był kiedyś uznawany za tropikalny rarytas. Dziś, także w polskiej kuchni, stał się niezwykle popularnym dodatkiem. Można go wykorzystać zarówno do deserów , jak i dań obiadowych, w tym np. mięsa , ryb, czy krewetek . Mleczko kokosowe świetnie nadaje się do drinków, koktajli , deserów lub dań orientalnych , np. do gotowanego z curry ryżu. Jest również wspaniałym zamiennikiem mleka krowiego dla osób, które(...)jego rozłupaniu. Miąższ nadaje się też jako dodatek do ziemniaczanego czy marchewkowego puree, bądź jako baza do kremów do ciast. W ramach wydarzenia Ciasto na niedzielę – Słodkości bez pieczenia przygotowałam kokosowe kulki a’la Raffaello. Składniki na ok. 40 sztuk: - 200 g białej czekolady - 100 g miękkiego masła - 50 g cukru pudru - 1,5 szklanki wiórków kokosowych
mojewypiekiinietylkobył kiedyś uznawany za tropikalny rarytas. Dziś, także w polskiej kuchni, stał się niezwykle popularnym dodatkiem. Można go wykorzystać zarówno do deserów , jak i dań obiadowych, w tym np. mięsa , ryb, czy krewetek . Mleczko kokosowe świetnie nadaje się do drinków, koktajli , deserów lub dań orientalnych , np. do gotowanego z curry ryżu. Jest również wspaniałym zamiennikiem mleka krowiego dla osób, które(...)jego rozłupaniu. Miąższ nadaje się też jako dodatek do ziemniaczanego czy marchewkowego puree, bądź jako baza do kremów do ciast. W ramach wydarzenia Ciasto na niedzielę – Słodkości bez pieczenia przygotowałam kokosowe kulki a’la Raffaello. Składniki na ok. 40 sztuk: - 200 g białej czekolady - 100 g miękkiego masła - 50 g cukru pudru - 1,5 szklanki wiórków kokosowych
mojewypiekiinietylkojeszcze w życiu nie miałam". Kroi się nim znakomicie, wszelkie przeszkody są niczym dla ząbkowanego ostrza tego noża. Jego wielkość sprawia, że jest uniwersalny, pokroisz nim zarówno mięso jak i warzywa. Odkąd u mnie jest używany jest kilka razy w ciągu dnia. Do pokrojenia mamy: ostre kabanosy, około 300 g 6-7 suszonych pomidorów w zalewie 250 g kremowego(...)dobrze skleiło. Nadmiar ciasta odcinamy nożem, po czym foremkę odwracamy i powinny wyskoczyć nam małe "lodowe" calzone. Nożem przecinamy je wzdłuż krawędzi i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w 200 stopniach przez 10 minut. Do podania zrobiłam sos czosnkowy na bazie jogurtu greckiego i świeżego czosnku. Wioleta Gargula
MamaOskarkakoperku jajko 2 łyżki tartej bułki pomidory z puszki – krojone sól, świeżo zmielony czarny pieprz, pół łyżeczki kminku, łyżeczka wędzonej papryki masło do wysmarowania naczynia Przygotowanie: Przygotowujemy klopsiki. Mięso mielone przekładamy do dużej miski. Dodajemy do niego jajko, bułkę tartą, czosnek przeciśnięty przez praskę, kminek, szczyptę soli oraz pieprzy. Masę dokładnie wyrabiamy i formujemy z niej maleńkie klopsiki. Najlepiej(...)robimy z niej makaron. Dodajemy go do sosu i mieszamy. Naczynie do zapiekania smarujemy odrobiną masła. Makaron wraz z sosem pomidorowym przelewamy do naczynia. Na wierzchu układamy klopsiki i pieczemy przez około 20 minut w temperaturze 180 stopni. Smacznego
Życie ze smakiemTradycyjne polskie danie w nowej odsłonie – ryba wychodzi pysznie soczysta i lekko kwaskowata dzięki sosowi pomidorowemu. Czas: 40 minut Poziom trudności: średni Szacowana cena potrawy (4
Niedzielny kucharzCzęsto nie zdajemy sobie sprawy jak ogromne znaczenie ma nawet najprostsza czynność jakoś jest sposób przechowywania żywności. Wkładamy jedzenie do lodówki nie zwracając uwagi na jakiej
Słodkie okruszkiPasztet bez dodatku mięsa. W roli głównej cukinia, która ma teraz swoje pięć minut, więc i kosztuje niewiele. Zachwyci niejednego niedowiarka, który nie skojarzy warzyw z pasztetem. Pyszny pasztet z cukinii z kaszą kuskus. Składniki (keksówka 26×12) 3 szklanki startej cukinii (bez skóry) 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 szklanka kaszy kuskus 20 dag startego(...)wbijamy jajka, dodajemy sól, pieprz, przyprawy według uznania i oliwę. Wszystko bardzo dokładnie mieszamy. Keksówkę smarujemy oliwą i obsypujemy bułką tartą. Wylewamy do niej masę, wyrównujemy wierzch i pieczemy godzinę w piekarniku nagrzanym do 180 C. Gdy pasztet się zarumieni wyłączamy piekarnik i odstawiamy do wystygnięcia. A później? Później to tylko zajadać się ile dusza zapragnie
NiuniokiDzisiaj natomiast mam dla Was przepis na burgery wykonane tylko i wyłącznie z selera. Nadal oczywiście wegetariańskie Zaserwowałam te burgery moim znajomym i byli oni bardzo zaskoczeni, że zamiast mięsa użyłam warzywa, gdyż nie byli tego w stanie stwierdzić po kilku pierwszych kęsach Jeśli zdecydujecie się na wypróbowanie tego przepisu, zachęcam Was do dzielenia się zdjęciami w zakładce Komentarz. Smacznego(...)ręką. Formować kulki o średnicy około pięciu centymetrów, po czym spłaszczać je na dłoni na dowolną grubość. Moje burgery miały ponad dwa centymetry grubości Burgery układać na papierze do pieczenia po czym włożyć je do piekarnika i piec 50 minut w 180 stopniach Cejsjusza. W połowie pieczenia burgery należy przewrócić. Gotowe burgery serwować z dowolnymi warzywami i sosem. Ja użyłam
mecooksBardzo smaczny podwieczorek. Jadłam coś podobnego w jednym z kebabów warszawskich. Ponieważ nie łączę węglowodanów z mięsem, to nie zamówiłam wtedy zwykłego kebaba w cieście, tylko wzięłam sałatkę z bakłażana z sosem jogurtowym. Pomyślałam, że ten smak już znam, więc w domu zaczęłam sobie robić coś podobnego z różnych warzyw. A dzisiaj cukinia z pieczarkami i sos jogurtowy czosnkowo(...)Pieczarki obrałam, opłukałam i pokroiłam w plastry Przełożyłam do płaskiego naczynia żaroodpornego o posypałam obficie przyprawą grillową ziołową (ok. 2 łyżek) Wstawiłam do piekarnika i piekłam 30 minut W tym czasie zrobiłam sos: jogurt przełożyłam do salaterki, czosnek przecisnęłam przez praskę i całość wymieszałam z natką pietruszki i koperkiem Gdy warzywa się upiekły i trochę przestygły, polałam je sosem Warzywa
Szczęśliwa kuchniaBardzo smaczny podwieczorek. Jadłam coś podobnego w jednym z kebabów warszawskich. Ponieważ nie łączę węglowodanów z mięsem, to nie zamówiłam wtedy zwykłego kebaba w cieście, tylko wzięłam sałatkę z bakłażana z sosem jogurtowym. Pomyślałam, że ten smak już znam, więc w domu zaczęłam sobie robić coś podobnego z różnych warzyw. A dzisiaj cukinia z pieczarkami i sos jogurtowy czosnkowo(...)Pieczarki obrałam, opłukałam i pokroiłam w plastry Przełożyłam do płaskiego naczynia żaroodpornego o posypałam obficie przyprawą grillową ziołową (ok. 2 łyżek) Wstawiłam do piekarnika i piekłam 30 minut W tym czasie zrobiłam sos: jogurt przełożyłam do salaterki, czosnek przecisnęłam przez praskę i całość wymieszałam z natką pietruszki i koperkiem Gdy warzywa się upiekły i trochę przestygły, polałam je sosem Warzywa
www.szczesliwakuchnia.blogspot.compoprzeczne cienkie paski. Dodać pora do cebuli, smażyć aż zmięknie. Następnie dodać mięso mielone, doprawić bazylią, papryką słodką, chilli, solą i pieprzem. Dodać przecier pomidorowy i wymieszać. Smażyć aż mięso straci kolor surowizny. Dodać umyte, osuszone i pokrojone drobno pieczarki. Smażyć chwilkę, pieczarki tylko muszą puścić wodę. Nadzienie nie powinno być suche. Przygotowanie makaronu – do każdej muszelki makaronowej nałożyć(...)lubicie. Zagotować i zdjąć z ognia. Zmielić na jednolitą masę za pomocą blendera lub malaksera. Dodać ser, wymieszać. Zostawić trochę sera do posypania na górze. Wylać sos na makaron. Pieczenie – włożyć zapiekankę do nagrzanego piekarnika do 200 C. Naczynie z zapiekanką musi być przykryte. Piec godzinę, 10 minut przed końcem odkryć naczynie i posypać pozostałym serem. Smacznego
Kuchnia Pokoleńrozpuszczonego masła * PRZYGOTOWANIE Masa makowa Mak zalewamy wrzątkiem i odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Następnie odciskamy za pomocą gazy i mielimy 2-3 razy przez maszynkę do mielenia mięsa. Do maku dodajemy bakalie, cukier oraz miód i wszystkie przyprawy. Mieszamy i próbujemy. Następnie wlewamy masło i wbijamy jajka. Masę dokładnie mieszamy. Zaczyn Drożdże rozpuszczamy w letnim mleku, dodajemy łyżkę cukru(...)bardzo elastyczne. W razie potrzeby podsypujemy mąką lub dolewamy więcej mleka. Odstawiamy do misy wysmarowanej olejem i przykrytej ściereczką na 1,5h do wyrośnięcia. Formowanie i pieczenie Po tym czasie ciasto wyjmujemy i krótko wyrabiamy, a następnie rozwałkujemy na prostokąt o wymiarach dużej formy na ciasto. Smarujemy całość masą makową, pozostawiając czyste boki. Zwijamy do środka
Food SquareZrobiłam tą zapiekankę dla moich gości, zniknęła cała, a jest to duża porcja. Jedli, aż in się uszy trzęsły Dosyć pracochłonna ta zapiekanka, ale warto. Jest
Kuchnia PokoleńSuperszybka i niebanalna przekąska, która może być doskonałą ozdobą stołu. Gotowa do podani w 25 minut i pyszna! Składniki: opakowanie ciasta francuskiego 15 dag salami (najlepiej
Pyry na GazPopularna zupa grzybowa oczywiście najlepsza z grzybów suszonych, gdyż suszone nadają jej intensywności grzybowego smaku, z makaronem podana ma tylu zwolenników!, jej zachwycający zapach, niepowtarzalny brunatny
kgwjanczewo600 g żeberek w jednym kawałku pół szkl wina czerwonego 2 łyżki miodu 1 cebula 3 ząbki czosnku mięta lubczyk chili sól pieprz 1 łyżka smalcu
Gotowanie jest łatwe1 nieduży kurczak sól pieprz papryka słodka pieprz ziołowy gałązki tymianku oliwa kilka ziemniaków Kurczaka umyć, oczyścić, natrzeć solą, pieprzem. Garnek rzymski namoczyć na 15 min
Gotowanie jest łatweSzybka przekąska dla tych co mięso zjadają i dla tych co za nim nie przepadają. Pierwsze kabanosy przygotowujemy, w tym czasie fasolkę podgotowujemy i w kilkanaście minut będzie wszystko gotowe, smaczne i proste i wyjątkowe. Idealna przekąska do piwa pszenicznego, życzę więc smacznego. Składniki: 1 opakowanie gotowego ciasta francuskiego ok. 375 g, 120 długich cienkich kabanosów np. węgierskich, garść(...)francuskie rozwijamy, kroimy z pomocą nożyka do pizzy na cieniutkie paseczki ok. 1 cm. Kabanosy i fasolę zwijamy pojedynczo paseczkami ciasta, układamy na blasze (zachowujemy odstępy) wyłożonej papierem do pieczenia. Smarujemy roztrzepanym jajkiem. Kabanosy posypujemy chili, a fasolkę pieprzem i czosnkiem. Pieczemy porcjami ok. 10 -15 min (do zrumienienia) w piekarniku rozgrzanym do 180°C. Smacznego
Moniki SmakołykiZ wątróbką to jest tak jak ze szpinakiem – jedni kochają , inni nienawidzą. Ja należę zdecydowanie do tej pierwszej grupy i wątróbkę zawsze zjadam z ogromną
Ostra na Słodkożółtymi dziobakami ;) Wczoraj planując zakupy zorientowałam się, że dawno nie gościł na naszym stole. Postanowiłam to nadrobić i tak oto powstało danie na grillowanego kurczaka z porem, papryką i pieczonymi ziemniakami, na które przepis już niedługo :) Por to warzywo dość kontrowersyjne. Przez długi czas miałam przed nim obawy, ale uduszony i miękki naprawdę smakuje fantastycznie! Cieszę się, że przekonałam(...)pieprz, papryka, czosnek). Zostawiamy na 10-15minut Obieramy i gotujemy ziemniaki. Jak będą gotowe, wkładamy je do naczynia żaroodpornego, polewamy oliwą i posypujemy przyprawami (bazylia, oregano, papryka, czosnek), pieczemy przez 20min. w temp. 200'C. W garnku rozgrzewamy 1 dużą łyżkę masła i wrzucamy pokrojony por z papryką. Posypujemy solą i pieprzem i czekamy, aż warzywa zmiękną. Można dodać
Kitchens Alphabetorganizm domaga sie w upały tłustych mięsnych dań, zazwyczaj normalni ludzie maja takie zachcianki w okresie zimowym. Natomiast u mnie im większy upał tym większa ochota na np. surowe mięso, dania z tłustymi sosami... Ciekawe nigdy sie w to nie zagłębiałam, ale chyba warto by bylo się temu przyjrzeć dziś np zjadlam ogromniasty kebab z ogromną porcja sosu czosnkowego ;/ Pomijając(...)minut do wyrośnięcia. Masło łączymy z posiekanymi pomidorami, czosnkiem, oliwkami oraz papryczka chilli, przyprawiamy do smaku. Formując bułeczki nakładany po 1 łyżeczce masła, nadajemy kształt bułki i pieczemy 20 min. w tem. 200st
NaKońcuJęzykaDziś zapraszam Was na kolejną szybką, sytą i smaczną sałatkę. Makaronowa sałatka z wędzonym kurczakiem i sosem jogurtowo-mardziarskim idealnie nadaje się na obiad, do pracy
Słodkie okruszkiTen torcik jeżynowy zrobiłam ze specjalną dedykacją dla gospodarzy Akademii Kulinarnej Whirpool , Marco Luca Ghia i Emilliano Castagna. Akademia obchodzi właśnie 3 urodziny. Z tej
kuchnia doskiłyżki oleju – 4-6 ziemniaków – 1 łyżka masła – 2 łyżki śmietany 12% lub 18% – 2-3 łyżki tartego sera mozzarella – świeża kolendra do podania Przygotowanie: Mięso mielone dopraw solą i pieprzem, a następnie lep w dłoniach małe pulpeciki i odkładaj je na deskę. Na patelni rozgrzej olej, a następnie smaż pulpeciki przez około 8 minut(...)włóż przygotowane pulpeciki, a następnie przykryj je warstwą puree. Tak przygotowaną zapiekankę wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 st C. Zapiekaj przez 25-30 minut. 5 minut przed końcem pieczenia możesz posypać zapiekankę odrobiną startego sera mozzarella. Podawaj ze świeżą kolendrą. Artykuł Zapiekanka z pulpecikami pochodzi z serwisu nietylkopasta.pl - blog kulinaria, restauracje, podróże
nietylkopasta.plposolić. Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na klarowanym maśle. Gdy mięso wystygnie przekręcić przez maszynkę razem z przesmażoną cebulką. Następnie do mięsnej masy wlać tyle bulionu ( z gotowanego mięsa) by farsz nie był suchy - masa powinna być jednolita i dobrze zbita. Doprawić do smaku solą,pieprzem,czosnkiem,czubrycą oraz sosem sojowym.Masa musi być dosyć wyrazista w smaku. Ciasto(...)masa mięsna była w środku. Tak powstały wałek odciąć od reszty ciasta i pokroić na ok 2 cm kawałki. Gotowe paszteciki wykładać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia w niewielkich odstępach od siebie.Postępujemy tak,aż do wyczerpania ciasta. Paszteciki wyłożone na blasze posmarować roztrzepanym jajkiem i piec w piekarniku ok 25-30 min w 180 st.C
Niespełnione zdolności kulinarnewegetariańską wersję popularnego sosu bolognese – gdzie zamiast mięsa jest zielona soczewica. Długo duszony, z dodatkiem przysmażonej cebulki, dużej ilości czosnku, włoskich ziół i chlustu wina zyskuje głębię smaku. Mięsa Wam w nim nie zabraknie. Sos oczywiście można wykorzystać w sposób klasyczny – czyli do makaronu z dodatkiem np. parmezanu albo jako dodatek do innych wegetariańskich dań. Ja znaczną większość(...)dyni i lekko je skropić oliwą i posolić. Na to sos i kawałki mozzarelli, potem kolejne warstwy- dynia, sos i mozzarella, razy dwa a na wierzch dynia skropiona oliwą. Piekłam całość 30 minut, na to wyłożyłam pozostałe płaty mozzarelli (w sumie wykorzystałam 250 g mozzarelli) i piekłam kolejne 10 minut. Pyszności! Wegetariańskie bolognese z soczewicą Drukuj Prep time
Cooking for Emilyuzyskania jednolitej konsystencji. Przekładamy ciasto na blat i ugniatamy, aż stanie się elastyczne i gładkie. Ponownie wkładamy ciasto do miski, przykrywamy folią spożywczą i zostawiamy na 30-60 minut. Mięso z piersi kurczaka kroimy w kostkę, marynujemy około 30 minut. Następnie smażymy i odstawiamy. Mieszamy koncentrat pomidorowy z wodą, bazylią, solą i pieprzem, aby przygotować szybki sos pomidorowy. Przygotowanie sosu(...)wykładamy na blat posypany mąką i formujemy palcami okrągły placek. Na ciasto nakładamy sos pomidorowy, posypujemy serem mozzarella i dodajemy składniki. Tak przygotowaną pizze wkładamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy 10-15 minut. Pizze posypujemy oregano i smacznego! Sprawdź również ten przepis – kulki serowe . Artykuł Pizza z kurczakiem i papryczkami jalapeno pochodzi z serwisu Blog kulinarny
ale PysznieMięso i ryba? Tak- pomieszanie smaków, które świetnie ze sobą się zgrywa. Prawda, że ciekawa propozycja? Może sami spróbujecie :) Składniki : 2 świeże pstrągi (wypatroszone ) 8 cienkich plastrów wędzonego boczku limonka 200 g masła świeżo mielony pieprz sól morska mielona kolendra Przygotowanie : Pstrągi dokładnie myjemy i osuszamy. Od środka nacieramy dokładnie pieprzem, solą(...)pstrąga i zawijamy boczkiem rybę. To samo robimy z drugą. Z drugiej połówki limonki ścieramy skórkę i posypujemy nią pstrągi. Tak przygotowane ryby układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy ryby do rozgrzanego piekarnika do 180 C i pieczemy 20-25 min zależy od wielkości pstrąga. Smacznego
Niezły MłynekStraaaasznie dobra przekąska na Halloween! Kotlety mielone zawinięte w boczku :) Składniki: ( na 24 szt. o średnicy orzecha wloskiego ) 300 g mięsa drobiowego mielonego jajko kilka gałązek natki pietruszki średnia cebula 5 łyżek bułki tartej pieprz do smaku ok 12 czarnych oliwek ok 8 plasterków wędzonego boczku keczup wykałaczki Wykonanie: 1. Cebulę bardzo drobno posiekać, zarumienić na rozgrzanym oleju(...)podłużne części. 7. W każdy kotlecik delikatnie wcisnąć dwa plasterki oliwek i owinąć plastrem boczku. Boczek powinien nachodzić na oliwkowe oczy. Wbić wykałaczkę. 8. Mumie ułożyć na papierze do pieczenia i piec 20 min w temp. 200°C. ( opcja góra-dół ) 9. Po upieczeniu uzupełnić oczy mumii kropelkami keczupu
Atlas SmakówPaprykowe fryteczki z powodzeniem zrobią furorę na Waszym stole jako ciekawa przystawka do innych dań. Choć równie dobrze możecie sobie taką sałatkę przygotować na późną kolację, gdy ciężkie mięsa są już niewskazane. Jest mało kaloryczna, swoimi kolorami bardzo cieszy oko i w połączeniu z dipem czosnkowym oraz szczególnie gałką muszkatołową zrobi na Was wrażenie. Składniki : 2-3 żółte papryki sałata(...)posypujemy ją słodką papryką w proszku - całość dokładnie mieszamy by wszystkie paski były pokryte mieszanką oliwy ze słodką papryką rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni, paprykę wykładamy na papier do pieczenia starając się ją równomiernie rozłożyć i pieczemy przez 25 minut w międzyczasie kroimy bardzo drobno sałatę lodową oraz przygotowujemy dip czosnkowy czosnek przeciskamy przez praskę, dodajemy jogurt, sok z cytryny
zobacz ich smakNiedawno pisałam o schabie do kanapek. Przyrządziłam go w musztardzie Dijon i ziołach prowansalskich. Efekt był fantastyczny, więc kiedy szykowałam mięso na zraziki indycze i udało mi się wykroić z fileta kształtną polędwiczkę postanowiłam powtórzyć procedurę. W końcu zawsze warto jest mieć dla Synuszaka coś bez konserwantów na śniadaniowe kanapki. Przy okazji wypróbowałam czy wymyślona niedawno musztardowa marynata będzie pasować(...)Opisu procedury przyrządzania nie będę powtarzać. Zainteresowanych zapraszam do lektury wpisu schabowego, który powyżej podlinkowałam. Wystarczy tylko skrócić czas i zmniejszyć do 175 stopni temperaturę pieczenia. A w skrócie wygląda
Kuchnia po mojemudołu,aby spokojnie się piekł - przydatny jest tu termometr do mięs (koszt ok 10 zł) wbiłam termometr w kurczaka i piekłam go do uzyskania tem. kurczaka 82 stopni. Wtedy mamy pewność, że jest dobrze wypieczony.Mi upieczenie kurczaka 1,9 wagi) zajęło ok 1,5 godziny w tem. 180 stopni. Pierwsze 30 minut piekłam bez przykrycia folią potem przykryłam(...)koniec ponownie zdjęłam, aby skórka była chrupiąca. Podczas pieczenia kilkukrotnie polałam go własnym sosem. Kurczak jest bardzo soczysty, połączenie smaków bardzo wyważone. Tym sposobem będę często robić kurczaka ! Można go podać z pieczonymi ziemniakami, marchwią, frytkami lub po prostu z kawałkiem dobrego chleba . Uwaga bo taki kurczak bardzo szybko znika z talerza :)) Uściski Basia
Basia w kuchniFilety z kurczaka to chyba u mnie najbardziej pospolite mięso. Robi się je szybko i na wiele sposobów. Najczęściej jemy w postaci kotletów, niekoniecznie w panierce, lub pokrojone w kostkę i podsmażone z cebulą, czasem w sosie jogurtowym. Dziś jednak podaje kurczaka w bardziej eleganckiej i wytrawnej formie, w postaci roladek z kasztanami, żurawiną i serek lazur. Ciekawy smak dania(...)łyżki suszonej żurawiny listki świeżej mięty sól 40 g sera pleśniowego lazur olej do smażenia 100 ml białego wytrawnego wina Filety z kurczaka myjemy, osuszamy i delikatnie rozbijamy. Pieczone kasztany i suszoną żurawinę drobno siekamy i mieszamy ze sobą. Na mięsie układamy listki mięty, na środek nakładamy farsz z kasztanów i żurawiny i pokrojony w paseczki ser. Całość
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkiwyciągamy mięso i odstawiamy mięso na 5 minut do odpoczęcia. Później piersi pokroić ukośnie w cienkie plasterki. Sok, który puściły, dodać do sosu czekoladowego i jeszcze raz ubić trzepaczką. Mięso polać sosem i od razu podawać.Sos:na patelnię wlewamy wino, dodajemy cynamon, skórkę pomarańczy, gwiazdki anyżowe oraz wiśnie albo żurawinę oraz sos balsamiczny. Gdy połowę wina odparuje dodajemy miód(...)Tłuczemy tłuczkiem na jednolitą masę. Obiad podałam z zasmażaną kiszoną kapustą z soczewicą i pomidorami. Rada: jeśli chcemy piersi bardziej różowe, skróćmy czas smażenia i pieczenia po 2 minutki na każdą stronę. Bardziej różowa będzie gdy upieczemy ją zgodnie z moim przepisem a zrezygnujemy z pieczenia w piekarniku. gotujemy wino z przyprawamisos czekoladowo
Bon Appetit Małgorzatyjajko, boczek, cebulę, sól, pieprz oraz przyprawy (gałkę muszkatołową, kolendrę, pieprz cayenne). Wymieszaj całość dokładnie łyżką. Z gotowej masy mięsnej uformuj klopsiki wielkości orzecha włoskiego, rolując je w dłoni. Mięso będzie lepiło sie do dłoni, ponieważ jest bardzo mięciutkie i delikatne, ale takie ma być. W razie konieczności zwilżaj dłonie w zimnej wodzie przed formowaniem kolejnego klopsika. Na patelni rozgrzej(...)cały czas mieszaj sos rózgą kuchenną, aż zgęstnieje. Dodaj do niego smietanę kremówkę i sos sojowy, wymieszaj i gotuj jeszcze przez 1 minutę. Klopsiki podawaj z puree ziemniaczanym, pieczonymi ziemniaczkami lub frytkami oraz z dżemem borówkowym lub żurawiną ze słoika. Gotowe! Smacznego
Słodko-Słony Świat IlonyPasztet bezmięsny...odmiana od codziennego mięsa, którego nie powinno się jeść codziennie. Jak spróbujecie go raz, zobaczycie, że będziecie go robić częściej. Ma dużo mniej kalorii niż normalny pasztet. Polecany dla osób na diecie:) Składniki; 500 g czerwonej soczewicy, 2 marchewki, 1 cebula, 2 ząbki czosnku, 2 cm świeżego imbiru, 2 łyżeczki utłuczonych ziaren kolendry, 2 łyżeczki garam masali(...)wyciśnięty czosnek i zalewamy wodą...tyle żeby pokryć masę.Solimy. Gotujemy tak długo ,aż powstanie gęsta masa. Studzimy. Dodajemy jajka. Dobrze mieszamy. Nagrzewamy piekarnik do 160 stopni i pieczemy ok. 30 minut. Parę słów o przyprawie garam masal - " gorąca mieszanka" - kmin rzymski, kolendra, kardamon,goździki, cynamon, gałka muszkatołowa, liść laurowy , pieprz - zachwyca aromatem. Pasztet zyskuje bardzo na smaku
Anioły w kuchni