mięsa pieczone - 17572 przepisów (strona:846/1172)

Seromakowiec z piernikami na kruchym spodzie 224

pyrkać, zmniejsz gaz i gotuj wolno przez 20 minut.Następnie wyłóż na sitko i odstaw ,aby obciekł.Można zostawić na noc. Nazajutrz mak zmielić trzy razy w maszynce do mięsa. Wszystkie bakalie posiekać i wsypać do masy makowej, dokładnie wymieszać.Miód i olej kokosowy (można zastąpić masłem) podgrzać i wlać do maku z bakaliami i wymieszać dokładnie.Jeśli będziemy używać(...)ciasta 80 g zimnego masła 160 g mąki pszennej 60 g nierafinowanego  cukru trzcinowego 1 żółtko (odłożyć białko, będzie potrzebne do posmarowania ciasta opcjonalnie) pół łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli Dodatkowo pierniki w czekoladzie Przygotowanie ciasta kruchego. Wszystkie składniki poza wodą siekamy lub łączymy w malakserze ,dodajemy po trochu wodę i wyrabiamy do powstania jednolitej kuli ciasta, którą

Z Kuchni Do Kuchni
Pełnoziarnista tortilla z łososiem i papryką z jogurtowym sosem 158

Pełnoziarnista tortilla z łososiem, papryką, czerwoną cebulą i mieszkanką sałat. Polana lekkim sosem z jogurtu naturalnego, wymieszanego z czosnkiem, słodką papryką (polecam wędzoną, ale jeśli nie

Moja Delicja
Siekane kotleciki drobiowe z serem + RECENZJA Wielkiej Księgi Kuchni Polskiej 193

więcej na obiad. ;) W oryginalnym przepisie jest tarty ser żółty, jednak w domu miałam go resztkę i tylko ser żółty w plastrach. Żadna przeszkoda! Chociaż struktura kotlecików przed pieczeniem nie był zbyt pewna i bałam się, że się rozpadną przy smażeniu, nic takiego się nie stało. Wyszły naprawdę pyszne. I powiem Wam jedno. Nie lubię, wręcz nienawidzę surowej cebuli(...)kotletach była ona prawie niewyczuwalna. Tak więc na drugi dzień smakowały mi o wiele bardziej. Dla tych o podobnym guście polecam smażenie na drugi dzień lub dodanie do mięsa podsmażonej wcześniej cebulki. Składniki na ok 25 kotlecików: 450-460 g filetów z kurczaka 160-170 g sera żółtego 1 łyżka majonezu 1 mała cebula 1 jajko 1 łyżka mąki pszennej

Anioszek w kuchni
Zapiekanka makaronowa z brokułem, kurczakiem i pieczarkami 778

śmietankowym sól, pieprz, gałka muszkatołowa Dodatkowo: Ser żółty do posypania po wierzchu  Pierś z kurczaka oprószamy solą i pieprzem. Kroimy na mniejsze części i smażymy, ale niezbyt mocno. Mięso ma być blade z zewnątrz. W środku zdarzy się, że jest trochę surowe, ale to nic- dopiecze się w piekarniku ;) Makaron i brokuły gotujemy al dente, w oddzielnych garnkach oczywiście(...)Doprowadzamy do wrzenia, ciągle mieszając (sos łatwo się przypala!).  Gotowym sosem zalewamy naszą zapiekankę. Mieszamy. Wstawiamy do piekarnika na 30 minut w 180 stopniach. 10 minut przed końcem pieczenia posypujemy startym serem. Gotowe

Czerwona Porzeczka
Domowy pasztet do smarowania 205

piekarniku, zdejmujemy mundurki, siekamy drobno. Gotowe mięso z łopatki lub karkówki, cebulę oraz wątróbkę wrzucamy do większej miski, wlewamy szklankę rosołu z garnka (lub ciut więcej), w którym gotowało się mięso z łopatki lub karkówki i miksujemy blenderem na gładką masę. Potem dodajemy roztopione masło, przyprawiamy do smaku, mieszamy dokładnie na gładko. Jeśli pasztet jest za suchy dodajcie trochę(...)zastygnie w lodówce będzie miało ładną kołderkę z masła i czerwonych pestek granatu. 2. Jeśli chcecie upiec taki pasztet musicie dodać do niego 2 średnie jajka oraz bułkę tartą. Pieczcie wtedy do 35 minut w 180C bez termoobiegu

Zasmakuj Kuchni
Tacos z indykiem, fasolą i kukurydzą 131

Farsz jest Wam zapewne znany z pieczonych papryk z nadzieniem, ale tym razem podajemy go w towarzystwie chrupiących tacos. Można oczywiście przygotować tacos domowej roboty, natomiast jeśli zależy nam na czasie sprawdzą się również te kupne. Raz na jakiś czas nie zaszkodzi :) Całość jest dość ostra, ale wielbiciele takiej kuchni na pewno będą zadowoleni :) Składniki: 10 gotowych tacos(...)czerwonej lub czarnej 2 puszki pomidorów krojonych (2 x 400g) 1 łyżeczka cukru sól pieprz 1 łyżeczka przyprawy do dań meksykańskich 1 cebula 2 ząbki czosnku starty ser żółty Mięso umyć, osuszyć i pokroić w kostkę 1 cm. W misce wymieszać oliwę oregano, paprykę i kmin. Dodać mięso i dokładnie oblepić marynatą. Pozostawić na kilka godzin lub na całą

Chocolate Muffin Blog
Kulebiak z karpiem 140

łyżka kaparów Karpia oprawić , umyć, odciąć głowę (głowa i pozostałości przydadzą się na wywar do barszczyku). Ostrym i wąskim nożem odfiletować karpia , zdjąć skórę i zemleć w maszynce do mięsa. Dodać bułkę tartą, kapary, jajko i przyprawy, dobrze wyrobić masę. Mąkę wsypać do miski, mleko podgrzać na ciepło, dodać cukier i drożdże, dobrze wymieszać. Masło rozpuścić. Do mąki dodać sól(...)płetwami tak by wyglądał jak ryba, odstawić do wyrośnięcia i nagrzać piekarnik do temp 170 st. Posmarować kulebiak białkiem i wstawić do piekarnika na ok 50 min, w połowie pieczenia można zmniejszyć temperaturę do 160 by łuski ryby nie przypaliły się zbyt mocno

Gotowanie jest łatwe
Rumcajs Historycznie - Tort Jakobinski 220

Francji zwani Jakobinami.  Oryginalny przepis zawierał również ogonki rakowe, a zamiast morszczuka mięso węgorza, który w średniowieczu był powszechnie jadaną rybą, dziś łatwą do zastąpienia ładnym białym mięsem na przykład właśnie morszczuka.  Składniki:  2 porcje kruchego ciasta (można użyć gotowego lub zrobić samemu) 400-500g filetów z morszczuka 100g tartego sera 1 średni por 1 łyżeczka(...)imbir i utarty goździk, doprawiamy solą i pieprzem. Zalewamy mieszanką rybę. Całość przykrywamy drugą częścią ciasta, Wierzch smarujemy żółtkiem i nacinamy, bądź dziurkujemy widelcem, by farsz miał jak odparowywać. Pieczemy około 30 minut w piekarniku nagrzanym do około 200 stopni. Źródło: Rene Husson, Philippe Galamiche, Kuchnia średniowieczna

Gotuj z Rumcajsem
Grasica cielęca w sosie z madery 173

żurawiny suszonej, 150 ml czerwonego wytrawnego wina , miód Grasicę namocz w zimnym mleku przez 24 godziny.  Odsącz ręcznikiem papierowym. W rondlu zagotuj wodę, wrzuć do niej mięso i blanszuj przez 5 minut. Po tym czasie grasicę przełóż do lodu i przyciśnij miską z wodą. Po 10 minutach obierz z osierdzia.  Na patelni rozpuść masło, grasicę obtocz w mące(...)wcześniej mirepoix.  Na nim ułóż grasicę, dodaj bouqet garnis i zalej całość bulionem. My dodałyśmy posiekane chili – do smaku. Po zagotowaniu zakryj patelnię cartouche (przykrycie z papieru do pieczenia) i pokrywką. Wstaw do piekarnika na 40 minut. Po wyjęciu dodaj do sosu rukolę oraz migdały. Porządnie zamieszaj. A tu nasze dalsze modyfikacje: – do garnka wlać wino, zagotować, wrzucić żurawinę

królestwo garów
Marchewkowy pasztet z soczewicą, tartą dynią i cukinią 133

Lubię pasztety zarówno te z dodatkiem mięsa, jak i te całkiem warzywne. Pasztet marchewkowy z czerwoną soczewicą, z dodatkiem tartej cukinii oraz dyni jest smaczną propozycją dla osób, które lubią wegetariańskie pasztety. Prażone, solone migdały nadają daniu chrupkości i świetnie przełamują smak. Składniki (na standardową "keksówkę"): 4 ugotowane marchewki 1 szklanka czerwonej + 2 szklanki wody 1/2 średniej cukinii 200 gram(...)miękkości. Następnie miksujemy ugotowaną marchew i soczewicę na pastę. Dynię i cukinię ścieramy na tarce o dużych oczkach. Wszystkie składniki (prócz migdałów) mieszamy dokładnie. Formę wykładamy papierem do pieczenia i wlewamy do niej powstałą masę. Wierzch posypujemy posiekanymi migdałami. Delikatnie przyklepujemy by się przykleiły. Formę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 1 godzinę i 10 minut

Mango Papaja
Karp w kukurydzianej panierce 140

dołu, nacinamy płasko przy samej skórze i trzymając w tym miejscu rybę palcami nóż prowadzimy dalej płasko dołem, przy samej skórze, odcinając od niej mięso. W ten sposób wycinamy mięso z każdego dzwonka. Przygotowane kawałki ryby włożyć do miski, oprószyć vegetą oraz pieprzem i wymieszać. Jajka wbić do talerza o szerokim dnie i rozkłócić dobrze widelcem. Mąkę kukurydzianą i bułkę(...)grubych kawałków można je obsmażyć również z boku. Rybę wyłożyć na chwilę na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym w celu pozbycia się nadmiaru tłuszczu. Podawać na ciepło. Zapraszam również na pieczonego karpia: Karp pieczony - najlepszy

Trzeci talerz
Paszteciki drobiowe z kminkiem 151

zmielić, podgrzać i doprawić. Do barszczu jak znalazł:) Składniki na ok 45 sztuk: 3 szklanki mąki 1 kostka margaryny (250g) 1 szklanka śmietany 18% szczypta soli ok 0.5 kg mięsa mielonego drobiowego (najlepiej gotowane na rosół skrzydełka, udka) przyprawy jajko kminek Sposób przygotowania: 1. Mąkę przesiewamy i siekamy razem z margaryną i szczyptą soli. Robimy dołeczek i wlewamy po troszkę(...)Kładziemy na blaszce spodem pozostałego brzegu.  3. Jajko roztrzepujemy i pędzelkiem smarujemy górę pasztecików. Posypujemy kminkiem i odrobinką soli. Wkładamy do nagrzanego do 200-210 st piekarnika i pieczemy na złoty kolor, ok. 20 minut

Kuchnia w czekoladzie
Indycze burgersy 150

dobrej jakości mięso. Reszta to kwestia umowna i decyzja Naszych kubków smakowych. Warzywa kroimy w plasterki, bułę w całości wkładamy do piekarnika, a na rozgrzanej patelni grillowej układamy mięso, z którego robimy wcześniej sporych rozmiarów kulkę i którą rozgniatamy między dłońmi, by uzyskać kotleta. Smażymy 3-5 minut z pierwszej strony, gdy odwrócimy na drugą, to solimy i pieprzymy(...)ulubionej musztardy, a górną część bułki smarujemy chrzanem. Całość przekłuwamy patyczkiem do szaszłyków, by ta piramida żywnościowa się nie wymsknęła Nam z talerza. Jeśli mamy papier śniadaniowy lub do pieczenia, możemy sobie zawinąć bułę, by ułatwić jej następną konsumpcję

Karczma Honorietty
Pieczone roladki schabowe z sosem pieczarkowo-koperkowym 172

Nigdy w swoim życiu nie zrobiłam kotleta schabowego. Jest wiele ciekawszych sposobów na wykorzystanie tego mięsa i nie są one specjalnie skomplikowane, więc schab robię w innej formie niż tradycyjna. ;-) Przedstawiam banalny przepis na roladki schabowe z sosem pieczarkowo-koperkowym. Cienko rozbite kotlety po upieczeniu są mięciutkie i soczyste. Podałam je z kaszą gryczaną i surówką z marchewki i jabłka(...)pęczka świeżego koperku sól, pieprz, olej 1.Plastry schabu rozbijamy bardzo cienko. Na każdy kawałek kładziemy po plasterku sera i szynki. Zwijamy w roladki, układamy w natłuszczonym naczyniu żaroodpornym. Pieczemy przez 40 minut w temperaturze 180 stopni. 2. Cebulę drobno kroimy i szklimy na rozgrzanym oleju. 3. Pieczarki myjemy i kroimy w ćwiartki. Dodajemy do cebuli. Smażymy  do momentu

Szefowa kuchni
Pizza na spodzie drożdżowym z sosem porowym, kurczakiem i pomidorami 172

łyżeczki oliwy z oliwek 250 ml letniej wody  farsz: 1 duży pomidor mięso z kurczaka- my wybraliśmy ugotowane mięso z udka  ponieważ jest znacznie delikatniejsze niż mięso z piersi kurczaka 15 g pora 150 g sera żółtego sos: 100 g pora odrobina oliwy z oliwek wywar z ugotowanego kurczaka, bądź wywar warzywny (opcjonalnie bulion) 50 ml gęstej śmietany(...)będzie jednolite. Odstawić na 10 minut, po czym dodać oliwę i wyrobić przez chwilę. Ponownie odstawić ciasto do wyrośnięcia na około 40-45 minut. Na blasze położyć papier do pieczenia, bądź oprószyć blachę bułką tartą. Rozwałkować ciasto- bądź rozprowadzić ręką ciasto na blasze. Formować w okrąg około 30 cm średnicy. Nakładać sos. sos: Por umyć, pokroić w plastry. Na patelni

KreatywnePiny