Dzisiaj coś dla mięsożerców, w dodatku lubiących bardziej klasyczne formy podania posiłku. Pieczona karkówka bowiem gości niemal na każdym stole. (function(i,s,o,g
Życie zamknięte w smakuOstatnich parę dni było zdecydowanie mało letnich i stąd też rozgrzewająca zupa o nazwie "parzybroda". Zupa ta pochodzi z południa Polski, o czym dowiedziałam się
W poszukiwaniu inspiracjiŁatwy i szybki obiad :) Chętnie zje i dziecko (w końcu to spaghetti ), jak i mąż, który uwielbia mięso :) Składniki: opakowanie szpinaku w brykiecie (ok450g) 2 pomidory ok 30g żółtego sera podwójna pierś z kurczaka 3 ząbki czosnku oliwa sól i pieprz do smaku opakowanie makaronu spaghetti Przygotowanie: Makaron ugotować al dente. Na rozgrzaną oliwę wrzucić posiekany drobno czosnek
ChilliJemyOstatnio chodził za mną rosół, jednak nie taki zwykły, a jego wiosenne wydanie - z soczystym, zielonym groszkiem. Aż w końcu w niedzielę postanowiłam go przygotować
W poszukiwaniu inspiracjiPyszne i syte, delikatnie pikantne, bardzo proste w wykonaniu klopsiki w sosie własnym . To doskonała propozycja na obiad dla całej rodziny. Myślę że zasmakują każdemu . składniki na 10 klopsów 50 dag mięsa mielonego 1 cebula 5 łyżek margaryny 2 ząbki czosnku odrobina płatków chili 2 szklanki bulionu ( może być z kostki) 1 łyżka mąki sól i pieprz przepis
Smakowite Daniapieczemy 10 godzin (tak, 10 :)) 3. Mięso wyjmujemy z piekarnika, ostrożnie zdejmujemy folię i odstawiamy na 15 minut. Po tym czasie mięso delikatnie wyciągamy na talerz i rwiemy widelcem na małe kawałki. Podajemy w formie obiadu z ziemniakami lub na kanapkach. Smacznego
My Culinary ArtZielone liście szpinaku, chrupiące słonecznik w dwóch postaciach i soczyste, grillowane mięso a co tego wszystkiego pachnące pesto . Taką sałatkę zrobiłam któregoś dnia na wczesny obiad. Było lekko, pysznie i smakowicie. W takiej postaci znienawidzony przez wiele osób szpinak przestaje być zmorą dzieciństwa. Wiem bo ja odczarowałam go właśnie w sałatkach. Zobacz jak kolorowo i wesoło może być na talerzu
Smaczna PyzaTradycyjne zupy, to potrawy, do których podchodzę z pewną rezerwą. Obiadu z dwóch dań nie zjadam, fizycznie nie daję rady i wybieram z reguły mięso albo rybę plus dodatki. Są jedna zupy jak ta, do których nic już nie jest mi potrzebne do szczęścia. Kremowa, aromatyczna, niezwykle esencjonalna i bogatą w smaku, po prostu
Gosia gotujeRóżne odsłony kurczaka goszczą często na moim stole. To kolejny pomysł na bardzo prosty , a przepyszny obiad, w sam raz na niedzielę. Marynatę przygotowuję dzień wcześniej i maceruję w niej mięso do następnego dnia. Potem pieczenie w rękawie i ... czekanie z niecierpliwością , aż kurczak się upiecze, bo jego zapach unosi się w całym domu... KURCZAK W MARYNACIE
Kuchnia BeatyObiad z serii tych, które można przygotować dzień wcześniej. KURCZAK MARYNOWANY W PRZYPRAWACH. Lubię mięsa, które mogę przygotować przeddzień i będą pyszne, to ułatwia życie pracującym kobietą. SKŁADNIKI: 3-4 udka MARYNATA: sos sojowy do drobiu oregano przyprawa:suszone pomidory, czosnek,bazylia - Kamisa sól, pieprz, papryka ostra oliwa z oliwek WYKONANIE: udka podzielić na udziec i pałkę przygotować marynatę, włożyć
Kuchnia Beatyoczekiwaniu na pyszny obiad świąteczny proponuję BABECZKI Z FARSZEM , pyszna i łatwa przekąska przed obiadem. Oczywiście farsz do babeczek to kwestia gustu. Ja przygotowuję zawsze dwa rodzaje: z mięsem mielonym oraz z warzywami i kawałkami kurczaka. PRZEPIS NA BABECZKI: SKŁADNIKI: 250g mąki pszennej 125g zimnego masła ½ łyżeczki soli 1 jajko WYKONANIE: Przygotowujemy ciasto kruche, mąkę, pokrojone na małe kawałki masło
Kuchnia BeatyPonoć najlepszą młodą kapustę robi ciocia Lutka z Kutna.Tak twierdzą rodzice mojego męża i on sam. Wróć! Twierdził do wczoraj.Choć kiedy usłyszał, że do kapusty
bistro mamapieczemy około godziny pod przykryciem. zasada jest jedna na 1 kg mięsa pieczemy go 1 h. Po upieczeniu odstawiamy mięso na 10 - 15 minut. Potem śmiało możemy kroić. dobry jest na ciepło do obiadu jak i na gorąco. Ja swój już zimny i pokrojony schab podałam na świeżym, młodym szpinaku z fiołkami (fiołki
Bon Appetit MałgorzatyDzisiaj coś szybkiego dla zabieganych - do których ostatnio ja należę ;) Wystarczy mieć to, co nam pozostało z gotowania rosołu, czyli jakieś mięso i warzywa. Ja tym
Codzienna kuchnia niecodziennarazem zatrzymujemy się na obiad w Grecji. Przedstawiam Wam pyszną Moussake, czyli tradycyjne greckie danie z bakłażanem, mielonym mięsem wieprzowym, dużą ilością sera i beszamelu. No cóż czego chcieć więcej skoro będąc w domu można zwiedzić całą Europę i nie tylko... :) Składniki:1 bakłażan500 gram mięsa mielonego z łopatki wieprzowej 3/4 czerwonej papryki1 czerwona cebula2 ząbki czosnku
Mango Papajarazem są pyszne. Dzisiaj mam dla was bardzo prosty przepis, praktycznie samo się robi :) no troszeczkę musimy pomóc :)Przepis jest na obiad dla 6 osób.Składniki:1 duże opakowanie muszli ( ok 40 sztuk)250 g mięsa mielonego ( ja wżyłam wołowiny)150 g pieczarek3 ząbki czosnku1 cebulapuszka pomidorów bez skórki2 łyżki masła1 szklanka bulionu300 g sera ( użyłam goudy
Niezły MłynekNaleśniki po meksykańsku Wychodzi takich 5 porcji Przepis:CZYTAJ DALEJj >>>
Sylwetka Od KuchniUwielbiam tortille. Gdy jeszcze chodziłam do pracy (przed urlopem macierzyńskim) robiłam je często zamiast kanapek, w domu na obiad, na kolację, a czasem nawet na śniadanie :) Są pyszne i zawierają sporo warzyw - mięso traktuję tylko jako dodatek, a nie składnik główny. Zazwyczaj robię z kurczakiem, tu akurat miałam łopatkę. Choć wolę kurczaka, wieprzowina to jednak twarde mięso i nie bardzo
chwile dla mnieJuż nie pamiętam kiedy i czy w ogóle kiedykolwiek byłam tak głodna jak w ciągu pierwszych dni spędzonych z Maluszkiem. Mówią, że poród to jak
Matka Żywicielkalata. Zimne poranki przypominają, że jesień tuż, tuż. Idąc dziś rano na targ porządnie zmarzła. Na szczęście po powrocie ogrzałam się przygotowując obiad. Kuchnia to jednak niezawodne miejsce. Klopsiki drobiowe w boczku składniki: 500 g mielonego mięsa z indyka lub kurczaka około 10 plasterków boczku wędzonego świeża bazylia 10 kulek mini mozzarelli 1 jajko 1 cebula 1 czubata łyżka bułki
Przysmaki Karolkirazem chciałam podzielić się swoim pomysłem na roladki z kurczaka. Są one bardzo efektowne i doskonale sprawdzą się na proszony obiad, kiedy zależy nam na wyglądzie przygotowanych potraw. Dzięki temu, że roladki są z mięsa mielonego bardzo łatwo nadać im ładny kształt i nadziać dowolnym nadzieniem. Nic nie wypływa ze środka, nie męczymy się z wyjmowaniem wykałaczek. Roladki można przygotować
Mania GotowaniaDzisiaj polecam pyszną fasolkę szparagową. Można ją zajadać samą jak również podać jako dodatek do mięska.składniki:1 kg fasolki szparagowej żółtej1 puszka pomidorów krojonych3 ząbki
Monia miesza i gotujeMięso jest miękkie i soczyste .Dodatkowo mamy pyszny sos . W zasadzie nie wiem czy powinnam pisać o pieczeniu czy raczej o duszeniu mięsa .Piekę ( duszę ) zawsze większy kawałek po to by mieć część na gorąco na obiad , a reszta zostaje do podawania na zimno. Zależnie od fantazji zmieniam dodatki , ale z gruszkami nadzianymi żurawiną i chrzanem chyba mi najbardziej odpowiada
Buniabaje w kuchnirazem połączyłam je z kurkami, winem i słodką śmietanką. Wszystko to połączył pięknie rozmawyn, który pasuje zarówno do mięsa, jak i do leśnych grzybów. Danie podałam z sałatką ziemniaczaną oraz warzywami i wyszedł bardzo przyjemny obiad. Polecam! Składniki: 1 nieduża polędwiczka wieprzowa 20 dkg kurek pół szklanki wina białego (wytrawne lub półwytrawne) szklanka słodkiej śmietanki(...)patelnię włożyć masło, wlać oliwę i igiełki z jednej gałązki rozmarynu. Posypać pieprzem i usmażyć szybko z obu stron na rozgrzanym maśle z oliwą i rozmarynem. Zdjąć z patelni mięso i posolić z obu stron. Wrzucić na patelnię oczyszczone kurki (ja oczyszczam je gąbką i krótko płuczę je pod bieżącą wodą, a następnie suszę owijając ściereczkami). Podsmażyć 3 minuty
Kulinarne Inspiracje