Wilgotne i zdrowe babeczki, szczególnie teraz kiedy borówki są w sklepach i na straganach, warto przygotować na pożywne śniadanie. Pamiętajcie, że borówki mają potwierdzone naukowo właściwości
Fleksitarianizm.plFuczki to danie kuchni podkarpackiej. Po raz pierwszy spotkałam się z nimi, śledząc kartę jednej z sanockich restauracji. Przeglądnęłam przepisy w necie i skomponowałam swój przepis
Czerwień i błękitSoczysta, rozpływająca się w ustach karkówka fajna na obiad oraz na kanapkę. Składniki: - 2 kg karkówki - przyprawa do karkówki - 3 łyżki miodu - 350 g keczupu - 3
Zainspirowana w kuchniSezon kalafiorowy nadchodzi, wiec warto po niego sięgać zastępując np. ziemniaki. Pomysł na banalnie prosty obiad, czyli grillowany kalafior, a do tego pyszny łosoś. Po formy
Apetyczna babeczkałyżeczki soli 25 g świeżych drożdży 1/4 szklanki kwaśnej gęstej śmietany (18 - 22 %) 2 żółtka bialko zostawić do posmarowania pasztecików sezam do posypania opcjonalnie Wykonanie Farsz ,moze być z miesa,kapusta z grzybami ,co kto lubi..dlugo są swieże. Przygotować ciasto: Rozpuścić drożdże w śmietanie. Posiekać mąkę z masłem i pozostałymi składnikami. Dodać drożdże, zagnieść gładkie ciasto. Przed dalszą obróbką(...)części. Układać paszteciki na blaszce wyłożonej papierem, posmarować rozmąconym jajkiem, posypać sezamem i odstawić do wyrośniecia na około 20 minut.ja od razu do piekarnika wstawialam i rosly. Piec w piekarniku dobrze nagrzanym do 185 stopni około 15 - 20 minut. Studzić na kratce. Podawać ciepłe lub zimne do czystego barszczu
mojej kuchniłyżeczki soli 25 g świeżych drożdży 1/4 szklanki kwaśnej gęstej śmietany (18 - 22 %) 2 żółtka bialko zostawić do posmarowania pasztecików sezam do posypania opcjonalnie Wykonanie Farsz ,moze być z miesa,kapusta z grzybami ,co kto lubi..dlugo są swieże. Przygotować ciasto: Rozpuścić drożdże w śmietanie. Posiekać mąkę z masłem i pozostałymi składnikami. Dodać drożdże, zagnieść gładkie ciasto. Przed dalszą obróbką(...)części. Układać paszteciki na blaszce wyłożonej papierem, posmarować rozmąconym jajkiem, posypać sezamem i odstawić do wyrośniecia na około 20 minut.ja od razu do piekarnika wstawialam i rosly. Piec w piekarniku dobrze nagrzanym do 185 stopni około 15 - 20 minut. Studzić na kratce. Podawać ciepłe lub zimne do czystego barszczu
w mojej kuchninajdzie Cię ochota na mięsne danie, przygotuj smaczne i proste kotlety z piersi kurczaka Do zmielenia mięsa użyłam malaksera, dlatego ich przygotowanie zajęło mi dosłownie dwie chwile. Jeśli po obiedzie zostanie Ci nadwyżka kotletów, możesz je śmiało zamrozić Składniki: 1/2 kg piersi z kurczaka 1 jajko 1 kajzerka mleko do namoczenia kajzerki 2 ząbki czosnku lub 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego(...)pieprzem. Wszystko dokładnie wymieszaj. Formuj kotleciki, obtocz bułce tartej, smaż na rozgrzanym oleju na złoty kolor z obu stron. Podawaj z ryżem, kaszą lub ziemniakami (gotowanymi, smażonymi, pieczonymi). Do kotletów drobiowych polecam też… * Surówkę z marchewki * Surówkę ze świeżej kapusty „Colesław” * Kalafiora duszonego w śmietanie * Cukinię smażoną w cieście * Sałatkę obiadową z pomidora
Kulinarny S.O.S.najdzie Cię ochota na mięsne danie, przygotuj smaczne i proste kotlety z piersi kurczaka Do zmielenia mięsa użyłam malaksera, dlatego ich przygotowanie zajęło mi dosłownie dwie chwile. Jeśli po obiedzie zostanie Ci nadwyżka kotletów, możesz je śmiało zamrozić Składniki: 1/2 kg piersi z kurczaka 1 jajko 1 kajzerka mleko do namoczenia kajzerki 2 ząbki czosnku lub 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego(...)pieprzem. Wszystko dokładnie wymieszaj. Formuj kotleciki, obtocz bułce tartej, smaż na rozgrzanym oleju na złoty kolor z obu stron. Podawaj z ryżem, kaszą lub ziemniakami (gotowanymi, smażonymi, pieczonymi). Do kotletów drobiowych polecam też… * Surówkę z marchewki * Surówkę ze świeżej kapusty „Colesław” * Kalafiora duszonego w śmietanie * Cukinię smażoną w cieście * Sałatkę obiadową z pomidora
Kulinarne S.O.S.kroimy w małą kostkę i gotujemy do miękkości. Następnie gorące rozgniatamy praską i zostawiamy do całkowitego ostygnięcia. Filety z ryby dokładnie myjemy, osuszamy i mielimy w maszynce do mięsa na drobno, możemy też rozdrobnić w robocie kuchennym. Do ryby dodajemy ostudzone ziemniaki, wyciśnięty przez praskę czosnek, jajko, skórkę z cytryny, sól i pieprz do smaku i wszystko dokładnie mieszamy(...)patelnię wlewamy olej – dobrze jest piec kotlety na małej patelni, wtedy mamy wysoki poziom oleju. Olej dobrze rozgrzewamy i gdy jest gorący, wkładamy kotlety, pieczemy w tej temperaturze przez 2 minuty, po czym zmniejszamy ogień na średni i pieczemy około 5 minut aż panko się zezłoci. Następnie obracamy i pieczemy jeszcze 5 minut, na złocisto. Upieczone kotlety osuszamy
Smaczna Stronaoryginalnymi kształtami. A przy tym są w pełni bezpieczne i wykonane z najwyższej jakości materiałów... Praktyczne i przydatne w każdej kuchni będą m.in. silikonowe pojemniki na żywność, formy do pieczenia ciast oraz babeczek, pędzelki, sitka, cedzaki czy tak zwane chwytaki umożliwiające przeniesienie nagrzanego naczynia. Akcesoria do kuchni z silikonu to nowoczesność, wygodna, funkcjonalność i piękny design. Kuchenny must have(...)Nowoczesne deski posiadają pojemniczek, do którego spadają okruchy np. z krojonego chleba. Kolejne akcesoria kuchenne , które muszą się pojawić w królestwie gospodyni domowej to noże - do pieczywa, do krojenia mięsa, smarowania masła czy obierania warzyw. Bardzo przydatna jest też waga kuchenna, która ułatwia korzystanie z przepisów i odmierzanie odpowiedniej ilości składników. Inne przyrządy, które powinny się znajdować w każdym gospodarstwie
Pogotujmy.plwapnia. Są bardzo popularne w krajach śródziemnomorskich, między innymi we Francji, gdzie stanowią często składnik sałatek i przekąsek, deserów i ciast, mogą być również podawane jako dodatek dodatek do mięsa. Korzystajcie zatem z sezonu na figi i przyrządzajcie je na różne sposoby. Ja proponuję Wam tym razem deser z udziałem fig, który miałam okazję skosztować na południu Francji, w uroczym(...)suchą, rozgrzaną patelnię, i upraż, potrząsając patelnią. Dodaj cukier i mieszaj bez przerwy, aż migdały się skarmelizują. Zdejmij z ognia i wysyp płatki migdałowe na rozłożony papier do pieczenia. Odstaw na czas przygotowania fig. Figi opłucz, osusz i przekrój wzdłuż na pół. Na patelni rozpuść połowę masła, podsmaż figi z obu stron przez około 3 minuty, aż lekko się zrumienią
Smaki Francji współczesna kuchnia francuskaCiasto drożdżowe to także element Świąt Wielkanocnych. Dziś z polską borówką i serem, wyszło smacznie. Kto powiedział, że borówka nadaje się tylko i wyłącznie do mięs?! Udowadniam, że do ciast także pasuje idealnie! Składniki na ciasto; 4 0 dag maki pszennej 1 opakowanie suszonych drożdży instant ( na pół kg. mąki) 200 ml mleka 5 dag masła(...)mleko z masłem i miksować około 4 min. Miskę z ciastem przykryć i odstawić w ciepłe miejsce aby podwoiło objętość. Blaszkę o zbliżonych wymiarach 32x15 wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto rozwałkować na prostokąt o grubości około 1 cm. Do miski blendera wrzucić twaróg, jogurt i cukier. Zmiksować na gładką masę którą smarujemy ciasto. Na wierzchu rozsmarowujemy borówki. Zwijamy
Radość kipiąca uśmiechem.Pyszny pomysł na odmianę schabowych. Tym razem schowałam je pomiędzy warstwy ciasta francuskiego, pieczarek i szpinaku. Nieskromnie powiem, że wyszedł rewelacyjny. Mięso jest kruche i delikatne. 1 arkusz ciasta francuskiego (300 g) 500 g schabu wieprzowego 200 g mrożonego szpinaku 1 łyżka masła 2 ząbki czosnku 100 g sera feta 150 g pieczarek 1 cebula Sól Pieprz Słodka czerwona papryka(...)cebulą na patelni, doprawiamy solą i pieprzem. Schab kroimy w cienkie plastry, rozbijamy tłuczkiem. Obsypujemy delikatnie solą i pieprzem z każdej strony. Blaszkę piekarnikową wykładamy papierem do pieczenia. Na rozłożonym arkuszu ciasta francuskiego rozkładamy szpinak z serem feta. Na nim dokładnie układamy płaty schabu, obsypujemy go słodką czerwoną papryką. Na końcu rozkładamy przesmażone pieczarki. Całość zwijamy w ciasny rulon
VioletoweKucharzeniewersją jest piernik marchewkowy. Ponieważ marchewka jest słodka, można dodać do ciasta mniej cukru. Zakochałam się z wypiekach z korzenną przyprawą ras el hanout, która zwykle dodaje się do mięsa. Będę też eksperymentować z innymi jeszcze przyprawami do piernika. Może baharat będzie dobry? Zobaczymy! Składniki: 2 szklanki startej na tarce lub blenderem marchewki 250 g mąki 200 g brązowego(...)miksujemy. Stopniowo dodajemy suche składniki do mokryc i mieszamy mikserem. Przelewamy masę do wysmarowanej masłem lub olejem i posypanej tartą bułką keksówki. Na wierzch układamy kandyzowany imbir i orzechy. Pieczemy w 180 stopniach 50 minut (góra-dół, średnia półka). Lubisz moje wpisy? Bądź na bieżąco na Facebooku i Instagramie ! Artykuł Piernik marchewkowy z przyprawą ras el hanout pochodzi
Ugotowane pozamiataneczosnku niedźwiedziego 2 łyżeczki czosnku granulowanego 1 łyżeczka przyprawy do ziemniaków 1/4 łyżeczki pieprzu ziołowego Karkówkę pokroić w plastry o grubości 1 cm. Umyć i osuszyć na ręcznikach papierowych. Mięso wkładać pojedynczo do torebki foliowej i lekko rozbić na desce tłuczkiem - torebka chroni w ten sposób otoczenie kuchenne od zapryskania . W małej miseczce utrzeć przyprawy z oliwą na gładką papkę(...)pieczenia wrzucić na dno ziemniaczki - na ich wierzch wyłożyć pozostałości marynaty z miski z ziemniakami . Na to położyć plastry karkówki - w jej wierzch wklepać resztki marynaty mięsnej . Rękaw zamknąć z obydwu stron klipsami, przełożyć do naczynia do zapiekania i wstawić do nagrzanego do 200C piekarnika - w 1/3 wysokości, grzałka góra-dół, bez termoobiegu . Przez pierwsze 45 minut piec
Grunt to przepis!kurczaka (8 sztuk) 100 g pieczarek 1 marchewka 1 biała część pora sól, pieprz żółty ser olej Udka umyć i osuszyć. Naciąć koło kości i delikatnie "zeskrobać" mięso (instrukcja obrazkowa tutaj ). Następnie udka bez kości lekko rozbić (pozostawić skórkę!). Przyprawić solą oraz pieprzem. W międzyczasie pieczarki umyć i pokroić na plasterki. Por umyć i pociąć w cienkie plasterki(...)plasterkami żółtego sera. Za pomocą wykałaczek wszystko ze sobą "połączyć". Przygotowane udka przełożyć do naczynia żaroodpornego (skórką do góry), zalać wodą (musi przykryć dno naczynia), przykryć pokrywką i piec około 40 minut w 180 ºC . Jeżeli chcecie, aby skórka była lekko przypieczona - to 15 minut pod koniec pieczenia należy zdjąć pokrywkę. *po 2 udka dla każdej osoby
Ugotowaćbardzo można sobie poszaleć i improwizować. Efekt finalny w największej mierze zależy od dokładności w zachowaniu proporcji składników potrzebnych w danym przepisie. Jeśli wiecie, że będziecie często piec – kupcie małą, elektroniczną wagę. Nie jest to duży wydatek – koszt najprostszej to około 35zł. Ze swojej strony polecałabym Wam wybór wagi płaskiej, bez miseczki – ma najczęściej format zeszytu i gładki szklany blat(...)przez Was wybranych naczyniach. U mnie taka prosta waga jest używana non stop – czy to do odmierzania sypkich składników na ciasto, czy chociażby do dzielenia na równe porcje mięsa przy formowaniu hamburgerów. Naprawdę bardzo się przydaje i jest bezproblemowa w działaniu i obsłudze
Karo in the Kitchenzetrzeć na tarce). Kapustę kiszoną płuczemy 2 razy w wodzie, aby trochę straciła na kwasowości, następnie odciskamy i drobno siekamy na desce, aby nie ciągnęła się w bułeczkach. Do mięsa na patelni dodajemy cebulę z czosnkiem i dusimy aż się zeszklą, następnie wrzucamy posiekaną kapustę kiszoną, dusimy pod przykryciem aż kapusta będzie miękka. Wtedy dokładamy paprykę i dusimy około(...)koło smarujemy na środku odrobiną koncentratu pomidorowego, łyżką nakładamy farsz, posypujemy startym żółtym serem, po czym składamy ciasto do środka dokładnie zlepiając końce. Odkładamy na brytfannę wyłożoną papierem do pieczenia łączeniem do spodu. Przed pieczeniem bułeczki smarujemy jajkiem rozmąconym z 2 łyżkami mleka. Pieczemy około 20 minut w 180 stopniach. Studzimy na kratce
Kolorowy Przepisownikkorpus i włoszczyznę) i gotować na małym ogniu aż mięso będzie miękkie. Mięso wyjąć, wywar przecedzić. Korpus obrać z mięsa ( otrzymałam około 200 g mięsa), zemleć razem ze śliwkami. Mięso doprawić solą i pieprzem. Mąkę przesiać do miski, dodać szczyptę soli, wymieszać i wlać około 160 ml ciepłej wody oraz masło. Zagnieść. Ciasto nie powinno być twarde. Przykryć ściereczką(...)przyznać iż zdało egzamin. zastawa z Polecam inne dania z gęsi: pierś z gęsi pierś gęsi w winie gęś faszerowana kapustą kiszoną i śliwkami gęś pieczona gęś pieczona - biała kołudzka gęsie nogi konfitowane, w owocach suszonych uda gęsi w czerwonej kapuście pasztet z gęsi z żurawiną gołąbki z gęsi ze śliwkami pierogi
królestwo garówpapryka zielona 2 pomidory 1 łyżeczka kminku 1 łyżka majeranku 1 łyżeczka mąki sól 5 dag smalcu 5 dag boczku wędzonego 100ml śmietany 1 łyżka natki pietruszki Wykonanie. Mięso opłukać pod bieżącą wodą, osuszyć, natrzeć solą, pieprzem i majerankiem. Odstawić na 1 godzinę, najlepiej na noc. Kapustę pokroić, przełożyć do rondla, zalać gorącą wodą, dodać kminek(...)koniec gotowania, mąkę wymieszać ze śmietaną i połączyć z kapustą, doprawić do smaku. Kapustę wyłożyć na półmisek, na niej ułożyć upieczone gęsie nogi. Polać wytworzonym podczas pieczenia sosem. Gęsinę podać z ziemniakami z wody ,posypaną natką pietruszki
Kulinarny karnet Christopheramały wybór... Dlatego też to iście idealne danie postanowiłam wydać w moim stylu. Niebanalnie i niestandardowo! W końcu trzeba kombinować i próbować nowych rzeczy. Mięso ze słodkimi dodatkami uwielbiam! Śledziki na słodko również, więc dlaczego nie zrobić łososia z pysznym owocowym musem? Zapraszam! 400 g filet z łososia 100 ml śmietana 30% Sól pieprz biały(...)kostkę. Wkładamy do blendera, wlewamy śmietanę, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Miksujemy do momentu uzyskania papki. Za pomocą rękawa i ozdobnej tylki wyciskamy na papierze do pieczenia rozetki i wkładamy blachę do nagrzanego piekarnika do 200 stopni na ok 10 min. Gotowe podajemy z musem owocowym, ozdobione np plasterkami cytryny. Życzę smacznego. I korzystając z okazji... Po zaciemnionym niebie
Malinowe Pocałunki