mnie zniknęły w błyskawicznym tempie. Danie jest proste i szybkie, ale naprawdę świetnie smakuje. Nadaje się nie tylko na zwyczajny obiad, doskonale sprawdzi się także w roli głównej na świątecznym stole. Polecam. Składniki: • 50 dag mielonego mięsa wieprzowego od szynki • 50 dag borowików mrożonych lub świeżych (zastąpiłam pieczarkami) • 1 jajko • 2 łyżki bułki tartej • 1 średnia cebula • przyprawy: sól, pieprz
W mojej kuchniwięc w ruch idą klej i nożyczki, kolorowe flamastry i kredki. W międzyczasie znikam w kuchni byśmy nie umarły z głodu. Pyszny obiad gotowy jest w kilka chwil. Klopsiki w sosie śmietanowo-porowym składniki: 500 g mięsa mielonego 1 cebula 1 żółtko sól, pieprz ziołowy 2 pory 250 ml śmietany kremowi 2 łyżki oliwy 1 łyżka masła wykonane: Pory myjemy
Przysmaki KarolkiKrupnik to bardzo sycąca i rozgrzewająca zupa, idealna na jesienne i zimowe obiady. W tym czasie warto jadać takie wartościowe posiłki. My mamy ostatnio "fazy" zupowe, była pyszna fasolowa , grochówka , przyszła kolej na krupnik. Moja wersja krupniku jest troszkę inna od tych najczęściej spotykanych, przynajmniej tak wynika z moich obserwacji. M.in.ja nie dodaję do krupniku ani ziela angielskiego ani liści(...)solą i wsypuję pokrojoną natkę pietruszki, duuużo natki. Można wkroić także marchew i pietruszkę z wywaru. Kto lubi może dodać także obrane mięso, ja nie dodaję go do zupy. Zjadamy osobno. Taka zupka jest idealna na zimowe obiady, super i rozgrzewa, i syci. Smacznego
Smaczne Zdroweprzygotowywania takiej szynki, jakimi są namaczanie, gotowanie i pieczenie, zapewniają jej soczystość i pełnię smaków i aromatów. Będzie nie tylko wspaniała do obiadu ale sprawdzi się także jako pyszna domowa wędlina na kanapki :) To właśnie tu wytrawność mięsa przeplata się ze słodyczą miodu, owocowością cydru, charakterem musztardy i ciepłym aromatem goździków. I chociaż po świątecznych i sylwestrowych szaleństwach nasze brzuchy
Kuchnia w Słońcu Skąpanacodziennego/niedzielnego obiadu oraz jako przekąska na różnego rodzaju imprezach czy domówkach. Filety panierowane w sezamie są pyszne i w formie cienkich paseczków będą też atrakcyjne dla dzieci. Polecam. 2 pojedyncze piersi z kurczaka 1 jajko 4 łyżki mąki 4-5 łyżek bułki tartej 4 łyżki sezamu 1/2 łyżeczki mielonej kolendry sól, pieprz Umyte i osuszone ręcznikiem papierowym mięso kroimy
Smaki Na TalerzuKolejna sprawa to steki i wołowina, której (pomimo tego, że jest zdrowym i chudym mięsem) unikałam jak ognia. Ale zachęcona sukcesami smakowymi potraw z przepisów samego Gordona Ramsay’a postanowiłam i tutaj się przełamać. I nie żałuję! Jak zwykle wszystko wyszło wyśmienite. Obiad iście świąteczny, więc polecam na nadchodzące Święta Bożego Narodzenia. Jeszcze kwestia wysmażenia steków. Kogokolwiek nie pytam(...)polecam. Mięso było naprawdę soczyste, mięciutkie. Bardzo przyjemnie je się jadło. Nic czerwonego nie wypływało ze środka, więc wszyscy byli bardzo zadowoleni. Do tego wyjątkowy sos z pieczarkami, którego smak całkowicie odbiega od znanych mi sosów… No danie zdecydowanie do powtórki! A, że akurat zakupiliśmy cały kilogram polędwicy, więc na drugi dzień powtórka z obiadu, na którą już się
Moja DelicjaDzisiaj przedstawie Wam przepis na odmienioną wersję tradycyjnego spagetti. Wersje ciężkiego sosu na bazie mięsa mielonego zastąpiłam lekkim sosem pomidorowym z duszoną piersią z kurczaka oraz warzywami. Doskonały pomysł na obiad lub lekką kolację ! Polecam zwłaszcza osobom dbającym o linie lub tym, którym znudziło się tradycyjne spaghetti :) Składniki: -jedna pierś z kurczaka -pół czerwonej cebuli -pół papryki(...)obieramy oraz również kroimy kostkę. 2. Do garnka wlewamy trochę wody, pokrojonego kurczaka przyprawiamy przyprawą do kurczaka oraz odrobiną carry i wrzucamy do garnka. Przykrywamy przykrywką by mięso mogło się udusić. 3. W drugim garnku będziemy dusić warzywa. Naczynie również wypełniamy odrobiną wody i wrzucamy najpierw cebulę. Po chwili dorzucamy pokrojoną paprykę i dusimy. Gdy warzywa będą
Zdrowo kolorowo lifestylowoamerykański sposób przygotowywania wolnogotowanej wieprzowiny – równie popularnej co burgery. Wieprzowina z wolnowaru, to jedno z moich ulubionych mięs duszonych. Nadaje się do zjedzenia na obiad z ziemniakami i warzywami, ale też na kanapce. Ostatnio zrobiłam je z nowymi przyprawami i okazało się to strzałem w 10 ! Wieprzowina z wolnowaru ( pulled pork(...)ząbki czosnku 1 łyżeczka cynamonu 3 łyżki oleju rzepakowego 0,5 litra wody Przyprawy wymieszać z olejem w miseczce, dokładnie wysmarować tym mięso. Odstawić do lodówki na co najmniej 45 minut. Przełożyć mięso do wolnowaru / slowcookera, dodać wodę,pokrojoną cebulę i czosnek ustawić slowcooker na high i w ten sposób gotować mięso przez 8 godzin
Kuchnia na wzgórzuRolada z karkówki z sosem chrzanowym to pieczeń idealna zarówno na niedzielny obiad jak i wielkanocny stół. Karkówka upieczona w rękawie jest wyjątkowo miękka – niemal się rozpada pod naciskiem widelca, a przy tym pozostaje soczysta. Znajdźmy ładny, chudy kawałek karczku – dobrej jakości mięso to podstawa. W swoją roladę zawinęłam pastę z pieczonego czosnku – pieczony czosnek jest niezwykle(...)delikatny i słodki – mogą jeść go także dzieci. To danie wyjątkowo pyszne – ale nie ma co ukrywać – dość ciężkie. Po sycącym obiedzie moja rodzina nie zawsze ma siłę zmieścić deser, dlatego w tym roku mam pod ręką Espumisan Max – szybko niweluje on uczucie sytości i przejedzenia oraz wzdęcia. Sama stosuję go doraźnie od miesiąca i przyda
Poezja smakuPulpeciki w sosie pomidorowym to pomysł na prosty do przygotowania i bardzo smaczny obiad. Na blogu znajdziecie jeszcze inne przepisy na pulpeciki, np. rybne w sosie koperkowym (przepis TUTAJ ) lub z szynki polane kremowym sosem pomidorowym (przepis TUTAJ ). Dzisiejsza wersja pulpecików to pomysł na aromatyczne mięso obtoczone w lekkim sosie pomidorowym przygotowanym na bazie pomidorów z puszki. Pyszne połączenie smaków
Ugotowaćchrupiącą skórką. Aby był soczysty zawsze dodaję cytrynę i wcześniej marynuję mięso przez kilka godzin, a nawet całą noc w przyprawach i oleju. Ten kurczak zawsze wychodzi idealny, pyszny, mięciutki w środku. Wystarczą tylko ziemniaki, gotowane lub pieczone, jakaś surówka i cudny syty obiad gotowy;D Albo na szybko świeża bagietka i wystarczy!;D Bagietką, której części moczymy(...)skórce jest najwięcej aromatu połowa cytryny 1,5 szklanki wody do naczynia żaroodpornego do pieczenia Przygotowanie: Kurczaka umyć, osuszyć, ułożyć w naczyniu żaroodpornym, polać olejem i ponacierać w mięso wszystkie złączone przyprawy. Na dno naczynia wlać wodę, kurczak podczas pieczenia nie wyschnie. Połowę cytryny pokroić w plastry i razem z czosnkiem wrzucić do wody wokół kurczaka. Odstawić na kilka godzin
Zasmakuj Kuchniwołowe to ogrom witamin z grupy B, żelaza, fosforu czy też rzadkiego selenu. Mięso to posiada najwyższe walory smakowe i przy dobrym przygotowaniu rozpływa się w ustach :). Klasyczny polski gulasz to klasyka smaku i łatwość przygotowania dlatego polecam mój skromny przepis wykorzystać może właśnie na sobotni obiad :] Dla 4 osób Czas przygotowania: 2-2,5 godziny Składniki(...)ząbki polskiego czosnku Sól, pieprz, cukier, czosnek granulowany Ziele angielskie, liść laurowy Odrobina suszonego majeranku i tymianku Olej rzepakowy Mąka pszenna NIE UŻYWAMY ŻADNYCH VEGET CZY KUCHARKÓW! Przygotowanie: 1/ Mięso kroimy cienkie paseczki, doprawiamy czosnkiem i przesmażamy na szerokim i dużym rondlu. Następnie przekładamy do garnka dodajemy pokrojoną grubo cebulę którą obsypujemy cukrem, liść laurowy, ziele angielskie, przepuszczone przez praskę
Kuchnia PROzdrowotnawege. Choć lubiłam zjeść kiełbasę z rusztu, zawsze denerwowało mnie to, jak mocno w Polsce grill krąży wokół jedzenia mięsa. Wystarczy spojrzeć na aktualne reklamy i gazetki supermarketów. Rozumiem, że na powietrzu wszystko smakuje lepiej, ale skoro na zwykły obiad wystarczy mi jeden kotlet, to czemu nagle mam znaleźć miejsce w swoim żołądku na dwie kiełbaski, karkówkę i jeszcze szaszłyk
Chilli Czosnek i OliwaBiłam i biję się z myślami, czy dobrze zrobiłam dodając zdjęcie do tego posta. Sos na zdjęciu wyszedł fatalnie, nie takiego efektu oczekiwałam :( Cóż raz się
ClauditteMissCookingJuż mówiłam, że bardzo lubię tego typu dania. Są sycące i rozgrzewające, a poza tym proste w przygotowaniu. Być może moje chilli nie jest tradycyjnym, meksykańskim
Ratunku obiad