pomocą kołpystki, dodać jajka wymieszać czas 1 minuta obroty 5 dodać wszystkie pozostałe składniki, wymieszać czas 2,5 minuty, obroty 5 wylać ciasto do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki piec jak wyżej, naczynia nie trzeba myć ponieważ będziecie robić krem. Wykonanie kremu – masło z cukrem utrzeć na puch. Dodać po jednym jajku nie przerywając mieszania. Powoli dodawać spirytus, ciągle(...)macie idealne są wiśnie w alkoholu, oczywiście tylko wiśnie przepis na aronię w rumie patrz tu http://kuchniapokolen.pl/aronia-zacznij-ja-jesc-super-dodatek-do-lodow-deserow-jogurtu-naturalnego-smak-zaskakujacy/ Przygotowanie masy orzechowej – orzechy rozgnieść za pomocą tłuczkiem do mięsa. Na patelni roztopić masło, dodać cukier i orzechy. Smażyć cały czas mieszając aż orzechy lekko się zarumienią. Orzechy położyć na sitku i zostawić aż ostygną. Masa stwardnieje, ponownie trzeba wszystko
Kuchnia Pokoleńwymycia skrobi. Pozostała nierozpuszczalna, sprężysta, gumowata masa o szarej barwie jest niemal czystym glutenem. Z tak przygotowanej masy otrzymuje się seitan, zwany także mięsem Buddy, który jest białkowym substytutem mięsa wykorzystywanym w kuchniach dalekowschodnich i wegetariańskich. Dla osób na diecie bezglutenowej… i nie tylko – Bezglutenowe ciasteczka skondensowane. Składniki na ok. 35 szt. - 350 g maizeny (skrobia kukurydziana(...)smakowych). Formujemy kulki po 20 gram, lekko spłaszczamy i widelcem robimy wzór (rowki). Wkładamy na 1 godzinę do lodówki. Piekarnik nastawiamy na 170 ° C , wstawiamy blaszkę z ciastkami i pieczemy ok. 15 minut (nie rumienimy). U w a g i: S krobia kukurydziana nazywana też maizeną jest pozyskiwana z białych pręcików kukurydzy, w odróżnieniu od mąki kukurydzianej, którą pozyskuje się
mojewypiekiinietylkoPierwszy raz do mojej kuchni zawitała... gęś. Aa oto co udało się z niej "wyczarować". TADAM...... MIĘSO 1 gęś - moja miała 2,300 kg, musimy ją dokładnie umyć, osuszyć ii co najbardziej niewdzięczne oczyścić z resztek piór majeranek czosnek sól Po umyciu, osuszeniu i oczyszczeniu gęsi z resztek piór - nacieramy ją solą (również w środku!) oraz majerankiem. Odstawiamy(...)doprawiamy do smaku pieprzem - ewentualnie solą. Kiedy farsz przestygnie faszerujemy nim dokładnie naszą gęś, po czym zaszywamy jej otwory. Układamy w naczyniu żaroodpornym i "przykrywamy" plastrami boczku. Pieczemy w temperaturze 200 stopni. Czas zależy od wagi 1kg =1h pieczenia. Gęś w trakcie pieczenia kilkukrotnie podlewamy wytopionym z niej tłuszczem. Możemy podawać z ulubionymi dodatkami - u mnie wystarczająca
BezglutenowaIzabelajuż moje drugie podejście do grzybów portobello. Bardzo przypadły mi do gustu i śmiało mogę powiedzieć, że przypominają w smaku mięso. A z mojego punktu widzenia to ogromny plus. Mięso, ryba czy nabiał to element obowiązkowy. Tutaj go nie ma *poza odrobiną parmezanu), ale sprężyste portobello robi naprawdę dobrą robotę. Składniki: - 4 grzyby portobello - 100 g kaszy kuskus marynata: - łyżeczka(...)blendujemy. Kaszę kuskus zalewamy wodą 1 cm ponad kaszę, odczekujemy 5 minut i mieszamy kaszę z pesto. Tak przygotowanym farszem nadziewamy pieczarki i układamy na blasze wyścielonej papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni i pieczemy ok 20 minut. Smacznego
Cook&LoveNigdy tej ryby nie jadłam, wiec postanowiłam coś z niej zrobić. Ryba z wyglądu śmieszna, ma boki w dwóch rożnych kolorach i jest płaska. Niestety okazała się bardzo oścista. Mięsa mało i żeby wyżywić rodzinę trzeba zakupić większą ilość. Do tego przepisu polecam jednak rybę bardziej mięsistą, np.dorsza karpia czy szczupaka. Składniki: -1 kg ryby(...)wyłożonym folią aluminiową lub wysmarowanym tłuszczem i posypanym tartą bułką. Wyłożyć na wierzch ryby podduszone warzywa, ułożyć plastry pomidorów. Wstawić do średnio nagrzanego piekarnika i piec 20 minut. Wyjąc i posypać serem. Zapiekać jeszcze 5 minut
Kulinarne przemysleniaKrakowie ostatnio na stoisku WarzywaodZbrojki piękne liście młodej botwinki, kolorowej botwinki. Wyjęłam je w domu i wiedziałam, że jedyne co mogę z nich zrobić to gołąbki, ale że mięsa mielonego w domu brak, pomysł przyszedł sam. Gołąbki w liściach boćwiny liście boćwiny zielone udka z kurczaka bez skóry i kości 250 ml maślanki 2 łyżki zielonego curry(...)związujemy” plasterkiem boczku. Tak przygotowane zawijańce kładziemy w naczyniu do zapiekanie, które wykładamy liści boćwiny. Całość podlewamy wodą około 1 szklanką. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy ok. 30 minut w temperaturze 180 C. Ja podałem gołąbki z karmelizowanymi warzywami i wiosennymi młodymi ziemniaczkami. Obiad był pyszny
Kuchnia na wzgórzuDziś z cyklu "domowe obiady" przygotujemy bardzo tani obiad, który zarazem jest dobrą alternatywą dla wieprzowej wersji golonki. Cebula i estragon to dobre połączenie smakowe, które wraz z mięsem drobiowym wyśmienicie się komponuje. Golonkę przygotować można stosunkowo szybko i jest bardzo fajną odskocznią od codziennych obiadów. Polecam :) Dla 5 osób Czas przygotowania: godzina + marynowanie na noc Składniki: 5 golonek(...)minut. W połowie czasu przewracamy. 3/ Cebulę zesmażamy z odrobiną papryki, soli i cukru na koniec lekko zagęszczając wodą z mąką. 4/ Uduszoną golonkę wyjmujemy z wody i pieczemy 10 minut w 200 stopniach. 5/ Podajemy golonkę na duszonej cebulce z dodatkami. SMACZNEGO
Kuchnia PROzdrowotnaZapiekanka, to moje alternatywa, gdy nie mam dużo czasu, lub pomysłu na obiad. Można dodać ulubione składniki, podsmażone wcześniej mięso. U mnie wersja warzywna, lekka, a zarazem sycąca. Miłego dnia Składniki na zapiekankę: 9-10 małych ziemniaków 500 g świeżego szpinaku 80 g sera feta 2 ząbki czosnku mała czerwona cebula 1 łyżka masła(...)część ziemniaków. Następnie dodaj poruszoną fetę, szpinak, czosnek, cebulę pokrojoną w piórka. Na wierzch poukładaj pozostałe ziemniaki. Całość zalej sosem, Włóż do nagrzanego piekarnika do 180 C i piec około 40 minut. Smacznego
Kukuleczkikońca, rozłożyć płasko, delikatnie rozbić dłonią tworząc płaski płat mięsa. Posmarować sosem sojowy. Orzechy uprażyć na suchej patelni, przestudzić i posiekać, dodać pozostałe składniki nadzienia, wymieszać, wyłożyć na mięso, zrolować w roladę, na końcach spiąć wykałaczkami. Roladę obsmażyć na patelni na rozgrzanym tłuszczu (po 1 minucie z każdej strony), przestudzić. Jarmuż porwany na mniejsze kawałki wrzucić do wrzącej wody(...)przełożyć na patelnię posmarowaną niewielką ilością oliwy. Roladę delikatnie pokroić na mniejsze kawałki. W masie batatowej zrobić wgłębienia, w każdym umieścić krążek rolady, wyrównać łyżką, posypać pozostałym serem. Piec 30 minut w 180 stopniach
SzczyptaSmaQPollo a la chilindron" to danie pochodzące z Aragonii, popularne jest także w Kraju Basków. Kurczaka można zastąpić mięsem jagnięcym. W oryginalnym przepisie jest cały kurczak pokrojony na 8 części. Ja użyłem tylko udek. Składniki po 4 udka i podudzia kurczaka 100 g szynki serrano 1 cebula 2 średnie czerwone papryki 400 g pomidorów 10 ml czerwonego wina(...)paprykę w proszku. Włożyłem udka kurczaka i szynkę, brytfankę przykryłem, dusiłem ok. 30 minut. Zdjąłem pokrywę i wstawiłem do rozgrzanego piekarnika do temperatury 220 stopni C, ustawionego na pieczenie z góry. Zapiekałem ok. 20 minut
R'n'G Kitchenmąki 2 łyżki masła sól pieprz gałka muszkatałowa Wykonanie: Sos boloński: W garnku, zeszklić drobno posiekaną cebulę, dodać posiekany w kosteczkę seler oraz marchewkę i paprykę . Podsmażyć osobno mięso i dodać je do warzyw. Wlać wino i poddusić przez ok 3 minuty, dolać bulion. Dodać koncentrat pomidorowy, zagotować, dodać pomidory. Doprawić solą i pieprzem oraz dowolnymi przyprawami (papryka ostra(...)rozgrzać do 180 stopni. Nałożyć sos beszamelowy, płaty surowego makaronu, sos boloński i ponownie beszamelowy. Można przekładać również serem. Górna część to makaron posmarowany sosem beszamelowym i startym serem. Piec przez ok 40- 45 minut, przykrywając folią aluminiową w połowie pieczenia. Podawać po lekkim przestudzeniu. Smacznego
ChilliJemyDzisiaj pomysł na pyszną przekąskę na imprezę np. Sylwestra. Kabanosy w cieście francuskim, posypane czerwonym pieprzem i podane z dipem z majonezu, ketchupu i musztardy. Pycha
Oryginalny smakSkładniki: - ok. 600g karkówki wieprzowej - 2 cebule - ok. 10 plastrów boczku wędzonego - 3 duże marchewki - ok. 10 średnich ziemniaków - 3 łyżki oleju - przyprawy: papryka słodka i
Od łyżki do widelcaSylwester zbliża się wielkimi krokami, a co za tym idzie po głowie coraz częściej chodzą nam pomysły na sylwestrowe przekąski. Na stołach zagoszczą pewnie wszelkiego rodzaju
Ostra na SłodkoWielu z nas ma swoje popisowe danie na schab, ja w dalszym ciągu szukam tego, które takim będzie. Jednak chyba właśnie ta wersja od zawsze jest
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki