mięsa pieczone - 17572 przepisów (strona:834/1172)

Pieczeń z komosy ryżowej i kaszy orkiszowej 143

zastąpić. Udaje mi się z różnym powodzeniem, ale zawsze cieszę się kiedy odkrywam nowy smak.  Dzielę się moimi przepisami, ale przyznam;  kto jest przyzwyczajony do smaku mięsa temu trudno będzie przekonać się do moich propozycji. Składniki : 500 g nasion komosy ryżowej 250 g kaszy orkiszowej drobnej 400 g ziemniaków gotowanych 2 jajka duża cebula 2 łyżki oleju 3 łyżki(...)pokrojoną cebulę, olej, płatki i przyprawy do smaku- wyrobić całość starannie Do foremki o wymiarach 30 x 12 cm przełożyć masę Piec ok.70 min. w temp. 170-180*C Jeśli mamy pieczarki możemy je dodać, a smak pieczeni będzie na pewno jeszcze lepszy

Proste Potrawy
Pstrąg faszerowany boczkiem, tymiankiem i cytryną 129

ząbki czosnku 4 dymki ze szczypiorkiem świeży tymianek plastry boczku (dałam pół na pół z szynką) 1 łyżeczka ziaren kminu rzymskiego sól, pieprz, oliwa Ryby filetujemy, nacinając skórę i mięso wzdłuż struny grzbietowej, odcinamy od kręgosłupa, ale nie do końca tak, aby pozostawić oba filety połączone ogonem. Dokładnie czyścimy z ości brzusznych, doprawiamy solą i pieprzem. Cytrynę kroimy w plastry(...)żaroodpornego naczynia wlewamy odrobinę oliwy, dodajemy resztę cebuli, nieco czosnku jak nam zostało resztę cytryn i ziarna kminu rzymskiego. Układamy na tym ryby owinięte w boczek, skrapiamy oliwą i pieczemy w 160 stopniach przez 20-30 min w zależności od wielkości ryb. Artykuł Pstrąg faszerowany boczkiem, tymiankiem i cytryną pochodzi z serwisu Każdy ma jakiegoś bzika - Pieguskowa kuchnia

Pieguskowa Kuchnia
Pierś z kaczki z warzywną salsą 210

Niestety pierś z kaczki cały czas jest uznawana za bardzo ekskluzywne danie. W sumie nie można się dziwić, bo cena piersi z kaczki w sklepach jest

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Burgery buraczane, czyli wegetariański pomysł obiad 148

nawet fasoli. Dzisiaj podzielę się z Wami przepisem na przepysznego burgera buraczanego.  Każdy kto go skosztował, nie mógł uwierzyć, że można zrobić tak dobrego burgera bez kawałka mięsa ;) Składniki (na 7 dużych burgerów): Burgery buraczane: -3 średnie buraki -2 czerwone cebule -2 ząbki czosnku -1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej (pół szklanki suchej) - 1/3 szklanki słonecznika -3 łyżki sezamu plus(...)praskę. Wszystkie składniki dodajemy do miski i dobrze mieszamy (lepiej ubrać rękawiczki, bo bardzo brudzą ręce ;) Otrzymaną masę dzielimy na 7 części i kształtujemy burgery, na koniec posypując sezamem. Pieczemy je na blaszce wyścielonej papierem do pieczenia w temp. 180 stopni C, na opcji góra-dół, przez około 35 minut, a pod koniec pieczenia włączyć termoobieg na około 5 minut

Receptura smaku
Sałatka z kiełkami soi i kurczakiem 141

niczego niezbędnego w niej nie zabrakło. To ważnym elementem tej zróżnicowanej diety są dobre tłuszcze. Tu oleje, które przecież zajmują tu ważne miejsce na codzień. Dodajemy je do pieczenia, do smażenia, do sałatek. Sztuką jest dobrze je dobrać i wybrać te najlepsze spośród całej masy rozlicznych butelek z olejami oferowanych w sklepach. Jeżeli chcielibyście zagłębić ten temat, przygotowałam(...)pomidory albo garść pomidorków koktajlowych, 2 łyżki pokruszonych orzeszków ziemnych, 3 łyżki oleju sezamowego, 3 łyżki oleju arachidowego, 2 łyżki sosu sojowego, 1 łyżka octu winnego xeres. Przygotowanie: Kroimy mięso kurczaka. Rozdrabnimy (kruszymy) orzeszki ziemne. Obieramy i szatkujemy cebulkę. Myjemy liście sałaty. Myjemy i kroimy pomidory. Myjemy i suszymy kiełki soi (np delikatnie zawijając je w czysty ręcznik). Na patelni

MODA NA BIO
Golonka zapiekana na kapuście 106

pieprzu czarnego 8 ziaren ziela angielskiego 8 ziaren jałowca 2 duże cebule 1 łyżka smalcu sól pieprz Golonki myjemy, osuszamy wkładamy do średniego garnka, zalewamy wodą (tak aby pokryła mięso) i zagotowujemy. Po zagotowaniu usuwamy szumy i dodajemy pokrojoną w talarki cebulę. Następnie dorzucamy 4 liście laurowe, 4 ziarna ziela angielskiego oraz 8 ziaren pieprzu. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy(...)smaku solą i pieprzem. Duże żaroodporne naczynie smarujemy smalcem. Wykładamy kapustę, a na kapuście układamy golonki (wcześniej usuwamy z nich kości). Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i pieczemy przez około 20-30 minut. Golonka zapiekana na kapuście Golonka zapiekana na kapuście SMACZNEGO

peggiwkuchni
wegańskie mielone 98

Fasolka czerwona i kasza jaglana to moje nowe odkrycie. Całkiem trafne, zwłaszcza w wersji wytrawnej... Dla przykładu, jako wegańskie mielone. Świetnie spisują się jako zamiennik mięsa, mają zdecydowanie mniej tłuszczu, dostarczają odpowiednią dawkę roślinnego białka i pożądanego przez większość kobiet błonnika. Wybaczcie mi moją chwilową nieobecność. Przygotowania do studniówki zajmują mi większość czasu, w chwilowych, wolnych momentach próbuję zjeść coś(...)momentu wchłonięcia całego płynu ugotowaną kaszę blendujemy z fasolą i sosem sojowym do całości dodajemy przyprawy i dokładnie mieszamy zwilżonymi wodą rękoma lepimy mielone- układamy je na papierze do pieczenia pieczemy 25 min w 180 stopniach

healthy dreams
Zapiekanka z makaronem, kurczakiem i serem pod beszamelem 2468

ziołami i solą do smaku. Na patelni rozgrzewamy oliwę wrzucamy mięso, oraz pokrojonego pora i cebulę, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, szczyptę chili, całość przesmażamy 5 minut. Do podduszonego mięsa dodajemy pokrojoną w kostkę wędlinę, mieszamy. Sos beszamelowy: W rondelku rozpuszczamy masło, wsypujemy mąkę i chwilę przesmażamy, powoli wlewamy mleko cały czas mieszając aż do zagotowania, gdyby okazał się(...)był ciepły. Wierzch posypujemy pokrojonym w kostkę serem żółtym i camembertem , wkładamy na nagrzanego do 180*c piekarnika i zapiekamy 20-25 minut. Podajemy po wyjęciu z pieca.                                                      Smacznego

Wanilia i Kardamon
Schab na zielono z tymiankowymi jabłkami 107

klarowanym. Później zmniejszamy gaz i przez 5-6 min smażymy mięso obracając je co chwile (około1-2min). Wyłączamy gaz i przykrywamy patelnie. Po około 6-7 min odpoczynku mięso będzie soczyste, ciepłe i na pewno usmażone w punkt. Jabłka dobrze wsadzić wcześniej do lodówki, nie będą czernieć tak szybko. Obieramy jabłka, rozkrawamy na ćwiartki, usuwamy gniazda nasienne i kroimy(...)obsypujemy tymiankiem i delikatnie mieszamy. Tuż przed podaniem dodajemy śmietanę i łyżeczkę cukru. Ja wybrałem jako dodatek kaszę kuskus jednak do tego typu dania doskonałe są też pieczone ziemniaki z koprem. Jednak wracając do kaszy, doprawiamy ją solą i pieprzem, zalewamy wrzątkiem, przykrywamy na około 5-6 min a przed podaniem dodajemy do niej garść drobno posiekanego

Kuba Gotuje
Pierś z kurczaka zapiekana z ryżem i cebulą (porcja - ok. 420 kcal) 203

jest najlepsze w tej propozycji obiadowej? Ryż! Ryż jest przepyszny, w zasadzie nie przypomina ryżu, bardziej kaszę, rozpływa się w ustach. Na blogu pojawi się niebawem także wersja bez mięsa. Składniki (porcja dla jednej osoby - zdjęcie): 200 g piersi z kurczaka 0,5 kostki rosołowej 0,5 (50 g) cebuli 0,5 łyżeczki (4 g) masła 35 g (2 czubate(...)wrzątku, dodajemy masło i cukier, mieszamy.   4. Do małej żaroodpornej miski wsypujemy suchy ryż, następnie cebulę. Na wierzchu układamy kawałki piersi z kurczaka. 5. Wszystko zalewamy przygotowanym bulionem. Pieczenie:  1. Pieczemy 1h - 1 h 20 min w 175 stopniach.  2. Jakieś 15 minut przed końcem możemy wszystko zamieszać (jak kawałki kurczaka będą się przypiekać). Kaloryczność: porcja (zdjęcie

Malowane smakiem
Palmiery z orzechami włoskimi i serem z niebieską pleśnią 169

Święta Bożego Narodzenia zbliżają się wielkimi krokami, więc nastał czas na świąteczne propozycje. Palmiery z orzechami włoskimi i serem z niebieską pleśnią oprószone tymiankiem to prosta

Moja Delicja
Kurczak z warzywami w zupie cebulowej i borowikowej 414

Delikatne, aromatyczne i kruche filety z piersi kurczaka...Mięso w całości przenikło smakiem i zapachem zup.  2 podwójne filety z piersi kurczaka 2 marchewki Ok. 10 dużych pieczarek 1 czerwonej papryki Przyprawa do kurczaka 1 opakowanie zupy cebulowej 1 opakowanie zupy borowikowej 50 ml śmietany 12% 200 ml wody Filet z piersi kurczaka myjemy i osuszamy. Kroimy poziomo(...)patelni. W naczyniu żaroodpornym układamy 1 porcję warzyw, obsmażone filety z kurczaka i przykrywamy resztą warzyw. Zupy mieszamy z 50 ml śmietany i 200 ml wody.  Zalewamy kurczaka. Pieczemy pod przykryciem około 35-40 minut

VioletoweKucharzenie
Mielone z leśnymi grzybami w keksówce. 162

Lubię mięso mielone, oczywiście zmielone w domu. Broń mnie Panie Boże, przed kupnem gotowego, zmielonego mięsa  w sklepie. Do zrobienia tego dania, zainspirował mnie przepis na blogu Fabryka Pomysłów  [TUTAJ] . Zrobiłem trochę inaczej i dodałem  grzyby, które rosną w moim ogrodzie, a jest ich w tym roku bardzo dużo. Składniki: 1,5 kg łopatka wieprzowa 2 cebule(...)kostkę, odstawić do przestudzenia. Łopatkę wieprzową zmielić w maszynce, razem z przesmażoną cebulą i wyciśniętą bułką. Dodać jajka, śmietanę, przyprawy. Wymieszać, dodać przygotowane grzyby. Masę włożyć do keksówki i piec około 1 godziny w temp. 180oC. Tak upieczoną pieczeń, można podawać na gorąco z dodatkiem sosu i na zimno np. z ogórkiem kiszonym

Kulinarny karnet Christophera
Tartaletki z kurczakiem pod pierzynką z ciasta francuskiego 310

danie w 4 małych tartaletkach, jeśli jednak ktoś ich nie ma, można użyć jakiekolwiek naczynie żaroodporne lub formę do zapiekanek. Ilośc porcji:4 Czas przygotowania: 30 minut + 15 minut pieczenia Składniki: 4 ziemniaki 1 łyżka śmietany 30% 1 łyżka masła 300 gram grzybów ( my użyłyśmy pieczarek, ale równie dobrze można użyć np.borowików) 1 pierś z kurczaka ½ cebuli Bulion drobiowy(...)solimy. Czekamy aż puszczą sok i redukujemy jego ilość. W tym czasie kroimy kurczaka w drobną kostkę i dorzucamy do grzybów. Gdy sok na patelni się zredukuje, a mięso nieco nam się podsmaży i zarumieni,   podlewamy grzyby z kurczakiem bulionem drobiowym lub rozpuszczoną kostkę rosołową. Na patelnie dodajemy łyżkę sosu sojowego, doprawiamy solą i pieprzem. Ponownie czekam do redukcji

Kolizje Smaków
ROGALE MARCIŃSKIE 2014 209

nooo sporo czasu, a potem jeszcze ciasto. Jednak efekt smakowy przerósł moje oczekiwania, bo rogale przerosły smakiem wszystkie, które dotychczas jadłam.  Już dziś zapisuję się na przyszłoroczne pieczenie z  Margarytką , a w ciągu roku postaram się podszkolić umiejętność zwijania rogali, bo ta - pozostawia wiele do życzenia :)))  No ale dosyć gadania, zapraszam na pyszne "Marcinki"  :) Składniki(...)orzechy, daktyle, migdały przekręcamy 2x przez maszynkę z drobnym sitkiem. Ponieważ nie mam tego najdrobniejszego, który idealnie sprawdza się przy maku, masę przekręciłam przez normalne sitko (używane do mięsa), ale aż 4 razy. Chciałam mieć pewność, że mak będzie dobrze skręcony i nie będzie "strzelał" w zębach. Masę marcepanową ucieramy mikserem wraz z cukrem pudrem i śmietaną. Do utartej masy

Walijskie Pichcenie