Pyszne mięso z indyka , faszerowane drobiowymi żołądkami. Idealna wędlina dla każdego . Można ją podawać do obiadu ale również do kanapek. Polecam osobą będącym na diecie również cukrzycowej. SKŁADNIKI DLA 6 Osób: 1.5 udzca z indyka 0.5 kg żołądków drobiowych 1 łyżka natki pietruszki Sól i pieprz do smaku 1 łyżeczka czosnku niedźwiedziego 1 łyżeczka papryki chilli 1 łyżeczka czosnku(...)następnie gotuję w osolonej wodzie ok 20 min. Udziec z indyka myję wycinam kostki, kości oraz chrząstki. Można również usunąć skórę. Rozkrajam wzdłuż ale uważam żeby nie przekroić mięsa. Mięso nacueram przyprawami. Na środek kładę Żołądki,posypuję pieprzem i solą do smaku. Zawijam. Wkładam mięso. Do siatki do wędlin. Piekę w piekarniku pod przykryciem najlepiej w naczyniu żaroodpornym
Gotowanie Patkimniej się ich traci podczas obróbki. Jeśli chodzi o mięso to lepiej kupić kawałek dobrej jakości, chudego i nieco droższego mięsa niż więcej byle jakiego i tłustego. Kawałek dobrej wołowiny po upieczeniu można wykorzystać na więcej niż jeden obiad albo część, po ostudzeniu, pokroić w cienkie plasterki i zjeść jako wędlinę na inny posiłek. Do dzisiejszego dania użyłam ligawy wołowej
Smaczna Pyzabardzo dawno nie było u nas żeberek na obiad. A że wpadły mi w oko mięsne żeberka w sklepie, to zakupiłam i w niedzielę przygotowałam je na obiad. Taki obiad praktycznie robi się sam - wystarczy dobra marynata, a potem do piekarnika, pieczemy i mięsko gotowe. Mąż z pewnością będzie zadowolony :) Składniki: 1,2-1,5 kg mięsnych żeberek Marynata(...)łyżki płynnego miodu 2 łyżki musztardy Dijon 1 łyżeczka mielonego imbiru 1 łyżeczka ziaren kolendry sól, pieprz wedle uznania Sposób wykonania: 1. Składniki marynaty połączyć ze sobą. 2. Mięso umyć, osuszyć, pokroić na porcje. 3. Mięso przełożyć do rękawa do pieczenia, wlać marynatę, woreczek spiąć klipsem i całość dobrze zamieszać. Włożyć do lodówki na minimum 1 godzinę. 4. Piekarnik rozgrzać
Kuchnia domowa Aniokazję (a zwłaszcza szparagami!). Duszone w oliwie smakują nieziemsko! Nie rozgotowane, nie spalone... lekko chrupiące ale miękkie... takie po prostu idealne na obiad :) Do tego proponuję sos, który idealnie nadaje się zarówno do warzyw jak i do mięsa, czyli sos "3 sery". Powstał on z resztek gorgonzoli, kawałka serka topionego, kilku plastrów sera żółtego, ziół, śmietany i wody(...)Bardzo delikatny, kremowy, a zarazem wyrazisty. Podejrzewam, że wiele osób pomyśli, że danie z samych warzyw i sosiku jest lekkie i raczej pasuje na przekąskę niż na obiad... jednak niech nikogo nie zmyli niepozorność warzyw! Z sosem serowym są naprawdę syte. Taki dodatek warzywny ze szparagów i cukinii jest świetnym uzupełnieniem obiadu ale świetnie smakuje również jako samodzielny posiłek
JedzeniomaniaTradycyjne wołowe zrazy to obiad szczególnie popularny na Śląsku. Nie każdy ma odwagę je przyrządzać, a nie słusznie, bo nie jest to wielka filozofia. Dla tych, co nie boją się nieco przełamać tradycyjne smaki – przepis na wołowe zrazy z delikatnie zmienionymi składnikami. Mięso wołowe na zrazy Ogórki w occie Papryka w occie Cebula Chrzan (może być musztarda) Suszone pomidory(...)można jej dolać, jeśli nazbyt odparuje. Dodajemy pokrojoną cebulę, ziele angielskie, kilka listków laurowych. Gotujemy pod przykryciem minimum godzinę, aż mięso zmięknie. W razie potrzeby dolewamy wody. Sos który zostanie po gotowaniu zagęszczamy mąką lub śmietaną. Pyszny domowy obiad gotowy
MarcinChefoleju. Wkładamy do piekarnika na ruszt na środkowej szynie, pod którą umieszczamy blaszkę na spływający z mięsa sok. Pieczemy 4 godziny. Po upieczeniu zawinęłam w folię aluminiową i zostawiłam… do kolacji.Wołowina pieczona w niskiej temperaturze, to rewelacja. Idealnie nadaje się do obiadu, kolacji, czy też śniadania. Cieniutko pokrojona, podana na świeżej domowej bułce, z dodatkiem sałaty, czy nawet
mojewypiekiinietylkoprzygotowuje się równie łatwo i szybko jak schaboszczak, ale w moim wykonaniu przed smażeniem ma dodatkowo nacięte brzegi, co powoduje, że mięso podczas smażenia nie kurczy się i równomiernie smaży. To jeden z naszych pomysłów na domowy obiad, dla niektórych czytelników będzie to ciekawa odmiana dla kotleta schabowego. Kotlety schabowe z karkówki zostały podane z letnimi kurkami z natką pietruszki(...)minut wstawiamy do lodówki. Przygotowujemy 3 talerze, na jednym ma być mąką, na drugim rozkłócone jajka z solą i pieprzem, na trzecim bułka tarta do panierowania. Każdy plaster mięsa obtaczamy najpierw w mące, potem w jajku, a na końcu w bułce tartej. Jeśli lubicie grubszą panierkę, to czynność obtaczania powtarzamy pomijając etap z mąką. Kotlety kładziemy na rozgrzanym oleju, smażymy
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięPĘCZOTTO Z POLĘDWICZKĄ I MŁODĄ KAPUSTĄ Zdrowy i pyszny obiad gotowy w pół godziny - pęczotto z kaszy pęczak z dodatkiem polędwiczki i młodej kapusty oraz plasterków marchewki. Mięso przygotować należy na samym początku, obsmażając je tylko delikatnie ze wszystkich stron, a następnie pozostawić je w szczelnie przykrytym pojemniku(...)cały płyn, aż powstanie z niej gęsta, aksamitna potrawka na kształt risotto. Do tego siekana młoda kapusta oraz chrupiące plasterki marchewki. Ekspresowy, pożywny i przepyszny obiad lub kolacja dla rodziny gotowe:) SKŁADNIKI (na około 4 porcje): 1 polędwiczka wieprzowa (około 500-600 g) 2 duże ząbki czosnku 5 łyżek oliwy z oliwek 0,5 łyżeczki słodkiej
Słodko-Słony Świat Ilonymacie już pomysłów na letnie obiady? Polecam wam bardzo prosty mój pomysł - grillowana pierś, cukinia i jajko świetnie się sprawdzają w upały jako lekki posiłek :) SKŁADNIKI (1 porcja - 300 kcal) 1 mała pierś z kurczaka (100 g) 1/3 małej cukinii (100 g) 1 jajko 1 łyżeczka pestek dyni 1/2 łyżeczki masła 1 łyżeczka oliwy sól, pieprz, papryka słodka, chili(...)ścieramy na tarce o grubych oczkach, doprawiamy solą, pieprzem i szczyptą chili, polewamy oliwą i mieszamy. Na maśle smażymy jajko sadzone. Podajemy mięso, surówkę a na niej jajko, które posypujemy pestkami dyni. Szybki i smaczny fit obiad gotowy :) Smacznego! 1 porcja - 300 kcal: - białko - 31 g - tłuszcze - 18 g - węglowodany - 3 g - błonnik - 1,3 g Zapraszam
Moje Kuchenne RewelacjeZrobiłam pierś z kurczaka na wzór kotletów dewolaj (de volaille) , ale bez rozbijania mięsa. Mięsko wyszło soczyste, delikatne z wypływającym masełkiem po przekrojeniu. Idealne danie na sobotni czy niedzielny obiad. Podałam z frytkami i mizerią. Przepis na mizerię znajdziecie tutaj Składniki 4 pojedyncze piersi z kurczaka 100 g masła 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 1 ząbek czosnku 1 jajko
O kuchni z uczuciemNa naszym balkonie bazyliowe szaleństwo. 5 aromatycznych donic. Nie jakieś pyrdki z marketu, które usychają po 2 dniach. Pachnąca i kwitnąca bazylia z ogrodu mojej mamy
Matka ŻywicielkaWitajcie kochani :) W moim domu do obiadu musi być zawsze jakiś sos, a że ostatnio dostałam pyszne musztardy od firmy Parczew postanowiłam jedną z nich wykorzystać do sosu musztardowego. Pewnie zdziwi Was takie połączenie smaków ale zapewniam Was że sos musztardowy wyśmienicie smakuje z różnymi rodzajami mięs. Zapraszam do wypróbowania :) Składniki na sos : 2 łyżki Musztardy kremskiej Parczew
Sama słodycz i szczypta chilikapusta , a do tego pulpeciki to idealne połączenie. Taki miałam dzisiaj obiad. Polecam Wam, bo danie jest naprawdę bardzo smaczne. Składniki: Kapusta: 1 główka młodej kapusty 2 marchewki 2 łyżki masła 1/2 pęczku koperku 1/2 pęczku szczypiorku 1 łyżeczka cukru sól pieprz Pulpety: 500 g mięsa mielonego 1 cebula 1 ząbek czosnku 1 bułka kajzerka 1 jajko mleko
O kuchni z uczuciemgrillowy w pełni, więc z pewnością przyda się przepis na ten pyszny sos. Nie tylko można go podawać z mięsem grillowanym, ale również doskonale pasuje do ryby. Proponuję zestaw obiadowy nie tylko piątkowo, ale z powodzeniem jak sądzę na obiad dla gości. - młode ziemniaczki smażone(oddzielny post) - dorsz w chrupiącej panierce - sos ogórkowo-czosnkowy, jako dodatek do ryby
Kuchnia BeatyPogoda sprzyja, sezon grillowy rozpoczęty, nic nie stoi więc na przeszkodzie, by przygotować pyszności na świeżym powietrzu! W tym wpisie sprawdzone przepisy na grilla. Sprytna kuchnia
MarcinChef