Soczyste i słodkawe pałki z kurczaka z musztardą i ulubiona surówką znajda uznanie w każdego smakosza. Składniki: 8 pałek z kurczaka 3 łyżki płynnego miodu 3
Pyry na GazChutney z ananasa i chili. Chutney to gęsty sos używany w kuchni indyjskiej, który przygotowuje się z owoców i warzyw, oraz przypraw. Kupiłam dojrzałego ananasa, a
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięDziś podzielę się z Wami przepisem wg mojego domowego przepisu. Bigos zna chyba każdy. Kiedyś był nieodzownym elementem każdej większej uroczystości. Zawsze gotowało się go w
Słodkie okruszkiKokos uwielbiamy wszyscy. Zawsze mam w spiżarni zapas wiórków kokosowych, w razie czego. Jakbym wpadła na jakiś genialny wypiekowy pomysł, albo naszła nas ochota na kokosową
Cakes By KejtSKŁADNIKI k aczka ok. 2 kg 2 pomarańcze 3-4 jabłka łyżka tymianku łyżka majeranku 2 łyżki masła łyżeczka cynamonu sól, pieprz SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Przepisy KulinarneSkładniki: boczek surowy 1,5 kg, przyprawa do gyrosa 1 opakowanie, ząbki czosnku 6 sztuk, sól morska 1 łyżeczka, przyprawa do zup i potraw w płynie
W Mojej Kuchni LubięU nas ostatnio wzrosło spożycie ryb - zgodnie z noworocznym postanowieniem - i dobrze, że się tego trzymamy :) Dzisiaj propozycja na kolendrowego łososia z przepyszną kapustą curry
Moje Kuchenne RewelacjeDzisiaj królowa włoskich wędlin. We Włoszech przysmak nad przysmakami. A w Polsce nielubiana i wyszydzana. Nic dziwnego. Polska mortadela nie ma zupełnie nic wspólnego ze swoim
Marder&Marder ManufactureDziś podam przepis na roladę z wafli, która z wyglądu przypomina właśnie salceson. Stąd też wzięła się jego nazwa. A oto i on: Składniki: 1 kostka
Ciasteczkowy PotwórSzlachetne, delikatne mięso z dodatkiem niezwykle aromatycznego sosu pieczarkowego z zielonym groszkiem to doskonała propozycja na uroczysty obiad w gronie najbliższych. Składniki: 750g polędwiczek wieprzowych (2 sztuki) 3 łyżki oleju z bazylią sól pieprz 200g mix kasz (kasza pęczak, jęczmienna, siemię lniane) Marynata: 2 łyżki oleju 2 łyżeczki ziół prowansalskich 3 łyżeczki tymianku Sos pieczarkowy z zielonym groszkiem: 500g pieczarek(...)czasie obsmażyć na rozgrzanym oleju z każdej strony. Polędwiczki owinąć folią aluminiową i przełożyć do naczynia żaroodpornego wysmarowanego olejem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec przez około 20-25 minut. 3. Sos pieczarkowy z zielonym groszkiem: Pieczarki umyć, pokroić w plastry. Na patelni rozgrzać masło, zeszklić cebulę z czosnkiem, dodać pieczarki i chwilę smażyć. Następnie dodać mrożony
Szalona Kuchnia Ewelinydań, na które warto się skusić jest sałatka z bakłażana. Można zajadać się nią samą bądź zaserwować ją jako dodatek do mięs czy kasz. Sałatka fajnie komponuje się z mięsem z grilla a także kuskusem. Ale to jak Wy ją podacie zależy oczywiście tylko od Was Jeśli zdecydujecie się na wypróbowanie tego przepisu, zachęcam Was do dzielenia się zdjęciami(...)kostkę bądź w plastry (wedle uznania). Pokrojonego, nasolić 1/2 łyżeczką soli. Dokładnie wymieszać i lekko ugnieść, tak aby sól dobrze pokryła każdy kawałek. Odstawić na 5 minut. Naczynie do pieczenia nasmarować 1 łyżką oliwy, dodać bakłażan. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 175 stopni Celsjusza. Piec aż bakłażan zmięknie. Powinno to zająć maksymalnie 45 minut. Upieczonego bakłażana wystudzić. Do miski włożyć
mecooksCukinia faszerowana to bardzo szybki, prosty i smaczny wiosenny wegetariański obiad lub dodatek do mięsa. Nie sądziłam, że z niczego wyjdzie coś tak pysznego Polecam serdecznie! A jeśli podoba Ci się ten przepis i chcesz więcej takich dań będę wdzięczna jeśli podzielisz się swą opinią w komentarzu Czas wykonania: 1 h Ilość porcji: 2 Składniki: 1 duża cukinia 2 pomidory(...)wyparuje, cały czas mieszając. Dodać przecier pomidorowy i doprawić solą, pieprzem i ulubionymi ziołami. Całość wymieszać z kuskusem. Wydrążoną cukinię posolić nafaszerować i posypać kawałkami orzechów i serem pleśniowym. Piec przez 40 minut w 180 stopniach. Krok po kroku: 1. Wydrążyć cukinie 2. Przygotować kuskus 3. Podsmażyć pomidory i cukinię 4. Dodać przecier i przyprawy 5. Wymieszać z kuskusem
KuchniaWeDwoje.plKiedy z dnia poprzedniego zostało mi trochę kaszy gryczanej, postanowiłam ponownie ją wykorzystać i stworzyć sobie na obiad zdrowe "mielone". Jako że świeżego mięsa w domu nawet nie miałam, a rozmrażać mi się nie chciało, to nie brałam go pod uwagę. Za to zachęcona fajnym smakiem frytek z buraka, stwierdziłam, że to warzywo i tutaj się doskonale sprawdzi(...)studzimy. Dodajemy umyte, obrane i starte na tarce o dużych oczkach buraki, jajka, przyprawy oraz mąkę i bułkę tartą. Z masy formujemy kotlety, układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy przez 40 min w temp 170st C. Ciepłe kotlety podajemy z jogurtem naturalnym
Kuchnia w czekoladziezestawiamy z ognia, parzymy około 20 minut, po czym odcedzamy na sicie, tak aby masa była dobrze odsączona z wody, następnie mielimy 3 krotnie w maszynce do mięsa, dodajemy cukier puder, mielone na pył migdały, jajko, wlewamy słodką śmietankę oraz miód dodajemy kandyzowaną skórkę i całość ucieramy łyżką , masa ma być zwarta ale jednocześnie dająca lekko rozprowadzić się(...)najmniejszej, zawinięte rogale układamy na blasze wyłożonej pergaminem, w odpowiedniej od siebie odległości –dość duże urosną! Przykrywamy je ściereczką i odstawiamy na 40 minut do wyrośnięcia. Przed pieczeniem smarujemy je rozkłóconym jajkiem , wsadzamy do nagrzanego do 180*c piekarnika i pieczemy do mocnego zrumienienia około 25 minut. Lekko jeszcze ciepłe lukrujemy i posypujemy skórką pomarańczową. Słodkich wypieków
Wanilia i KardamonTradycyjny kulebiak jest wykonany z ciasta drożdżowego. Jest to potrawa kuchni kresowej. Nadziewany pieróg farszem z mięsa i warzyw. Dzisiaj postanowiłam go zrobić ale trochę zmodyfikowałam. Zamiast ciasta drożdżowego użyłam ciasto francuskie. Składniki: na około 6 porcji płat ciasta francuskiego 50 dag kiszonej kapusty garść suszonych grzybów 20 dag kaszy jaglanej 2 szt. cebuli 2 szt. jajek sól, pieprz Grzyby(...)Wymieszałam, doprawiłam solą i pieprzem. Rozwałkowałam płat ciasta francuskiego. Na jego środek nałożyłam farsz i skleiłam brzegi. Można posmarować powierzchnię jajkiem. Zrobiłam w cieście dziurki, aby farsz mógł parować. Piekłam w formie wyłożonej papierem do pieczenia przez około 30 minut w temperaturze 200 stopni C. Można podawać z czerwonym barszczem. Smacznego
potrawyregionalne