trochę jak tzw. leczo). Warzyw nie miksowałam tylko posiekałam je drobno, dzięki czemu konsystencja pasty jest dużo ciekawsza.Taką pastę możecie podać do mięsa, do chleba, a nawet zmieszać z ugotowanym makaronem i zjeść na obiad. Ja z lubością zjadam ją na kanapkach razem z serem Pecorino przywiezionym z Toskanii. Pasować będzie zresztą do wielu serów, np. fety, sera bałkańskiego
Chilli Czosnek i OliwaSteki mogłabym jeść codziennie, delikatne, soczyste mięso rozpływające się w ustach. Ja uwielbiam steki same w sobie bez żadnych dodatków albo z jakimś delikatnym. Dzisiaj
Niezły MłynekSkładniki na pulpeciki: 500 g mięsa mielonego ( ja używam wołowiny)1 cebula 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka oregano suszonego1 jajko bułka tartapieprz i
Niezły Młynekwiem czemu ale uwielbiam mięso mielone! W rożnych postaciach: tatar, mielone czy też w sosie bolońskim. Dziś naszła mnie ochota na tradycyjny obiad...jak u mamy:) Zrobiłam mielone i marchewkę z groszkiem. Mielone bez marchewki??Pfff to nie mielone :) Nie ma co się rozpisywać na prostym przepisem na mielone, które ja robię troszkę inaczej. Składniki: 0,5 kg mięsa mielonego
Olikowa kuchniaD.Robicie już listę potraw na święta? Moja codziennie się rozrasta i zmienia. Za dużo pokus :). Stawiać na sprawdzone przepisy czy poeksperymentować?Dzisiaj na obiad mieliśmy indyka, który najczęściej króluje na naszym stole. Smaczne i zdrowe mięso.Zapraszam :)CZYTAJ WIĘCEJ I PRZEJDŹ DO PRZEPISU
Przepisy Aleksandryminut przykryłam mięso folią aluminiową i zwiększyłam temperaturę do 200 stopni C. Po upieczeniu wyjęte mięso zostawiłam aby odpoczęło i wystygło. Kroiłam mięso na zimno w cienkie plasterki, odkroiłam też kilka grubych plastrów do obiadu. Z płynu, który powstał podczas pieczenia zrobił się naturalny sos, który wykorzystałam jako dodatek do obiadu z młodymi ziemniakami i koperkiem . The post Pieczona karkówka
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięTroszkę odchudziłam tradycyjne gołąbki, zamieniłam na lżejsze mięso karkówkę oraz biały ryż na brązowy. I podałam bez żadnych ciężkich sosów. Bardzo nam smakowały. To dobry pomysł na dietetyczny obiad. Polecam spróbować tej wersji! Składniki : * główka młodej kapusty * dwa podwójne filety z kurczaka * 2 woreczki brązowego ryżu * cebula * sól, świeżo mielony pieprz, ulubione zioła Przygotowanie : Kapustę sparzyć. Mięso zmielić, dodać
Magiczne Życie Martygrzybowym czy innym. Ważne , że jest to potrawa ,,oszczędnościowa". Mały kawałek ryby , trochę ziemniaków , które zostały z obiadu i już mamy następny obiad. O jednym trzeba tylko pamiętać , że ryba z reguły jest chudym mięsem( pomijając np. halibuta ) i trzeba dodać trochę tłuszczu - słoniny lub chudego boczku. Czytaj więcej
Buniabaje w kuchnimałego uwielbiałam jeść, co się nie zmieniło, a już to danie przywołuje dzieci do kuchni z pytaniami „kiedy obiad” Składniki: - 1 duża cebula; - 1 ząbek czosnku; - 1 średnia marchewka; - 4 duże pieczarki; - 0,5 kg mięsa mielonego; - 400 ml passaty pomidorowej (przecieru pomidorowego); - oregano, sól, pieprz, bazylia, papryka słodka w płatkach, cukier Wykonanie: Cebulę i czosnek posiekać. Marchewkę
dom-agi.plPyszne mięso z indyka , faszerowane drobiowymi żołądkami. Idealna wędlina dla każdego . Można ją podawać do obiadu ale również do kanapek. Polecam osobą będącym na diecie również cukrzycowej. SKŁADNIKI DLA 6 Osób: 1.5 udzca z indyka 0.5 kg żołądków drobiowych 1 łyżka natki pietruszki Sól i pieprz do smaku 1 łyżeczka czosnku niedźwiedziego 1 łyżeczka papryki chilli 1 łyżeczka czosnku(...)następnie gotuję w osolonej wodzie ok 20 min. Udziec z indyka myję wycinam kostki, kości oraz chrząstki. Można również usunąć skórę. Rozkrajam wzdłuż ale uważam żeby nie przekroić mięsa. Mięso nacueram przyprawami. Na środek kładę Żołądki,posypuję pieprzem i solą do smaku. Zawijam. Wkładam mięso. Do siatki do wędlin. Piekę w piekarniku pod przykryciem najlepiej w naczyniu żaroodpornym
Gotowanie Patkimniej się ich traci podczas obróbki. Jeśli chodzi o mięso to lepiej kupić kawałek dobrej jakości, chudego i nieco droższego mięsa niż więcej byle jakiego i tłustego. Kawałek dobrej wołowiny po upieczeniu można wykorzystać na więcej niż jeden obiad albo część, po ostudzeniu, pokroić w cienkie plasterki i zjeść jako wędlinę na inny posiłek. Do dzisiejszego dania użyłam ligawy wołowej
Smaczna Pyzabardzo dawno nie było u nas żeberek na obiad. A że wpadły mi w oko mięsne żeberka w sklepie, to zakupiłam i w niedzielę przygotowałam je na obiad. Taki obiad praktycznie robi się sam - wystarczy dobra marynata, a potem do piekarnika, pieczemy i mięsko gotowe. Mąż z pewnością będzie zadowolony :) Składniki: 1,2-1,5 kg mięsnych żeberek Marynata(...)łyżki płynnego miodu 2 łyżki musztardy Dijon 1 łyżeczka mielonego imbiru 1 łyżeczka ziaren kolendry sól, pieprz wedle uznania Sposób wykonania: 1. Składniki marynaty połączyć ze sobą. 2. Mięso umyć, osuszyć, pokroić na porcje. 3. Mięso przełożyć do rękawa do pieczenia, wlać marynatę, woreczek spiąć klipsem i całość dobrze zamieszać. Włożyć do lodówki na minimum 1 godzinę. 4. Piekarnik rozgrzać
Kuchnia domowa Aniokazję (a zwłaszcza szparagami!). Duszone w oliwie smakują nieziemsko! Nie rozgotowane, nie spalone... lekko chrupiące ale miękkie... takie po prostu idealne na obiad :) Do tego proponuję sos, który idealnie nadaje się zarówno do warzyw jak i do mięsa, czyli sos "3 sery". Powstał on z resztek gorgonzoli, kawałka serka topionego, kilku plastrów sera żółtego, ziół, śmietany i wody(...)Bardzo delikatny, kremowy, a zarazem wyrazisty. Podejrzewam, że wiele osób pomyśli, że danie z samych warzyw i sosiku jest lekkie i raczej pasuje na przekąskę niż na obiad... jednak niech nikogo nie zmyli niepozorność warzyw! Z sosem serowym są naprawdę syte. Taki dodatek warzywny ze szparagów i cukinii jest świetnym uzupełnieniem obiadu ale świetnie smakuje również jako samodzielny posiłek
JedzeniomaniaTradycyjne wołowe zrazy to obiad szczególnie popularny na Śląsku. Nie każdy ma odwagę je przyrządzać, a nie słusznie, bo nie jest to wielka filozofia. Dla tych, co nie boją się nieco przełamać tradycyjne smaki – przepis na wołowe zrazy z delikatnie zmienionymi składnikami. Mięso wołowe na zrazy Ogórki w occie Papryka w occie Cebula Chrzan (może być musztarda) Suszone pomidory(...)można jej dolać, jeśli nazbyt odparuje. Dodajemy pokrojoną cebulę, ziele angielskie, kilka listków laurowych. Gotujemy pod przykryciem minimum godzinę, aż mięso zmięknie. W razie potrzeby dolewamy wody. Sos który zostanie po gotowaniu zagęszczamy mąką lub śmietaną. Pyszny domowy obiad gotowy
MarcinChefoleju. Wkładamy do piekarnika na ruszt na środkowej szynie, pod którą umieszczamy blaszkę na spływający z mięsa sok. Pieczemy 4 godziny. Po upieczeniu zawinęłam w folię aluminiową i zostawiłam… do kolacji.Wołowina pieczona w niskiej temperaturze, to rewelacja. Idealnie nadaje się do obiadu, kolacji, czy też śniadania. Cieniutko pokrojona, podana na świeżej domowej bułce, z dodatkiem sałaty, czy nawet
mojewypiekiinietylko