czasie ciasto zwiększy swoją objętość. Delikatnie urywamy kawałki masy i kształtujemy z nich bułeczki. Odkładamy na blachę wyłożoną pergaminem i pozostawiamy do wyrośnięcia na kolejną godziną. Bułeczki pieczemy ok 20 - 25 minut w temperaturze ok 80 stopni. W następnej kolejności przyrządzamy sosy. 2. Sosy - Sos prawie jak z McDonald's Składniki: 4 łyżki majonezu 2 łyżki śmietany lub jogurtu(...)uznania, ja dodałam garść rukoli i odrobinę mniej natki) oraz wyciśnięty sok z cytryny i dalej miksujemy do uzyskania jednolitej, zielonej konsystencji. 3. Kotlety Składniki: 0,5 kg mięsa wołowego bez kości 1 papryczka chilli 2 ząbki czosnku kawałeczek cebuli 1 jajko kilka liści bazylii sól, pieprz, ew. tabasco, zioła, np. mieszanka ziół prowansalskich Przygotowanie: Mięso kroimy na mniejsze kawałki
Taste Of My Daygustu. Kolorowa sałatka meksykańska jest bardzo prosta do przygotowania, wystarczy Wam dokładnie kilkanaście minut, żeby ją zrobić. Ja przygotowałam ją w wersji wegetariańskiej, natomiast jeśli lubicie mięso dodajcie do niej podsmażoną lub grillowana pierś z kurczaka czy indyka pokrojoną w kostkę, Sałatkę można podać w 2 wersjach, tak jak ja to zrobiłam, czyli bez mieszania wszystkich składników, w związku(...)ziemniaczana z kukurydzą i ogórkiem Carpaccio z buraków z serem pleśniowym Sałatka z kurczakiem, kukurydzą i winogronami Sałatka z fasolką szparagową Sałatka z zielonym kuskus i mozzarellą Sałatka z pieczonych buraków z fetą Młode ziemniaki w sosie jogurtowo-czosnkowym Jesienna sałatka warzywna Sałatka ziemniaczana z fasolką Salatka z fasolki szparagowej w miodowo-musztardowym sosie Sałatka z bazyliowym bulgurem
Kulinarne przygody GatityMój dzisiejszy obiadek, pyszny. Polecam Piersi kurze przekroić w poprzek tworząc dwa płaty mięsa. Każdy płat rozbić i doprawić solą, pieprzem, papryką, bazylią. Oczywiście z obydwu stron. Na patelni rozgrzać łyżkę masła, wrzucić oczyszczone i posiekane drobno ząbki czosnku. Po chwili dodać szpinak i smażyć wszystko aż szpinak zmięknie i utworzy się tzw, papka. Doprawić do smaku solą i pieprzem(...)keczup, kostkę rosołową, majonez i zagotować. Wlać śmietanę, doprawić do smaku solą i pieprzem. Zrazy włożyć do żaroodpornego naczynia i zalać sosem. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 200C i piec 35-40 minut. Po wyjęciu z piekarnika dodać posiekaną natkę pietruszki, wymieszać. Podawać z ugotowanym makaronem. Polecam pycha
Kuchnia Pokoleńtwardo (warto włożyć je po ugotowaniu do zimnej wody, aż ostygną). W dużym garnku rozgrzewamy na dnie oliwę i podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę z wyciśniętym czosnkiem. Następnie dodajemy mięso mielone i przesmażamy, aż będzie brązowe. Dolewamy wino, a następnie passatę. Butelkę po passacie płuczemy niecałym litrem wody i dolewamy. Doprowadzamy do wrzenia pod przykryciem. Solimy do smaku – możemy(...)mozzarelli. Potem znów makaron, sos, szynka, jajka i mozzarella, aż do wykończenia składników. Na końcu musimy rozłożyć ostatnią warstwę sosu i posypać ją parmezanem. Przykrywamy całość folią aluminiową i pieczemy przez godzinę, zdejmując folię na ostatnie 10 minut. Lasagne powinna być pięknie pofalowana. Jest pyszna także na zimno. 2 gorzkie czekolady (200 g), 5-6 łyżek śmietanki 30%, 2 łyżki
Poezja smakuDelikatne mięso z kurczaka nadziane niezwykle aromatycznym pesto na bazie pachnącego koperku, wyrazistego czosnku i chrupiących orzeszków to świetna propozycja na szybki w przygotowaniu, lekki obiad. Składniki: 2 pojedyncze piersi z kurczaka 1/2 cytryny papryka słodka sól pieprz olej Koperkowe pesto: 2 pęczki kopru 2 ząbki czosnku 35g orzeszków ziemnych niesolonych 35g migdałów 15ml soku z limonki 50ml oliwy extra(...)ponownie całość zmiksować do postaci pesto. Doprawić solą i pieprzem. 3. Piersi z kurczaka przełożyć do naczynia żaroodpornego wysmarowanego olejem, każde nacięcie fileta wypełnić pesto koperkowym. 4. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 25-30 minut
Szalona Kuchnia Ewelinyprawie z samych warzyw, ale całość wieńczy ser koryciński od Agnieszki i Marcina Bielec . Ser fantastycznie się rozpuścił i nadał ciekawego, lekko słonego smaku. Polecam na lekki obiad bez mięsa. 2 cukinie zielone 3 jajka 200 g sera korycińskiego 1 mały brokuł 1 mała puszka konserwowej kukurydzy z fasolą parę krążków czerwonej cebuli sól pieprz czarny Cukinię umyć i zetrzeć(...)warstwie z cukinii, rozsypać ziarna kukurydzy, fasoli i krążki z cebuli. Na wierzch wyłożyć pokrojony w kostkę ser koryciński. Tartę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C i piec około 35 min, aż ser się lekko przyrumieni. Smacznego :) Do dania użyłam sera korycińskiego produkowanego przez Agnieszkę i Marcina Bielec. Takie pyszności produkują na terenie gminy Korycin :) http://www.serykorycinskie.com.pl/ Kategoria
https:KKuchniaMniamPrzesmażone grzyby i cebulę przełóż do pojemnika. Na tej samej patelni rozgrzej olej i usmaż mięso mielone - dopraw przyprawą do mięsa, dodaj łyżkę wody i smaż na małym ogniu. Mięso przełóż do pojemnika (odcedzając z nadmiaru tłuszczu), a na patelnię wrzuć pokrojoną w kostkę paprykę i podsmaż ok. 5 min. - dodaj do pojemnika z pozostałymi składnikami. Rozgrzej piekarnik do temperatury(...)ciasto możesz rozwałkować, a następnie podzielić na 8 kwadratów. Następnie na środku każdego połóż farsz (zawiń w formie sakiewki), posmaruj jajkiem i zapiecz w piekarniku na papierze do pieczenia - ten sam czas pieczenia
Alutka-Gotujełyżki mąki pszennej • sól, pieprz • gałka muszkatołowa Wykonanie: Sos pomidorowy mięsny • Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na oleju, dodać czosnek przeciśnięty przez praskę. • Dorzucić mięso i całość podsmażyć. • Następnie wrzucić pomidory, dodać przyprawy i gotować chwilę do odparowania wody. Sos beszamelowy • Zagotować mleko z masłem, zmniejszyć ogień i wsypać mąkę roztrzepując(...)beszamelowego. • Trzecią warstwę płatów lazanii przykryć sosem i posypać serem żółtym. • Lazania przed wstawieniem do piekarnika powinna poleżeć ok. 30-60 minut, ale można również piec od razu. • Piec w temp. 180 st.C przez 40 minut
To co kochamodpowiednio przyrządzony i przyprawiony do smaku potrafi zamienić całe danie obiadowe w wyrafinowaną potrawę, wówczas charakterystyczny smak selera doskonale równoważy się z subtelnym smakiem np. ryby lub białego mięsa. Składniki: seler (około 500 g) sok z połowy cytryny 2 łyżki masła klarowanego 2 łyżki oliwy 150 ml mleka 150 ml wody sól biały pierz gałka muszkatołowa Wykonanie: Seler(...)świeżo startą gałka muszkatołową. Gotowe puree przełożyłam do salaterki. Tak przygotowane można podać na stół zamiast ziemniaków. Doskonale pasują do dań mięsnych i ryb. Na takim puree podałam dorsza pieczonego w piekarniku. Zachęcam Was, żebyście chociaż raz zrezygnowali z ziemniaków i na rzecz puree z selera. Życzę SMACZNEGO! Krys Dziękuję za odwiedziny na moim blogu. Będzie
Kuchnia u Krysidojrzałam jeszcze do weganizmu, do wegetarianizmu też zresztą nie ale jem coraz mniej mięsa i bardzo mi z tym dobrze. Szukam, szperam, przeglądam. Książki, czasopisma, internet. Szukam inspiracji. Tym ciasteczkom nie mogłam się oprzeć. Wiedziałam, że w domu mam wszystkie ingrediencje i mogę przystąpić do działania. Na początek z połowy porcji (przecież Córcia nie lubi(...)mieszamy. Dodajemy posiekane daktyle i posiekaną czekoladę Ucieramy a następnie dodajemy mąkę ryżową i szczyptę soli. Zagniatamy ciasto ręką. Piekarnik nagrzewamy na 190 st.C. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Z ciasta formujemy małe kuleczki i lekko je spłaszczamy, układamy je na blasze. Ciastka pieczemy ok. 10 – 15 minut, tylko tyle by lekko się zrumieniły. Po upieczeniu odstawiamy do ostygnięcia przed
Dzieje kuchennej WiewiórySkładniki: kapusta biała 3 główki/młode, kasza jęczmienna 2,5 szklanki/łamana, mięso mielone drobiowe 1/2 kg, jajka 2 sztuki, kucharek 2 łyżki, pieprz czarny mielony 1 łyżeczka, papryka ostra mielona 1 łyżeczka, papryka słodka mielona 1 łyżeczka, koperek 1 pęczek, cebula 2 sztuki, ząbki czosnku 3 sztuki, sok pomidorowy 1 litr, woda 3 szklanki, przyprawa(...)kaszę wymieszać dokładnie z przyprawami, jajkami, koperkiem nakładać farsz na kapustę i zawijać, układać w naczyniu żaroodpornym (mi wyszły 3 naczynia), na gołabki wlac sok pomidorowy, wodę, dodać masło piec w 200 C pod przykryciem z 45 minut, grzanie góra/dół, następnie pokrywki zdjąć i na termoobiegu piec w 150 C 10 minut - gołąbki są po prostu pyszne
W Mojej Kuchni Lubięskrywa się w różnych zakamarkach sporo smacznego białka! Polecam w szczególności moją ulubioną część - mięso z policzków : ) Tak, tak, tuż pod oczkiem gdy delikatnie odsuniemy skórę, znajdziemy malutki kawałek mięsa w kształcie kuleczki! Pyszności! Surówka z buraka i gruszki z octem balsamicznym oraz oliwą Niezwykle prosta ale zaskakująca surówka. Po prostu - obieramy buraka, kroimy na plastry, następnie na paski(...)Spotkałem się z przepisami, w których to używano drożdży i smażono placki na patelni z olejem! Wg mnie podpłomyki to takie szybkie chlebki, które wrzucało się na płytę studzonego pieca w kuchni. Placki te nie potrzebują wysokiej temperatury aby urosły. Im szybciej wyrobimy ciasto, tym podpłomyk jest lżejszy, niezbity i puszysty, łatwo się go rwie w dłoniach. Ja wyrabiam ciasto
Right Behind The KitchenBabeczki na słono przygotowałam, czyli do jajek, ziemniaki, śmietanę, szpinak, zioła i przyprawy dodałam. Można je same zajadać lub z mięsem, sosami podawać. Na deser zapewne się nie nadają, bo te babeczki słony, a nie słodki smak mają. Warto więc zamienić tradycyjnie ziemniaki ugotowane, na babeczki ziemniaczane ze szpinakiem zmieszane . Składniki: 12 szt. 450 ugotowanych ugniecionych na puree ziemniaków(...)uzyskamy jednolitą gładką masę, następnie dodajemy śmietanę, mieszamy, a na sam koniec dodajemy liście szpinaku. Mieszamy za pomocą łyżki. Masę ziemniaczaną przekładamy na wysmarowane tłuszczem foremki do babeczek. Pieczemy ok. 35 - 40 min w piekarniku rozgrzanym do 180°C. Smacznego
Moniki SmakołykiJako, że moja Druga Połowa delikatnie mówiąc nie przepada za kaczką, a ja ten gatunek mięsa wprost uwielbiam - muszę się mocno natrudzić byśmy oboje byli usatysfakcjonowani. Oto przepis, który powstał z mojego "smaka na ptaka" (proszę tylko bez skojarzeń - tak mi się zrymowało). Składniki (2 porcje): 2 średnie piersi z kaczki 1 soczysta, najlepiej kwaskowata mandarynka(...)patelni. Szczególnie ważne by skórę porządnie zrumienić - jest wtedy szansa, że będzie chrupiąca kiedy się wypiecze. Pieczemy w naczyniu żaroodpornym w temp. ok 180 stopni przez 40-50 min (w zależności od wielkości piersi) Danie komponuje się świetnie z domowymi frytkami lub pieczonymi ziemniaczkami i ulubioną surówką czy buraczkami. Poniżej efekt końcowy: Nawet mojemu Mężowi smakowało
Kuchnia po mojemuprzepłukać i dolać do mięsa z cebulą. Dzięki temu smaki które zostały na patelni trafią do naszego dania. Gotować na małym ogniu do momentu aż płyn odparuje i mięso będzie miękkie. Doprawić solą i jeśli potrzeba pieprzem. Ostudzić farsz. 2. Przygotować ciasto: Mąkę przesiać przez sito, dodać masło i rozetrzeć je z mąką. Masło powinno być wyjęte(...)foremek. Można do tego wykorzystać na kubek i szklankę. 5. Większymi porcjami ciasta wylepić foremki do muffin, do środka włożyć farsz i zalepić go mniejszymi kołami z ciasta. 6. Piec w temperaturze 200 o C przez około 25 minut aż ciastka się zarumienią. Smacznego
Mama Gotujemnie ok. 1,5kg,1 cebula,ok. 10 pieczarek,2 łyżki bułki tartej,2 łyżki oliwy,przyprawy: pieprz, sól, majeranek, słodka papryka, czosnek Polecam także kurczaka faszerowanego mięsem mielonym, przepis tutaj. Przygotowanie: Kurczaka myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Wyjmujemy z kurczaka wszystkie kości, zostawiając tylko skrzydełka. Kurczaka kładziemy na blacie piersiami do dołu. Nacinamy wzdłuż, rozkładamy. Nacinamy nóżki(...)pieczarkami. Gdy trochę ostygną dodajemy bułkę tartą. Zimnym farsz nakładamy w rozłożonego kurczaka. Zwijamy go i obwiązujemy nitką lub sznurkiem. Skóra musi być naciągnięta na całego kurczaka. Pieczemy 10 minut w 200 stopniach, później 50 minut w 180 stopniach
Aga w kuchni