mieso na swieta - 535 przepisów (strona:24/36)

Kransekake 265

białka Wszystkie składniki łączymy w misce miksera i miksujemy do połączenia otrzymując gęstą masę migdałową. Jeżeli migdały nie były w formie cukru pudru masę należy przepuścić przez maszynkę do mięsa otrzymując jednolitą masę. Całość schładzamy w lodówce przez co najmniej 12 godzin. Jeżeli posiadamy specjalne formy do pieczenia Kransekake smarujemy je masłem i opruszamy mąką. Z ciasta formułujemy krążki, rolując(...)zarumienią od razu wyciągamy, ponieważ zbyt długie pieczenia utwardzi krążki i będzie można sobie zęby na nich połamać ;P. Upieczone krążki najlepiej zamrozić (poprawia to ich konsystencję) dekorujemy przed świętami bądź okazją na którą je robimy. Polukrowane ciasto przechowujemy owinięte w folię aby nie wyschła. Lukier królewski: 1 białko (ok. 32g) 158g cukru pudru 2 krople soku z cytryny

Pudełko rozmaitości
Zbijanie najczęstszych wymówek podczas odchudzania 176

drugie jeśli rano wychodzisz do pracy/szkoły, przygotuj sobie obiad, który możesz zabrać ze sobą i zjeść w wolnej chwili.  No i po trzecie... czy upieczenie mięsa w piekarniku naprawdę jest bardziej czasochłonne niż panierowanie i smażenie schabowego ? :) Mam złe geny E tam, geny to nie wyrok skazujący na otyłość. Nie ma barier nie do przejścia, każdy może schudnąć(...)dlaczego tak właściwie nie wyszło. Może za szybko się zrażasz? Może problem tkwi w zbyt radykalnych dietach? Za dużych ograniczeniach? A może na drodze stanęły Ci wakacje albo święta?  Zacznij do nowa i zrób wszystko, żeby tym razem się udało. Ustal REALNY cel - np. w ciągu pierwszego tygodnia schudnę 0,5 kg . Jeśli dasz radę - super! Jeśli

Powiedz dietom nie
Łososiowe burgery z ryżem, szpinakiem i koperkiem 190

Zapraszam Was do udziału w konkursie, który odbywa się na fanpage'u mojego bloga . Do wygrania 3x zestaw batonów Zmiany Zmiany! :)   Jestem już po pierwszej

Be Fit Be Strong
Muffiny na chandrę i depresję! 188

Zasadziłam zioła. Szczególnie jestem ciekawa co wyrośnie z bazylii cynamonowej:) Przydałaby się na święta. Ale zanim święta - to jeszcze dużo, dużo, dużo pracy przede mną. A najlepsze według mnie na zebranie sił jest dobra, pożywna przekąska, taka jak ta dzisiejsza :) Pełno mleczna, dobra na myślenie bo z orzechami i ma coś dobrego na poprawę humoru- czekoladę(...)proszek, wanilię i mąkę łączymy i dodajemy partiami do masła. Orzechy łuskamy i zgniatamy na mniejsze kawałki ( do lnianej ściereczki przesypujemy orzechy, a następnie zbijamy je młotkiem do mięsa :) tak najłatwiej i najszybciej ).Migdały mielimy i dodajemy do ciasta razem z orzechami włoskimi.Czekoladę kroimy na małe kawałeczki i dodajemy na sam koniec do ciasta - mieszamy lekko - Ciasto

Słodkie Przyjemności
Wielkanocne jajka na kolorowym twarożku 177

wiele sposobów i zawsze znajdujemy kolejny, równie smaczny i cieszący oczy. W moim domu w ogóle sporo jajek zjadamy. Są przecież źródłem białka, a ograniczając w diecie mięso trzeba tego białka szukać w innych produktach. No ale, nie dorabiając teorii, jajka po prostu lubimy :) A skoro lubimy to jadamy pod różnymi postaciami. Z twarożkami doprawionymi na różne sposoby(...)stołu wielkanocnego. Tym wpisem rozpoczynam Wielkanoc na blogu :) mam również propozycję dla Was, moi czytelnicy :) Jeśli macie ciekawe przepisy na potrawy, jakie u Was goszczą na święta, podzielcie się nimi. Chętnie przygotuje potrawy z Waszych przepisów i pokażę je na blogu. Swoje propozycje przesyłajcie na adres mailowy blog@daylicooking.pl  lub jako wiadomość

Codzienna kuchnia niecodzienna
Kuchnia gruzińska 362

Adżika to pasta z papryki z dodatkiem czosnku, orzechów, ziół i przypraw. Ostro-słodki sos tkemali jest natomiast robiony z czerwonych śliwek, chili i przypraw. Świetnie komponują się z mięsami. Mi do gustu szczególnie przypadła Adżika, choć tkemali też miał przy stole wielu smakoszy. Adżika - pasta z papryki oraz tkemali - sos śliwkowy SłodyczeNajpopularniejszą słodyczą w całej Gruzji jest czurczchela(...)Będąc w Gruzji koniecznie spróbujcie chaczapuri, lobio, ajapsandali, rolowanego bakłażana i szaszłyka. Ja będę powracać do gruzińskich smaków. Na blogu na pewno pojawią się przepisy – jednak dopiero po świętach.Jestem bardzo ciekawa co najbardziej Wam się podobało oceniając po zdjęciach, a czego byście nie tknęli? #blogerzywbatumi Post Kuchnia gruzińska pochodzi z bloga Poezja smaku

Poezja smaku
Domowa biała kiełbasa - na święta i nie tylko 247

PanaBoczka (to nie żart, tylko nick internetowy mojego Kolegi z forum wędlinydomowe.pl ) - dostałem przepis na domową białą kiełbasę. A, że trzeba było zrobić próbę generalną przed świętami, to przepis został natychmiast wykorzystany. Znając swoje upodobania do wyrazistych smaków przepis nieco zmodyfikowałem niemalże podwajając ilość przypraw (z wyjątkiem warzonki) W przepisie poniżej podaję oryginalną recepturę oraz ilości przypraw, które(...)sitku (u nas sitko 8 mm) Wołowinę mielimy dwukrotnie na najmniejszym dostępnym sitku (2,5 mm) , a następnie dodajemy około 20 ml lodowatej wody i wyrabiamy do czasu aż mięso wchłonie wodę i zacznie kleić się do rąk.  Dobrze wyrobioną wołowinę dodajemy do pozostałej części mięsa, przyprawiamy, dolewamy pozostałą część wody i wyrabiamy, do czasu aż farsz nabierze kleistości

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
2 wyjątkowe przepisy na udziec jagnięcy z grilla 332

Udziec jagnięcy z rożna marynowany w winie i ziołachTen grillowany udziec jagnięcy jest idealnym daniem na święta. Składniki: 1 udziec z kościądo marynaty: ½ szklanki oliwy z oliwek1/3 szklanki bulionu warzywnego lub wołowego¾ szklanki liści świeżej mięty¼ szklanki czerwonego wytrawnego winasok z jednej cytryny3 łyżki świeżego rozmarynu1 duża szalotka (grubo posiekana)5 dużych liści szałwii4 wyciśnięte ząbki czosnku2 łyżki(...)zabezpieczamy widelcami rożna. Może się okazać konieczne również dodatkowe związanie. Do tacki ociekowej wlewamy kilka szklanek wody. Udziec pieczemy na rożnie około 20-30 minut na każde ½ kg mięsa. W trakcie pieczenie na rożnie nacieramy udziec przygotowanym sosem.Pieczony udziec jagnięcy To jest przepis na klasyczny pieczony udziec jagnięcy doprawiony czosnkiem i rozmarynem. Udziec jagnięcy powinno się piec najpierw krótko

naRuszcie
Schab karkowy z pończochy 199

Święta zbliżają się do nas wielkimi krokami, więc pora wziąć się za ustalanie naszego menu. Dziś chciałam Wam podsunąć pomysł na domową wędlinę, która trochę urozmaici półmisek mięsny na Waszym świątecznym stole i nie wymaga wiele zachodu przy jej przygotowaniu. Tak naprawdę, to robi się sama :) ! Na jej przygotowanie potrzebujemy około 12 dni, więc trzeba będzie o niej(...)ostatnie dodajemy, wtedy gdy przyprawy w moździerzu są już w miarę miałkie, mieszamy. Karczek myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym, a następnie nacieramy  b. dokładnie mięso  uzyskaną mieszanką. Ponieważ mnie zostało trochę mieszanki, odłożyłam ją do słoiczka i wklepałam tę resztę w karczek trzeciego dnia leżakowania w lodówce. Natarte mięso

Kulinarne przygody Gatity
Bigos 155

ktoś z Was wyobraża sobie Boże Narodzenie bez bigosu? Ja nie! Do świąt zostało już bardzo mało czasu, a bigos potrzebuje kilku dni, by smakował tak, jak należy, więc jeśłi jeszcze nie zaczęliście go gotować, koniecznie zróbcie to dziś. Jeśli lubicie kwaśny bigos, przed gotowaniem absolutnie nie płuczcie kapusty. Ja wolę go w wersji półkwaśnej, dlatego płuczę połowę(...)mniej, tym lepiej) i gotować ok. 20-30 minut. Gdy będą miękkie, wyjąć łyżką cedzakową, odcisnąć i pokroić w paski. Wodę, w której się gotowały, dodać do kapusty. Mięso pokroić w kostkę i podsmażyć na smalcu. Dodać pokrojoną w kostkę kiełbasę i posiekaną cebulę. Dusić razem, aż cebula się zeszkli, po czym dodać do kapusty wraz z grzybami i dokładnie

W SMAK
Kurczak w swiatecznym wydaniu 250

Swiatecznych nawet nie zaczeta. Jedynie szczatkowe zakupy swiadcza o tym, ze cos powinno zaczac sie dziec. Uleglam kilku promocjom i dzieki nim w domu znalazlo sie pare niezbednych na Swieta rzeczy. Mandarynki z wielkiej misy usmiechaja sie do mnie kuszaco. Przyprawy korzenne w kolejnosci laduja w szafce kuchennej. Spory zapas zurawiny juz nie miesci sie w przeznaczonym specjalnie dla mniej(...)pieprzem cayenne.Piersi kurczaka umyc, oczyscic i rozbic. Kazda doprawic sola i papryka w proszku. Na rozbitych filetach rozlozyc po rowno zurawine z cebulka. Zwinac w roladke, jesli trzeba mieso spinamy wykalaczka.Gotowe roladki obsmazamy na oliwie z oliwek ze wszystkich stron. Do miesa dodajemy posiekana cebulke. Gdy mieso bedzie juz obsmazone dolewamy do niego bulion i gotujemy okolo 10 minut. Wyciagamy

Przysmaki Karolki
Proste przepisy na świąteczne włoskie dania 196

wystawne, składa się z wielu potraw i jest uzależnione od regionu, miasta, a nawet konkretnych domów. Na zaproszenie Monini Polska   oraz Barilla   mieliśmy okazję poczuć magię włoskich świąt i ugotować wybrane potrawy w nowym wydaniu podczas warsztatów zorganizowanych w Akademii Kulinarnej Whirlpool . W tą podróż kulinarna zabrał nas Marco Ghia szef Akademii, znakomity kucharz i rodowity Włoch(...)białego wina   1 czerwona papryka     Sposób przygotowania:   Kroimy rumsztyk na 6 podłużnych  kawałków o rozmiarach 3x10 centy metrów. Doprawiamy resztę mięsa solą i pieprzem i podsmażamy na oliwie, po czym dodajemy wino i sok z cytryny. Redukujemy sos do objętości kilku łyżek stołowych i zagęszczamy go, dodając wszystkie składniki oprócz papryki i podłużnych kawałków rumsztyku

SzczyptaSmaQ
Wigilijne uszka z kapustą i grzybami 158

Gotowanie na Wigilię rozpoczęte- dziś USZKA Z KAPUSTĄ I GRZYBAMI . Do tej pory korzystałam z gotowych uszek, ale zdecydowałam, że W tym roku będą własne. Troszkę

Kuchnia Beaty
Kopytka ze szpinakiem 209

Dzisiejsze danie jest autorstwa naszej mamy. Są to wspaniałe zielone kopytka. Ten cudowny kolor daje im dodatek szpinaku, który oprócz wspaniałej barwy nadaje kopytkom również unikalny

Kolizje Smaków
Polędwica dojrzewająca 154

Wielkimi krokami zbliżają się święta Bożego Narodzenia , czas domowych posiłków czas zwolnienia tępa, czas rodzinny. W dobie gdzie wszystko jest dostępne nie cieszą nas tak rzeczy jak sprzed laty. Wyczekiwanie na szynkę aż dojrzeję, pomarańcze ach... Pamiętam jako dziecko zaglądałam do komórki :) czy kiełbaska już doszła czy można coś skubnąć. Dziś pokażę wam w jaki prosty sposób(...)ulubionymi ziołami ja zrobiłam dwa kawałki jeden z pieprzem i papryka ostrą a drugi z papryka i czosnkiem. - gdy obsypaliśmy nasz schab przyprawami wkładamy do do siatki do mięsa jeżeli takiej nie posiadamy równie dobrze możemy go włożyć do nowej podkolanówki - wieszamy go w ciepłym i przewiewnym na 4 dni po tym czasie możemy już konsumować naszą pyszna

Basia w kuchni