mięsne: 500 g mięsa mielonego z indyka 1 jajko 1,5 łyżeczki musztardy 2 łyżki ketchupu sól pieprz 5 łyżek bułki tartej 1 cebula 1 ząbek czosnku 1. Mięsa przekładamy do miski, do niego dodajemy pokrojoną na drobno cebulę, czosnek przepuszczony przez praskę i resztę składników. Mieszamy, formujemy małe kulki i smażymy na rozgrzanym oleju. Odstawiamy. Reszta: ulubiony makaron(...)wymieszałam drewnianą łyżką, resztę składników układałam jak mi się podobało, żeby powstał artystyczny nieład :-) Na końcu całość posypujemy czosnkiem przepuszczonym przez praskę, koperkiem i startą mozzarellą. 3. Zapiekankę pieczemy w 200 stopniach około 30 minut. Przed podaniem posypujemy świeżym oregano. Smacznego
kruche babeczkidelikatnie posmarować tłuszczem i nic się nie przypala, a nie jak to było kiedyś, gdy lało się go dużo więcej. Dodam też, że obecnie więcej przygotowuję rzeczy duszonych lub pieczonych, zamiast smażonych. W zachowaniu kontroli nad tłuszczem pomaga mi również szybkowar, gdyż oprócz szybszego i łatwiejszego przygotowania, potrawy nie wymagają dodawania dużej ilości tłuszczu. Poruszę jeszcze temat zasmażek, które(...)mojej kuchni warzyw jest dość dużo, zarówno w surówkach, jak i w innych daniach obiadowych. Staram się wykorzystywać warzywa sezonowe i mogę je jeść przez cały czas, a mięsem chętnie się dzielę. Warzywa są bardzo zdrowe, ale pod warunkiem, że nie polejemy ich tłustym sosem lub nie zrobimy ich w ciężkiej panierce z bułki. Warzywa zazwyczaj przygotowuję na parze
Kuchcik gotujemają wspaniały "ziemisty" smak i cudowny rubinowy kolor. Taka zapiekanka może stanowić samodzielne danie, jednak ze względu na swą intensywność lepiej sprawdzi się jako dodatek do obiadu, najlepiej do mięsa (także do dziczyzny). Tak upieczone buraki wraz selerem stanowią idealne połączenie i są smaczne na ciepło jak i na zimno. Zapiekanka z buraka i selera Składniki: seler korzeniowy(...)gałązkami tymianku i kilkoma rozgniecionymi ziarenkami jałowca. Wszystko zalać sokiem wyciśniętym z pomarańczy, przykryć (pokrywką lub folią aluminiową) i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180-200 stopni. Piec przez 45-60 minut, lub do czasu aż warzywa będą miękkie (jeżeli warzywa będą pokrojone w cienkie plasterki czas pieczenia powinien być krótszy). Smacznego
Codzienne GotowanieKolejna wersja faszerowanej cukinii, bez mięsa. Łódeczki wypełniłam brokułem i różnymi serami, które miałam pod ręką. Polecam bo bardzo smaczne. składniki: 2 średnie cukinie po ok 600 g 1 brokuł ( ok 400 g gotowych różyczek) 1 serek camembert 1 kulka mozzarelli 200 g sera żółtego sól zioła włoskie Cukinie dokładnie umyć i osuszyć. Odkroić końcówki i przekroić wzdłuż na pół(...)wystudzić. Serek camembert oraz mozzarellę pokroić na małe kawałki. Łódeczki z cukinii wypełnić ugotowanym brokułem i pokrojonymi serami. Oprószyć ziołami włoskimi. Następnie łódeczki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 C i piec ok 15 minut. Potem posypać startym żółtym serem i piec kolejne 10-15 minut aż cukinie będą miękkie
Monia miesza i gotujechciał słyszeć o dodatkach, tylko same wcinał. Medaliony smakowo jeszcze lepsze niż te z naszego (chyba większości) ulubionego sklepu :-).Wyszły super, bardzo smaczne, mogą być świetnym dodatkiem do mięsa, zamiast tradycyjnych ziemniaków lub po prostu przekąską na ciepło. Z podanego przepisu wychodzi 12 sztuk. Zachęcam do zrobienia :-). Miłego dnia :-) Składniki: 5 dużych ziemniaków 1/2 brokuła szczypiorek 1 mała cebula czerwona(...)dajemy ugotowane ziemniaki i brokuła, dodajemy pokrojoną cebulę, pora i szczypiorek, starty żółty ser, sól i wbijamy jajka. Całość mieszamy. Blaszkę do wypieku muffinek smarujemy masłem i wypełniamy masą. Pieczemy w 180 stopniach około 25 minut. Wierzch powinien się ładnie zarumienić. Wyjmujemy z piekarnika, chwilkę studzimy, wtedy ładnie wyjadą nam z foremki
kruche babeczkibyć miękki – po naciśnięciu palcem czy łyżką on musi się z tej swojej miękkości rozpadać wręcz na papkę. Wyjmujemy je z pieca dopiero, gdy już się rozpadają (moje pieczenie zajęło niecałą godzinę, kilka razy je przy tym odwracałam). Dajemy im ostygnąć na tyle, by móc się nimi nie poparzyć. Wyskrobujemy ze spalonej skórki cały miąższ i odkładamy(...)granatu. Podlewamy pastę dookoła oliwą lub dobrym nierafinowanym olejem. Z czym jeść baba ghanoush? Tak jak hummus – jako przystawkę ze świeżymi warzywami, z chlebkiem naan lub pita . Z grillowanym mięsem, obok tzatziki. Jako pasta na kanapce, czy w wersji fusion – jako sos do makaronu. SKŁADNIKI 4 małe bakłażany (łącznie 800-900g) 3-4 łyżki pasty sezamowej tahini
Karo in the Kitchenfrancuskiego 150 g pieczarek 2 szalotki bądź 1 mała cebulka sól, pieprz przyprawa do kurczaka starty żółty ser 1 roztrzepane jajko olej do smażenia Paseczki ciasta francuskiego zaplatać naprzemiennie Mięso umyć, osuszyć. Filet z kurczaka rozkroić na mniejsze części (każdą połówkę na dwie lub trzy części). Przyprawić solą, pieprzem i przyprawą do kurczaka. Pieczarki umyć i pokroić w plasterki. Cebulę(...)francuskiego zaplatać (od lewej do prawej stronie; naprzemiennie) przykrywając piersi z kurczaka. Końcówki ciasta (tzw. ogonki) delikatnie zlepić. Na sam koniec ciasto francuskie przełożyć na formę wyłożoną papierem do pieczenia i posmarować roztrzepanym jajkiem. Piec około 40-45 minut w 200ºC (aż do zarumienia ciasta). Podawać kilka minut pod wyjęciu z piekarnika (gorące ciasto może przykleić się do papieru
Ugotowaćsię zbytnio nie napracować. Idealnym rozwiązaniem jest faszerowany kurczak. Przygotuje się można by powiedzieć, że sam a dodatek kaszy sprawi że za jednym zamachem mamy od razu dodatek mięsa. Składniki: 1 tuszka kurczaka sól, słodka papryka do natarcia 1 por biała część 1 cebula 4 ząbki czosnku 1 papryka żółta 15 dag żółtego sera tymianek świeży trybula(...)oraz trybuli.W osolonej wodzie gotujemy kaszę, którą po ugotowaniu dodajemy na patelnię. Żółty ser tarkujemy, dokładamy na patelnię, energicznie wszystko razem mieszamy. Tak przygotowanym farszem nadziewamy kurczaka. Zaszywamy do pieczenia lub spinamy wykałaczkami . Pieczemy ok 1 godz po czym odkrywamy i zapiekamy kurczaka jeszcze z 20 minut polewając wytworzonym sosem
Z Majeczką w kuchnipasztet był pyszny, nie musi być zrobiony z mięsa. Czasem delikatną i bardzo aromatyczną alternatywą jest nuta czosnku, jabłka i suszonych pomidorów, połączona z fasolą jaś. Fasolowy pasztet wraz z dużą ilością suszonych przypraw to pyszny element na kanapki, ale również na świąteczny stół. Składniki: 50dag fasoli (użyłam fasoli jaś Cenos ) 3 ząbki czosnku 2 duże cebule duża marchewka(...)ścieramy na tarce i wszystko razem dusimy ok 5 minut na patelni. Wszystkie składniki (oprócz suszonych pomidorów) umieszczamy w misce i blendujemy (mogą zostać grudki). Keksówkę wykładamy papierem do pieczenia. Połowę masy wykładamy do formy. Przez środek masy przekładamy pokrojone w paski suszone pomidory i delikatnie przykrywamy drugą częścią farszu. Wyrównujemy i wkładamy na 45 minut do nagrzanego piekarnika
ChilliJemyszczypta chili, pieprz Wykonanie : Bakłażana i cukinie dobrze umyć, następnie pokroić w plastry i posolić, bakłażan dzięki temu straci swoją gorycz. Do garnka dodać 2 łyżki masła, przełożyć mięso dodać przyprawy i smażyć około 15 minut , następnie wlać sos i dusić aż sos troszkę odparuje.Ziemniaki obrać i pokroić w plastry. Naczynie żaroodporne wysmarować tłuszczem. Sos beszamelowy(...)mięsny 8. Sos beszamelowy 9. Starty ser żółty Jeśli bardzo lubicie sos beszamelowy to możecie zwiększyć proporcje i na górną warstwę dać go więcej. Piec w temperaturze 180 stopni około 75 minut . Smacznego
Sama słodycz i szczypta chiliposłuży do innych potraw :) Skrzydełka możecie zmarnować dzień lub godzinę, dwie wcześniej, ale przyrządzone od razu też będą pyszne. Poza sezonem grillowym możecie upiec je w piekarniku :) Delikatne mięso i słodko-pikantny smak marynaty dają wspaniały efekt! Bardzo polecam! SKŁADNIKI: około 1 kg skrzydełek z kurczaka 50 ml sosu teriyaki 50 ml sosu sojowego 2 duże ząbki(...)godziny lub przez noc albo od razu grillować na złoto-brązowy kolor (około 20-30 minut). Kilka razy czasu polej skrzydełka pozostałą w misce marynatą podczas grillowania (lub pieczenia). Jeśli pieczesz je jednak w piekarniku to wstaw je do niego na 1 godzinę w temperaturze 200 stopni C. Pod koniec grillowania/smażenia możesz posypać skrzydełka ziarenkami sezamu. Gotowe
Słodko-Słony Świat Ilonyprzy mostku nadciąć, wyłamać i przeciąć. Odciąć mięso od łopatek i tu uważać, aby nie przeciąć skóry. Wyciągnąć korpus przez kuper. Cały czas należy ostrożnie przecinać błony tak, aby mięso pozostawało przy skórze a nóż cały czas ocierał się o powierzchnię kości. Zostawić kości z udek i skrzydełek. (Ten krok można pominąć) Rozgnieść jałowiec i pieprz, wymieszać z solą(...)smaku solą. Jajko rozbełtać, wymieszać z kaszą. Perliczkę nadziać farszem zostawiając trochę luzu. Otwory spiąć wykałaczkami a następnie nitką zasznurować wokół wykałaczek. Perliczkę posmarować masłem. Formę do pieczenia posmarować masłem, ułożyć perliczkę Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni, po 15 minutach wlać wino lub bulion i przykryć. Zmniejszyć temperaturę piekarnika do 180 stopni. Piec 40 minut
królestwo garówWięc nie budzi mojej awersji. Zwłaszcza, że może być całkiem smacznie i pożywnie, choć prosto. Kuchnia niemiecka to nie tylko wurst z piwem i musztardą, zapraszam zatem na żeberka pieczone w piwie z kiszoną kapustą i ziemniakami mojego przepisu. Myślę, że każdy powinien być zadowolony. Do przygotowania dania użyłem: 1 kg mięsnych żeberek wieprzowych, 3 średnich cebul(...)dość długo, aby należycie przesiąknąć aromatem marynaty - ja zostawiłem je w marynacie w lodówce na całą noc. Istotnym jest także odpowiedni wybór żeberek - polecam takie, które mają jak najwięcej mięsa i jak najmniej tłuszczu. Żeberka pokroiłem w kawałki zawierające po 2 - 3 kostki. W misce pomieszałem 2 łyżeczki mielonego kminku, 2 łyżki sosu sojowego, 2 łyżki oliwy, 2 łyżeczki suszonego
Wyprawy kulinarneKruche i delikatne mięso z kurczaka z sosem marchewkowo-pieczarkowym. Z tak prostych składników można wyczarować tak pyszny obiad. Zapraszam na kurczakowy obiad! 1 podwójny filet z kurczaka Przyprawa do kurczaka 1 marchewka 5 pieczarek Zalewa: 0,5 szklanki wody 200 ml śmietany 12% 0,5 łyżeczki soli 0,5 łyżeczki pieprzu 0,5 łyżeczki cząbru 0,5 łyżeczki lubczyku(...)średnich oczkach. Pieczarki kroimy w kostkę i siekamy w rozdrabniaczu. Marchew mieszamy z pieczarkami. Wodę, śmietanę oraz wszystkie przyprawy dokładnie łączymy ze sobą. Dokładamy warzywa i zalewamy filet. Pieczemy pod przykryciem przez 60 minut w 200*C. Pod koniec możemy zdjąć folię i zapiec aby ładnie wierzch się zarumienił
VioletoweKucharzenieSoczysta, krucha i przepyszna jest karkówka w sosie jogurtowym. Nic więcej poza przepisem nie powiem :) Składniki : 0,5 kg karkówki 3-4 cebule 200 ml jogurtu
Mechanik w kuchniZiemniaczki Księżnej – to alternatywa dla tradycyjnych ziemniaków i popularnych smażonych frytek. Doskonale sprawdzą się jako wykwintny dodatek do obiadu na specjalną okazję, urodziny, Sylwestra czy spotkanie
MarcinChefmojprzepisna.pl | Borówkowy sernik na zimno Sezon jagodowy w pełni, więc korzystam ile się da. Dziś przepis na borówkowy sernik na zimno. Jest to przepis bazowy, który
moj przepis naKaczka nadziewana jabłkami Składniki: - 2kg kaczka marynata: - 4 łyżki oleju rzepakowego - 1 łyżka naturalnego miodu (u mnie wielokwiatowy) - 2 łyżki octu spirytusowego 10% - sól
Kuchnia co dniaWarkoczyki z boczku to pomysł na obiad a także na grilla. Składniki: -boczek surowy -6-7 średnich cebul na 1,5 kg boczku -kilka
Maminek kulinarnyDostałam ostatnio prośbę o zrobienie czegoś typowo polskiego. Po dłuższej "burzy mózgów" rozpętanej przeze mnie i przez mojego ukochanego padł w końcu wybór - kotlety schabowe
W poszukiwaniu inspiracjiDzisiaj polecam Wam ala gulasz z kurczaka z dodatkiem pomidorków koktajlowych i cukinii. Danie smaczne i pożywne, wcale nie aż takie kaloryczne. Jako dodatek polecam ryż
Ala piecze i gotujeTortille z pastą batatowo-awokadową Sałatka zamknięta w opakowaniu z pieczywa domowego wyrobu. Nadzienie stanowi upieczony batat, ugnieciony z awokado z dodatkiem limonki, kolendry i szczypioru. Proteinowy wsad stanowią pieczone polędwiczki z indyka. To danie jest warte grzechu, ale nie zgrzeszycie jedząc je! Jest pełne Doriwia. Przepisy na kolejne dania będziemy dodawać codziennie rano Makaron dobrze się mrozi(...)przypadku makaronu) przesmażyć na patelni. Można też zjeść lancz na zimno. Jeśli nie macie ochoty na dania rózmrożone – to możecie zamrozic tylko przygotowane wcześniej połskładniki (np. upieczone wcześniej mięso), a np. makaron zrobić na świeżo Jak gotowaliśmy W tym tygodniu używaliśmy dużo piekarnika. Upiekliśmy batata, pomidory, paprykę i bakłażana oraz kurczaka i indyka, a nawet steki. Jeśli chodzi
Niedzielny kucharzDziś na śniadanie poleca się kuchnia uzbecka. Katlama- warstwowy chleb z nadzieniem. Zazwyczaj nadzienie robi się ze smażonej cebuli lub mięsa, ja dziś zrobiłam z fetą. A Wy lubicie takie wynalazki? Składniki: – 100ml kefiru o temperaturze pokojowej – 50ml gorącej wody (nie wrzątku) – 1 łyżeczka drożdży instant – 1 łyżeczka cukru – 300g mąki pszennej – 25ml oleju(...)rozwałkować cienki prostokątny placek. Ser pokruszyć i wyłożyć na rozwałkowanym placku, następnie zrolować w dość ciasną roladę, zawinąć w kształt ślimaka i przenieść na blachę wyścieloną papierem do pieczenia lub matą silikonową. Całość spłaszczyć i delikatnie rozwałkować, posmarować olejem i posypać sezamem. Piec w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez około 30 minut. Smacznego Katlama- uzbecki chleb z nadzieniem Katlama
Smaki Arminedrobno kroimy. Na woku lub dużej patelni rozgrzewamy olej lub oliwę, wrzucamy pokrojoną w kostkę cebulę i krótko smażymy. Do tego dodajemy czosnek i znowu krótko smażymy. Wrzucamy mięso, doprawiamy solą i pieprzem i smażymy kolejne 3-4 minuty. Do walka dodajemy teraz paprykę, połowę papryczki chilli i cukinię. Dodajemy całe opakowanie przypraw prowansalskich, doprawiamy solą i pieprzem i smażymy(...)Sklejamy ciasto chwytając je za dwa boki- tak aby powstał trójkąt – dociskając palcami lekko każdy bok. Aby farsz nie wychodzić poza brzegi ciasta, najlepiej dociskać krawędzie widelcem. Rożki francuskie pieczemy w temperaturze ok. 200 stopni C ok. 12-15 minut, lub do zrumienia. Podawać od razu na ciepło z sosem. SOS TZATZIKI Ogórek umyj i wykrój gniazda nasienne. Zetrzyj
Calzonella.comNaleśniki ze szpinakiem i fetą z dodatkiem suszonych pomidorów to bardzo zdrowa propozycja obiadowa. Połączenie szpinaku z delikatnie słoną fetą i słodkimi suszonymi pomidorami sprawia, że
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!dawno tu nie było żadnego przepisu obiadowego... I postanawiam to zmienić! Będzie mięso, ryby i obiady wege! Obiecuję poprawę :) Dlatego dziś mam dla Was przepis na schab z kapustą. To jedyna forma schabu, która przejdzie mi przez gardło... i nawet smakuje. Nawet bardzo! I mała podpowiedź dla Was... im więcej kapuchy tym lepiej :) Składniki: 4 plastry schabu(...)drobną kostkę i podsmażamy na oleju, który został na patelni. Dodajemy kapustę kiszoną, liście laurowe i ziele angielskie. Doprawiamy pieprzem i obsmażamy przez 3 minuty. Przykrywamy schab kapustą i pieczemy całość przez 10-15 minut
Czarnawisienkarobię to w następujący sposób: Układam kurczaka na desce grzbietem do góry, robię pionowe nacięcie i oddzielam mięso od grzbietu. Skrzydełka (odcinam końcówki) w stawach wyłamuję i obieram mięso od kości nie przecinając skóry. Tak samo postępuję z udkami. Po usunięciu wszystkich kości nacieram kurczaka przyprawami i pozostawiam na 2-3 godziny. farsz: 700 g filetu z piersi kurczaka(...)wyrobić. Tak przygotowanym farszem napełnić kurczaka upychając także w udka i skrzydełka,zaszyć mocną nitką. Kurczaka ułożyć na blaszce piersią do góry (szef ukryjemy pod spodem) i piec 1 godz. w temp. 200 stopni. Po upieczeniu delikatnie usunąć nitkę. Podawać na ciepło lub zimno wedle uznania
Kolorowa kuchnia Elkimozzarelli dało pyszny efekt. Paprykowe kolory tylko zachęcały do skosztowania dania, które wcale nie jest pracochłonne. Te małe paprykowe zapiekanki mogą być daniem samym w sobie lub dodatkiem do mięs. Zachęcam do wypróbowania! Składniki na 2 porcje: 2 kolorowe papryki 1 szklanka kaszy jaglanej 200g świeżego szpinaku 3 łyżki zielonej soczewicy 1 kulka mozzarelli 3 ząbki czosnku(...)Boczek pokroić w kostkę, podsmażyć na patelni. Farszem z kaszy napełnić połówki papryk. Ułożyć na wierzchu podsmażony boczek, przykryc plastrem mozzarelli. Zapiekać w naczyniu ok.30 minut. Smacznego! . Artykuł Pieczona papryka nadziewana kaszą jaglaną, soczewicą i mozzarellą pochodzi z serwisu Raj dla Podniebienia
Raj dla Podniebieniaczarnego pieprzu sól do smaku 100 g mozzarella 6 suszonych pomidorów w oleju Pokrój cebulę w kostkę, rozgrzej oliwę i zeszklij na patelni. Dodaj czosnek i mięso. Smaż aż mięso przestanie być krwiste, po czym przełóż do garnka. Obierz pieczarki, pokrój i podsmaż na tej samej patelni. Przełóż do garnka, dodaj pomidory, oregano, bazylię, dopraw solą i pieprzem. Przykryj(...)następnie porcję sosu mięsnego. Powtórz jeszcze 3-krotnie. Zakończ płatami lasagne, rozprowadź resztę sosu i posyp startą mozzarellą i pokrojonymi pomidorami. Tak złożoną lasagne wstaw do piekarnika i piecz 45 minut. Po wyjęciu z piekarnika odczekaj 10 minut przed porcjowaniem. The post Lasagne bez beszamelu appeared first on Blog kulinarny - codojedzenia.pl
codojedzeniakolacji, którą dzieciaki urządzały dla swojego przyjaciela z Belgii. David samodzielnie je przygotował i muszę przyznać, że jestem pod wrażeniem. Pstrągi wyszły niezwykle okazale, mięso kruchutkie i aromatyczne i nawet wyszukiwanie ości było nadzwyczaj łatwe. Oj, pojawią się jeszcze nieraz w mojej kuchni. Świetnym uzupełnieniem smakowym i kolorystycznym była sałatka(...)kawałki cytryny, dwa ząbki czosnku i małą gałązkę koperku. • Na wierzchu naciąć skórę po skosie. Do nacięć włożyć po odrobinie masła dla smaku. • Piec 25 minut w temp 180 st.C
To co kochamcienkie plasterki. Do zeszklonej cebuli dodajemy koncentrat pomidorowy. Dodajemy mięso i smażymy. Doprawiamy solą, pieprzem, tymiankiem, oregano oraz szczyptą cukru. Całość mieszamy. W razie potrzeby – raz jeszcze doprawiamy. Gdy mięso jest przysmażone, dodajemy pomidory z puszki, mieszamy. Dusimy na wolnym ogniu ok. 15-20 minut. Beszamel: Składniki: masło – 2-3 łyżki mąka pszenna – 2 łyżki mleko – 300 ml sól(...)mięsny. Plastry cukinii układamy, zostawiając środek pusty. Do środka nalewamy beszamel i posypujemy odrobiną oregano.Układamy pokrojony w plastry ser mozzarella. Na wierzch układamy kolejną , ostatnią warstwę grillowanej cukinii. Pieczemy 15-20 minut w temperaturze 200-210°C. Palce lizać- smacznego
Aromatyczne Podróżemyjemy zimną wodą i osuszamy papierowym ręcznikiem Sprawdzamy czy w skórze nie tkwią pozostałości piór. Jeśli tak, to usuwamy je skórę nacinamy nożem w kratkę, tak by nie naruszyć mięsa pod skórą Piersi posypujemy z obu stron nieduża ilością soli i szczyptą pieprzu piersi kładziemy na nierozgrzanej patelni, skórą do dołu i włączamy ogień na maksimum. Dzięki stopniowemu wzrostowi(...)kładziemy naszą kaczkę dusząc ją około 20 minut pod przykryciem przewracając od czasu do czasu. WYKŁADAJAC NA TALERZ DAJCIE PONIEŚĆ SIE FANTAZJI Dodatkiem do tego dania były pieczone ziemniaki ,karmelizowana kukurydza,i roladki z fasolki szparagowej z boczkiem
Viola cooks with passionrozgrzaną patelnię wlać 2 łyżki oleju, zeszklić drobno posiekaną cebulę. Dodać mięso, doprawić pieprzem i solą. Smażyć ok. 5 min. Paprykę pokroić w drobną kostkę i dodać do mięsa. Marchewkę i jabłko obrać i zetrzeć na tarce, na drobnych oczkach. Dodać na patelnię, doprawić ziołami, przeciśniętym czosnkiem, ewentualnie dosolić i smażyć jeszcze ok. 3 min. Całość połączyć z pomidorami(...)palnika, dolać mleko i wodę, zagotować cały czas mieszając trzepaczką. Doprawić solą, gałką muszkatołową, bazylią i ziołami prowansalskimi. Sosem polać przygotowany makaron w naczyniu żaroodpornym. Wstawić do piekarnika i piec 10 min w temperaturze 180º. W tym czasie przygotować bakłażana. Umyć i pokroić go w plastry 4-5 mm, osolić i odstawić. Po 10 min Bakłażana ułożyć na makaronie
zabawa smakiemmajeranku, rozmarynu, tymianku, ziół prowansalskich, łyżka musztardy (najlepsza sarepska), 100 ml. zimnej wody . Mięso zmielić. (Nie uznaję gotowego kupionego mielonego.) Dodać przyprawy, sól i wodę. (Woda czyni mielone mięso bardziej soczystym.) Całość dobrze wyrobić i odstawić do lodówki, żeby się przegryzło. Bułki do hamburgera: 70 dkg. mąki, 3 dkg drożdży, niecała szklanka mleka, niecała szklanka wody, 3 łyżki masła(...)już wyrośnie, podzielić ciasto na bułki. Ja z takiej porcji robię około 8-9 bułek. Lekko spłaszczone ułożyć na blasze i włączyć piecyk. Zanim się nagrzeje, bułeczki podrosną trochę. Pieczemy je w temperaturze 180 stopni przez kilkanaście minut, żeby się lekko zrumieniły. Górę przed pieczeniem można posmarować rozbitym jajkiem i posypać na przykład sezamem. Ja upiekłam bez dodatków. Kiedy bułki
Codzienna kuchnia niecodziennazbić, żeby kawałki były cienkie i pokroić aby nie były za wielkie. 2. Kawałki piersi obtaczamy z bułce (mocno, aż się nie przykleja) i wkładamy do naczynia żaroodpornego. 3. Pieczemy bez przykrycia 10 min w temp. 180 stopni (termoobieg) 4. Wyjmujemy, podlewamy wodą, mocząc przy tym bułkę na górze, tylko tak, żeby była cienka warstewka wody na dnie. 5. Wkładamy(...)się bułka), w razie potrzeby gdyby "sos" był za gęsty dolewamy trochę wody i dalej dusimy. 9. Całkowity czas duszenia ok. 20 min. Kalorie: Cała porcja 200 g mięsa - ok. 340 kcal (bez kaszy gryczanej) Porcja z dodatkiem kaszy gryczanej - ok. 440 kcal Smacznego
Malowane smakiem