Apple pie – tradycyjna szarlotka amerykańska 160Ameryki przez Brytyjską kolonię już w XVII wieku. Na początku potrzeba było paru lat by nasiona jabłoni przyjęły się w amerykańskiej ziemi. Do tego czasu zamiast jabłek używano mięsa do nadziewania tak zwanego „pie”. Apple pie była bardzo popularną potrawą w XVIII wieku w Delawere a już w XIX wieku uznawana była za tradycyjną i typową potrawą kuchni amerykańskiej, stała(...)czym ugnieć ciasto. Postaraj się zrobić to bardzo szybko tak by nie ogrzać za bardzo ciasta. Następnie podsypując odrobinę blat mąką rozwałkuj połowę ciasta i ułóż w formie do pieczenia. Jabłka obierz i pokrój w ćwiartki. Dodaj do nich cukier i mąkę ziemniaczana i dokładnie wymieszaj. Wsyp jabłka do formy wyłożonej ciastem a następnie przykryj ją kolejną warstwą rozwałkowanego ciasta
wysmienity
Faszerowana papryka z grillowaną karkówką 194Zimą też można grillować… jeśli mamy odpowiednią patelnię. Grillowana karkówka smakuje tak samo jak latem. Papryka faszerowana kapustą z pieczarkami idealnie komponuje się z kruchym mięsem. Składniki: • 1/2 małej kapusty białej • 250 g pieczarek • 4 małe plastry karkówki • 4 czerwone papryki • 1 mała cebula • 4 łyżeczki musztardy • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki • sól, pieprz do smaku(...)pieprzem. • Do papryki włożyć farsz równo z brzegiem. • Ułożyć je w naczyniu żaroodpornym, wlać na spód 1/2 szklanki gorącej wody, przykryć folią aluminiową i piec w temperaturze 180 st.C przez 40 minut. • Rozgrzać patelnię grillową i obsmażyć na niej plastry karkówki, po kilka minut z obu stron. • Na wierzch
To co kocham
Wolnowar Crock-Pot recenzja. 247się do zapiekania w piekarniku), która umożliwia podglądanie procesu przygotowania potrawy. Do urządzenia dołączona jest też instrukcja w języku polskim oraz książeczka z 29 przepisami na zupy, dania główne, pieczenie i desery. Ustawienia wolnowara : – LOW ( 170 W- ok 80 st C ) – podgrzewanie następuje w niższej temperaturze, ale wydłużony jest czas gotowania do 10 godzin, funkcja idealna do nocnego(...)duszenia. Bigos gotowany w wolnowarze Crock-Pot nie przypala się, nie trzeba stać i pilnować. Bigos sam się robi! Wrzuciłam do ceramicznego naczynia kilka gatunków upieczonego w piekarniku mięsa, kiszoną kapustę, przyprawy, suszone grzyby oraz przecier pomidorowy, włączyłam urządzenie na pozycję HIGH i zostawiłam na 6 godzin. Tuż przed pójściem spać przestawiłam go na pozycję LOW i poszłam spać. Rano
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Babka ziemniaczana - kugiel, gugel, 222tylko ziemniaki, cebula i jajka. Jednak najważniejsze są ziemniaki, czy jak kto woli kartofle, których w Polsce nie brakowało i nadal nie brakuje. W polskich wersjach regionalnych pojawia się mięso, głównie boczek – skwarki z boczku. Dla mnie najbliższa sercu jest nazwa „babka ziemniaczana” :) . Babkę ziemniaczaną lubią chyba wszyscy, no prawie wszyscy, warto czasem samemu ją przyrządzić. 2 kg ziemniaków(...)doprawić do smaku solą i pieprzem. Dokładnie wymieszać. Formę do zapiekania wysmarować tłuszczem. Włożyć do niej masę ziemniaczaną, wyrównać i posmarować tłuszczem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni. Piec 1,5 - 2 godziny. Podałam z sosem z kurek. Babkę ziemniaczaną w rejonie Białorusi podawano ze śmietaną lub sosem grzybowym. Piekłam w formie o średnicy 20 cm. zastawa
królestwo garów
szczupak pieczony z fasolką szparagową i masłem 229zaczynamy tuż za łbem, a kończymy przy płetwie grzbietowej). Teraz ostrymi nożycami przecinamy kręgosłup ryby za łbem i przy grzbietowej płetwie a następnie wyjmujemy kręgosłup ( cały czas nożem oddzielając mięso od ości), razem z wnętrznościami. Szczupaka znów myjemy, oprószamy pieprzem oraz solą i odstawiamy w chłodne miejsce na dwie, trzy godziny. Myjemy pieczarki i kroimy je na plastry(...)następnie układamy warzywa po obu stronach szczupaka. Rybę nakrywamy drugim kawałkiem aluminiowej foli i całość wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Szczupaka przykrytego folią pieczemy przez 35 min, a n astępnie zdejmujemy górny arkusz foli, posypujemy grzbiet ryby posiekanym ząbkiem czosnku i pieczemy dalsze 10 minut. Teraz wyjmujemy rybę z piekarnika, dzielimy na porcje
Miód i pieprz
Walentynkowa francuska zapiekana zupa cebulowa :) 200tworzy połączenie wszystkich składników. Mąż jest nią zachwycony, co mnie bardzo zaskoczyło, bo generalnie preferuje dania mięsne. Dobrze mieć taką alternatywę, zwłaszcza na postny czas, kiedy nie je się mięsa :) Polecam więc wypróbowanie Francuskiej zupy cebulowej z Winiary, myślę że polubicie ją tak jak ja :) Składniki: Winiary pomysł na… Francuską zapiekaną zupę cebulową 400g cebuli 1litr wody 100g żółtego sera(...)sztuk, gdyby coś nam nie wyszło). Powykrawane figurki z ciasta układamy na papier pergamin, a następnie smarujemy rozmąconym jajkiem z mlekiem. Wkładamy do nagrzanego do 180°C piekarnika i pieczemy na złoty kolor. Gotową zupę przelewamy do miseczek, na wierzch układamy bagietkę, lekko polewamy zupą, posypujemy startym serem i wkładamy do gorącego piekarnika, na kilka minut, tak by ser się
Smakowy Raj
Meksykańskie burgery z grillowanym limonkowym kurczakiem 218Duże, z domowymi bułkami z sezamem, marynowanym ostrym kurczakiem i ogromna ilością warzyw. Domowy a jaki pyszny! Mięso mocno pachnie limonką i ostrymi przyprawami. Bułki z sezamem (6 szt): 350 g maki pszennej 100 ml mleka 1 łyżeczka cukru 10 g świeżych drożdży 1 łyżka masła 0,5 łyżeczki soli Jajko do posmarowania Sezam Marynowany kurczak: 500 g piersi(...)gładkie ciasto. Miskę okrywamy ściereczka i odstawiamy na 1 godzinę (tak żeby ładnie wyrosło). Po tym czasie z ciasta formujemy 6 bułek, układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, przykrywamy i odstawiamy na kolejną godzinę. Po tym czasie każdą bułkę smarujemy jajkiem, obsypujemy sezamem. Pieczemy przez około 15 minut w 200*C. Marynowany kurczak: Filet z kurczaka kroimy
VioletoweKucharzenie
Rolada schabowa ze szpinakiem pod serową pierzynką 217wykonania: Schab umyć, jeżeli jest zamrożony należy odpowiednio wcześniej rozmrozić. Rozkroić na płat o grubości ok 1 centymetra a następnie delikatnie, aby się nie rozpadł rozbić tłuczkiem do mięsa. 3 ząbki czosnku obrać i przepuścić przez praskę. Natrzeć zmiażdżonym czosnkiem płat schabowy, posypać solą, pieprzem, suszonym majerankiem, zrolować, zawinąć w folię i włożyć na 4 godziny do lodówki. Jeżeli(...)rozsypała. Obwiązaną roladę skropić olejem, posypać solą, pieprzem majerankiem i obłożyć liśćmi laurowymi. Przygotować żaroodporne naczynie z przykryciem. Na dno naczynia wlać ½ szklanki oleju i włożyć roladę. Piec 1 godzinę 40 minut w temperaturze 180 stopni C w naczyniu zamkniętym Po wyznaczonym czasie pieczenia, wyjąć na chwilę roladę, porozcinać i zdjąć nitkę oraz liście laurowe. Na całą roladę
Na słodko lub wytrawnie
Smażone pierogi z łososiem, gorgonzolą i sosem bazyliowym 208wgłębienie wlewamy ciepłą wodę i dodajemy jajko. Wyrabiamy gładkie zwarte ciasto. Zawijamy w folię spożywczą i odstawiamy do lodówki. FARSZ: Łososia gotujemy na parze przez 10 minut. Zdejmujemy skórkę , mięso siekamy , dodajemy skórkę cytrynową. Dodajemy posiekaną natkę pietruszki , oliwę i rozdrobnioną gorgonzolę. Doprawiamy do smaku solą , pieprzem i gałką muszkatołową. Odstawiamy w chłodne miejsce i przygotowujemy sos bazyliowy. SOS: Listki(...)momentu wypłynięcia na powiechnię. Przez podaniem podsmażamy na smalczyku Smakowita Pajda z ziołami ogrodowymi. Smacznego! Smakowita pajda zaskoczyła mnie swoją „uniwersalnością” – nadaje się zarówno do smażenia pieczenia , ale też jest wspaniałym dodatkiem do świeżego pieczywa! Przepis bierze udział biorą udział w zabawie kulinarnej “Smakowita Pajda to kulinarna frajda!”, którego sponsorem są ZT Kruszwica S.A. producent smalczyku
Ostra na Słodko
Kopytka...po włosku! 304łyżki mąki ziemniaczanej -1 jajko -3 łyżki oliwy z oliwek -sól -dodałam do ciasta ziemniaczanego trochę siekanej pietruszki , może być bazylia Ugotowane ziemniaki należy zmielić w maszynce do mięsa lub wsypać do CC Major Kenwood i zastosować mieszadło elastyczne. Wymieszać ,aż uzyskają konsystencję puree. Gdy ostygną, dodać do nich jajko, mąkę oraz sól. Masę ponownie wymieszać oraz podzielić na części(...)troszkę bardziej skomplikowane..ja zrobiłam coś podobnego..ale po naszemu ...Na gnocchi też pora przyjdzie! Kopytka, które zostaną na drugi dzień możecie..śmiało zapiec, albo w foremce do pieczenia- ja ją nazywam indywidualnej- gdyż to jedna duża porcja. Nalejcie salsy pomidorowej, włóżcie kopytka, dodajcie kawały sera żółtego na wierzch i do piekarnika. Po roztopieniu sera, posypcie ziarnami od Ziarenkowo
Z Kuchni Do Kuchni
Bułki pszenne klasyczne 219Bułki za którymi tęskniłam od kiedy mieszkam w Anglii. Nareszcie znalazłam przepis idealny i bułeczki wypiekam sama :) Na drugi dzień są też idealnie świeże i smakują
kuchnia doski
Rabarbarowy chutney z jabłkami 217Rabarbar to pyszne warzywo, które tworzy wprost idealny duet z jabłkiem. Wykorzystujemy go głównie w daniach słodkich, czyli ciastach czy też deserach, ale jest on także
Kulinarne przygody Gatity
Makowiec warstwowy z jabłkiem 599masła 1 jabłko 3 białka szczypta soli Mleko zagotować i zalać mak, tak aby był całkowicie przykryty. Kiedy napęcznieje, odcisnąć i zmielić dwukrotnie w maszynce do mielenia mięsa, na drobnym sitku. Użyłam już zmielonego maku, który wsypałam do zagotowanego mleka i odstawiłam na godzinę. Do maku dodać miód, cukier, stopione masło i kaszę mannę. Jabłko obrać, zetrzeć na tarce jarzynowej(...)masy makowej i tak naprzemiennie, tak aby ciasto znalazło się na górze. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłym miejscu na 2 godziny. Przed włożeniem do piekarnika wierzch posmarować mlekiem. Piec przez około 1 godzinę w 180 *C. Jeżeli wierzch będzie się przypiekał, można przykryć folią aluminiową. Po wystudzeniu pokroić na kwadraty. Udanych wypieków! Smacznego! Kategoria: A-Z SŁODKO
https:KKuchniaMniam
PIECZONY KALAFIOR - IDEALNY DODATEK DO OBIADU LUB LEKKA PRZEKĄSKA 2008Obłędny, pyszny, chrupiący, aromatyczny! Jednym słowem boski. Świetny dodatek do obiadu, ale sprawdzi się również jako mała przekąska między posiłkami, lub lekki lunch do pracy. Lubię
Calzonella.com
Pierogi bez mięsa z piekarnika. 686Pyszne pierogi ziemniaczano szpinakowe z czosnkiem, serwujemy na gorąco i na zimno. Ciasto: 1 kg mąki,2 ugotowane ziemniaki, 1/2 kost. drożdży, 1łyż. cukru,
chleba naszego
Tarta o smaku świątecznego żurku z białą kiełbasą, jajkiem i majerankiem 277Smak Wielkanocy to smak żurku? No jasne A może tak podać go w zupełnie innej formie? Np. tarty? Spróbujcie, smakuje po prostu obłędnie, no i oczywiście
Eat me! Fit me!
Babka marchewkowa 215była mniej tłusta. Moja wersja została przejęta przez marchewkę – ma piękny pomarańczowy kolor. Jest z boczkiem, bo przecież babka nie jest najbardziej dietetycznym daniem ever, ale nie wkładam mięsa do środka, żeby wegetarianie gawędziarze, tacy jak ja, mogli sobie odłożyć ten kawałek boczku na bok talerza i zjeść go po pół godzinie do piwa. Składniki: kilo ziemniaków umytych(...)jest tak źle. Zaczynam od starcia osobno marchewki i ziemniaków. Ziemniaki odsączam z soku. W dużej misce miksuję razem ziemniaki, jajka, marchewkę, cebulę, kaszę, olej i przyprawy. Formę do pieczenia (keksówkę) wykładam połową boczku, wlewam masę i układam na niej resztę boczku. Piekę w 180 stopniach przez godzinę. Ostatnio babka smakuję mi jako dodatek do dań hinduskich, zamiast placka
Ugotowane pozamiatane
Lasagne z kurczakiem i trzema serami. 238się odsączył. Na patelni rozgrzać tłuszcz. Wrzucić mięso, podsmażyć z dodatkiem soli przez kilka minut. Dodać czosnek przeciśnięty przez praskę oraz paprykę pokrojoną w kostkę. Podsmażać jeszcze chwilkę by mięso straciło kolor surowizny. Dodać pomidory wraz z zalewą, bazylię oraz pieprz i w razie konieczności sól. Dusić całość około 30 minut, by sos zgęstniał. Ser ricottę i mozzarellę rozdrobnić widelcem(...)zrobił się twardy od wysokiej temperatury. Wierzch nakrywamy folią aluminiową i zapiekamy około 30 minut w 180 stopniach. Na ostatnie 10 minut można zdjąć folię. Po wyjęciu z pieca odczekać 20 minut i podawać gorące : -) Smacznego! Pozdrawiam ciepło, Kasia
Poezja Smaków - blog kulinarny
Szparagi z szynką i serem po francusku 189Dziś na pyszną, niezobowiązującą przekąskę proponuję szparagi z szynką i serem zapieczone w cieście francuskim. Póki jeszcze szparagi są dostępne wypróbujcie ten mega prosty
Pyry na Gaz
Francuskie paczuszki 259Zawsze w lodówce mam opakowanie ciasta francuskiego, bo przy pomocy wyobraźni i paru składników, można łatwo i szybko zamienić je w fajną
Zainspirowana w kuchni
Kurczak pieczony na butelce piwa 206Lubimy drób i często robimy. Drób jest wdzięcznym produktem. Robi się stosunkowo prosto i stosunkowo szybko. Słyszałem różne teorie, że niektórzy ludzie nie lubią drobiu, bo
Marder&Marder Manufacture
Burgery z buraków 221mięsa, pikantne z grillowaną cukinią - buraczane burgery. Jestem w 100% mięsożercą, ale czasem lubię spróbować zastąpić czymś mięso. I tak dziś w pełni poświęcam post burakowi. Inspiracją do burgerów był sam burak, który leżał w lodówce już 5 dzień, a ja ciągle otwierając ją zastanawiam się, co też mogę z niego zrobić :) Domowe bułeczki można zrobić z tego przepisu(...)Formować burgery i smażyć na patelni z rozgrzaną oliwą (ok. 2 min z każdej strony). Nastawić piekarnik na 200 stopni, podpieczone burgery przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i piec przez 20 min. W tym czasie pokroić wszystkie warzywa w plasterki. Cukinię lekko podsmażyć na patelni (użyłam patelni grillowej). Przygotować sos czosnkowy - do miseczki wlać jogurt, dodać
pink envelope
Grillowany kalafior z sosem Panna 269oliwą z oliwek i doprawiamy solą i pieprzem. Tak przygotowane różyczki wykładamy równomiernie na ruszcie, my polecamy jednak grillować je na specjalnej nadstawce do grillowania (Broil King Premium). Kalafior pieczemy przez około 20 minut aż będzie miał złoty kolor. Grillowany kalafior podajemy z sosem Panna, możemy również tego sosu użyć w trakcie grillowania kalafiora i go nim polewać w trakcie(...)minut aby smaki się ładnie połączyły. Najlepiej stosować go chwilę po przygotowaniu. Sos można przechowywać w lodówce w szczelnie zamkniętym pojemniku. Polecamy ten sos podawać z makaronami, grillowanymi mięsami; takimi jak kotlety cielęce czy grillowane piersi z kurczaka. Grillowany kalafior z sosem Panna is a post from: naRuszcie.pl The post Grillowany kalafior z sosem Panna appeared first on naRuszcie.pl
naRuszcie
Skąd się wziął Tłusty Czwartek? 237Popielca ścisły post szykuje” Skąd się wziął? Święto to wywodzi się jeszcze z czasów pogańskich, a zwiastowało ono koniec zimy i nadejście wiosny. Ucztowanie opierało się na jedzeniu tłustych mięs oraz innych tłustych potraw i oczywiście przepijanie tego wszystkie hektolitrami wina. Za przekąskę służyły „pączki” z ciasta chlebowego nadziewanego słoniną. Rzymianie, od których na dobrą sprawę wszystko się zaczęło nazywali(...)smalcu. Ważne było, aby pączek był jak najbardziej tłusty – tak, by najeść się pod przysłowiowy korek przed 40 dniami postu. W biedniejszych domach, gdzie tłuszcz był rarytasem, pampuchy pieczono w piecach chlebowych lub na blasze i, aby zachować tradycję, polewano je skwarkami. Na początku pączki wcale nie były na słodko, a właśnie na słono – nadziewane słoniną, okraszane stopionym sadłem
Kate's Kitchen
Parówki w cieście 243Parówki w cieście francuskim to bardzo szybki pomysł na drugie śniadanie, przekąskę w ciągu dnia, podwieczorek. Parówki w cieście zapieczone gorące i chrupiące. W środku oprócz gorącego mięsa czeka też niespodzianka w postaci ciągnącego się sera. Ciasto można posmarować jajkiem i posypać np. sezamem, makiem, ulubionymi ziołami lub tartym serem. Jeśli zostanie Wam ciasta przygotujcie z nich małe kąski(...)Końce parówek mogą wystawać lub możesz je całkowicie zamknąć w cieście. Ciasto możesz delikatnie skośnie ponacinać, posyp delikatnie ostrą papryką. Parówki w cieście rozłóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika nagrzanego do 200C na 15-18 minut do zrumienienia się ciasta. Piecz grzaniem góra plus dół. Podawaj z ketchupem
Zasmakuj Kuchni
Pulpeciki cielęce w sosie pieczarkowym 344domowego bulionu (1/2 szklanki) 2 łyżki mąki pszennej 1-2 łyżki masła sól morska, świeżo mielony pieprz listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content=''; document.write(" "); Do cielęcego mięsa mielonego dodajemy bułkę tartą, jajko, wyciśnięte ząbki czosnku oraz po łyżce świeżych ziół np.: tymianku i posiekanego koperku. Przyprawiamy solą i za pomocą dłoni wyrabiamy jednolitą masę. Formujemy okrągłe pulpeciki wielkości(...)sosie. Podajemy z ziemniaczkami, puree, kaszą lub makaronem – co lubimy. Zobacz także: Placuszki z dyni (dyniowe pancakes) Dynia to królowa jesieni. Nie każdy za nią przepada, jednak ... Świąteczna pieczeń schabowa z żurawiną Na uroczysty obiad z okazji pierwszego lub drugiego dnia Świ... Kedgeree - jednogarnkowa potrawka z wędzonej ryby Kedgeree (czyt. kedżeri) to jednogarnkowa potrawka z wędzone... Łosoś w porach
Poezja smaku
Okrasa łamie przepisy: Wielkopolskie potrawy jednogarnkowe (odc. 152) 480czasu na gotowanie i cały obiad najlepiej było przyrządzić w jednym garnku. Przygotuje również cielęcinę w pomidorach z ziemniakami, figatelle – pulpeciki z kaczki w kapuście ze śliwkami i pieczone na blasze plastry ze steku Bavette podane z sałatką ziemniaczaną. Zobacz odcinek programu. Cielęcina w pomidorach z ziemniakami w wydaniu jednogarnkowym eintopf Steki bavette z sałatką ziemniaczaną Składniki(...)wielkości 3 – 4 cm, doprawiamy solą i pieprzem, po czym obsmażamy na wytopionym tłuszczu na rumiany kolor z każdej strony. Przekładamy do skwarek. Na patelnię z tłuszczem po smażeniu mięsa wrzucamy cebulę pokrojoną w grubą kostkę i czosnek pokrojony w plasterki. Przesmażamy do zeszklenia i dorzucamy do mięs ze skwarkami. Na tę samą patelnię wylewamy przecier pomidorowy, można też użyć
WojnaNaSmaki.pl
TARTA PROWANSALSKA 170Pierwsze wiosenne, intensywne promienie słońca i od razu mam ochotę zmienić swoje zimowe nawyki żywieniowe. Mięso zaczyna odchodzić na drugi plan, a ja spragniona warzyw, zaczynam zdecydowanie częściej po nie sięgać. Czy obserwujecie u siebie podobne syndromy? SKŁADNIKI: 250 g gotowego ciasta francuskiego 3 łyżki oliwy 1 czerwona papryka pokrojona w kostkę 10 pieczarek pokrojonych w plasterki 1 cebula pokrojona(...)Smażyć na średnim ogniu przez 4-5 minut, często mieszając, aż nabiorą jasnobrązowej barwy. Wylać masę jajeczno-paprykowo-pieczarkową na ciasto w formie. Wokół brzegu tarty ułożyć plasterki cukinii. Piec w piekarniku rozgrzanym do temp. 180 stopni przez 35-40 minut albo do chwili, gdy tarta się zetnie i nabierze złocistej barwy
Kuchnia w opałach
Perfekcyjne puree ziemnmiaczane - III warianty 335Ziemniaczna bulwa kryje w sobie ogromny potencjał.Nie jest wcale tak banalna jak się nam wydaje.Nic nie smakuje do mięsa czy ryby lepiej niż poczciwe kartofle,żeby nie wiem jak pomysłowo połączyć kaszę z warzywami czy przyprawić ryż.Najchętniej jako dodatek do drugiego dania jemy tłuczone ziemniaki.Ciepłe,aromatyczne i obłednie kremowe puree potrafi wprawić w zachwyt nasze kubki smakowe.Mnie(...)wariant śródziemnomorski: zamiast masła dodać oliwę i prmezan,a zamiast gałki muszkatałowej tymianek.Pasuje idealnie do pieczonej piersi z kurczaka II wariant azjatycki wmieszaj na sam koniec do puree Wasabi i nie dodawaj już gałki muszkatałowej.Pasuje idealnie do smażonego łososia i tuńczyka III wariant rustykalny zamiast masła wmieszaj do puree gęstą śmietanę i dodaj swieżo posiekaną zieloną pietruszkę.Idealne
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!