urozmaicenie obiadów. Ja wykorzystałam camembert z zielonym pieprzem, ale równie dobrze możecie skorzystać z tradycyjnego lub innego smakowego. Porcja dla 2 osób. SKŁADNIKI 2 filety z piersi z indyka 1 camembert (u mnie z zielonym pieprzem) 100 g żółtej fasolki szparagowej 1 jajko tarta bułka do obtoczenia sól, pieprz (u mnie świeżo mielony kolorowy) margaryna do smażenia WYKONANIE Mięso umyć
Passions hobbies lifeZ banalnie nudnych ćwiartek kurczaka można wyczarować pyszne faszerowane ćwiartki kurczaka. Na blogu są już faszerowane ćwiartki kurczaka z pieczarkami. Tym razem Piotrek proponuje przygotować Ćwiartki
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięnaturalnym jest świetnym patentem na uzyskanie soczystego, aromatycznego dania. Najczęściej mięso przygotowane w taki sposób obtaczałam w pokruszonych krakersach i zapiekałam. Tym razem postanowiłam zrobić szaszłyki. Kawałki kurczaka przekładałam na przemian z cukinią, papryką i porem. Podawałam z pieczonymi ziemniakami i marchewką oraz sosem czosnkowym. I taki oto obiad zaserwowałam moim chłopakom po powrocie z wycieczki rowerowej. Byli zadowoleni :) Składniki
zadanie-gotowanienormalny obiad - od kurczaka, po wieprzowinę i pierogi radzieckie ze śmietaną ("pierogi inspirowane kuchnią naszych Wschodnich Przyjaciół"). W "karcie" za 16 zł znajdziemy nieco inne dania, mniej lub bardziej kojarzone z PRLem, bo choćby pierś z kurczaka panierowana z brzoskwinią zapiekana pod serowym kożuszkiem czy łosoś na szpinaku. Późny wieczór. Spróbowaliśmy, oczywiście nie solo, tatara - faktycznie świeże mięso, bez maggi(...)wiarę, że oprócz galarety i chleba ze smalcem w bistro stylizowanym na PRL można skonsumować kawał mięsa na ciepło, popić lokalnym piwem? Akceptowalna jakość, za rozsądne pieniądze, a przy tym interesujące wnętrze, bardzo dobra lokalizacja - zarówno na wieczorne przechadzki imprezowe jak i prosty obiad przy partii warcabów. Takie lokale będą miały przyszłość jak Polacy słabość do polskich tradycyjnych dań
Right Behind The Kitchenjuż tak delikatne. Potrawka z polędwicy, papryki i kukurydzy 2015-02-01 20:09:01 Smakowicie prezentujące się z danie z chudego mięsa i kolorowych warzyw. Łatwa w przygotowaniu potrawka z soczystych i aromatycznych składników idealna na obiad lub kolację o każdej porze roku. Zapisz przepis Drukuj Składniki (dla 2 osób) 1 polędwiczka wieprzowa (450g) 2 średnie papryki 1 puszka
Kulinarna PokusaJeżeli lubicie warzywne kotleciki, czy jak kto woli wegetariańskie burgery ;) zapraszam Was na zdrowy fast food. Pieczone burgery z marchewki i czerwonej soczewicy z du ż
La grande e la piccola cuocaDziś u nas jeden z ulubionych wersji obiadu z makaronem – mięsny sos pomidorowy z dużą ilością ziół i zielonych oliwek. Aromatyczny, syty, domowy i szybki
Zasmakuj KuchniDziś przedstawię Wam jarskie kotlety z fasoli białej i ryżu. Kotlety wegetariańskie, bo jak się okazało kotlet nie tylko z mięsa może powstać. Smaczne kotlety wege, ba! nawet wegańskie są świetne na obiad. Ot, tak gdy mieli przyjść goście, powstały pyszne kotlety z fasoli. Bo nigdy wcześniej nie jadłam u nikogo, to zaserwowałam. Podałam je z żółtym ryżem ugotowanym
Zasmakuj KuchniDzisiaj mam dla Was bezmięsną propozycję na obiad. Prostą i szybką w wykonaniu. Moja ulubiona kasza bulgur z cukinią, cieciorką i suszonymi pomidorami. Zapraszam i życzę
Czerwień i błękitśmietaną, domowa, lekko doprawiona, gdzie sól i pieprz przełamuje delikatny cukier puder. Dla mnie zrównoważona wersja, najlepsza. Podaję do dań z ziemniaków i mięs, pieczonych, smażonych, duszonych. Wspaniała domowa mizeria, jeden z najlepszych dodatków do obiadu. Składniki: 2 ogórki węże kubek, 200 ml śmietany 18%, lżejsza wersja na jogurcie sól, pieprz większa szczypta cukru pudru do smaku, zamiennie miód, syrop
Zasmakuj KuchniObiad bezmięsny? Dlaczego nie! Dla zdrowia, ze względów etycznych próbuję nie jeść mięsa. Sprawdzę jak mój organizm zareaguje. Polecam pyszne danie: soczewicę czerwoną z pomidorami i pieczonym ziemniakiem w mundurku. Składniki: 50g soczewicy czerwonej (suchej) + 1 szklanka wody 1/2 puszki pomidorów krojonych 1 ziemniak przyprawy: papryka wędzona, czosnek granulowany, pieprz czarny, sól ziołowa, jarzynka bez soli Sposób przygotowania
Truskawkowa FiestaWeekendowy bulgoczący gar rosołu to u nas zimowy klasyk. Wierzę w jego dobroczynne właściwości to po pierwsze, a po drugie- Emilka go uwielbia. A po trzecie
Cooking for EmilySKŁADNIKI 400 g kalafiora 400 g brokułów 50 g parmezanu s ó l, pieprz Beszamel z kurkumą 300 ml mleka 25 g masła
La grande e la piccola cuocaJedną z popularniejszych potraw na naszych stołach są pierogi, bez których wiele osób nie wyobraża sobie prawdziwej polskiej kuchni i prawdziwych rodzimych obiadów. Czasami, obok tych najbardziej znanych przepisów, jak te na pierogi z mięsem, serem, czy kapustą i grzybami, warto wypróbować równie ciekawe, jak choćby na pierogi z kaszą gryczaną i serem, które zachwycą niejednego smakosza mącznych potraw
Księga-Smakupolsku na niedzielę - czyli rozprawiam się z kuchnią polską i tradycyjnym domowym obiadem. Składniki: roladki: 4 plastry wołowiny (o grubości 1cm) (ligawy, rostbefu, udźca, mięsa na pieczeń) 4 plastry lub 50gram pokrojonego w kostkę boczku 2 średnie ogórki kiszone lub 4 malutkie kromka chleba razowego 4 małe płaskie łyżeczki musztardy miodowej albo 2 łyżeczki musztardy ostrzejszej np. sarepskiej łyżka tłuszczu
U Fiolki