efektowna potrawa zważywszy na prostotę i szybkość przyrządzenia oraz niewyszukane składniki. W ten sposób idealnie pasuje do naszych kryteriów przepisu na szybki obiad. Najlepiej przyrządzać ją z polędwiczek dorsza, które są teraz szeroko dostępne w postaci mrożonej. Mięso z polędwicy praktycznie nie zawiera bowiem ości i jest bardzo delikatne. Nie mniej jednak nie ma przeszkód, aby w ten sam sposób(...)kawałki. Duszony dorsz z warzywami korzennymi 2014-12-12 11:54:39 Zaskakująco smaczna i efektowna potrawa pomimo prostoty i szybkości przyrządzenia oraz niewyszukanych składników. Idealna na szybki obiad. Zapisz przepis Drukuj Składniki na 2 porcje 600g dorsza – w formie wg uznania – filetów, dzwonek lub samych polędwiczek 2 średnie marchewki (250g) kawałek korzenia selera (200g) 100ml bulionu pół płaskiej
Kulinarna PokusaJest wiele sposobów na przygotowanie kotletów drobiowych, zaczynając od przyprawienia mięsa, kończąc na panierce. Dla tych, którzy wstają z rana z dylematem „co zrobić na obiad”, ale i również szukają urozmaiceń – kotlety drobiowe w panierce z płatków owsianych. Składniki: - 2 duże podwójne piersi drobiowe - 2-3 jajka (+ 1 łyżka zimnej wody) - sól morska - pieprz kolorowy świeżo
mojewypiekiinietylkoobiad na szybko a wyszło przepyszne danie, którego smak zaskoczył nawet mnie! Do tego uśmiech zadowolenia na twarzy męża - i czego chcieć więcej? :) SKŁADNIKI: (na ok 3 porcje) 1 podwójna pierś z kurczaka 1 słoik sosu słodko-kwaśnego Orzech 4-5 łyżek kukurydzy garść orzeszków ziemnych 1. Pierś kurczaka pokroić w kawałki, doprawić ulubioną przyprawą (u mnie Przyprawa do mięs
Kto ugości moich gości?Obiad dla S. to taki, w którym musi znajdować się miejsce na mięso, dlatego w tej zupie zawarte jest coś treściwego. Nie jest ona dietetyczna. My studenci raczej nie mamy czasu na robienie dwóch dań obiadowych (o ile robimy jakiekolwiek ciepłe posiłki ^^). Natomiast to bardzo szybki przepis na zupkę taką jak u mamy, czyli pyszne ciepłe danie :)Składniki na duży
WeAreCrazyBogracz to taki bardziej rzadki gulasz, z dużą ilością mięska, papryki, z ziemniakami lub kluskami.Ze względu na dużą zawartość mięsa ta aromatyczna węgierska zupa jest bardzo pożywna i sycąca.Dobry pomysł na obiad bardziej jesienią niż latem, bo wspaniale rozgrzewa. Jest pikantna i treściwa, więc spokojnie zaspokoi nie jeden męski głód ... :-)Wspaniałe danie jednogarnkowe(...)ziele angielskie sól, pieprz czarny ostra mielona papryka bulionWykonanie:Mięso kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni, na mocno rozgrzanym oleju. Dorzucamy pokrojoną cebulę oraz czerwoną paprykę też pokrojoną w kostkę i dusimy przez ok 15 min. W osobnym garnku zagotowujemy bulion wraz
Walijskie Pichceniemnie rosnąca popularność diety roślinnej. Tym bardziej, że wegańskie produkty są naprawdę smaczne. Ja z wielką przyjemnością i bez odrobiny żalu zamieniam porcję mięsa na pysznego wege burgera. Zainspirowana mnogością wegańskich przysmaków, dziś również postawiłam na obiad w stylu wege. Naleśniki zrobione z czerwonej soczewicy, bez jajek i mleka. Nie do końca byłam pewna czy ten eksperyment się uda, jednak
HealthyCreationspapillote to tradycyjny francuski sposób przygotowywania potraw. Dzięki tej technice mięsa, warzywa czy owoce smakują wybornie. Jest to też bardzo dobry sposób na smaczny i szybki obiad. Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku (oczywiście podpiszemy Twoje dzieło). CZYTAJ WIĘCEJ I PRZEJDŹ
Przepisy Aleksandrypodkreślając, że ma być takie prawdziwe. Cytując mojego syna:"wiesz, takie bez mięsa, ale żeby w sosie było mięso" . Cóż, czasem domowym mięsożercom należy się odrobina luksusu. Trzeba więc było wymyślić coś, co będzie szybkie i nie będzie wymagało gotowania dwu obiadów i pobrudzenia podwójnej ilości garnków.Efekt mięsno - wegetariańskich starań poniżej.Wersja dla mięsożerców: Wersja dla mięsoopornych:Składniki(...)podobno moje były mało słone:) )mąka do obtoczenia Placuszki z białego sera:20 dkg białego sera2 łyżki bryndzygarść natki pietruszkijajkosól i pieprz do smakubułka tarta do obtoczeniaPrzygotowanie:Mięso umyłam i razem z cebula przepuściłam przez maszynkę do mięsa. Dodałam natkę pietruszki sól i pieprz i wymieszała. Uformowałam nieduże pulpety i obtoczyłam w mące. Rozgrzałam patelnię z mała ilością oleju
Magiczna kuchnia DariiKotlety Twardowskiego ze schabu – to pyszna propozycja na obiad w postaci soczystych kotletów z nadzieniem maślano-serowym i chrupiącą panierką. Inspiracja: Kuchenne Cuda Joanny oraz Smaki Polski TVP 3 @media (min-width:800px){ .ads-right .adsbygoogle, .ads-right {max-height:310px;} } @media(max-width:400px) { .ads-right {margin:10px;clear:both;float:none;width:100%;text-align:center(...)Wykonanie: Ser zetrzeć na tarce o średnich lub dużych oczkach. Kotlety schabowe umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym, a następnie rozbić tłuczkiem dość cienko (uważając aby nie porobić dziur w mięsie). Każdy kotlet oprószyć z obu stron solą i czarnym pieprzem czarnym. Miękkie masło połączyć ze startym na tarce żółtym serem i uformować cztery wałeczki (które będą nadzieniem kotletów). Na każdą porcję
Kulinarne Przebojejest! Jeden z moich ulubionych sposób przyrządzenia kurczaka – inspirowany oczywiście kuchnią tajską. Mięso w bardzo chrupiącej panierce jest idealne na każdą okazję! Świetne na rodzinny obiad – np. z frytkami i ulubioną surówką. Świetne na imprezę – ze słodkim sosem chili albo czosnkowym. Świetne na romantyczną kolację czy też na przekąskę przed tv. Robi się go niezwykle szybko(...)bardzo zimna woda mineralna gazowana – 160 ml * sól, pieprz , chili , papryka ostra , imbir – do smaku * proszek do pieczenia – 1 łyżeczka * olej SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Oczyszczone mięso kroimy w grubsze paski. Z połowy limonki ścieramy skórkę. Mięso oprószamy solą, pieprzem , papryką , chili i imbirem a następnie posypujemy startą skórką – wszystko razem dokładnie mieszamy. Mąki przesiewamy ze szczyptą soli
Ostra na Słodkopory mielone robiłam tradycyjne lub z pieczarkami. Ale do obiadu lubię je jeść z ogórkiem kiszonym jako dodatkiem, więc tu połączyłam te smaki w kotlecie, papryka jest tylko na kolor i przełamanie smaku - wyszły przepyszne! :) zagoszczą na stałe :) Składniki: 500 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego 2-3 większe ogórki kiszone 1/2 papryki czerwonej 1/2 kostki sera feta 1 jajko
Kolorowy PrzepisownikMięso z indyka jest smaczne i zdrowe – zwłaszcza filet zawiera niewiele tłuszczu, za to dużo białka. Jeśli ktoś preferuje mniej „dietetyczny” klimat, może wybrać np. świetnie smakujące udo. Z reguły jest zresztą tak, że indyka przyrządzamy „w kawałkach”, ewentualnie gotujemy na podrobach zupę. Główną(...)tego przyczyną jest zapewne rozmiar ptaka – indyki szeroko dostępne w handlu rzadko schodzą poniżej 4kg. Nie każdy jest w stanie zaprosić na obiad lub kolację 6 lub nawet 8 osób, które poradzą sobie z taką ilością mięsa. Dlatego właśnie indyk pieczony w całości najczęściej znajduje się na naszych stołach przy okazji różnych świąt i innych rodzinnych spotkań. A warto spróbować
Kulinarna Pokusasałatkę w stylu azjatyckim, to jedna z moich ulubionych sałatek, ponieważ ma bardzo dużo świeżych warzyw nie przetworzonych, a źródłem białka nie jest mięso a rośliny strączkowe- tj. cieciorka. Sałatka idealnie sprawdzi się w roli obiadu, tak jak dzisiaj u mnie, bądź też obiado-kolacji, możecie zabrać ją śmiało ze sobą do pracy. Powinna zadowolić niejednego miłośnika sałatek
SMYKWKUCHNIDziś przedstawiam pomysł na obiad dla bardzo zabieganych, pyszną, meksykańską lazanię z patelni z wołowiną, fasolą i kukurydzą i grubą warstwą ciągnącego się sera, a całość doprawiona aromatycznymi przyprawami i chilli. Wiadomo, czasami brakuje nam czasu na wszystko, jednak warto zebrać się w sobie i przygotować coś samemu w domu. Pracuję na pełny etat i czasami wracam do domu bardzo(...)gotowania), połamanego na 3 części 2 szklanki startego ulubionego sera (mozzarelli, cheddara lub innego) posiekana świeża kolendra, do podania Przygotowanie: W dużej patelni rozgrzej na dużym ogniu olej, włóż mięso i smaż przez 3 minuty, do zarumienienia. Następnie dodaj cebulę i smaż prze kolejne kilka minut. Dodaj czosnek, smaż przez 2 minuty, a następnie wmieszaj kmin, cynamon, kolendrę i chilli
karmelowy