najdzie Cię ochota na mięsne danie, przygotuj smaczne i proste kotlety z piersi kurczaka Do zmielenia mięsa użyłam malaksera, dlatego ich przygotowanie zajęło mi dosłownie dwie chwile. Jeśli po obiedzie zostanie Ci nadwyżka kotletów, możesz je śmiało zamrozić Składniki: 1/2 kg piersi z kurczaka 1 jajko 1 kajzerka mleko do namoczenia kajzerki 2 ząbki czosnku lub 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego(...)pieprzem. Wszystko dokładnie wymieszaj. Formuj kotleciki, obtocz bułce tartej, smaż na rozgrzanym oleju na złoty kolor z obu stron. Podawaj z ryżem, kaszą lub ziemniakami (gotowanymi, smażonymi, pieczonymi). Do kotletów drobiowych polecam też… * Surówkę z marchewki * Surówkę ze świeżej kapusty „Colesław” * Kalafiora duszonego w śmietanie * Cukinię smażoną w cieście * Sałatkę obiadową z pomidora
Kulinarny S.O.S.najdzie Cię ochota na mięsne danie, przygotuj smaczne i proste kotlety z piersi kurczaka Do zmielenia mięsa użyłam malaksera, dlatego ich przygotowanie zajęło mi dosłownie dwie chwile. Jeśli po obiedzie zostanie Ci nadwyżka kotletów, możesz je śmiało zamrozić Składniki: 1/2 kg piersi z kurczaka 1 jajko 1 kajzerka mleko do namoczenia kajzerki 2 ząbki czosnku lub 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego(...)pieprzem. Wszystko dokładnie wymieszaj. Formuj kotleciki, obtocz bułce tartej, smaż na rozgrzanym oleju na złoty kolor z obu stron. Podawaj z ryżem, kaszą lub ziemniakami (gotowanymi, smażonymi, pieczonymi). Do kotletów drobiowych polecam też… * Surówkę z marchewki * Surówkę ze świeżej kapusty „Colesław” * Kalafiora duszonego w śmietanie * Cukinię smażoną w cieście * Sałatkę obiadową z pomidora
Kulinarne S.O.S.kroimy w małą kostkę i gotujemy do miękkości. Następnie gorące rozgniatamy praską i zostawiamy do całkowitego ostygnięcia. Filety z ryby dokładnie myjemy, osuszamy i mielimy w maszynce do mięsa na drobno, możemy też rozdrobnić w robocie kuchennym. Do ryby dodajemy ostudzone ziemniaki, wyciśnięty przez praskę czosnek, jajko, skórkę z cytryny, sól i pieprz do smaku i wszystko dokładnie mieszamy(...)patelnię wlewamy olej – dobrze jest piec kotlety na małej patelni, wtedy mamy wysoki poziom oleju. Olej dobrze rozgrzewamy i gdy jest gorący, wkładamy kotlety, pieczemy w tej temperaturze przez 2 minuty, po czym zmniejszamy ogień na średni i pieczemy około 5 minut aż panko się zezłoci. Następnie obracamy i pieczemy jeszcze 5 minut, na złocisto. Upieczone kotlety osuszamy
Smaczna Stronaoryginalnymi kształtami. A przy tym są w pełni bezpieczne i wykonane z najwyższej jakości materiałów... Praktyczne i przydatne w każdej kuchni będą m.in. silikonowe pojemniki na żywność, formy do pieczenia ciast oraz babeczek, pędzelki, sitka, cedzaki czy tak zwane chwytaki umożliwiające przeniesienie nagrzanego naczynia. Akcesoria do kuchni z silikonu to nowoczesność, wygodna, funkcjonalność i piękny design. Kuchenny must have(...)Nowoczesne deski posiadają pojemniczek, do którego spadają okruchy np. z krojonego chleba. Kolejne akcesoria kuchenne , które muszą się pojawić w królestwie gospodyni domowej to noże - do pieczywa, do krojenia mięsa, smarowania masła czy obierania warzyw. Bardzo przydatna jest też waga kuchenna, która ułatwia korzystanie z przepisów i odmierzanie odpowiedniej ilości składników. Inne przyrządy, które powinny się znajdować w każdym gospodarstwie
Pogotujmy.plwapnia. Są bardzo popularne w krajach śródziemnomorskich, między innymi we Francji, gdzie stanowią często składnik sałatek i przekąsek, deserów i ciast, mogą być również podawane jako dodatek dodatek do mięsa. Korzystajcie zatem z sezonu na figi i przyrządzajcie je na różne sposoby. Ja proponuję Wam tym razem deser z udziałem fig, który miałam okazję skosztować na południu Francji, w uroczym(...)suchą, rozgrzaną patelnię, i upraż, potrząsając patelnią. Dodaj cukier i mieszaj bez przerwy, aż migdały się skarmelizują. Zdejmij z ognia i wysyp płatki migdałowe na rozłożony papier do pieczenia. Odstaw na czas przygotowania fig. Figi opłucz, osusz i przekrój wzdłuż na pół. Na patelni rozpuść połowę masła, podsmaż figi z obu stron przez około 3 minuty, aż lekko się zrumienią
Smaki Francji współczesna kuchnia francuskaCiasto drożdżowe to także element Świąt Wielkanocnych. Dziś z polską borówką i serem, wyszło smacznie. Kto powiedział, że borówka nadaje się tylko i wyłącznie do mięs?! Udowadniam, że do ciast także pasuje idealnie! Składniki na ciasto; 4 0 dag maki pszennej 1 opakowanie suszonych drożdży instant ( na pół kg. mąki) 200 ml mleka 5 dag masła(...)mleko z masłem i miksować około 4 min. Miskę z ciastem przykryć i odstawić w ciepłe miejsce aby podwoiło objętość. Blaszkę o zbliżonych wymiarach 32x15 wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto rozwałkować na prostokąt o grubości około 1 cm. Do miski blendera wrzucić twaróg, jogurt i cukier. Zmiksować na gładką masę którą smarujemy ciasto. Na wierzchu rozsmarowujemy borówki. Zwijamy
Radość kipiąca uśmiechem.Pyszny pomysł na odmianę schabowych. Tym razem schowałam je pomiędzy warstwy ciasta francuskiego, pieczarek i szpinaku. Nieskromnie powiem, że wyszedł rewelacyjny. Mięso jest kruche i delikatne. 1 arkusz ciasta francuskiego (300 g) 500 g schabu wieprzowego 200 g mrożonego szpinaku 1 łyżka masła 2 ząbki czosnku 100 g sera feta 150 g pieczarek 1 cebula Sól Pieprz Słodka czerwona papryka(...)cebulą na patelni, doprawiamy solą i pieprzem. Schab kroimy w cienkie plastry, rozbijamy tłuczkiem. Obsypujemy delikatnie solą i pieprzem z każdej strony. Blaszkę piekarnikową wykładamy papierem do pieczenia. Na rozłożonym arkuszu ciasta francuskiego rozkładamy szpinak z serem feta. Na nim dokładnie układamy płaty schabu, obsypujemy go słodką czerwoną papryką. Na końcu rozkładamy przesmażone pieczarki. Całość zwijamy w ciasny rulon
VioletoweKucharzeniewersją jest piernik marchewkowy. Ponieważ marchewka jest słodka, można dodać do ciasta mniej cukru. Zakochałam się z wypiekach z korzenną przyprawą ras el hanout, która zwykle dodaje się do mięsa. Będę też eksperymentować z innymi jeszcze przyprawami do piernika. Może baharat będzie dobry? Zobaczymy! Składniki: 2 szklanki startej na tarce lub blenderem marchewki 250 g mąki 200 g brązowego(...)miksujemy. Stopniowo dodajemy suche składniki do mokryc i mieszamy mikserem. Przelewamy masę do wysmarowanej masłem lub olejem i posypanej tartą bułką keksówki. Na wierzch układamy kandyzowany imbir i orzechy. Pieczemy w 180 stopniach 50 minut (góra-dół, średnia półka). Lubisz moje wpisy? Bądź na bieżąco na Facebooku i Instagramie ! Artykuł Piernik marchewkowy z przyprawą ras el hanout pochodzi
Ugotowane pozamiataneczosnku niedźwiedziego 2 łyżeczki czosnku granulowanego 1 łyżeczka przyprawy do ziemniaków 1/4 łyżeczki pieprzu ziołowego Karkówkę pokroić w plastry o grubości 1 cm. Umyć i osuszyć na ręcznikach papierowych. Mięso wkładać pojedynczo do torebki foliowej i lekko rozbić na desce tłuczkiem - torebka chroni w ten sposób otoczenie kuchenne od zapryskania . W małej miseczce utrzeć przyprawy z oliwą na gładką papkę(...)pieczenia wrzucić na dno ziemniaczki - na ich wierzch wyłożyć pozostałości marynaty z miski z ziemniakami . Na to położyć plastry karkówki - w jej wierzch wklepać resztki marynaty mięsnej . Rękaw zamknąć z obydwu stron klipsami, przełożyć do naczynia do zapiekania i wstawić do nagrzanego do 200C piekarnika - w 1/3 wysokości, grzałka góra-dół, bez termoobiegu . Przez pierwsze 45 minut piec
Grunt to przepis!kurczaka (8 sztuk) 100 g pieczarek 1 marchewka 1 biała część pora sól, pieprz żółty ser olej Udka umyć i osuszyć. Naciąć koło kości i delikatnie "zeskrobać" mięso (instrukcja obrazkowa tutaj ). Następnie udka bez kości lekko rozbić (pozostawić skórkę!). Przyprawić solą oraz pieprzem. W międzyczasie pieczarki umyć i pokroić na plasterki. Por umyć i pociąć w cienkie plasterki(...)plasterkami żółtego sera. Za pomocą wykałaczek wszystko ze sobą "połączyć". Przygotowane udka przełożyć do naczynia żaroodpornego (skórką do góry), zalać wodą (musi przykryć dno naczynia), przykryć pokrywką i piec około 40 minut w 180 ºC . Jeżeli chcecie, aby skórka była lekko przypieczona - to 15 minut pod koniec pieczenia należy zdjąć pokrywkę. *po 2 udka dla każdej osoby
Ugotowaćbardzo można sobie poszaleć i improwizować. Efekt finalny w największej mierze zależy od dokładności w zachowaniu proporcji składników potrzebnych w danym przepisie. Jeśli wiecie, że będziecie często piec – kupcie małą, elektroniczną wagę. Nie jest to duży wydatek – koszt najprostszej to około 35zł. Ze swojej strony polecałabym Wam wybór wagi płaskiej, bez miseczki – ma najczęściej format zeszytu i gładki szklany blat(...)przez Was wybranych naczyniach. U mnie taka prosta waga jest używana non stop – czy to do odmierzania sypkich składników na ciasto, czy chociażby do dzielenia na równe porcje mięsa przy formowaniu hamburgerów. Naprawdę bardzo się przydaje i jest bezproblemowa w działaniu i obsłudze
Karo in the Kitchenzetrzeć na tarce). Kapustę kiszoną płuczemy 2 razy w wodzie, aby trochę straciła na kwasowości, następnie odciskamy i drobno siekamy na desce, aby nie ciągnęła się w bułeczkach. Do mięsa na patelni dodajemy cebulę z czosnkiem i dusimy aż się zeszklą, następnie wrzucamy posiekaną kapustę kiszoną, dusimy pod przykryciem aż kapusta będzie miękka. Wtedy dokładamy paprykę i dusimy około(...)koło smarujemy na środku odrobiną koncentratu pomidorowego, łyżką nakładamy farsz, posypujemy startym żółtym serem, po czym składamy ciasto do środka dokładnie zlepiając końce. Odkładamy na brytfannę wyłożoną papierem do pieczenia łączeniem do spodu. Przed pieczeniem bułeczki smarujemy jajkiem rozmąconym z 2 łyżkami mleka. Pieczemy około 20 minut w 180 stopniach. Studzimy na kratce
Kolorowy Przepisownikkorpus i włoszczyznę) i gotować na małym ogniu aż mięso będzie miękkie. Mięso wyjąć, wywar przecedzić. Korpus obrać z mięsa ( otrzymałam około 200 g mięsa), zemleć razem ze śliwkami. Mięso doprawić solą i pieprzem. Mąkę przesiać do miski, dodać szczyptę soli, wymieszać i wlać około 160 ml ciepłej wody oraz masło. Zagnieść. Ciasto nie powinno być twarde. Przykryć ściereczką(...)przyznać iż zdało egzamin. zastawa z Polecam inne dania z gęsi: pierś z gęsi pierś gęsi w winie gęś faszerowana kapustą kiszoną i śliwkami gęś pieczona gęś pieczona - biała kołudzka gęsie nogi konfitowane, w owocach suszonych uda gęsi w czerwonej kapuście pasztet z gęsi z żurawiną gołąbki z gęsi ze śliwkami pierogi
królestwo garówpapryka zielona 2 pomidory 1 łyżeczka kminku 1 łyżka majeranku 1 łyżeczka mąki sól 5 dag smalcu 5 dag boczku wędzonego 100ml śmietany 1 łyżka natki pietruszki Wykonanie. Mięso opłukać pod bieżącą wodą, osuszyć, natrzeć solą, pieprzem i majerankiem. Odstawić na 1 godzinę, najlepiej na noc. Kapustę pokroić, przełożyć do rondla, zalać gorącą wodą, dodać kminek(...)koniec gotowania, mąkę wymieszać ze śmietaną i połączyć z kapustą, doprawić do smaku. Kapustę wyłożyć na półmisek, na niej ułożyć upieczone gęsie nogi. Polać wytworzonym podczas pieczenia sosem. Gęsinę podać z ziemniakami z wody ,posypaną natką pietruszki
Kulinarny karnet Christopheramały wybór... Dlatego też to iście idealne danie postanowiłam wydać w moim stylu. Niebanalnie i niestandardowo! W końcu trzeba kombinować i próbować nowych rzeczy. Mięso ze słodkimi dodatkami uwielbiam! Śledziki na słodko również, więc dlaczego nie zrobić łososia z pysznym owocowym musem? Zapraszam! 400 g filet z łososia 100 ml śmietana 30% Sól pieprz biały(...)kostkę. Wkładamy do blendera, wlewamy śmietanę, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Miksujemy do momentu uzyskania papki. Za pomocą rękawa i ozdobnej tylki wyciskamy na papierze do pieczenia rozetki i wkładamy blachę do nagrzanego piekarnika do 200 stopni na ok 10 min. Gotowe podajemy z musem owocowym, ozdobione np plasterkami cytryny. Życzę smacznego. I korzystając z okazji... Po zaciemnionym niebie
Malinowe PocałunkiDzisiaj przerwa w świątecznych słodkościach, dzisiaj kuchnia serwuje pyszną terrinę z golonki . Będzie ona urozmaiceniem dla szynek, polędwic i baleronów podawanych na świąteczne śniadanie. Może zamiast pieczenia pasztetu, który jest bardzo pracochłonny zdecydujecie się na to danie ? Przepis na terrinę zamieściła Małgosia na swoim Akacjowym blogu i stąd czerpałam inspirację. Na marginesie polecam zajrzenie(...)posiekanej natki pietruszki sól pieprz Wykonanie: Golonkę wkładamy do garnka, zalewamy wodą, dodajemy obraną włoszczyznę, tymianek i liść laurowy. Gotujemy do miękkości golonki, mnie zajęło to 3 godziny. Mięso powinno samo odchodzić od kości. Ponieważ nie posiadam małej formy do terriny, użyłam zamiennie keksówki, którą wyłożyłam folią spożywczą. Formę wykładamy wszerz plastrami szynki
Kulinarne przygody GatityZ moich obserwacji wynika, że często szukacie również bardzo prostych przepisów. Ale wcale się nie dziwię bo ja sama takie lubię bez dodatkowych udziwnień. Są również
Ala piecze i gotujeGołąbki z kaszą jaglaną i pieczarkami Jeżeli masz ochotę przyrządzić gołąbki z kaszą jaglaną to musisz zaopatrzyć się w : 1 główka młodej kapusty 150 gram kaszy
Markowy smakmoże być dodatek innych warzyw, ziół, grzybów czy sera feta. Ziemniaczana zapiekanka powinna być kremowa. Nie żałuję więc masła, śmietany czy mleka. Zapiekanka z ziemniaków to idealna przystawka do mięsa lub ryby. Świetnie pasuje do sadzonego jajka lub smażonych grzybów. Ziemniaczana zapiekanka 6 – 8 porcji Składniki: 700 g ziemniaków 1 duża cebula 2 ząbki czosnku 2 łyżki natki pietruszki(...)czosnek przez praskę, wymieszaj z mlekiem (można użyć pół na pół mleka ze śmietaną) . Polej zapiekankę równomiernie. Utrzyj mozzarella i posyp zapiekankę. Wstaw do nagrzanego na 150ºC piekarnika i piecz zapieksnkę przez 45 minut. Jeśli wierzch zapiekanki zacznie się szybko rumienić przykryj aluminiową folią. Upieczoną zapieksnkę wyjmij z piekarnika. Po 10 minutach zapiekanka nabierze kremowej konsystencji i jest gotowa
codojedzeniajeśli nie chcecie używać suszonych grzybów możecie użyć pieczarek ok 200g) Do garnka dajemy olej, cebulę siekamy na małe kawałki, podsmażamy, dodajemy grzyby lub pieczarki i dalej smażymy. Dodajemy mięso, startą na dużych oczkach marchewkę, i wszystko chwilę dusimy pod przykryciem na małym ogniu. Następnie dodajemy kukurydzę, pokrojoną w cienkie półplasterki cukinię oraz drobno pokrojoną szynkę, wszystko mieszamy i dusimy(...)składamy na pół jak pieroga i dokładnie zaklejamy brzeg. Można zrobić ozdobną falbankę -calzone wtedy pięknie wygląda. Tak przygotowane pizze układamy na blasze posmarowanej masłem lub wyłożonej papierem do pieczenia (mi akurat się skończył) , smarujemy koncentratem rozpuszczonym w wodzie i posypujemy oregano. Pieczemy na złoty kolor w temp 200 stopni. Tak postępujemy z całym ciastem. I gotowe :) Bardzo
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuSłodki chlebek bananowy to wypiek, który jest bardzo popularny w Stanach Zjednoczonych. Może być podany na deser lub na śniadanie jako zamiennik tradycyjnego pieczywa. Smakuje
My Chcemy JeśćPonownie doprawić do smaku pieprzem. Dodać liście kapusty i gotować 30 sek do minuty. Przygotowanie farszu – mięso, czosnek i cebulę zmielić przez maszynkę do mielenia mięsa, dodać do mięsa wszystkie pozostałe składniki farszu. Dokładnie wymieszać i doprawić do smaku solą i pieprzem. Przygotowanie ciasta na pierożki – do miski wsypać mąkę, dodać jajko i wodę, zagnieść ciasto na gładką(...)gotować 5 minut. Wyjąć z wody. Do miseczek wlać rosół, dodać pierożki i serwować. Polecam zupka była pyszna. Rada – pierożki surowe można zamrozić. Układając je na papierze do pieczenia, jeden obok drugiego. Po dwóch godzinach zdjąć pierożki z papieru i włożyć do woreczków. Tak przygotowane mogą czekać na swoją kolej. Polecam, smacznego
Kuchnia PokoleńUwielbiam wegetariańskie potrawy za to, że wymagają ode mnie nieco więcej kreatywności niż dania mięsne. Przede wszystkim do ich wykonania muszę wykorzystać jak najwięcej warzyw, by
Kuchnia EllieIdealna pizza nie musi być wcale pracochłonna. Dobre ciasto,kilka dodatków i gotowe. Do dzieła ! Pizza to popularna,tradycyjna włoska potrawa, nad którą przez lata
Z Kuchni Do Kuchniogórków, sałaty i jogurtu naturalnego z odrobiną soli Łososia umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym, zerwać skórę (jeśli zakupiony został filet ze skórą) i usunąć ości (najlepiej za pomocą pęsety). Mięso łososia pokroić w kostkę 2×2 cm. Ziemniaki obrać i również pokroić w kostkę 2×2 cm, podgotować około 10 min w lekko osolonym wrzątku. Liście kapusty umyć(...)podgotowane (odcedzone) ziemniaczki. Jajka zmiksować ze śmietaną, wymieszać z koperkiem, doprawić solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Masę wylać na rybę z ziemniakami. Liście kapusty zawinąć na wierzch zapiekanek. Piec 20 minut w temperaturze 180°C (z termoobiegiem). Upieczoną w kapuście rybę wyjąć ostrożnie na talerze, uważając by nie połamać brzegów kapusty. Brzegi mogą się trochę przypiec, co nada
DietologCzasem dobrze, jak się dużo dzieje. Tu się dzieje dużo, kolorowo i bardzo smacznie. To, że dużo się dzieje, nie oznacza od razu, że potrzeba dużo
KucharzycaGołąbki z kaszą jaglaną i pieczarkami Jeżeli masz ochotę przyrządzić gołąbki z kaszą jaglaną to musisz zaopatrzyć się w : 1 główka młodej kapusty 150 gram kaszy
Markowy smakzaczynamy tuż za łbem, a kończymy przy płetwie grzbietowej). Teraz ostrymi nożycami przecinamy kręgosłup ryby za łbem i przy grzbietowej płetwie a następnie wyjmujemy kręgosłup ( cały czas nożem oddzielając mięso od ości), razem z wnętrznościami. Szczupaka znów myjemy, oprószamy pieprzem oraz solą i odstawiamy w chłodne miejsce na dwie, trzy godziny. Teraz na patelni rozgrzewamy dwie łyżki masła, dodajemy(...)układamy na niej rybę obkładamy kawałkami masła i n akrywamy drugim kawałkiem aluminiowej folii Szczupaka wstawiamy, do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Rybę przykrytą folią pieczemy przez 30 min, a n astępnie zdejmujemy górny arkusz folii, posypujemy grzbiet ryby posiekanym ząbkiem czosnku i pieczemy dalsze 15 minut. Po tym czasie wyłączamy piekarnik, zastawiając
Miód i pieprzZebrałam w jednym miejscu wszystko, co możemy zaliczyć do świątecznych przepisów. Znajdziecie tu postne potrawy na Wigilię i te z mięsem, na święta Bożego Narodzenia. Nie zabrakło napoi i deserów. Kolejne przepisy będę jak zawsze dodawać i do bloga, i do tej listy na bieżąco. Smacznego! Żeby przenieść się do dowolnego przepisu – klikamy jego tytuł. Zdjęcia powiększają się(...)picia. Sałatka z kiszonych buraków Wódka żurawinowa. Żurawinowo-pomarańczowa z wanilią Elegancki i szybki pasztet z kurzych wątróbek – bez pieczenia Kaczka 5 smaków na purée z ziemniaków i selera, ze śliwkowym sosem whisky i surówką z fenkułu Szynka pieczona w rękawie – szynka 2w1 ‘Magiczne ciasto’ – jedno ciasto, po upieczeniu – trzy różne warstwy! Pierniczki świąteczne 2w1 – z tego samego ciasta
Karo in the Kitchensezonie na dej dą jeszcze ciepłe dni kie dy bę dę mogła na tarasie o dpalić grilla bez obawy o wyziębienie :P Oprócz kiełbasek , kaszanki w sreberku, czy ziemniakach pieczonych bar dzo smakowitą opcją jest karkówka oraz cukinia. I dealnie komponują się smakiem z sosem CZOSNKOWYM Ser decznie zapraszam. Skła d niki: kg karkówki duża cukinia 1/3 szklanki(...)dokła dnie mieszamy. Karkówkę myjemy, porcjujemy i z d wóch stron ją bijemy (ja robię to w woreczku foliowym). Cukinię myjemy i kroimy w niegrube plastry razem ze skórką. Mięso oraz cukinię dokła dnie obtaczamy w marynacie. Pozostawiamy w misce, przykrywając ją i wstawiając do lo d ówki na 2-3 go dziny (najlepiej zamarynować mięso rano, a wrzucić
ChilliJemyFaszerowana cukinia z sosem paprykowo-czosnkowym Składniki: - cukinia - 1 1/2 woreczka ryżu białego - sos paprykowo-czosnkowy Reypol - ser żółty (u mnie Edam) - sól - zioła suszone (majeranek
Kuchnia co dniabyło coś! Tylko skąd wziąć prosiaka i jak go upiec? Na szczęście z pomocą przyszła znajoma, która podsunęła mi pomysł na przygotowanie takiej oto drobiowej w kształcie pieczonej świni. Ja przygotowałam galaretę z kurczaka, ale również dobrze sprawdzi się galaretka z nóżek wieprzowych. Jeśli macie ochotę uświetnić kolejną Waszą imprezę podaniem prosiaka z galarety, to zapraszam!!! Składniki na prosiaka(...)pietruszkę, por, opaloną nad ogniem cebulę), związane nitka nacie selera, pietruszki i lubczyku (ten można zastąpić suszonym) zalewamy 4,5-5 litrami wody i gotujemy na wolnym ogniu, aż mięso się rozgotuje (około 2-3 godziny). Na 20 minut przed końcem dodajemy pokrojone ząbki czosnku. Po tym czasie całość odcedzamy pozostawiając płyn! i mięso. Mięso oddzielamy od kości, kroimy
Rozpustne gotowanietartego parmezanu kilka plasterków ulubionej szynki SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Pierś z kurczaka rozkrajamy w poprzek nie docinając do końca, tak aby powstał nam duży i płaski kawałek miesa. Delikatnie rozbijamy mięso dłonią. To samo robimy z drugą piersią z kurczaka. Oprószamy solą, pieprze i nacierazmy oliwą truflową z obu stron. Szpinak rozmrażamy i wrzucamy na patelnię, następnie dodajemy rozkruszony ser feta(...)Zdejmujemy z patelni, przekładamy do naczynia żaroodpornego i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 18-25 minut (w zależności od grubości roladek, moje były dość grube, więc piekłam je 20 minut i były idealnie soczyste). Smacznego
DefinicjaSmakuSzpinak z twarogiem zapiekany w kruchym cieście. Wiosenne zielone wydanie Litewskich kibin. Składniki na ciasto, na ok 50 sztuk: 30 dag mąki
Apetyczna babeczkaPierwszy raz przyrządzałam rekina. Mięso jest dobre, bez ości, choć przyznaję, że nie stał się on moją ulubioną rybą. Niemniej w połączeniu ze spaghetti i słodką salsą wyszedł bardzo smacznie. Składniki (2 porcje): 2 steki z rekina sól, pieprz cytrynowy, czosnek granulowany łyżka soku z cytryny 4 plastry cytryny Spaghetti: makaron spaghetti (ok 150 g) 3 ząbki czosnku mała cebula(...)solą i pieprzem, skrapiamy sokiem z cytryny i odstawiamy je na godzinę do lodówki. Następnie układamy na nich po 2 plastry cytryny, zawijamy w folię i wkładamy do piekarnika. Pieczemy ok 25 min w temp 180 C. Makaron gotujemy w posolonej wodzie wg instrukcji na opakowaniu. Na patelni podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę i posiekany czosnek. Dodajemy makaron i pietruszkę
e-PrzepisyKulinarnezrobiliśmy to już w > tym < przepisie! Przejdźmy więc do przygotowania: Pierwszym etapem którym musimy się zająć są pieczone ziemniaki (opis przygotowania w linku powyżej). Gdy ziemniaczki zarumieniają się już w piecu, przechodzimy do przygotowania szpinaku. Szpinak myjemy pod bieżącą wodą i zostawiamy w sitku do odcieknięcia. Na dużej patelni roztapiamy masło. Ewentualnością jest(...)dosalając do smaku. Jeśli chodzi o przygotowanie steku musimy pamiętać by co najmniej godzinę przed smażeniem wyjąć go z lodówki, by w momencie wykładania na patelnię miał temperaturę pokojową. Mięso nacieramy pierzem i wrzucamy na patelnię z mocno rozgrzanym klarowanym masłem (NIE SOLIMY). Wysoka temperatura jest tutaj bardzo ważna, gdyż chodzi o szybkie zamknięcie porów w mięsie by soki
Wspólne smaki