Dzisiaj pomysł na pyszną przekąskę na imprezę np. Sylwestra. Kabanosy w cieście francuskim, posypane czerwonym pieprzem i podane z dipem z majonezu, ketchupu i musztardy. Pycha
Oryginalny smakSkładniki: - ok. 600g karkówki wieprzowej - 2 cebule - ok. 10 plastrów boczku wędzonego - 3 duże marchewki - ok. 10 średnich ziemniaków - 3 łyżki oleju - przyprawy: papryka słodka i
Od łyżki do widelcaSylwester zbliża się wielkimi krokami, a co za tym idzie po głowie coraz częściej chodzą nam pomysły na sylwestrowe przekąski. Na stołach zagoszczą pewnie wszelkiego rodzaju
Ostra na SłodkoWielu z nas ma swoje popisowe danie na schab, ja w dalszym ciągu szukam tego, które takim będzie. Jednak chyba właśnie ta wersja od zawsze jest
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiDopiero co skończyliśmy wyjadać zapasy świąteczne a już pora na przygotowania sylwestrowe. Ja lubię takie szybkie przekąski, które są idealnie sprawdzają się na wieczór z
Zainspirowana w kuchniPrzepis zaczerpnęłam z gazetki Moja Kuchnia nr 4 (2009). Polecam taki sposób na białą kiełbasę. Inną wersję można znaleźć tutaj: KLIK .Składniki:6-8 białych kiełbasek6
Kuchnia domowa Ani1,5 kg świeżego boczku ( z kością lub bez ) 2 duże cebule sól do smaku pieprz kolorowy do smaku 1 łyżeczka ostrej papryki 1 łyżka majeranku
Ewa w kuchniWegetariańskie kotleciki z fasoli, batata, i pieczarek. Są fajną alternatywą dla osób nie jedzących mięsa i nie tylko. Muszą być dobrze doprawione wtedy zyskują na smaku. Można się nimi zajadać i na ciepło i na zimno. Nie tylko mięsne kotleciki mogą być dobre. Weganie pomijają jako. 1 i 1/2 szklanki fasoli ugotowanej 1 batat 30 dkg pieczarek 1 jajko(...)miski. Fasolę miksuję blenderem i dodaję z jajkiem, natką, bułką tartą do miski. Doprawiam solą , pieprzem, majerankiem, papryką wędzoną i ostrą. Masę mieszam widelcem. Na blaszce układam papier do pieczenia, smaruję go oliwą, i układam uformowane kotlety. Piekarnik nagrzewam do temp 200 stopni, wstawiam blachę i piekę 15 minut, potem przewracam kotlety na druga stronę i piekę kolejne 15 minut
wesoła kuchniadente, zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Na nieprzywierającej patelni na maśle zeszklić posiekany czosnek i pokrojoną w kostkę cebulę. Następnie dodać pociętą w paski pierś z kurczaka. Gdy mięso nabierze białej barwy dorzucić umyte kurki (w całości) i nieco podkręcić ogień (kurki muszą usmażyć się dość szybko – w przeciwnym razie będą gumowate). Kurki gotowe? Ogień zmniejszyć i dodać do całości(...)podsmaż cebule pokrojoną w piórka z 400 g umytych i osuszonych kurek. Dodaj do nich śmietanę-kremówkę i lekko poprósz solą oraz pieprzem. Kurkowo-cebulowym sosem polej ziemniaki i piecz przez 35 minut w piekarniku pod przykryciem. Zupa krem z kurek Kurki fantastycznie sprawdzają się w zupach, zwłaszcza w kremach. Serwuje się je zazwyczaj z dodatkiem śmietany i kawałkiem bagietki
Kuchcik gotujeUwielbiam obiady w wykonaniu Madzi. Z pozoru wydają się bardzo proste,- kilka niewyszukanych składników, a całość tworzy niesamowite wrażenie. Tym razem pokażę Wam przepis na pyszny
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!przez wiele osób jest traktowana trochę po macoszemu. Zupełnie niesłusznie, bo ma całkiem sporo zalet – jest tania, łatwodostępna, wartościowa i oczywiście pyszna. Dobrze komponuje się z grzybami czy mięsem, można z niej przygotować kaszotto (pęczotto), czyli odpowiednik risotto. Papryka faszerowana kaszą pęczak 2017-10-11 15:00:41 Porcje 4 Oceń Zapisz przepis Drukuj Składniki 4 papryki 150 kaszy(...)nasienne. Nafaszeruj papryki, następnie przykryj wierzchołkami. Przelej pomidory wymieszane z bulionem do dużego garnka lub naczynia do zapiekania. Następnie umieść tam nafaszerowane papryki. Przykryj potrawę pokrywką lub folią aluminiową. Piecz ok. 40 minut, następnie zdejmij pokrywkę i piecz jeszcze 10 minut. powiedz dietom nie http://www.powiedzdietomnie.pl/ Artykuł Papryka faszerowana kaszą pęczak pochodzi z serwisu powiedz dietom
Powiedz dietom niemogą bardzo różnić się od siebie i pasować do różnych potraw. Zbiór generalnych zasad Planujesz podać lekką sałatkę, na przykład z dodatkiem delikatnie doprawionego indyka albo kurczaka? Do drobiu, pieczonej ryby z warzywami, owoców morza i innych lekkich posiłków będzie pasować wytrawne, lekkie, białe wino. Z kolei wino czerwone wytrawne będzie dobrze współgrało z potrawami mięsnymi, cięższymi. Istnieje(...)kwiatowymi nutami czy też akcentami: cydru, oliwek, tytoniu. Jako jedno z nielicznych czerwonych win może dobrze współgrać z rybami, na przykład z łososiem. Będzie też dobrze smakować z białym mięsem. Przykłady win: GIOL Wino Merlot Bio, włoski Merlot bez dodatku siarczynów, kupisz we Frisco. Opinie specjalistów o tym winie potwierdzają, że doskonale harmonizuje z drobiem oraz warzywami. Wino Trapiche Astica
Tradycyjna KuchniaTartą se poradzi. W dodatku to ciasto nie ma ograniczeń.!!!! Możemy ją faszerować wszystkim, to tylko nasza wyobraźnia tu decyduje Można owocami, owocami ze śmietana ,mięsem, serem, itp. Składniki : na jedną formę 250 g mąki troszkę soli (mała szczypta) 125 g masła najlepiej pokrojonego w kostkę schłodzone 1 łyżka oleju 70 ml wody owoce(...)ciasto nie wyrastało nam w dzienny sposób. Np, rozsypujemy po całości 3 garście fasoli. I wkładamy do piekarnika na 15 minut. Następnie ściągamy folie, i rozsypujemy nasze owoce. Pieczemy kolejne 5-7 minut Kurczę dałam radę!!! Tym bardziej poradzisz sobie Ty Buziaki smacznego
Viola cooks with passionponiedziałkowy obiad proponuję pyszną nadziewaną paprykę. Tym razem przygotowałam coś dla osób, które nie jedzą mięsa. Połączenie ryżu z ogórkiem i pieczarkami było strzałem w dziesiątkę, farsz wyszedł bardzo smaczny. Potrawa jest lekka, smaczna i szybka do przygotowania. Polecam!!! SKŁADNIKI: 4 papryki czerwone, 1 saszetka ryżu kolorowego, 250g pieczarek, 1 cebula, 4 ogórki konserwowe Kartuskie ORZECH, 50g sera żółtego(...)odkrawam wierzchołki. Usuwam gniazda nasienne. Wgłębienia wypełniam farszem. Ser żółty kroję w paski. Kawałki sera układam na farszu. Papryki przykrywam odciętym wierzchołkami. Układam w naczyniu żaroodpornym, zalewam bulionem i piekę około 50 minut w temperaturze 180 stopni. Do przygotowania potrawy wykorzystałam ogórki konserwowe Kartuskie , które otrzymałam do testowania od firmy ORZECH . Ogórki ORZECH to doskonały dodatek do wielu potraw
Tradycyjna kuchnia Kasizabierzecie się za przygotowywanie bułek, zrobi się z tego zdecydowany slow food . Ale warto. Takie bułeczki są cudownie chrupiące z zewnątrz i mięciutkie w środku; świetnie absorbują soki z mięsa i warzyw, tworząc z nimi zgraną i naprawdę pyszną całość. Warto poświęcić trochę czasu, znaleźć dobry przepis na sos i sięgnąć po ulubione dodatki, żeby później delektować się... Zupełnie niezwykłym(...)masło, wyrobić. Odstawić na 1-1,5 godziny do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto podzielić na 8 równych części, z każdej uformować okrągła bułeczkę. Ułożyć je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, mocno spłaszczyć; odstawić na 20 minut. Wyrośnięte bułeczki spryskać mlekiem, posypać sezamem. Piec w 200 st. C. przez 15-20 minut. Ostudzić na kratce. Smacznego! Ja tymczasem idę planować weekendowe
Pożeraczka, czyli raz adobrzemożna zrobić ciastka czekoladowe z czerwonej fasoli? Czekoladowe ciasteczka z czerwonej fasoli to świetny sposób, żeby przemycić do swojej diety więcej białka - ma go więcej niż mięso, dlatego jest polecana weganom i wegetarianom. Jest także bogatym źródłem witamin z grupy B (witamina B1 działa antydepresyjnie, poprawia pamięć i logiczne myślenie). Czerwona fasola jest bogata w potas, wapń i fosfor. Zawiera(...)sprawdził. Czego potrzebujemy? - 2 puszki czerwonej fasoli - pół szklanki cukru (można zastąpić ulubionym słodzidłem) - 2 łyżki oleju roślinnego - 4 łyżki mleka - 4 łyżki kakao - 2 łyżeczki proszku do pieczenia - 2 łyżki mielonego siemienia lnianego - szczypta soli Na wierzch: - pół tabliczki czekolady Przygotowanie: 1. Tak jak pisałam wcześniej, fasolę płuczemy z resztek soli i jeśli jest taka potrzeba
two broke sisterszrobienia faszerowanej papryki zbierałam się pół roku. Zwykle faszeruje się ją mięsem mielonym z dodatkiem warzyw, ale nie tego szukałam. W końcu postanowiłam zamienić mięso na kaszę gryczaną i ostro przyprawić. Wyszło przepysznie! Składniki (4 porcje) 2 papryki czerwone 1 mała cebula 1 marchewka 100 g kaszy gryczanej 1 łyżeczka ziół prowansalskich ½ łyżeczki ostrej papryki 1 łyżeczka sosu sojowego(...)papryką, tymiankiem, solą i pieprzem. Na koniec dodajemy sos sojowy i smażymy farsz jeszcze przez kilka minut. Połówki papryk dokładnie wypełniamy farszem. Papryki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku nagrzanym na 180 stopni przez ok. 40 minut. Faszerowaną paprykę można podawać jako przekąskę lub dodatek do dania głównego. Czerwona papryka to skarbnica witamin i składników odżywczych
My Chcemy Jeśćwiosennego na moim blogu. Dziś zapraszam Was na zupę w pięknym zielonym kolorze, czyli krem z brokułów z czosnkowo- ziołowymi grzankami własnej produkcji. Ugotowaną na bazie bulionu warzywnego. Miłośnicy mięsa mogą oczywiście ugotować ją na bazie bulionu drobiowego. Brokuły mają wiele właściwości odżywczych. Wpływają na nasze samopoczucie, udowodniono również że mają właściwości chroniące przed rakiem piersi, jajników. Więc szczególnie(...)już warzywa będą miękkie całość miksujemy blenderem. Dodajemy łyżkę śmietany. Śmietanę można również dodać bezpośrednio na talerzu. Chleb kroimy w kostkę. Mieszamy go z czosnkiem, ziołami i oliwą. Pieczemy w 180 stopniach do moment aż się zarumienią. Zupę możemy podać z grzankami, groszkiem ptysiowym jak również z czosnkową bagietką
Passion of Cookingdodajemy pokrojoną w kosteczkę cebulę i posiekany czosnek. Leciutko podsmażamy na małym ogniu, aby cebula zmiękła, jednocześnie nie przypalając czosnku. Następnie dodajemy mięso i rozdrabniamy. Do podsmażonego mięsa wlewamy koncentrat pomidorowy, doprawiamy solą, pieprzem i przyprawa śródziemnomorską . Całość dusimy pod przykryciem około 10 min od czasu do czasu mieszając. Bakłażan myjemy, suszymy i kroimy(...)malutkim ogniu, cały czas mieszając gotujemy ok. 3- 4min. Oblewamy warstwy. Na koniec całość posypujemy fetą i przykrywamy folią aluminiową. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni i pieczemy tak przygotowaną musakę przez 30 minut. Po tym czasie zdejmujemy folie i pieczemy jeszcze 5-7 minut aż ser się zarumieni. Smacznego
MarciochaKucharzy