Mój wczorajszy obiad piekarnikowy, nie wymagający dużego nakładu pracy, a przy tym smaczny. Pomysł zaczerpnięty od Pani Natalii , choć ja trochę pozmieniałem :) Składniki : - udka, - ziemniaki. Marynata
Przepisy Mikołaja*TEKST NIE JEST SPONSOROWANY * Postanowiłem wspomnieć o tym, że tekst nie jest sponsorowany, bo zdarza się ostatnio, że różni malkontenci zarzucają mi, że jakieś kryptoreklamy uprawiam
Marder&Marder Manufacturektóre następnie lekko pobijamy tłuczkiem do mięsa Przygotowane mięso oprószamy solą, pieprzem, papryką w proszku i rozmarynem. Na patelni rozgrzewamy dwie łyżki oliwy z oliwek i obsmażamy każdy kawałek mięsa z obu stron na złoty kolor, po czym gotowe kotleciki układamy na talerzu. Na patelni rozgrzewamy kolejną łyżkę oliwy, dodajemy pokrojoną w kostkę cebule i smażymy do momentu, aż się(...)się nie przypalił. Tak przygotowane eskalopki doskonale smakują podane z ryżem lub ziemniakami. Smacznego eskalopki drobiowe w sosie pieczarkowym Zapraszam również do skorzystania z innych przepisów: Karczek pieczony w rękawie foliowym Schab duszony w kapuście kiszonej Pulpety w sosie pomidorowym – sprawdzony przepis Artykuł Eskalopki drobiowe w sosie pieczarkowym pochodzi z serwisu Księga Smaku
Księga-Smakuwrzucamy ją na około 20 sek. ( jeśli nie mamy problemów z żołądkiem możemy ten etap pominąć. ) Następnie cebulkę kroimy w kosteczkę i dusimy na oleju do miękkości. 5. Mięso wraz z ryżem przekładamy do miski, dodajemy uduszoną cebulkę, przyprawy i mieszamy wszystko dokładnie aż konsystencja będzie kleista. 6. Na każdy liść nakładamy po czubatej łyżce farszu i zawijamy liście(...)wlewamy ją do sosu, zagotowujemy i gotowe. 9. Zalewamy nasze gołąbki w formie tak aby sos przykrył ich prawie w całości. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stop i pieczemy przez około 90 minut. gotowe gołąbki podajemy ze świeżym chlebkiem lub ziemniaczkami. Smacznego
Gotowanie...to proste !jeśli jecie mięso użyjcie dodatku mięsnego w postaci chociażby kiełbasy. Ja podałam zapiekankę jako dodatek dlatego jest ona dość skromna jeśli chodzi o wybór użytych warzyw. Nie dodawałam również mięsa więc moja zapiekanka jest złożona tylko i wyłącznie z ziemniaków i cukinii. Jeśli zdecydujecie się na wypróbowanie tego przepisu, zachęcam Was do dzielenia się zdjęciami w zakładce Komentarz. Zapraszam śledzenia(...)ziemniaki. Pomidory z puszki przelać do miski, dodać sól, pieprz, pokrojone listki bazylii oraz mleko. Wymieszać. Ser utrzeć na tarce o dużyć oczkach. Na dnie żaroodpornego naczynia do pieczenia ułożyć połowę talarków ziemniaczanych, jeden obok drugiego. Na ziemniakach ułożyć połowę talarków cukinii. Zalać połową pomidorowego sosu, posypać trzema łyżkami grysiku oraz połową utartego sera. Powtórzyć tę samą czynność z drugą
mecooksJak już kiedyś wspomniałem uwielbiam eksperymentować z polędwiczką tym razem przepyszna jesienna propozycja o aromacie jesiennego jabłka. Składniki : 1 polędwica wieprzowa nieduże jabłko lub pół
Mechanik w kuchnimleka 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej 100 g startego sera żółtego Przygotowanie: Na rozgrzanym oleju na patelni wrzucamy cebulę, doprowadzamy do zeszklenia. Wrzucamy mięso mielone i smażymy. Kiedy mięso już będzie usmażone doprawiamy solą, pieprzem i papryką słodką. Przekładamy do dużego garnka. Wlewamy przecier, ketchup i odrobina wody i mieszamy. Gotujemy na wolnym ogniu przez około 30-35 minut. Sos beszamelowy(...)startego sera, makaron i tak robimy 3-4 warstwy. Na sam wierzch wykładamy resztki sosu bolońskiego, układamy mozzarellę pokrojoną w plastrach. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez 30-35 minut
Gotuj z Mąkąciasto wyrasta możemy dokończyć przygotowanie farszu. Mięso oddzielamy od kości i drobno mielimy. Do farszu możemy dodać ugotowaną i zmieloną marchewkę. Opcjonalnie można także dodać posiekaną świeżą natkę pietruszki. Mięso z marchewką dokładnie mieszamy i dodajemy jajko. Doprawiamy solą, pieprzem i dokładnie mieszamy. Wyrośnięte ciasto przekładamy na podsypany mąką blat. Dodajemy pokrojone na mniejsze kawałki masło i wyrabiamy je ponownie(...)średnicy 15 cm), które później dzielimy na osiem równych trójkątów. Na końcu każdego z nich umieszczamy łyżeczkę farszu i zwijamy tworząc rogalik. Układamy je na włożonych papierem do pieczenia blachach i każdy z nich smarujemy rozkłóconym jajkiem. Pieczemy w 180°C do momentu aż rogaliki nabiorą brązowego koloru (zwłaszcza ich spód). Moje były gotowe po 30 minutach, ale były małe
PatiGotujesobą tworząc klasyczne mieszanki. Próbuję też kombinować z nowymi połączeniami i aromatami. Dziś chciałam się podzielić z Wami przepisem na sól ziołową z rozmarynem. Będzie doskonałym dodatkiem do grillowanych mięs, ryb, a także różnego rodzaju warzyw, czyli wszędzie tam gdzie będzie pasował rozmaryn. Sól ziołowa z rozmarynem Czas przygotowania: 60 minut Składniki: 4 łyżki gruboziarnistej soli 1 łyżeczka czerwonego pieprzu(...)się prezentuje. Sól utartą w moździerzu wysypujemy na pergamin lub papier śniadaniowy, dodajemy do niej pozostałą sól i dokładnie mieszamy, najlepiej palcami. Papier z solą kładziemy na blachę do pieczenia, którą wsuwamy do piekarnika. Przyprawę suszymy w piekarniku nagrzanym do 50-60 stopni przy lekko uchylonych drzwiczkach. Gdy przyprawa będzie sucha, przesypujemy ją do młynka lub szczelnie zamkniętego słoiczka
Kulinarne przygody GatityDziś propozycja na szybki obiad. Danie przygotujecie na jednej patelni. Szybki kurczaka z warzywami w dressingu 1000 wysp, to doskonała propozycja obiadowa dla zabieganych. Mieszankę warzyw
Słodkie okruszkiSoczyste i aromatyczne piersi z kurczaka w marynacie na bazie oleju kokosowego okazały się świetnym pomysłem na szybki, zdrowszy obiad. Przygotowanie nie przysparza żadnych problemów, a
Słodkie okruszkisecche, la porchetta, il tutto aromatizzato con l'aggiunta di alloro, maggiorana, rosmarino e vino rosso. Buon appetito! SKŁADNIKI 500 g białej kapusty 500 g mieszanych mi ę s (pieczonych lub kawałków wędlin ) 1 kg kapusty kiszonej 50 g suszonych grzybów 3 kwaskowate jabłka 2 cebule 20 suszonych śliwek 150 ml czerwonego wytrawnego wina(...)łyżkach masła. Do cebuli dodajemy o ba rodzaje kapusty. Całość zalewamy szklanką gorącej wody i gotujemy do miękkości ok. 10 minut. Do kapusty dodajemy starte jabłka , mięso pokrojone w kostkę, grzyby wraz z wodą po ich namoczeniu oraz suszone śliwki. Dolewamy czerwone wino. Doprawiamy do smaku solą , pieprzem i cukrem. Na koniec dodajemy zioła: listki laurowe, rozmaryn
La grande e la piccola cuocaSzybki w przygotowaniu a jednocześnie bardzo smaczny i ciekawie wyglądający dodatek do obiadu czy kolacji. Zapraszam! Zielona fasolka szparagowa zawijana w boczek Składniki: fasolka szparagowa około
Tagebuch po polskulasagne 150 g parmezanu 150g żółtego sera W garnku z grubym dnem rozgrzewamy oliwę, wrzucamy pokrojony drobno czosnek i cebulę. Po kilku minutach wrzucamy mięso. Obsmażamy kilka minut, aż mięso zmieni kolor na brązowy. następnie zalewamy pomidorami w puszce oraz dolewamy bulion. Doprawiamy chili, solą, pieprzem i cynamonem. Przykrywami i gotujemy 15 minut na małym ogniu. Teraz możemy zrobić(...)beszamelowym i posypujemy parmezanem. Powtarzamy jeszcze 3 lub 4 krotnie. Na górne płaty wykładamy resztę sosu beszamelowego i posypujemy startym żółtym serem. Tak złożoną lasagne wykładamy do piekarnika i pieczemy 25 minut, po tym czasie przykrywamy folią aluminiową i pieczemy jeszcze 20 minut . Po wyjęciu z pieca, dajemy lasagne odpocząć około 5 minut. Dopiero po tym czasie można porcjować- unikniemy
KuchcikoweLovełatwiej podać ją w całości od dużo większego karpia. Bardzo łatwo ją oskrobać (ma bardzo mało delikatnych łusek) i tak samo łatwo ją oczyścić. Znakomicie nadaje się do pieczenia w całości nafaszerowana ziołami czy cytryną. W sprzedaży bywa dużo mniejsza od karpia, którego ze względu na wielkość praktycznie trzeba zawsze pokroićw dzwonka. SKŁADNIKI na 2 normalne porcje lub 4 mniejsze(...)opór. Usunąć ręcznie dokładnie wnętrzności. Z zewnątrz usunąć też skrzela. Dokładnie wypłukać rybę pod bieżącą wodą. Naciąć rybę z obu stron w kilku miejscach, kierująć najpierw nóż w głąb mięsa do kręgosłupa, a następnie ok. 1 do 2 cm wzdłuż kręgosłupa (tak jak to widać na zdjęciu), pozostawiając wzdłuż długości grzbietu i brzucha nienaruszony pas. Pozwoli to zachować rybę
Sztuka gotowania w/g Samirypieprz oliwa do smażenia WYKONANIE: ZIEMNIACZKI PIECZONE: Piekarnik nagrzej do temperatury 220 stopni C . Ziemniaki obierz ze skórki, umyj i pokrój w ósemki. Przełóż je na blachę wyłożoną folią aluminiową, polej oliwą, posyp cayenne, kurkumą, tymiankiem i solą. Wymieszaj ziemniaki dokładnie, aby pokryły się równomiernie oliwą i przyprawami. Piecz je przez 25- 30 minut do zrumienienia(...)pół. Posól, popieprz i posyp odrobiną słodkiej papryki. Panieruj filety najpierw w mące, potem w jajku rozmąconym w 1 łyżeczką wody, a na koniec w słoneczniku, mocno dociskając mięso do nasion. Smaż kotlety na rozgrzanej oliwie (2 łyżki na początek, do kolejnej partii możesz dolać kolejne 2 łyżki oliwy) z obu stron na złoty kolor po kilka minut. Uważaj
Słodko-Słony Świat Ilonycebuli szczypta mielonej kolendry sól, pieprz 1 łyżeczka bułki tartej Kapuściany: garść kapusty kiszonej łyżka kaszy gryczanej pół cebuli sól, pieprz kminek (ile kto lubi) olej Do dzieła! Mięsny: mięso wrzucamy na patelnię i smażymy bez tłuszczu z posiekaną cebulką, solą i pieprzem. Zdejmujemy z patelni dodajemy kolendrę i bułkę tartą, Studzimy. Kapuściany: Kapustę gotujemy ok 30 minut, odcedzamy, przelewamy(...)moja Babcia robi na przykład bardzo duże pierogi - jak kto lubi a ja lubię takie na 3 gryzy układamy na blasze blisko siebie i smarujemy po wierzchu roztrzepanym jajkiem. Pieczemy ok 30 minut w piekarniku nagrzanym do ok 170 stopni. Aż się zarumienią. Z tego przepisu wychodzi ok 12 pierożków. Smacznego!!! Jeśli posmakują Wam moje pierożki zapraszam do wypróbowaniu innych
sierotka maRysia w kuchniFilet z kurczaka to naprawdę bardzo wdzięczny kawałek mięsa, z którego można wiele zrobić. Tak jest i tym razem gdzie z Łukaszem przygotowaliśmy filet z kurczaka z fetą i suszonymi pomidorami na makaronie tagliatelle, z sosem śmietanowym z brokułem i kalafiorem Składniki: - 2 filety z kurczaka - 2 suszone pomidory - 2 kawałki fety - 2 listki bazylii - 100 g masła - 1/2 cebuli(...)filetach robimy nacięcie i do środka wkładamy fetę z suszonym pomidorem i bazylią. Filety na wierzchu nacinamy, a następnie wkładamy do nagrzanego piekarnika do temperatury 180 stopni i pieczemy 10 minut. Po tym czasie filety wkładamy do kieszonek zrobionych z foli i wlewamy do nich trochę wody i zamykamy. W drugiej fazie filety pieczemy w temperaturze 140 stopni i przez
Kuchenne Wariacjeformy Cebulę obieramy i drobniutko kroimy, podsmażamy na oleju na złoto. Kaszę jęczmienną perłową gotujemy na sypko w rosole. Przekładamy do dużej miski, do ciepłej jeszcze kaszy dodajemy surowe mięso wieprzowe. Dodajemy również do kaszy podsmażoną cebulkę. Masę doprawiamy do smaku solą, pieprzem, majerankiem, roztartym zielem angielskim i gałką muszkatałową. Wszystko bardzo dokładnie mieszamy. Do nadziewarki do wyrobów domowych wkładamy(...)jeść na zimno, ale ja przygotowałam kaszankę zapiekaną w piekarniku z cebulką i tymiankiem. Na blaszce wysmarowanej tłuszczem układamy porcje kaszanki, pomiędzy nimi układamy ćwiartki cebuli i świeży tymianek. Pieczemy kaszankę w 150 stopniach ok. 30 minut, aż kaszanka będzie złota. Smacznego! The post Wyroby domowe. Domowa biała kaszanka zapiekana appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięszklanki puree z dyni po 1/2 pęczka posiekanej natki pietruszki i kolendry (kilka listków odłożyć) 1/2 - 3/4 łyżeczki przyprawy garam masala garść orzechów nerkowca ziarenka z 1/2 granatu Mięso umyć, osuszyć, pokroić w kostkę. Przełożyć do miseczki, zalać 2 łyżkami sosu sojowego. Wymieszać i odstawić na 15 minut. Następnie usmażyć na patelni na niewielkiej ilości oleju. Makaron ugotować w dużej(...)sosem sojowym i garam masala. W naczyniu żaroodpornym ułożyć makaron, posmarować 1/3 sosu curry. Następnie rozłożyć warstwę kurczaka z ananasem i rodzynkami. Całość pokryć resztą sosu i posypać nerkowcami. Piec w 180°C ok 20 minut. Po wyjęciu z piekarnika posypać ziarnami granatu i listkami kolendry. Od razu podawać. Smacznego! Przepis dodaję do akcji
Pełny talerzDo kaczki przymierzałam się dość długo. Kaczka to moja trauma z dzieciństwa ;)Było jej zwyczajnie za dużo... Często był rosół z kaczki, piersi z kaczki,kaczka
bistro mamaszpinakiem, serem feta i suszonymi pomidorami. Szybka i prosta w przygotowaniu. Idealna na rodzinny obiad w gronie najbliższych :) Ilość porcji: 6 Czas przygotowania: 15 minut + 60 minut pieczenia Składniki: 1 kg schabu w kawałku 120g mrożonego szpinaku 60g fety 60g suszonych pomidorów w oleju Cebula Czosnek Sól, pieprz, majeranek Dodatkowo potrzebna będzie nitka oraz folia aluminiowa(...)szpinaku i mieszamy. Możemy doprawić według gustu solą i pieprzem, choć z solą trzeba uważać ze względu na słoną fetę. Chwilkę mieszamy i nakładamy na przygotowane wcześniej kawałki mięsa. Zwijamy wzdłuż krótszego boku i obwiązujemy nitką/sznurkiem. Zawijamy w folie aluminiową i wstawiamy do piekarnika na 180 stopni na 15 minut, później zmniejszamy temp na 160 stopni i trzymamy
Kolizje SmakówMoja dzisiejsza propozycja obiadowa, mam nadzieję, że się skusicie :)Składniki:- 4 papryki- 150 g kuskusu- 1 cebula- 2 ząbki czosnku- pęczek szczypiorku- 100 g grzybów shitake
Zainspirowana w kuchniszpinak dokładamy. Masa, która powstanie przez składników zmieszanie, doprawiona zostanie , do foremek przełożona, a następnie upieczona. Babeczki z dodatkiem kwaśnej śmietany można podawać lub jako dodatek z mięsem zjadać. Składniki: (ok. 12 szt.) 300 g ziemniaków ugotowanych, ugniecionych na puree, 1 – 2 surowe łodygi z brokułu ok. 150 g, 3 jajka, 200 ml kwaśnej śmietany(...)ziemniakami do uzyskania gładkiej masy. Do masy ziemniaczano-jajecznej dodajemy, brokuła, szpinak, całość doprawiamy chili, pieprzem i solą do smaku, mieszamy. Masę wykładamy do natłuszczonych foremek do pieczenia babeczek. Babeczki pieczemy w piekarniku około 35 min, w temperaturze 180°C. Smaczne zarówno na gorąco jak i zimno
Moniki Smakołykichrześcijańskiego święta Wielkanocy to zwyczaj jedzenia tłustych potraw sięga starożytności. Był to dzień, w którym świętowano odejście zimy i nadejście wiosny. Ucztowanie opierało się na jedzeniu tłustych potraw, szczególnie mięs oraz piciu wina, a zagryzkę stanowiły pączki przygotowywane z ciasta chlebowego i nadziewane słoniną. Staropolskie przysłowie mówi: „ Powiedział Bartek, że dziś tłusty czwartek, a Bartkowa uwierzyła, dobrych pączków nasmażyła(...)drożdżowe racuchy . Zobacz mój film z przygotowania oponek Składniki – Serowe oponki 500 g twarogu mielonego 2 jajka 450 g mąki 100 g margaryny cukier waniliowy łyżka proszku do pieczenia łyżka cukru zwykłego 0,5 l oleju łyżka octu Przepis – Serowe oponki Mąkę wysypujemy na stolnice. Dodajemy do niej cukier, cukier waniliowy i proszek do pieczenia. Następnie dodajemy margarynę
Kuchennyviral.plpyszna do wypicia. Mój ulubiony, najprostszy sos pomidorowy Drukuj Prep time 10 min Cook time 30 min Total time 40 min Mój ulubiony, najprostszy sos pomidorowy z pieczonych i przecieranych pomidorów. Author: cooking for Emily Ingredients 1,5- 2 kg pomidorów 3-4 łyżki oliwy 3 ząbki czosnku sól, pieprz do smaku opcjonalnie trochę cukru świeże zioła(...)umyć i każdy przekroić na połowę. Ułożyć w naczyniu do zapiekania i polać oliwą. Czosnek obrać i całe główki włożyć między pomidory. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni. Piec aż pomidory popękają, puszczą sok a te z z wierzchu lekko zczarnieją (ok 20-25 minut). Pomidory lekko przestudzić i przełożyć do miski. Jeżeli chcemy rzadszy sos (np do zrobienia
Cooking for Emilyjeśli już się zdarzają to staram się wówczas czerpać garściami z pomysłów i przepisów Maćka :) Inspiracją do przyrządzenia tych polędwiczek było właśnie takie wspólne gotowanie. Wtedy przygotowywaliśmy inny rodzaj mięsa, dodałam też coś od siebie, ale idea pozostała ta sama. A jakie jest samo danie? Bardzo dobre, zarówno na ciepło jak i na zimno. Zestaw składników nadzienia jest sprawdzony(...)pomidorów i zwinąć w rulon. Roladę przełożyć na arkusz folii aluminiowej, ponownie skropić zalewą z pomidorów i szczelnie owinąć folią. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200°C i piec ok. 30 minut. Ok. 5 minut przed końcem pieczenia folię rozchylić i piec dalej. Po upieczeniu odczekać 5 minut przed podaniem
zadanie-gotowaniePyszny i prosty do zrobienia sos kurkowy,idealny do mięs i makaronów.Bardzo aromatyczny i kremowy według przepisu Magdy Gessler-polecam wypróbować!! Składniki: 200 gr kurek (opakowanie) 1 średnia cebulka 2 łyżki masła kilka suszonych grzybów odrobina oleju 200 ml śmietany 30 % kilka gałązek natki pietruszki sól i pieprz Przygotowanie: Cebulę kroję w drobną kosteczkę i podsmażam aż się(...)połowy. Wlewam śmietanę i duszę co jakiś czas mieszając aż sos się zredukuje i nieco zgęstnieje. Doprawiam solą i pieprzem. Posypuję natką pietruszki. pyszny do obiadu-u mnie pieczone młode ziemniaczki,schab grillowany i małosolne ogóreczki-mniam(do makaronu też wypróbowany i bomba) Smacznego
Swojskie jedzonkobazylii i podawaj z ciepłym sosem pomidorowym. Smacznego! English version Meatball pasta canapes (45 canapes) Ingredients: 45 pasta pieces, cooked according to package directions olive oil 450 g mięsa mielonego 1/2 onion, finely chopped 1/2 cup bread crumbs 1 red bell pepper, finely chopped 1 egg salt and pepper 1 clove garlic, minced 45 basil leaves 2 cups marinara sauce(...)over medium-high heat, cook meatballs in 2 tbsp oil, turning frequently, until cooked through and browned all over, 6 to 7 min. Thread a piece of pasta, a basil leaf and a meatball on each pick. Serve with warm marinara sauce. Enjoy! Artykuł Koreczki z klopsikami i makaronem / Meatball pasta canapes pochodzi z serwisu Karmelowy blog kulinarny
karmelowysamej patelni wrzuć cebulę i smaż na średnim ogniu do zeszklenia. Następnie wmieszaj czosnek wraz z imbirem i smaż kolejną minutę lub dwie. Dodaj bataty, soczewicę, paprykę, cukinię, pomidory, mięso i przyprawy, wymieszaj, po czym wlej bulion. Doprowadź całość do wrzenia i gotuj na małym ogniu przez 30 minut, mieszając od czasu, aż warzywa zmiękną. Następnie wmieszaj masło orzechowe(...)fresh kale leaves, finely chopped 1 1/2 cups vegetable or chicken stock 1 tbsp creamy peanut butter 1 yellow onion, finely diced 2 garlic cloves, minced 2 cm ginger piece, peeled and minced 1 tsp ground cumin ½ tsp turmeric 1/2 cup cream salt and ground black pepper 1 pinch cayenne pepper toasted peanuts, to garnish ¼ cup chopped green onion
karmelowypora pomyśleć o sałatkach, które przygotujemy. Może w tym roku przygotujecie coś innego, nowego? Klasyczna sałatka jarzynowa jest wspaniała, ale zachęcam Was do eksperymentowania, wykorzystajcie kasze, sałaty, owoce, warzywa, mięsa i wędliny oraz sezonowe owoce. Takie sałatki są nie tylko smaczne, ale i pięknie wyglądają na stole świątecznym! Brokułowe pesto na sałatce z zielonej soczewicy Sałatka z burakiem, rukolą(...)włoskimi orzechami Kasza gryczana ze szpinakiem, brokułami i ricottą Kasza jęczmienna perłowa z grillowanymi zielonymi warzywami Kasza kuskus z bananem, pomarańczą, żurawiną i granatem Kasza pęczak z pieczonym kurczakiem i warzywami Kasza pęczak z polędwiczką, cieciorką i papryką Sałatka z cieciorki z papryką, czerwoną cebulą i natką pietruszki Sałatka z egzotycznych owoców Sałatka z grillowanej cukinii z mozzarellą
Moja smaczna kuchniapapryki pół pęczka dymki sól, pieprz 1 łyżeczka papryka słodkiej 1 łyżeczka lubczyku 3 łyżki oleju 1 łyżka oliwy sposób przygotowania Kurczaka luzujemy według tego przepisu, następnie Mięso solimy, oprószamy pieprzem, połową lubczyku i odstawiamy w chłodne miejsce na co najmniej pięć, sześć godzin. Siekamy cebulę i pół papryki w drobną kostkę, n a patelni rozgrzewamy łyżkę(...)wkładamy do brytfanki. Całość wstawiamy do piekarnika, nagrzanego do 200 stopni, piekąc przez pierwsze 30 minut bez przykrycia. Następnie zmniejszamy temperaturę do 170 stopni, przykrywamy brytfankę i pieczemy kolejne 30 minut. W tym czasie siekamy w kostkę cukinię, bakłażana i paprykę. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy wrzucamy na nią warzywa, smażąc przez 3-4 minuty, następnie dodajemy posiekaną
Miód i pieprzkuchni? A może byłaś całkowitym samoukiem? Pierwsze kroki w kuchni stawiałam przy mamie (dziękuję mamo:) ).Masz jakieś kulinarne bariery? Czego byś nie spróbowała za żadne skarby świata? Nie jem mięsa, jednak uważam, że trzeba spróbować wszystkiego abo móc z całą pewnością stwierdzić, że nigdy więcej się tego nie zje.Najdziwniejsze połączenie smakowe, jakie próbowałaś, to… Połączenie sandacza z gruszkami.Gotowanie dla kogo(...)kuchni?6. Warzywa surowe czy gotowane?7. Bez jakiej przyprawy nie wyobrażasz sobie kuchni?8. Jaka jest Twoja ulubiona potrawa?9. Czego najbardziej obawiasz się przygotowując potrawy?10. Czy pieczesz domowy chleb?11. Supermarket czy targ? Gdzie wolisz robić zakupy?I kolej na listę blogów, które nominuje do Liebster Blog Award http://chocoholiczka.blogspot.com/ http://kulinarneprzygodygatity.blogspot.com/ mojasmacznakuchnia.bloog.pl
Magiczna kuchnia DariiSkładniki na farsz na 2 porcje:opakowanie makaronu pennesłoik suszonych pomidorówsłoik czarnych oliwek20 dag żółtego sera w kostce2 piersi z kurczaka (jeśli ktoś nie chce w farszu mięsa to rezygnujemy z kurczaka)majonez około 2 -3 łyżek(oryginalnie powinna być pasta łososiowa)zioła prowansalskiesól, pieprzprzyprawa papryki w proszkuponadto:1 cukinia2 plasterki serasuszone zioła (dowolne wg uznania)Farsz: Makaron penne gotujemy(...)pół i wydrążamy nasiona tworząc łódeczkę. Blanszujemy ją we wrzątku. Następnie do środka cukinii dajemy farsz z makaronu. Na całość dajemy plasterki sera i doprawiamy ziołami. Pieczemy w 200 stopniach c około 20 - 30 minut.Cukinia z nadzieniem z makaronu
Bon Appetit Małgorzatytego jest niesamowicie sycąca! Polecam! SKŁADNIKI : CIASTO: * mąka pszenna – 300 g * zimne masło – 100 g * sól – 1 szczypta * śmietana 18% gęsta – 3 łyżki FARSZ: * mięso mielone – 400 g * czosnek – 3 ząbki * cebula – 2 szt * marchew – 2 szt * mleko – 200 ml * jajko – 2 szt * ser żółty – 100 g * sól * pieprz(...)nagrzanego piekarnika na 10-12 minut. Na podpieczone ciasto wyciągamy przygotowany farsz. Zalewamy jajkami roztrzepanymi z mlekiem i startym żółtym serem. Wkładamy do piekarnika na niską półkę i pieczemy ok. 30 minut. Smacznego! KLIK
Ostra na Słodkobardzo ostre. Idealne dla męskiego podniebienia oraz żeńskich fanek pikanterii. Całkowicie nie odpowiednie dla osób, które nie lubią ostrych potraw oraz dzieci. Czas przygotowania: 15 minut +1,5h pieczenia Ilośc porcji: 4 Składniki: 1,5kg żeberek Kilka ząbków czosnku ( oryginalnie główka) 4 łyżki ostrej papryki 4 łyżki słodkiej papryki 4 łyżki pasty pomidorowej 3 łyżki majeranku 2 łyżki octu(...)kawałkami żeberek. Do naczynia można wlać jeszcze nieco wody. Zamykamy i wkładamy do nagrzanego na 160stopni piekarnika na około 1,5h. Co jakiś czas zdejmujemy pokrywkę i polewamy kawałki mięsa. Podajemy z ziemniaczkami lub kaszą oraz buraczkami
Kolizje Smaków