polędwiczkami z kurczaka karmelizowanymi na miodzie. Pyszne i proste danie dla całej rodziny. PRZEPIS dla 4 os. PUREE Z DYNI - 2 kubki puree z pieczonej dyni Hokkaido - 2 pieczone ząbki czosnku - sok z 1/2 cytryny - 1 duża ugotowana marchew - 2 -3 łyżki masła - sól, pieprz W/w składniki zmiksuj blenderem na puree, dopraw do smaku sokiem(...)minuty. POLĘDWICZKI KARMELIZOWANE: - 4 porcje polędwiczek drobiowych - sól, pieprz - 2 łyżki oliwy - 2 łyżki miodu Na oliwie podsmaż z każdej ze stron filet z kurczaka , dodaj miód, poczekaj aż mięso zacznie się karmelizować. Dopraw solą i pieprzem. Na talerzu wyłóż puree z dyni, polędwiczki, porcje makaronu z cukinii w pesto - dodatkowo oprósz parmezanem. Całość podałam z mieszanką świeżych
SMYKWKUCHNISylwester tuż tuż! W Sylwestra blog Moja smaczna kuchnia obchodzić będzie swoje 8 urodziny! Potem Karnawał, będzie zabawa, będzie się działo! A co dobrego przygotujecie na
Moja smaczna kuchniaNa świątecznym stole nie może zabraknąć domowej wędliny dlatego mam dla Was karkówkę aromatyzowaną ząbkami czosnku. Składniki: - 1 kg karkówki - 10 ząbków czosnku - 1 łyżeczka ostrej
Zainspirowana w kuchniktóra na prawdę mi smakuje. Ma bardzo delikatne mięso, nadaje się zarówno do smażenia w piekarniku jak do grillowania. Jeśli macie taka możliwość kupujcie pstrąga z dobrej hodowli. Jego mięso ma zdecydowanie lepszy smak niż z takie kupionego w pierwszym lepszym markecie. Możecie podać go solo lub z farszem w środku. Ja przygotowałam moją rybę z plastrami cytryny, masłem pietruszkowym(...)pieprze i mieszamy. Wnętrze ryby smarujemy dokładnie masłem. Do każdej z ryb wkładamy po porcji pieczarek. Układamy je w naczyniu żaroodpornym i na każdej z nich układamy plastry cytryny. Pieczemy je 25 minut w temperaturze 180 stopni. Smacznego
Życie ze smakiempaprykę faszerowaną ryżem i kurkami, a całość podana z sosem pomidorowym. Pyszne danie, na które warto się skusić. Na blogu znajdziecie również paprykę faszerowaną z mięsem, kaszą i inne przepisy. Jeśli przygotowaliście coś z moich przepisów to podzielcie się swoją opinią w komentarzach. 8 zielonych papryk 200 g ryżu 200 g kurek 1/2 pęczka koperku 1 cebula 2 łyzki masła(...)dodać posiekany koperek i dokładnie wymieszać. W razie potrzeby doprawić solą i pieprzem. Powstałym farszem napełniać papryki i ustawiać w naczyniu do zapiekania. Wlać wodę na dno naczynia i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C. Piec do momentu aż papryki się pomarszczą i będą miękkie. Wyjąć z piekarnika i podawać z sosem. W rondlu rozgrzać masło klarowane
O kuchni z uczuciemaromatem wspólnie z bliskimi i znajomymi! Jest pysznie! Sprawdźcie sami! GRILLOWANE BIAŁE KIEŁBASKI Z ROZMARYNEM I JABŁKIEM Bardzo delikatny smak białej kiełbaski, jabłko i rozmaryn, idealnie podkreśla smak mięsa. Dani idealne dla dzieciaków. Rozeszło się kilka minut! Potrzebujemy kilku prostych składników takich jak: - 2 opakowania białych kiełbasek Henryk Kania - 2 jabłka - kilka gałązek rozmarynu (możesz też użyć innych ziół świeżych(...)gotowe, kiedy jabłko jest pięknie rozprażone jak na zdjęciu poniżej. Kiełbaski podałam z bagietką z masłem, możecie ją ugrillować, np. z plastrem mozzarelli. Kiełbaski idealne dla dzieciaków! Pycha! PIECZONE NA GRILLU BIAŁE KIEŁBASKI PO WŁOSKU: - 2 opakowania białej kiełbaski Henryk Kania - 1 gałązka pomidorków koktajlowych - świeże zioła takie jak: majeranek, tymianek, bazylia, oregano - odrobina oleju, masła bądź oliwy
SMYKWKUCHNIwięcej płynu (bulionu, wody lub śmietanki). Jeśli chcecie uniknąć niepotrzebnego bałaganu w kuchni możecie upiec roladki w piekarniku. Wystarczy posmarować je oliwą, ułożyć na blaszce do pieczenia i piec około 15 minut w temperaturze 200°C, z włączoną funkcją grzanie góra i dół bez termoobiegu. SKŁADNIKI / 4 porcje 1 polędwiczka wieprzowa (około 400 g) 2 małe ząbki czosnku/ starte(...)każdy plaster wkładamy pomiędzy dwa arkusze folii spożywczej i rozbijamy na cieniutkie filety. Każdy filet, z jednej strony, nacieramy startym czosnkiem i posypujemy posiekaną natką pietruszki. W poprzek plasterka mięsa, tuż przy jego końcu układamy kawałek sera camembert lub gorgonzola. Zwijamy w roladkę. Owijamy w plaster szynki parmeńskiej (lub pół plastra, jeśli roladki są małe). Rozgrzewamy patelnię. Wlewamy
cool and mintyKarkówkę zazwyczaj grillujemy bądź zapiekamy jako wędlina do kanapek. Dzisiaj mam dla Was propozycję obiadową. Karkówka w tym wydaniu jest ciekawa w smaku, soczysta z domieszką
Zainspirowana w kuchniDzisiaj polecam przepis na pyszną pasztetową ze słoika. Przepis ten przygotowałam już jakiś czas temu, dzisiaj znalazłam zdjęcie i postanowiłam koniecznie się nim z Wami podzielić
Tradycyjna kuchnia KasiPrzepis ten znalazłam na jakimś forum i od razu zaczęłam rozkminiać czym jest quiche - bo ta informacja jakoś uszła mojej uwadze...Wiecie jaka jest różnica pomiędzy
sierotka maRysia w kuchnipiątek na naszym stole z reguły gości ryba. Mama kultywuję tą tradycję i stara się aby w tym dniu nie jeść mięsa, nie tylko podczas wielkiego postu, ale przez okrągły rok.Tak więc mintaj , morszczuk, soja, kargulena czy łosoś to stali bywalcy naszych talerzy. Dzisiaj mała odmiana, pstrąg. Ryba uważana powszechnie za danie grillowe z patelni smakowała(...)Miskę zakryć folią spożywczą i pozostawić w lodówce na 24 godziny. Na talerz wysypać mąkę i delikatnie panierować w niej rybę. Patelnię rozgrzać i wlać olej. Ułożyć rybę i piec z każdej strony po około 7 minut. Ja rybkę serwuję z ziemniaczkami i zawsze z kiszoną kapustą. Po prostu uwielbiam ten zestaw :) Smacznego
Gosia gotujeProsty i szybki obiad. Wystarczy jeden filet z kurczaka, kilka suszonych pomidorów, 2 ząbki czosnku, garść pestek z dyni, przyprawa kebab-gyros, delikat
Maminek kulinarnyCiasto francuskie uwielbiam pod każdą postacią, jak na razie kupne ale mam nadzieję, że wkrótce podejmę wyzwanie i spróbuje zrobić je samodzielnie :) Sakiewki te sprawdzają się
Zainspirowana w kuchniarabskiej, które można przyrządzić z dowolnego rodzaju mięsa . W Polsce zostało spopularyzowane dzięki restauracja Sphinx. Generalnie shoarma to blisko-wschodni sandwicz z mięsa jagnięcego, koziego, drobiowego, wołowego lub mieszanego. Mięso umieszcza się na rożnie obrotowym, gdzie jest opiekane i podgrzewane przez cały dzień. Czyli nic innego jak popularny Turecki doner kebab a czy Grecki gyros . Różnice między tymi daniami(...)kurczaka i odstawić na 30 minut do lodówki. Oliwę rozgrzać na patelni. Kurczaka smażyć aż będzie złocisty. Ser zetrzeć. Posypać nim kurczaka. Patelnię przykryć pokrywką, zmniejszyć ogień i piec do momentu aż ser się stopi. Składniki sosu dokładnie wymieszać. Propozycje podania: Tak przygotowanego kurczaka możemy podawać na wiele sposobów. Oto kilka moich propozycji
Mania GotowaniaW lecie rok temu robiłam swoje pierwsze suszone pomidory, długo się wahałam, jak i kiedy je wykorzystać. Wybór padł na sobotni obiad, bo chciałam go trochę
Pasja Smaku