na Wielkanoc 170

wchłanianie żelaza a w nadmiarze uszkodzenie nerek. Najlepiej zrobić go samodzielnie, potrzebujemy tylko: żółtka, olej, musztarda, sok z cytryny, sól i pieprz, mamy wtedy pewność co jemy, a po świętach nie zalega nam cały słój w lodówce. Natomiast aby zmniejszyć spożycie majonezu najlepiej mieszać go z jogurtem naturalnym. Do faszerowania jajek można po prostu łączyć żółtka z jogurtem oraz(...)spacer rodzinny po obiedzie.  DETOKS -poświąteczne oczyszczenie. Warto po świętach i dość tłustych potrawach poświęcić 3 dni na detoks organizmu. Należy wtedy: pić dużo wody oraz koktajli, jeść świeże warzywa i owoce (owoce jako oddzielny posiłek do godziny 12), unikać nadmiaru pieczywa a także mięsa. Tych kilka punktów powinno trochę pomóc. Pamiętajmy jednak o UMIARZE i powolnym jedzeni

Życie na widelcu
Stek z polędwicy wołowej z pieczarkami i sosem z sera z niebieską pleśnią 213

wołowina, której (pomimo tego, że jest zdrowym i chudym mięsem) unikałam jak ognia. Ale zachęcona sukcesami smakowymi potraw z przepisów samego Gordona Ramsay’a postanowiłam i tutaj się przełamać. I nie żałuję! Jak zwykle wszystko wyszło wyśmienite. Obiad iście świąteczny, więc polecam na nadchodzące Święta Bożego Narodzenia. Jeszcze kwestia wysmażenia steków. Kogokolwiek nie pytam, każdy z bliskich(...)talerzu. I nie dziwię się, bo ja też. Ale interesując się tą tematyką bardziej, niż kiedykolwiek, usłyszałam niedawno z ust samego Michel Morana (przy okazji smażenia akurat łososia), że mięso bardziej różowe w środku – nie jest surowe, lecz soczyste . Oczywiście pomijam tutaj skrajny przypadek krwistego wysmażenia. Dodatkowo oglądałam program Pascala, w którym pokazywał jak smażyć steki z polędwicy

Moja Delicja