Danie wypróbowałam i jest doskonałe. Można podać na święta lub inne okazje. Polecam.SKŁADNIKIpierś z kurczaka podwójna40 dag pieczarek 20 dag. sera żółtego
W kuchennym oknie Ewyokoło 90 min. W trakcie pieczenia polewamy ostrożnie mięsko z wierzchu pozostawionym piwem Ja do naczynia dodałam również cienko pokrojoną marchew, a w trakcie gdy polewałam mięso piwem dodałam również ziemniaki, cebulę i kapustę włoską w plastrach (w trakcie pieczenia można je przemieszać kilka razy, ostrożnie, bo kurczak gorący ). Moje uwagi : Kurczak nie powinien być większy niż(...)piwa podczas pieczenia. Odkroiłam częściowo skrzydła, bo w trakcie pieczenia łatwo się przypalają. Upieczony kurczak razem z warzywami może być szybkim daniem, szczególnie dla niespodziewanych gości, lub na Święta kiedy mamy mniej czasu na stanie przy kuchni. Powodzenia
Proste Potrawypierwszym przepisie na białą kiełbasę , robimy ją u nas w domu zawsze na Święta. Na Boże Narodzenie było 6 kg ( oczywiście nie do zjedzenia podczas świąt :), teraz trochę więcej, bo będą liczne wyjazdy na działkę , a co za tym idzie będzie grill i domowa kiełbasa jest tutaj niezbędna. Polecam zatem, a dla miłośników domowych wyrobów(...)naturalny ch kiszek wieprzowych wcześniej wymoczonych 3 łyżki soli 1 i 1/2 łyżki pieprzu 40 g majeranku duża główka polskiego czosnku ( około 12-14 ząbków) Sposób przygotowania : Mięso umyć, pokroić na niewielkie kawałki i przekręcić przez maszynkę o małych oczkach. Przełożyć do dużego garnka. Dodać przyprawy, wyciśnięty przez praskę czosnek oraz wodę. Bardzo dokładnie wymieszać...około
Gosia gotujeWprawdzie sylwestrowe szaleństwa już za nami, ale przed nami karnawałowe bale. A nie ma lepszej rzeczy po długiej i zabawowej nocy, jak dobry, esencjonalny rosół. Z
Kulinarne przygody Gatitydokładnie mieszamy. Zacier z czosnku wlewamy do mięsa, dodajemy pieprz, majeranek i gorczycę (w całości). Wyrabiamy masę mięsną przez ok. 10 minut. Wyrobioną masę przykrywamy z wierzchu plastrami słoniny (mięso nie ciemnieje) i odstawiamy w chłodne miejsce na 24 godziny. Zdejmujemy słoninę (już nie będzie nam potrzebna – można zużyć na smalec), ponownie wyrabiamy masę mięsną ok. 10 minut, aż będzie(...)kiełbasie. Dla mnie jest idealna. Tak jak podaje Szczepan – „ Wykonanie kiełbasy jest bardzo łatwe i każdy potrafi ją zrobić.” Jeśli tylko macie chęć i możliwość – gorąco polecam, na święta… i nie tylko. Trudno mi porównać kiełbasę chłopską do wyrobów irlandzkich, ale – ona ma smak, zapach i… wzbudza zachwyt nawet Irlandczyków. To chyba jednak o czymś świadczy. Smacznego
mojewypiekiinietylkoWczoraj na małym przyjęciu organizowanym przez mojego synka, dla jego dziadków, z okazji ich Święta, wywiązała się dyskusja na temat dawno nie jedzonych potraw. To było zapalnikiem do stworzenia gulaszu wołowego. Gulasz oczywiście będzie po mojemu, z małym udoskonaleniem względem tego tradycyjnego. Co jest potrzebne? -wywar z warzyw; gotowałem przez 30 minut marchew, pietruszkę, seler, por część zieloną(...)zrazowe -sól, pieprz, tymianek -papryka żółta i czerwona -8 dużych pieczarek -czosnek dwa ząbki -szalotka pokrojona w plastry -sos sojowy -rozmaryn, czosnek niedźwiedzi, lubczyk -dwa woreczki kaszy jęczmiennej wiejskiej Mięso kroimy w kostkę na 2 cm kawałki, pieprzymy, solimy i obtaczamy w mące. W garnku na maśle klarowanym szklimy szalotkę i dorzucamy czosnek. Po kliku minutach wrzucamy mięso i podsmażamy
BaRepasNie wyobrażam sobie żadnych Świat bez domowego pasztetu. A tak naprawdę, to nie wyobrażam sobie jedzenia kupnego pasztetu. Domowy pasztet to składniki pod tytułem wiem
Kulinarne przygody GatityŚniadanie Wielkanocne to bardzo ważna część Świąt- Niedziela Zmartwychwstania Pańskiego kończy Wielki Post. To czas, w którym zasiada się całą rodziną przy suto zastawionym stole. W centrum oczywiście Święconka, która jest tradycją w naszych domach. Każda z potraw ma swoje przesłanie, bardzo ważny jest ich dobór. Obok Święconki inne potrawy szczególnie lubiane przez domowników. Ja zawsze staram się podać(...)internecie trafiłam na ten przepis (szukałam przepisu z jajkami przepiórczymi), jest ich sporo- wybiorę co moim zdaniem najlepsze i na pewno będzie pysznie. SKŁADNIKI: 7 jajek przepiórczych 0,5kg. mięsa mielonego drobiowego(u mnie mielony filet) pęczek koperku sól, pieprz (świeżo mielony), vegeta 1 jajko kurze bułka tarta oliwa WYKONANIE: Mięso mielimy, łączymy z przyprawami, jajkiem kurzym i drobno
Kuchnia BeatyŚwięta Wielkanocne zbliżają się już wielkimi krokami, zatem przygotowania zacząć czas :) Proponujemy żelazną pozycję w menu świątecznego śniadania, czyli jaja faszerowane. Propozycja podania: w towarzystwie kiełków fasoli mung, które zawierają znaczne ilości białka, wszystkie ważne dla organizmu witaminy oraz sole mineralne (wapń, magnez, fosfor, żelazo, potas, cynk, jod, mangan, lit, selen, miedź, fosfor) - obniżają poziom „złego" cholesterolu(...)Składniki: 4-5 jaj ugotowanych na twardo, 100 g filetu z wędzonego łososia (surowego), zielony pieprz, 1-2 łyżki majonezu, Żółtka jaj rozdrabniamy i mieszany z pokrojonym drobno mięsem z łososia, przyprawiamy zielonym pieprzem (w naszym przypadku łosoś spędził całą noc w pieprzowej posypce). Dodajemy majonez i dokładnie mieszamy pastę, którą następnie faszerujemy jaja. Ingredients: 4-5 a hard
Delicious Titbitschcesz) ziół prowansalskich. Dobrze wymieszaj. Dodaj do mięsa podsmażoną cebulkę.Rozgrzej dużą patelnię z tłuszczem. W mikserze stojącym zblenduj pomidory z puszki z pokrojonym pomidorem świeżym. Mięso mielone wrzuć na patelnię i podsmaż. Dodaj sos pomidorowy, wymieszaj i podsmażaj, aż sos się dobrze zredukuje. Na koniec dodaj fasolę i kukurydzę, wymieszaj. Dodaj ser Corregio(...)porównanie;))Owiń folią aluminiową tak, by tortille się nie rozpadły.Smacznego!PaulinaPopularne posty : Kakao, czekolada, kokos i... piankowa niespodziankaSuper prosta pizza na miękkim spodzie - uzależniająca!Przed śniadaniemWspomnienia zapachu Świąt i...piernik "Najlepszyjakijadłam!"Moja poranna rutyna i niezwykły olej kokosowyPodobał Ci się post? Coś Cię zainspirowało? Masz pytania? Podziel się swoją opinią!Spraw, że mój dzień będzie piękniejszy
Gotowanie to kochaniestołach w prawie całej Europie pojawia się pieczona gęś. W Polsce tradycja ta odrodziła się niedawno na nowo i dodatkowo zyskała wymiar niemal patriotyczny, wszak 11 listopada obchodzimy nasze Święto Niepodległości. Chów gęsi w Polsce ma bardzo długą tradycję, sięgającą XVII wieku. Wyraźny rozkwit produkcji nastąpił w XIX wieku, kiedy na warszawskiej giełdzie sprzedawano rocznie ponad 3,5 mln żywych(...)polska gęsina jest bardzo ceniona i jesteśmy europejskim potentatem w hodowli tego drobiu. Rocznie eksportujemy ponad 20 tys. ton gęsiny, ale sami zjadamy zaledwie 700 ton gęsiego mięsa. Od 2009 roku Slow Food Polska wspiera ogólnopolską akcję "Gęsina na św. Marcina", dzięki której w listopadzie w restauracjach w całej Polsce popularne stało się serwowanie dań z gęsiny
Smakowity Blog Kulinarnyzamrażalce została mi biała kiełbasa ze świąt. Postanowiłam zrobić z niej nadzienie do schabu. Schab podałam na sałatce ze szpinaku i fiołków ponieważ jestem kwatożerna :) trwa jeszcze sezon na dziki czosnek (rośnie u mnie w ogrodzie) więc i jego wykorzystałam do tej potrawy :) Składniki:1 kg ładnego schabu bez koś3-4 pęta białej, surowej kiełbasy6(...)niedźwiedziego (można pominąć) sól, pieprz2 ząbki czosnku3 łyżki suszonego majerankuolej do smażeniasznurekdodatkowo:1 opakowanie świeżego, młodego szpinakugarść fiołkówgarść stokrotekwinegret Białą kiełbasę pozbawiamy z osłonek. Mięso z kiełbasy mieszam z jajkiem, bułką tartą, posiekaną natką oraz posiekanym czosnkiem dzikim oraz suszonym majerankiem. Doprawiamy pieprzem. Dokładnie mieszamy. Schab rozcinamy wzdłuż na jeden duży płat
Bon Appetit Małgorzatydolną cześć naszego chlebka nakładamy warzywa, następnie mięsko i nakrywamy górną częścią placka.Smacznego :)*Nasze chlebki można zagnieść wcześniej i nakryć je ściereczką, aby nie obsychały, a smażyć je jak mięso już będzie prawie gotowe. Wtedy będą cieplutkie. *Do sałatki można dodać np. śmietany bądź majonez lub zrobić ulubiony sos. Ja nie lubię takich rzeczy więc jem bez tego.Surówka(...)sklepów na terenie całej Polski, odbędzie się zbiórka żywności. W te dni można przekazać część swoich zakupów wolontariuszom z Banku Żywności. Oddane produkty trafią do wszystkich potrzebujących jeszcze przed świętami.Dla nas zakup jednego, czy dwóch produktów, to naprawdę niewiele, za uśmiech wywołany na twarzy u tych naprawdę potrzebujących
Moje pyszne gotowaniemyśl tradycji jutrzejszego święta i w zgodzie z przysłowiem "Na świętego Marcina najlepsza gęsina..." proponuję pierś z gęsi marynowaną i okrytą listkami szałwii, pieczoną na polskich jabłkach i żurawinie. Pyszne i soczyste jabłuszka skierniewickiej odmiany Alwa o winnosłodkim smaku oraz kąpiel w Cydrze Miłosławskim pomogły wyczarować wykwintny świąteczny obiad. Kruchą i mięciutką gęsią pierś podałam z kluskami śląskimi(...)więc bardzo nie zgrzeszyłam serwując danie już wczoraj :) Nasze kubki smakowe doznały trzęsienia ziemi, więc pewnie jeszcze do jutra nie ochłonę zwłaszcza, że inne gęsie przysmaki zamierzam degustować na "Święcie gęsi na Krajnie” w Minikowie. Składniki: pierś z młodej gęsi owsianej (ze skórą) (waga z kością ok. 1-1,2 kg) 2 duże jabłka (odmiany Alwa o winnosłodkim smaku
Delicious Titbits