mięsa pieczone - 17572 przepisów (strona:830/1172)

Świąteczna sałatka z halloumi, granatem i orzechami 206

różnego rodzaju sery. Moje dzieci muszą mieć glazurowaną szynkę i klopsiki. Z polskich wigilijnych potraw jedzą warzywną sałatkę , pierogi , smażonego karpia i barszczyk . Wystarczająco dużo aby się objeść, ale mięso musi być. Poza tym fakt mięsnej wigilii naprawdę mnie nie przeraża. Rzadko kiedy poddaję się jakimś sugestią zwłaszcza tym religijnymi. Spędzam święta w spokoju i rodzinnym gronie i to jest(...)kostkę. Skrop oliwą, posyp solą i piecz przez 25 minut w piekarnika nastawionym na 200ºC. Opłukaj jarmuż, sałatę i osusz. Odetnij liście z twardych łodyg jarmużu, poszarp lub pokrój. Wymieszaj z sałatą i ułóż na półmisku. Rozgrzej grillową patelnię lub zwykłą patelnię i usmaż halloumi pokrojony na kawałki. Ułóż na sałacie z ciepłą, pieczoną dynią. Wlej do małego słoiczka

codojedzenia
Zupa serowa z mielonym 144

ząbkach Słodka i ostra papryka, Olej do smażenia Długa bagietka "francuska" PRZYGOTOWANIE: Por kroimy w półtalarki. Cebulę kroimy w kostkę i obsmażamy w garnku.  Następnie dodajemy mięso mielone i smażymy je aż się lekko zarumieni. Wówczas dodajemy pora, mieszamy i dusimy razem pod przykryciem około 10 minut. Co jakiś czas mieszamy. Po tym czasie por powinien zmięknąć.  Całość(...)doprawiamy do smaku. Zupę doprawiamy dopiero pod koniec gotowania, bo serki topione są słone. Bagietkę pokroić. Posmarować pędzelkiem z dwóch stron olejem przyprawionym suszonym oregano, bazylią i czosnkiem.  Piec w temp. 210 st. ok. 5 min. Życzę smacznego  Uwaga: 1) Jeśli zupa wydaje nam się za rzadka możemy zagęścić ją 2 łyżkami mąki rozrobionymi w odrobinie zimnej wody

Kubki smaku
Modra kapusta z jablkami 168

zjedli rodzina odpowiada "kotlet", lasagne czy inne danie z mięsem w roli głównej. Trudno... Prawda jest też taka, że to, iż oni maja chęć na mięso nie oznacza, że ja też mam je jeść. Poniżej znajdziecie przepis na smakowita kapustę, która może być zarówno samodzielnym posiłkiem jak i dodatkiem do kotleta :) Zalewę do kapusty podpatrzyłam w listopadowej KUCHNI, jest autorstwa(...)jabłko Kapustę kroimy niezbyt drobno. W miseczce mieszamy ocet, olej i przyprawy. \Kapustę wrzucamy do blaszki i dokładnie mieszamy z sosem. Naczynie wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 st.C. Pieczmy 10 minut. Po tym czasie dorzucamy jabłko obrane i pokrojone w kostkę. Mieszamy i pieczemy dalsze 15 minut mieszając co 5 minut by się z wierzchu nie spiekło

Dzieje kuchennej Wiewióry
Papryka nadziewana kaszą jaglaną 145

Trzeba chwilę odczekać, aby na grillu się doskonale zapiekło i smakowało, ale tak to naprawdę robi się go niedługo. Polecam wypróbować. Swoją drogą nie wiedziałam, że grillowane warzywa (bez mięsa) są takie pyszne :D                           -TRUDNOŚĆ(...)jadalnych części, pokroić drobno i dołożyć do wyjętej z woreczka ugotowanej kaszy jaglanej. Dodajemy natkę pietruszki, marchew, przyprawiamy i mieszamy dokładnie. Przygotowany farsz przekładamy do wydrążonych papryk. Całość pieczemy na ruszcie grilla przez ok. 30 minut, podajemy ciepłe.      www.alma24.pl

Gotuję Testuję
Sałatka z awokado i kalmarów 159

Awokado nazywane jest „owocem maślanym”, ze względu na znaczną zawartość tłuszczów. Duża wartość energetyczna tego owocu sprawiła, że traktowano go kiedyś jako namiastkę mięsa podczas długich i dalekich podróży. Pierwszymi Europejczykami, którzy mieli okazję raczyć się uwodzicielskim smakiem awokado, byli hiszpańscy konkwistadorzy Meksyku. Do Polski owoc ten trafił znacznie później, ale zadomowił się na dobre i coraz częściej pojawia się(...)soli, pieprzu i oliwy z oliwek, a także niezastąpiony jako składnik sałatek – pokrojony, np. w plasterki. Należy jednak pamiętać, że awokado nie toleruje wysokich temperatur. Gotowane lub pieczone nabiera gorzkiego smaku. Sałatka z awokado i kalmarów – Błyskawicznie na piątek. .. i nie tylko. Składniki: - 1 dojrzały owoc awokado - 1 słoik kalmarów w oleju (280g) - 1 słoik papryki wiśniowej

mojewypiekiinietylko
Sakiewki francuskie z wkładką 138

Szybkie i proste w przygotowaniu sakiewki z ciasta francuskiego z ciekawym nadzieniem. Składniki: 1/2 szkl kaszy jaglanej ugotowanej mięso obrane z makreli wędzonej małej 1 średni burak ugotowany 1 op. ciasta francuskiego 1 łyżka kukurydzy z puszki szczypta soli pół łyżeczki pieprzu czarnego pół łyżeczki ziół prowansalskich czarnuszka sos:1 łyżka majonezu 1 łyżka śmietany kwaśnej 18% 1 łyżka ketchupu(...)nakładamy niepełną łyżkę nadzienia i składamy na trójkąt,zlepiamy boki i układamy na blaszce.Sakiewki posypujemy czarnuszką.Robimy tak do końca ciasta.Sakiewki wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy przez 20 minut.Robimy sos: mieszamy ze sobą majonez,ketchup i śmietanę.Gorące sakiewki podajemy razem z sosem choć na zimno też są pyszne.Smacznego

słodkie i nie tylko historie kulinarne
Kolacja degustacyjna w Fokim z @yelpwarszawa. 142

awokado (26,90zł), oraz z łososiem (34,90zł). Z dań głównych zostaliśmy poczęstowani sałatką Fokim Seafood (42,60zł), Kurczakiem Yakitori, Żeberkiem Wołowym BBQ oraz bohaterem stołu tofu z pieczonymi jabłkami (36,90zł). Ten ostatni był wyśmienity! W życiu nie jadłam tak doskonałego tofu – przenikały się w nim przeróżne, bliżej nieokreślone, ale doskonale uzupełniające się smaki. Do tego opalane(...)wypadła raczej słabo, jak dla mnie była za sucha, brakowało ciekawego elementu, który połączyłby wszystkie smaki. Z dań mięsnych znakomite były żeberka wołowe w sosie BBQ – chociaż sama za mięsem nie przepadam, to danie poleciłabym każdemu miłośnikowi mięsa. Idealnie doprawione i rozpływające się w ustach – niewątpliwie jest to danie warte grzechu. Na koniec podano desery. Chyba nikogo nie zachwycił Ptyś

Fill The Bowl
Lazania "po bolońsku" z domowymi płatami gryczano pszennymi. 159

żółtego sera Cebulę pokroić w drobną kostkę, podsmażyć na 2 łyżkach oliwy. Marchew obrać i zetrzeć na dużych oczkach. Do cebuli dodać 1 łyżeczke tymianku a następnie dołożyć mięso mielone. Smązyć do uzyskania jasnego koloru. Następnie dodać startą marchewke i dusić do miękkości. W następnej kolejności dodać pomidory z puszki i przecier pomidorowy. Dusić jeszcze chwile, doprawić do smaku solą(...)znów przykrywamy makaronem, kolejna porcja sosu, na to wykładamy różyczki brokuła.Przykrywamy trzecim płatem makaronu i po wierzchu smarujemy małą ilością sosu. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180C i pieczemy około 30 min. Około 5 min przed wyjęciem posypujemy żółtym serem. Pieczemy do jego rozpuszczenia. Jeśli wierzch lazanii za bardzo nam się przypieka możemy nakryć folią aluminiową. Smacznego

Radość kipiąca uśmiechem.
Skrzydełka po azjatycku, z ziemniakami i warzywami. Danie z piekarnika. 139

ziemniaki Karahi Chicken Masala Skworcu Zioła Małgorzaty Skworcu Marynata Azjatycka Roleski  - Marynata azjatycka 200 g – gotowa marynata do mięs zamknięta w wygodnym opakowaniu. Pozwala na przygotowanie mięsa bez potrzeby dodawania innych przypraw oraz bez konieczności używania dodatkowych naczyń. Na dominujący smak i zapach marynaty azjatyckiej ma wpływ trawa cytrynowa oraz przyprawy w postaci curry, kolendry, kurkumy, kuminu, czosnku, goździków(...)wkładamy do worka z marynatą, zamykamy. Ja marynowałam całą noc. Na drugi dzień obieramy ziemniaki. Wkładamy do brytfanny , całość posypujemy ziołami. Wkładamy do piekarnika. Na 15 min. Przed końcem pieczenia dodajemy nasze mrożonki. Sprawdzamy czy brokuł jest miękki. Jeśli tak, to ..obiad gotowy. Obiad dla całej rodziny! Palce lizać! Dzieciaki zachwycone. Skrzydełka po azjatycku , dobrze wyważony smak, nie za ostre

Z Kuchni Do Kuchni
Kurczak duszony z warzywami w sosie pomidorowym 138

Kurczak i warzywa to duet idealny, z którego można stworzyć mnóstwo wariacji smakowych. Tym razem zamiast wersji pieczonej, przygotowałam duszoną. Mięsko wyszło delikatne i soczyste. Składniki na 4-5 porcji 1 kg podudzi/udek z kurczaka (mogą być tez bez kości) 1 duża marchewka 35 dag ziemniaków 1 duża czerwona papryka 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 średnia cukinia(...)złoty kolor.  Paprykę i cukinię pokroić w gruba kostkę, marchewkę na plasterki, a pieczarki w półtalarki. Czosnek i cebulę posiekać. Zeszklić. Pieczarki przesmażyć.   Dodać do podsmażonego mięsa.  Następnie dodać marchewkę, cukinię i pomidory w puszce wraz z bulionem.   Doprawić solą , pieprzem, ziołami włoskimi, cayenne i szczyptą cukru.   Dusić do miękkości ok 30 minut, co jakiś

Fabryka pomysłów
Roladki z jelenia z kapustą i grzybami 128

sarepska 3 liście laurowe jałowiec 2 szt ziele angielskie (kilka) pieprz czarny ziarnisty (kilka) słodka mielona papryka mąka 200 g śmietany 18% olej do smażenia sól ,pieprz Przygotowanie   Mięso kroimy w plastry 2 cm i cienko rozbijamy. Oprószamy solą ,pieprzem i papryką. Owijamy w folię spożywczą i wstawiamy do lodówki na godzinę. Namoczone wcześniej grzyby ,gotujemy ,wyławiamy i studzimy(...)solą i pieprzem. Z lodówki wyciągamy roladki ,każdą smarujemy musztardą (po jednej stronie) ,układamy po dwa plasterki boczku. Na brzeg każdej roladki kładziemy farsz ,zawijamy i owijamy sznurem do pieczenia (u mnie klipsy ,do roladek) ,oprószamy mąką i smażymy z każdej strony na rozgrzanym tłuszczu. Obsmażone roladki zalałem bulionem wołowym ,dodałem liście laurowe ,ziele angielskie ,pieprz ziarnisty i dusiłem

R'n'G Kitchen
Musaka 218

warstwę plastrów cukinii, a na niej drugą warstwę mięsa - wykorzystując całe pozostałe mięso. Na drugiej warstwie mięsa ułożyłem warstwę plastrów bakłażana - w sposób widoczny na zdjęciu - tak aby całe mięso przykryte było równomiernie plastrami bakłażana. Ostatnim etapem było przygotowanie sosu beszamelowego. W jednym garnku podgrzałem 150 ml mleka. W drugim garnku rozpuściłem 100 gram masła. Do rozpuszczonego masła dodałem stopniowo(...)uzyskania konsystencji przypominającej gęsty budyń. Gorący sos beszamelowy wylałem na wierzch przygotowanego dania i równomiernie rozprowadziłem go po warstwie bakłażanów. Całość umieściłem w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni i piekłem przez 40 minut. Po tym czasie danie odstawiłem na 5 minut, a następnie pokroiłem w kwadratowe porcje, które nałożyłem na talerze

Wyprawy kulinarne
Zapiekanka ziemniaczana po meksykańsku /mięso 329

rzymskiego 1/3 łyżeczki cynamonu 1/2 szklanki bulionu 1/2 pęczka natki pietruszki 3 łyżki startego cheddara około 3-4 łyżek oliwy z oliwek sól Przygotowanie: Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy mięso, drobno pokrojoną cebulę, rozmaryn, rozgnieciony kmin rzymski, cynamon, trochę soli i mieszamy. Wszystko lekko rumienimy i dodajemy posiekany czosnek. Mieszamy i podsmażamy. Następnie wlewamy bulion, pomidory (razem z zalewą), koncentrat(...)plasterki. Naczynie żaroodporne smarujemy delikatnie masłem i układamy w nim na przemian ziemniaki i sos. Przykrywamy pokrywką lub folią aluminiową i wstawiamy do nagrzanego do 170-180 stopni piekarnika. Pieczemy około 1 godziny (do miękkości ziemniaków). Po około 45 minutach pieczenia, zdejmujemy pokrywkę i posypujemy wierzch zapiekanki startym serem (już nie przykrywamy). Smacznego

Oryginalny smak
LIEBSTER BLOG AWARD 137

Twoją mocną stroną. Zorganizowanie i odpowiedzialność. Jakiego Państwa kuchnię najbardziej lubisz? Polska. Dwie podstawowe rzeczy w kuchni dla Ciebie to? Garnek do gotowania na parze, silikonowe foremki do pieczenia muffin'ów. Gdzie najczęściej jesz śniadania? W domu - owsianka rządzi ;-) Jeżeli lody to jaki smak? Bakaliowe oczywiście! Często jadasz w restauracjach? Raz na jakiś czas, za każdym razem w innej - lubię(...)Ciebie najbardziej pasuje? Ulubiony program kulinarny? Najlepsze danie na poprawę humoru? Jaką potrawę obiadową poleciłabyś/poleciłbyś mi to przyrządzenia, jeśli mam tylko pół godziny? Ulubiony napój? Mięso, ryby, ser - co preferujesz? Najlepsze śniadanie to... Bez czego nie wyobrażasz sobie pracy w kuchni? Danie, które przyrządzasz najlepiej to...? Jakie, poza gotowaniem, masz zainteresowania, pasje?   Nominowane przeze mnie blogi

Kulinarny Pamiętnik
Kostka z masłem orzechowym i czekoladą 256

Dzień dobry :) Za oknem piękne słoneczko, a ja mam dla Was coś słodkiego na deser. Trafiłam na ten przepis przeglądając bloga pani Ani Starmach i od

kuchnia doski
Kąski drobiowe 160

Składniki: 0,5 kg fileta z kurczaka lub indyka 1 por 3 ząbki czosnku 1 łyżka mąki ziemniaczanej 2 łyżki mąki mąki pszennej 15 dag sera

kgwjanczewo
Zupa szczawiowa 156

Wiosenna zupa kojarzy się z zupą szczawiową, można nazbierać daleko od drogi świeżego szczawiu i ugotować pyszną, pożywną zupę, z uwagi na zawartość szczawianów w szczawiu

kgwjanczewo
Tartaletki z indykiem, oliwkami i dynią 129

Tartaletki z mięsem mielonym z indyka, oliwkami, kukurydzą, dynią w sosie pomidorowym z dużą ilością przypraw. To propozycja na śniadanie, kolację, przekąskę, smakują na ciepło i zimno. Posypane cheddarem lub/i fetą, wytrawne, udekorowane świeżą natką lub rukolą – idealne do czerwonego wina! Tartaletki z indykiem, oliwkami i dynią SKŁADNIKI na 12 sztuk: ciasto francuskie 275 g kilka łyżek farszu mięsnego(...)foremki na muffiny. Wkładam do formy, by trzymały kształt. Napełniam 2 łyżeczkami farszu. Połowę wytrawnych tartaletek posypuję tartym cheddarem, resztę pokruszoną fetą. Piekarnik nagrzewam do temp. 200 st C. Piekę ok. 15-20 minut do złotego koloru. Podaję ciepłe lub na zimno

Zasmakuj Kuchni
Frytki z piekarnika – frytki z batatów, ziemniaków i warzyw korzeniowych 188

Pyszne, zdrowe frytki z piekarnika, czyli frytki z batatów, ziemniaków, marchewki i pietruszki podawane z sosem czosnkowym na bazie jogurtu (lub z ketchupem). Aby przygotować frytki

Moja Delicja
Quiche serowy z młodymi szparagami zielonymi 151

szparagami zielonymi Ja quiche robię często. Jest szybki i można do niego włożyć naprawdę wszystko. W okresie letnim mamy mnóstwo warzyw, które możemy użyć. Niekonieczne jest dodawanie do quichu mięsa czy ryb, same warzywa też sprawdzają się bardzo dobrze. Quiche można podawać zarówno na ciepło jak i na zimno. Rewelacyjnie sprawdzi się jak przekąska serwowany na przyjęciach. Spokojnie możemy(...)minutach wyjąć z piekarnika. Usunąć papier do pieczenia oraz nasiona grochu po czym wylać na ciasto nadzienie. Włożyć z powrotm do piekarnika i kontynuować pieczenie przez kolejne 50 minut. Upieczony quiche przed podaniem należy wystudzić. Quiche serowy z młodymi szparagami zielonymi O czym warto pamiętać przygotowując quiche. Forma do pieczenia, której użyłam była ceramiczna i miała średnicę 25-u centymetrów

mecooks
Stek wołowy z sosem z zielonym pieprzem 144

wołowej przyprawa do steków olej do smażenia na sos: pół słoiczka zielonego, marynowanego pieprzu 1 małe opakowanie śmietany kremówki łyżka masła łyżka mąki sól i świeżo zmielony pieprz Przygotowanie: mięso umyj, osusz, ponakłuwaj wykałaczką dosyć gęsto, posyp z obu stron przyprawą do steków, odłóż na bok do małego garnka wlej wody i wrzuć pieprz zielony, a następnie gotuj(...)stek zdejmij z patelni, daj mu chwilę na to by soki w środku przestały buzować, pokrój go na grube plastry i układaj na talerzu w towarzystwie sosu i z pieczonymi ziemniaczkami oraz z sałatką grecką gotowe! Smacznego

Oka w rosole czyli KaFka gotuje
Zapiekanka gołąbkowa 224

które będą już sparzone same będą łatwo oddzielać się od główki. Liście wystudzić i ściąć zgrubienia (grube nerwy przylegające do głąba). Ryż ugotować na pół twardo i wystudzić. Do mięsa mielonego dodać wystudzony ugotowany ryż i dokładnie wymieszać. Dobrze doprawić solą i majerankiem. Naczynie żaroodporne (u mnie okrągłe o średnicy 22 cm) natłuścić lekko masłem. Na dno naczynia wlać(...)sosem pomidorowym. W sumie zużyłam 11 liści kapusty, po 2 na każdą warstwę i 3 na wierzch.  Naczynie przykryć i wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 C i piec ok 1 godzinę aż kapusta będzie miękka (kapustę po prostu sprawdzam wykałaczką jest już miękka), funkcja termoobieg. Na 20 minut przed końcem pieczenia naczynie odkryć. Zapiekankę przełożyć na talerz

Monia miesza i gotuje
Makowiec z jabłkami (makowiec japoński) 1608

mlecznej 80ml śmietanki 30% Wykonanie: CIASTO - składniki powinny być w temperaturze pokojowej - mak wypłukać, zalać gorącą wodą, gotować przez 30-40 minut, dobrze odcedzić, zemleć dwukrotnie w maszynce do mięsa z drobnym sitkiem - bakalie sparzyć, ostudzić, posiekać na drobne kawałki - jabłka obrać, pozbawić gniazd nasiennych, zetrzeć na tarce o dużych oczkach, skropić sokiem wyciśniętym z 1/2 cytryny, odcisnąć z soku(...)dodać ekstrakt z wanilii oraz posiekane bakalie, dokładnie wymieszać - białka ubić na sztywną pianę, delikatnie przełożyć do masy, wymieszać łyżką lub szpatułką - ciasto przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównać - piec w piekarniku nagrzanym do około 170-180 stopni przez 50-55 minut lub do tzw. suchego patyczka - upieczone ciasto ostudzić POLEWA CZEKOLADOWA - czekoladę posiekać na mniejsze kawałki - śmietankę

Smakołyki Bereniki
Golonka z kapustą + film 149

Golonka z kapustą to danie uważane za typowo męski przysmak, chociaż i wśród kobiet nie brakuje amatorek tego kawałka mięsa. Przepis na taką golonkę jest bardzo prosty i mam nadzieję że przypadnie do gustu nie jednemu wielbicielowi tego przysmaku.   składniki na 2 porcje 2 golonki 300 g kiszonej kapusty 2 jabłka 1 cebula 4 liście laurowe kilka ziaren ziela(...)angielskie i wszystko gotujemy około 1,5 godziny na niewielkim ogniu. Ugotowane golonki przekładamy do naczynia żaroodpornego wysmarowanego tłuszczem, podlewamy wywarem z gotowania około ( 1/2 szklanki ), posypujemy majerankiem i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temp.180 st C około 40 minut. Cebulę siekamy a jabłka kroimy razem ze skórką w dużą kostkę. Na patelni z rozgrzanym olejem rumienimy cebulkę, następnie dodajemy

Smakowite Dania
Pieczona pierś kurczaka z rabarbarem 169

Składniki – porcja dla 2 osób: 2 filety z kurczaka, 2 łodygi rabarbaru, 200 ml śmietanki 30%, 3 łyżki miodu, olej do smażenia, sól, pieprz. Krok

Coś bym zjadła
pasztet drobiowo-cukiniowy... 142

Składniki: mięso mielone indycze 1 kg, cukinia 1 duża, jajka 2 sztuki, bułka czerstwa 2 sztuki, pieprz czarny mielony 1 łyżeczka, kucharek 2 łyżeczki, papryka słodka mielona 1 łyżeczka, koperek 1 pęczek, czosnek granulowany 1 łyżeczka, bułka tarta 1 szklanka cukinię zetrzeć na tarce grubsze oczka, posolić i po 30 minutach dobrze odcisnąć nadmiar wody, bułki namoczyć w wodzie(...)składniki dokładnie wyrobić na kleistą masę keksówka 25 cm wysmarowana olejem, do keksówki włożyć masę i dobrze ubić w formie wierzch pasztetu ponacinać nożem na skos, posypać tartą bułką, piec w 180 C około 60 minut, pasztet wyjąć z formy całkiem zimny pasztet jest smaczny, delikatny................SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Kanapka z wołowiną i pikantnym sosem 181

kolację , kanapka z wołowiną i pikantnym sosem. Podstawą kanapki jest dobrze przyrządzona wołowina. Może to być polędwica wołowa ale również i stek. Krucha i soczysta, mocno różowa w środku. Pieczona na ruszcie, w piekarniku lub na patelni. Jeśli się uda ją przyrządzić tak jak potrzeba to kanapka z wołowiną będzie najsmaczniejszym kulinarnym doznaniem. Kanapka z wołowiną Składniki: 2 kanapki(...)kliknij W małej miseczce wymieszaj składniki na sos. Przekrój bułki na pół i lekko opiecz na ruszcie lub na patelni grillowej. Upieczoną wołowinę pokrój w miarę cienkie plastry. Układaj mięso na przemian z sałatą i cebulą. Całość polej obficie sosem. Usmaż frytki z batatów i podaj do kanapki z wołowiną. Resztę sosu wykorzystaj jako dip do frytek. Kanapka z wołowiną

codojedzenia
Bułeczki drożdżowe z mięsem z indyka i żółtą papryką 115

ciasto. Natłuszczamy łyżką oliwy z oliwek i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około godzinę (pod przykryciem). Farsz: W czasie, gdy ciasto wyrasta na niewielkiej ilości oleju przesmażamy mięso mielone z indyka, następnie dodajemy posiekane cebule i dusimy razem około 3 minuty. Po tym czasie dodajemy pokrojoną w paseczki paprykę i pokrojonego w kostkę pomidora (bez skórki). Całość(...)smarujemy odrobiną koncentratu pomidorowego, nakładamy troszkę sera startego na drobnych oczkach, następnie farsz i ponownie ser żółty. Zlepiamy bułeczki i układamy łączeniem do spodu na brytfannie wyłożonej papierem do pieczenia. Resztki ciasta ponownie zagniatamy, wałkujemy i powtarzamy czynności do jego wyczerpania. Przed pieczeniem smarujemy każdą jajkiem rozmąconym z mlekiem. Bułeczki pieczemy około 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni

Kolorowy Przepisownik
Biały boczek pieczony z dynią hokkaido i jabłkiem 100

danie dla dwóch osób 300 g boczku białego w plastrach sól pieprz papryka suszona 4-5 plasterków pora oliwa 2 ząbki czosnku pół dyni hokkaido 1

Gotowanie jest łatwe
Burek z mięsem, szpinakiem i botwinką. 183

jednego, i z drugiego do wrzątku włożyłam botwinkę, a po 6 minutach dołożyłam szpinak. Po kolejnych 2 minutach całość odcedziłam). Odcedzone liście dobrze odciskamy. W maszynce do mielenia mielimy mięso i zieleninę, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, następnie dobrze mieszamy i doprawiamy.      Ciasto dzielimy na 4 części. każdą z nich umieszczamy na stolnicy i wałkujemy ile się(...)sera. Naprzeciwległe boki ciasta marszczymy i składamy ku środkowi, następnie składamy pozostałe ciasto do środka tak jak na zdjęciu i burek gotowy. Umieszczamy go na blasze wyłożonej papierem do pieczenia zlepieniem do dołu. Pieczemy w nagrzanym do 175 stopni C piekarniku około 20 minut, czyli aż się ładnie zarumieni. Podajemy jeszcze ciepłe z jogurtem lub  koktajlem jogurtowo-pomidorowym . Pycha

Rozpustne gotowanie
Burrito 165

ostrą papryczkę i drobno posiekany czosnek. Smażymy przez chwilę (mieszając), aby czosnek się przyrumienił, ale nie spalił. Dodajemy  mięso mielone, które przyprawiamy solą, pieprzem i papryką ostrą. Gdy mięso jest podsmażone, dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę i pomidory z puszki. Dusimy wszystko na małym ogniu, aby sos zgęstniał. Doprawiamy solą, pieprzem, papryką ostrą i słodką, posiekaną kolendrą, kuminem(...)każdy placek tortilli nakładamy porcję(kilka łyżek) farszu, garstkę startego żółtego sera i zawijamy-najpierw składamy dolną część placka, a później boki. Kładziemy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawiamy do rozgrzanego piekarnika, na górną półkę, na kilka minut, aż ser się roztopi a tortilla zarumieni. Podajemy z dodatkiem guacamole i kwaśnej śmietany. Guacamole 2 dojrzałe awokado

Zawsze głodna!
Pojemniki próżniowe Vacuum marki Dafi - recenzja 151

zewnątrz. W jednym pojemniku możemy  przechowywać różne produkty bez obaw o przenikanie zapachów - bez powietrza zapachy się nie wymieszają.  Próżnia w znacznym stopniu przyspiesza marynowanie mięsa i ryb. Produkty sypkie takie jak mąka, cukier czy bułka tarta umieszczone w pojemnikach próżniowych są bezpieczne w wilgotnym środowisku . Musimy jednak pamiętać, aby do pudełka wkładać taki produkt(...)stają się "śliskie" jeśli przechowywane są w próżni. Pieczywo również dłużej jest świeże niż to, które przechowujemy w tradycyjny sposób. Jeśli chcemy, aby ciasto drożdżowe szybciej nam wyrosło przed pieczeniem, wtedy umieszczamy je w pojemniku i odsysamy powietrze. Czym różnią się pojemniki Vacuum od pojemników, których wcześniej używałam? Zastosowanie pojemników jest identyczne, w tej kwestii nie ma żadnych różnic

Codzienna kuchnia niecodzienna