mięsa pieczone - 17572 przepisów (strona:876/1172)

PIECZONE PODUDZIA W SOSIE SŁODKO-KWAŚNYM (test patelni Woll Diamond Lite) 206

Sos słodko-kwaśny to jeden z lepszych sosów jakie znam. Uwielbiam go! Zwłaszcza ten domowy. Ostatnio robiłam z filetem z kurczaka, a tym razem postanowiłam przygotować

Kuchnia MagdaLeny
Orzechowy bulgur z jabłkiem i truskawkami 126

Ten przepis przypadnie do gustu, tym którzy szukają nowych pomysłów na śniadanie. To bardzo ciekawy zamiennik owsianki, który doda energii. Doskonały smak i prosty przepis - to

My Chcemy Jeść
Sałatka leśna polana 2586

Do tej sałatki przymierzałam się od dłuższego czasu i w końcu ją zrobiłam. Wbrew pozorom nie jest trudna do zrobienia za to pięknie wygląda i pysznie

Ala piecze i gotuje
Naleśniki z twarożkiem - wiśniami i świeżą miętą 171

Kto nie kocha naleśników, a ileż pomysłów na ich nadzienie w każdym domu...moje dziś pieszczą podniebienia wiśniami w syropie i świeżą miętą... Składniki na ciasto

Apetyczna babeczka
Koperty z camembertem 153

Chrupiące małe koperty z ciasta francuskiego wypełnione serem camembert i suszoną żurawiną, podane z miodem z tymiankiem. Smakują prosto po wyjęciu z piekarnika, jak i na

wyzwania kuchenne
Pieczone gołąbki z ziemniakami, twarogiem i boczkiem 137

Gołąbki zna każdy z nas, ale nie każdy wie, że można zrobić je w innej formie niż z ryżem i mięsem mielonym. Zapraszam na gołąbki z "ruskim" farszem, czyli ziemniakami, twarogiem i boczkiem. Można polać je dowolnym sosem . 1 główka młodej kapusty 1 kg ziemniaków 1/2 kg twarogu  150g boczku  2 cebule  3 ząbki czosnku(...)usuwamy jego twardą część (głąb przy końcu liścia). Nakładamy po 2-3 czubate łyżki farszu, zwijamy. Układamy w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym obficie masłem.  4. Gołąbki zalewamy obficie bulionem, pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 1,5 h. Co jakiś czas podlewamy gołąbki bulionem. Podajemy z ulubionym sosem, np. pieczarkowym lub jemy bez sosu

Szefowa kuchni
Drożdżowa gwiazda z makiem 163

ciasta po upieczeniu Wykonanie: - bakalie sparzyć wrzątkiem, odcedzić, drobno posiekać - mak zalać wrzątkiem, gotować przez 20-30 minut, odcedzić, ostudzić, dobrze odsączyć - odsączony mak zemleć dwukrotnie w maszynce do mięsa z drobnym sitkiem - do maku dodać roztopione masło i miód oraz bakalie i olejek migdałowy (do smaku), wymieszać - spróbować masę, jeśli jest za mało słodka, można dodać cukier do smaku(...)ciasto krótko wyrobić, podzielić na trzy równe części - każdą z części podsypać mąką i rozwałkować na placek o średnicy około 25cm - pierwszy placek umieścić na blasze wyłożonej papierem do pieczenia - na placku rozsmarować połowę masy makowej, przykryć drugim plackiem i nałożyć drugą część masy makowej - na wierzchu umieścić trzeci placek - placek naciąć promieniście na 12 części, pozostawiając na środku niewielki

Smakołyki Bereniki
Zupy w odżywianiu 170

podprawą zacieraną, śmietaną lub żółtkiem); kremy; owocowe; mleczne; na wywarach mięsnych, warzywnych Jakie korzyści mamy z jedzenia zup ? 1. zupy dostarczają cennych składników odżywczych- np włókna kolagenowe zawarte w mięsie oraz błonnik pokarmowy zawarty w warzywach czy kaszach. Każdy kto interesuje się zdrowym odżywaniem wie, jak wartościowy jest błonnik. Dużo właściwości prozdrowotnych mają zupy warzywne. Zawierają dużo rozpuszczalnego błonnika(...)zupy śmietanę można zastąpić jogurtem naturalnym; Poniżej znajdziesz moje przepisy na zupy, serdecznie zapraszam! Wigilijny barszcz czerwony z uszkami Zupa ogórkowa na kurzych udkach Pomidorowa na żeberkach Zupa z pieczonej dyni czyli powitajmy jesień Zupa- krem w pomidorów czyli pomidorówka nie musi być nudna Zupa – krem z brokuła czyli jak KaFka przekonała się do brokuł Domowy rosół na indyku

Oka w rosole czyli KaFka gotuje
szybki ratatuj w towarzystwie ciasta francuskiego z dodatkami 187

cebula 1 ząbek czosnku masło oliwa z oliwek 1 łyżeczka koncentratu (u mnie Develey ) zioła prowansalskie bazylia oregano sól pieprz 1 opakowanie ciasta francuskiego 4 parówki z wysoką zawartością mięsa 4 plastry sera żółtego ketchup do ciasta francuskiego (u mnie Develey ) Wykonanie: Pieczarki drobno pokroić, cebulę posiekać. Na patelni rozpuścić masło, zeszklić cebulę, po czym dodać pieczarki i poddusić(...)podzielić na 8 części. Parówki i ser przekroić na pół. Na każdym cieście francuskim ułożyć kiełbaskę i plaster sera. Posypać bazylią i dodać odstawione wcześniej warzywa. Zawinąć ciasto i piec w nagrzanym do 200 stopni piekarniku ok 15 minut. Podawać z ketchupem oraz ratatujem. Smacznego

Trufelkowo
ROLADKI Z KARKÓWKI 199

czasu na robienie fotek. Wszystkie zostały zjedzone ze smakiem i to chyba najlepsza rekomendacja. Świadomie nie podaję ilości składników, dopasujcie sobie ich ilość do wagi mięsa. Roladki wyszły fantastyczne, mięso idealnie skruszało i wszyscy byli zaskoczeni wnętrzem. Zdecydowanie polecam tak przygotowane danie na Świąteczny stół. ROLADKI Z KARKÓWKI karkówka kiszona kapusta boczek wędzony pieczarki (opcjonalnie) musztarda sól, pieprz, ziele angielskie(...)roladki smażyć na rozgrzanym oleju na rumiano, przełożyć je do naczynia żaroodpornego. Podlać odrobiną wody, dodać ziele angielskie, liść laurowy i odrobiną soli. Przykryć folią aluminiową lub pokrywką i piec około 30-40 minut. W połowie czasu obrócić na drugą stronę. Wyjąć wykałaczki i podawać. Artykuł ROLADKI Z KARKÓWKI pochodzi z serwisu Każdy ma jakiegoś bzika - Pieguskowa kuchnia

Pieguskowa Kuchnia
Świąteczna rolada z kurczaka 157

Pyszna i aromatyczna rolada z kurczaka, soczysta i łatwa w przygotowaniu. Zaraz po upieczeniu możemy ją pokroić w grube plastry i podać jako pieczeń obiadową lub schłodzić i pokroić cieniutko jako wędlinę. Idealna na Święta! Składniki: kurczak ok. 1,5kg 3 łyżki masła 250ml wody konfitura żurawinowa po pół łyżeczki z każdej przyprawy: sól morska, pieprz, kurkuma, papryka słodka, cynamon(...)kąpieli wodnej, studzimy. Żurawinę, śliwki i czekoladę blendujemy – może być gładki krem lub z widocznymi kawałkami śliwek suszonych. Płat kurczaka wyciągamy z lodówki, wzdłuż brzegu układamy farsz i rolujemy mięso. Roladę obwiązujemy sznurkiem wędliniarskim, by nie rozpadła się podczas smażenia. Na patelni rozgrzewamy masło, podsmażamy roladę z obu stron na złoto. Następnie zawijamy ją w folię aluminiową, wkładamy do naczynia

Gotowanie i blogowanie
Nadziewane zapiekane placki ziemniaczane 242

cebulkę i marchewkę startą na dużych oczkach podduszamy na łyżeczce masła i przyprawiamy Pierś z kurczaka myjemy i oczyszczamy z błonek, kroimy na kawałki i przekładamy do malaksera Do mięsa dodajemy podduszoną cebulkę z marchewką, czosnek, posiekany szczypiorek, jogurt naturalny i przyprawy Całość miksujemy - nie musi być dokładnie. Masę przekładamy na talerz, lub do miseczki Naczynie żaroodporne smarujemy tłuszczem(...)ewentualnie posypujemy startym). Można pominąć jogurt na wierzchu i dać sam ser Naczynie przykrywamy folią aluminiową i wkładamy do piecyka na 30 minut. Po tym czasie folię zdejmujemy i pieczemy jeszcze 10 minut Zjadamy posypane szczypiorkiem :) Smacznego

Szczęśliwa kuchnia
Kurczak na butelce 174

Chrupiąca skórka...., soczyste, aromatyczne mięso...,  pichci się samo i wspaniale smakuje..., to musi być kurczak na butelce piwa :) 1  kurczak ( 1 kg -1,5 kg) 1 butelka piwa ( można użyć dowolnego rodzaju: od jasnego do ciemnego, miodowego; warto poeksperymentować również z cydrem ) marynata: sól i pieprz; czerwona słodka papryka; czosnek; ulubione zioła: oregano, bazylia, zioła prowansalskie, rozmaryn, cząber(...)termoobiegiem ) lub 180 ºC ( bez termoobiegu ).  Butelkę piwa myjemy, oczyszczamy z naklejek, odlewamy 1/3 piwa i wsypujemy 1/3 łyżeczki soli do wewnątrz butelki. Dzięki temu procesowi podczas pieczenia piwo będzie oblewało naszego kurczaka. Nabijamy kurczaka na butelkę, tak aby szyjka butelki wychodziła obok szyi kurczaka i ustawiamy w naczyniu do którego będą spływać soki. Do brytfanki możemy dodać pokrojone

Atlas Smaków
Sos ogórkowo-czosnkowy. 358

Sezon grillowy w pełni, więc z pewnością przyda się przepis na ten pyszny sos. Nie tylko można go podawać z mięsem grillowanym, ale również doskonale pasuje do ryby. Proponuję zestaw obiadowy nie tylko piątkowo, ale z powodzeniem jak sądzę na obiad dla gości. - młode ziemniaczki smażone(oddzielny post) - dorsz w chrupiącej panierce - sos ogórkowo-czosnkowy, jako dodatek do ryby(...)czosnkiem przeciśniętym przez praskę, dodać jogurt i śmietanę,doprawić do smaku solą i pieprzem,sok z cytryny wszystko dokładnie wymieszać, podawać najlepiej następnego dnia do gyrosa,ryb, mięs pieczonych i grillowanych

Kuchnia Beaty
NAJZDROWSZE PRODUKTY SPOŻYWCZE - MÓJ TOP 5 1857

także. Różni się jednak BARDZO pod względem właściwości zdrowotnych. Wykazuje działanie zasadotwórcze - a więc zapobiega zakwaszeniu organizmu, tak obecnie powszechnemu. Wiekszość produktów, jakie spożywamy, niestety działa kwasotwórczo - między innymi mięso i pieczywo - stąd ważne jest, aby w diecie było dużo warzyw i owoców mają działanie zasadotwórcze. Ksylitol podobnie, jak one, wspomaga gospodarkę kwasowo-zasadową . W przeciwieństwie do cukru białego(...)przyswajalności wapnia u osób spożywających ksylitol, zatem będzie on ważny w profilaktyce osteoporozy.  DO CZEGO DODAWAĆ KSYLITOL?  Sprawa chyba jasna - jest uniwersalnym słodzikiem. Możemy dodawać go do pieczenia, gotowania, słodzenia herbaty czy kawy. KSYLITOL - DO KUPIENIA TUTAJ 4. NASIONA CHIA --> SZAŁWIA HISZPAŃSKA      Pochodzi z Ameryki Południowej, a znana w tamtych "rejonach" jest od wieeelu

Katsuumi
Nadziewane zapiekane placki ziemniaczane 396

cebulkę i marchewkę startą na dużych oczkach podduszamy na łyżeczce masła i przyprawiamy Pierś z kurczaka myjemy i oczyszczamy z błonek, kroimy na kawałki i przekładamy do malaksera Do mięsa dodajemy podduszoną cebulkę z marchewką, czosnek, posiekany szczypiorek, jogurt naturalny i przyprawy Całość miksujemy - nie musi być dokładnie. Masę przekładamy na talerz, lub do miseczki Naczynie żaroodporne smarujemy tłuszczem(...)ewentualnie posypujemy startym). Można pominąć jogurt na wierzchu i dać sam ser Naczynie przykrywamy folią aluminiową i wkładamy do piecyka na 30 minut. Po tym czasie folię zdejmujemy i pieczemy jeszcze 10 minut Zjadamy posypane szczypiorkiem :) Smacznego

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Parówki w cieście drożdżowym 239

każdego kawałka posypać starty ser żółty , położyć kiełbaskę.Naciąć ciasto po bokach i zawijać parówki paseczkami ciasta tak jak warkocz.Parówki ułożyć na blasze, posmarować jajkiem rozmieszanym z mlekiem. Piec około 20-25 minut w temperaturze 200 stopni. Marka DEGUSTINO powstała z myślą o koneserach wyjątkowych kiełbas. 4 formaty i 9 wyselekcjonowanych smaków o dużej mięsności znajdą swoich odbiorców. Długi(...)Wykazał, że wywołują go drobnoustroje. W wyniku tych badań opracował metodę konserwacji pożywienia poprzez obróbkę termiczną (proces też zwany jest od nazwiska uczonego pasteryzacją). Kiełbaski z szynki mini (93% mięsa). Kiełbasa wieprzowa średniorozdrobniona wędzona parzona. Najlepsza część mięsa wieprzowego dająca doskonały i subtelny smak kiełbasek. Starannie dobrane przyprawy podkreślają delikatność i walory smakowe

Moje domowe kucharzenie