Złote placki ziemniaczane z sosem z piersi kurczaka. Prosty i naprawę szybki pomysł na obiad, zwłaszcza jeśli tak jak ja przygotujecie placki ziemniaczane bez użycia tarki
Słodkie okruszkiSkrzydełka w miodzie i keczupie robi się szybko i smakują wyśmienicie. Idealne na obiad czy jako ciepła przekąska na imprezie. Składniki: 1 kg skrzydełek 4 łyżki
e-PrzepisyKulinarneMini zapiekanki na śniadanie, prosty przepis Mini zapiekanki na śniadanie. Mini zapiekanki na śniadanie – na taki pomysł wpadłam ostatnio w sobotni poranek, gdy przyszedł
Kuchnia na wzgórzuskładniki: 250 g szynki 250 g karkówki 250 g wątróbek kurzych 3 cebule, średnie wielkości 2 ząbki czosnku 1 czerstwa bułeczka 1 łyżeczka majeranku 1/2 łyżeczki
Domowy Smak JedzeniaJestem wykończony. Wróciłem z pracy i od razu zasiadłem do kolejnej pracy, takie tam zlecenie na boku. A jeszcze cały czas kręcił się pan złota rączka
Marder&Marder ManufactureW czasie ostatnich zakupow dalam sie poniesc i zaszalalam. Przytargalam do domu kilka doniczek pachnacych, swiezych ziol. Co roku kupuje nowe, bo jakos nie mam do
Przysmaki Karolkiszklanka mleka opcjonalnie suszone oregano, bazylia FARSZ: ok. 30 dag mięsa z rosołu razem z marchewką łyżka prażonej cebuli jajko 2-3 łyżki bułki tartej sól, pieprz WYKONANIE: FARSZ: Mięso mielimy razem z marchewką i cebulą. Dodajemy jajko, bułkę tartą i mieszamy. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem. CIASTO: Mleko podgrzewamy żeby było letnie, rozpuszczamy w nim drożdże i cukier. Dodajemy(...)Kroimy na kawałki o wielkości ok. 3-4 cm i wykładamy na blachę z wyposażenia piekarnika. Z drugą połową ciasta i farszu robimy to samo. Paszteciki smarujemy mlekiem i pieczemy ok 15-20 minut w 180 st. C ustawienie góra dół. Podajemy na ciepło z czerwonym barszczem. Smacznego :) Z przepisu wyszło mi 24 dość dużych pasztecików. Możecie zrobić mniejsze, dzieląc
Pani na deserświadomi (wolimy używać nazwy shepard’s pie niż cottage pie bo po prostu bardziej nam się podoba :-D). Zastanawiamy się jak nazwać zapiekankę, w której nie ma mięsa, ale smakuje lepiej niż mięsne odpowiedniki? Mniejsza zresztą o nawę, ważne jest to, że wegetariańska zapiekanka pasterska może spokojnie iść w zawody z shepard’s i cottage pie. Ma charakter, teksturę(...)później przełożyć na talerz i wstawić na noc do lodówki do rozmrożenia, a przed podaniem podgrzać. Pomysł na danie zaczerpnęliśmy z New York Timesa , od siebie dodaliśmy boczniaki i pieczoną cieciorkę. Czas : 60 minut Poziom trudności : łatwy Liczna porcji : 4 Składniki: Nadzienie 2 marchewki 1 pietruszka 2 gałązki selera naciowego lub kawałek selera korzennego (około szklanki po pokrojeniu) Puszka
Niedzielny kucharzsposób - ziemniaki mocno serowe - doskonałe jako samodzielne danie np. na postny obiad lub ciepłą kolację, ale takie ziemniaczki mogą być też świetnym dodatkiem do pełnego obiadu podane z mięsem i surówką stanowią fajnie urozmaicony posiłek. Polecam :) Składniki - 9 średniej wielkości ziemniaków - łyżka masła - 3 łyżki śmietany 12 lub 18% - 15 dag sera żółtego - zielenina ( zielona cebulka, szczypiorek(...)zieleninę, masę doprawiłam do smaku i dokładnie wymieszałam. Powstałym farszem wypełniłam wydrążone połówki ziemniaków. Na wierzchu posypałam resztą startego sera, na ser mieloną papryką. Naczynie żaroodporne wyłozyłam papierem do pieczenia i poukładałam ziemniaczki. Wstawiłam do nagrzanego piekarnika i piekłam ok. 20 minut w temperaturze 150 stopni z termoobiegiem. Podałam gorące. Smacznego
Kuchnia z widokiem na ogródtemat dania, precyzyjne proporcje i kilka dodatkowych wskazówek. Podzielona jest na rozdziały: Wprowadzenie Uwagi i wskazówki Śniadania Sałatki Kanapki, tarty,pizze Dania główne: wegetariańskie Dania główne: owoce morza, drób, mięso Słodycze Ciasteczka Placki i tarty Ciasta Puddingi i inne słodkości Przekąski i napoje na przyjęcia Miary Stwórz swoją własną kuchnię Podziękowania Alfabetyczny spis potraw Indeks potraw według posiłków Indeks składników(...)nią sięgnęła. To tytuł jeden z niewielu, który wciąż nie może trafić na moją półkę z książkami, bo od kilkunastu tygodni cały czas coś z niej gotuję i piekę. Uważam, że to i dla Ciebie tytuł z tych Must Have! Polecam. Tytuł: Nowy Jork na talerzu Autor: Smitten Kitchen Wydawnictwo: Znak Cena: 69,90 (obecnie na stronie wydawnictwa można
Blondynka Gotujeinnego bruksa;) Fakt, że czasem w warzywniaku czy na rynku dziwnie się na nas patrzą, ale kto by się tym przejmował. Wróćmy do brukselki. Będzie dobra jako dodatek do mięsa. Inne jej oblicze poznamy, kiedy dodamy ją do kaszy czy brązowego ryżu. Nam smakuje bardzo. W wersji ze zdjęcia, w składzie jest szynka. Możecie próbować wersji również z boczkiem. Możecie(...)naczynie. Rozpuszczamy na tej samej patelni 2 łyżki masła, wrzucamy pokrojoną na połówki brukselkę. podsmażamy, do lekkiego zrumienienia. Mieszamy brukselkę z cebulą i szynką. Przekładamy do natłuszczonego żaroodpornego naczynia. Pieczemy ok 30-40 min. 4.5.2.11 http://mieszamwgarnku.pl/dania-miesne/zapiekana-brukselka-szynka-lub-boczkiem/ BosowKuchni A Wy macie swoje nazwy na jakieś warzywa? Artykuł Zapiekana brukselka z szynką lub boczkiem pochodzi z serwisu Przepisy na dania
Mieszam w GarnkuBardzo lubię nadziewane warzywa. Faszerować można dynię , bakłażany czy cukinię . Teraz przyszła pora na paprykę. Większość osób (w tym ja) faszeruje paprykę mięsem i ryżem. Chciałam zrobić coś innego, oryginalnego. Myślę, że cel zamierzony osiągnęłam jak najbardziej. Papryka podana w ten sposób na pewno niejedną osobę zaskoczy- nie tylko wzrokowo, ale i smakowo. Składniki: 3 czerwone papryki szklanka kaszy(...)cytryny i przeciśnięty przez praskę czosnek. Solimy i pieprzymy do smaku. Papryki przekrawamy na pół. Od środka posypujemy solą i pieprzem. Napełniamy farszem. Wierzch posypujemy tartą bułką. Pieczemy w 180 stopniach C przez ok. 30-45 minut. Ilość porcji : 6 szt. Czas przygotowania: ok. 1,5 h Koszt przygotowania
Pobite gary Barbaryścieramy na tarce o grubych oczkach. Boczek kroimy w drobną kostkę. Na patelni rozgrzewamy oliwę, podsmażamy przygotowane warzywa i boczek, po chwili dodajemy mięso i dokładnie mieszamy. Całość smażymy przez 10 minut. Wlewamy wino, gotujemy 3 minuty, po tym czasie dodajemy koncentrat pomidorowy, wlewamy bulion i przecier pomidorowy. Doprawiamy solą(...)boloński, polewamy beszamelem, posypujemy parmezanem, układamy kolejną, identyczną warstwę płatów, sosów i sera. Czynności powtarzamy do skończenia makaronu. Polewamy resztką sosu i posypujemy parmezanem. Lasagne pieczemy przez około godzinę do momentu złotego zarumienienia sera. Po wyjęciu odczekujemy 10 minut. Podajemy z oliwą, grzankami i bazylią. Smacznego! Artykuł Lasagne bolognese pochodzi z serwisu MenMagazine
Menmagazineistnieć, ale za to wołowinę kocham. Kocham też świeże warzywa i makaron, więc wszystko pasuje i gra. Chodziła za mną lazania, ale nie lubię beszamelu i nie chciałam mięsa, ale za to makaron w zapiekance zawsze spoko. I tak powstała lazania wegetariańska. Lazania wegetariańska ma to do siebie, że robi się ją szybko, nie gotuje się makaronu i można przemycić(...)dużych oczkach. Bakłażana kroimy w plastry i lekko solimy. Jogurt i jajka łączymy na gładką konsystencję oraz doprawiamy solą i pieprzem. Mozzarelle kroimy w plastry. Dno formy do pieczenia wykładamy suchymi płatami makaronu. Para i zawartość mokrych składników same ugotują nam makaron. Makaron zalewamy sosem z jajka i jogurtu. Na to dajemy warstwę groszku, pieczarek i cukinii. Warstwę posypujemy parmezanem
ladykitchenparę wodną. Tak przygotowaną brytfankę wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 1 godzinę z funkcją termoobiegu i temperaturą 175 stopni. Na 10 min przed końcem zdejmijcie folię i pozwólcie mięsu się zarumienić. Młodej marchewki nie obieramy, lecz oskrobujemy ją ze skórki, jest tak delikatna, że szkoda pozbawiać ją walorów estetycznych. Dlatego też nie odcinamy jej całkowicie pozostałości natki. Nikt nie każe(...)masła, dodajcie 1 łyżkę miodu i dokładnie wymieszajcie. Na gorące masło układamy marchewki i smażymy około 10-12 min. delikatnie obracając je co około 2 min. Serwujemy kurczaka na pieczonej porze i naci selera w towarzystwie marchewek. Możecie oczywiście podać do tego młode ziemniaczki z koprem lub kaszę kuskus. Wszystko będzie pasować. Smacznego
Kuba Gotujesmaczne przepisy z kurczakiem w roli głównej: Kurczak po cygańsku kurczak z porami zapiekany w cieście Kotlety siekane z kurczaka i pieczarek , Smażone kotleciki z kurczaka Ćwiartki kurczaka faszerowane mięsem Krucha sałatka z panierowanym kurczakiem Kurczak w piwie z warzywami: Składniki: ćwiartki kurczaka (2 sztuki) 1 kg ziemniaków 2 marchewki 200 g małych pieczarek 500 ml bulionu warzywnego(...)minut. Następnie przekładamy całość do żaroodpornego naczynia, bulion z garnka mieszamy z karmelowym piwem i zalewamy tym płynem wszystko co znajduje się w żaroodpornym naczyniu, obkładamy świeżym tymiankiem, pieczemy w 160 stopniach w piekarniku 30 minut, następnie dodajemy paprykę pokrojoną w paski, podwyższamy temp. do 180 stopni i pieczemy jeszcze 15 minut. Wyjmujemy z piekarnika, jemy ze smakiem. The post
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięlubię jednak zrobić je prosto, bez udziwnień. Wtedy pasuje do tego kiełbasa, choć nie wiem czy nazwanie tego szaszłyka szaszłykiem jest prawidłowe ;) Bo przecież szaszłyk kojarzy się nam z mięsem, a taka forma to chyba prędzej kiełbasa w plasterkach na patyku ;) Echhh...jak zwał, tak zwał, ważne, ze jest pyszne ;) Składniki: kiełbasa - użyłam Kiełbasy Długiej Natura ZMNove , świeża czerwona papryka(...)olejem za pomocą pędzelka. Układać na blasze wyłożonej papierem lub na ruszcie. Posypać świeżo mielonym pieprzem i rozmarynem. Piec w temperaturze 180 stopni do zrumienienia. Podawać ze świeżym pieczywem i dowolnym sosem - ja przygotowałam musztardowy, który bardzo dobrze pasuje do pieczonej kiełbasy oraz grzanki. Sos musztardowy: gęsta kwaśna śmietana , ulubiona musztarda , sól , szczypta cukru . Wszystkie składniki wymieszać ze sobą
Codzienna kuchnia niecodzienna