bazie pasty tamaryndowej smakują doskonale. Tamaryndowiec nadaje im bardzo ciekawego słodko-kwaśnego smaku. Połączenie tak aromatycznych składników sprawia, że to zdecydowanie jedna z moich ulubionych marynat do delikatnego mięsa drobiowego. Zdaję sobie sprawę, że nie w każdym sklepie są dostępne produkty, tak egzotyczne jak pasta tamaryndowa. Naprzeciw temu z pomocą przychodzą nam sklepy internetowe np Kuchnie Świata . Kiedyś nie byłam(...)skrzydełka z kurczaka natrzeć dokładnie przygotowaną marynatą i odstawić do lodówki, najlepiej na całą noc ( a przynajmniej na godzinę). Gotowe skrzydełka wyjąć z marynaty i ułożyć na blaszce do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 35-45 minut w międzyczasie odwracając je na drugą stronę i polewając resztą marynaty. Podawać z dipem z kwaśnej śmietany: śmietanę wymieszać
Pieguskowa KuchniaWtedy mamy dużo mniej pracy. Roladki można podawać z ryżem, ziemniakami, makaronem, kaszą lub kluskami. W zakładce mięsa znajdziecie również inne pomysły na dania mięsne z wykorzystaniem różnych gatunków mięsa. 8 podudzi z indyka 2-3 ogórki kiszone 1 mała czerwona papryka 50 g żółtego sera 1 czerwona cebula sól pieprz słodka papryka 1 pomidor 3 łyżki masła klarowanego(...)ogniu około 30 minut. Dodać resztę ogórka, doprawić sos solą i pieprzem W razie potrzeby uzupełniać wodę i dusić jeszcze około 10 minut. Roladki z podudzi indyka Polecam indyk pieczony schab w sosie brokułowym roladki z indyka rolada z pieczarkami
O kuchni z uczuciemdeserowej 50 g czekolady mlecznej kilka listków świeżego szpinaku 1 wafelek czekoladowy „Lusette” olej do smażenia Przygotowanie: Dodatkowo: Listki świeżego szpinaku rozłożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wysuszyć w piekarniku ( 140-150°C). Następnie rozgnieść palcami na proszek. Czekolady roztopić w kąpieli wodnej. Następnie wylać na zimną marmurową płytkę (opcjonalnie blaszkę) i rozciągać szpachelką(...)cytryny i szpinak. Zmiksować i zamrozić (najlepiej przez noc). Panierka: Jajka ubić z cukrem pudrem na puszystą masę. Herbatniki przełożyć do foliowego woreczka i rozbić tłuczkiem do mięsa. Łyżką do lodów forować kulki i do każdej włożyć kawałek wafelka. Następnie każdą kulkę otoczyć w ubitym jajku, potem w herbatnikach. Panierkę dokładnie docisnąć i włożyć kulki do zamrażarki na około
Oryginalny smakPolędwica to smaczne,delikatne i chude mięso - sposobów na przygotowanie jest mnóstwo,za każdym razem możemy wyczarować z niej inne danie.Tym razem serwowałam pyszną polędwiczkę z sosem musztardowym ....aż żal,że miałam mały kawałek.Podana z niepaloną kaszą gryczaną to istna rozkosz dla Naszego podniebienia. 1 polędwica wieprzowa Marynata: 3 ząbki czosnku 2 łyżki sosu sojowego 1 łyżka(...)kilka godzin do lodówki. Na patelni rozpuścić smalec i obsmażyć mięsko z każdej strony.Przełożyć do blaszki wraz z tłuszczem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st C,piec ok 20-25 min. Na rozgrzaną patelnię bądź rondelek dać łyżkę masła,gdy się rozpuści dołożyć mąkę i rozmieszać dokładnie.Wlać rosół bądź bulion,dodać obie musztardy oraz pieprz.Gotowa
Niespełnione zdolności kulinarneWarzywne i smaczne danie. Kurczak przyprawiony ziołami w pachnącym sosie pomidorowym z dodatkiem śmietankowego puszystego serka to idealne połączenie z pieczonymi bakłażanami i serem. Składniki: 2 bakłażany 1 mniejsza podwójna pierś z kurczaka puszka krojonych pomidorów 6 pieczarek 1 cebula 2 suszone pomidory ząbek czosnku 2 łyżki serka naturalnego puszystego Piątnica Twój Smak sól, pieprz, papryka słodka, łyżeczka(...)przesmaż na niej pokrojony w kostkę czosnek oraz cebulę. Gdy cebula lekko zmięknie dodaj pokrojone w plasterki lub kostkę pieczarki oraz suszone pomidory, duś chwilę. Dodaj pokrojone w kostkę mięso, przypraw. Gdy mięso będzie gotowe dodaj pomidory, serek i ze 2-3 łyżki tartego sera, wymieszaj. W razie czego dopraw do smaku. Chwilę jeszcze podsmaż, by składniki i smaki się
Zasmakuj Kuchnipół - jedna część do zamrażalki*, na awaryjne obiady, a druga na 2 dni obiadów :) Polecam z czystym sumieniem! Kotlety można jeść w postaci burgera lub jako dodatek do mięsa/ryżu/kaszy i surówki. Składniki (na 15 kotletów): - 0,5 surowego kalafiora - 150g kaszy jaglanej (ok. 3/4 szklanki suchej) - 0,5 szklanki pestek słonecznika - 1 cebula - 3 ząbki czosnku (średniej(...)kolety (lub tak jak ja formować je za pomocą foremki co ciastek :) - na foremkę o średnicy 8 cm wkładam 2 łyżki masy). Układać je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 180C (z termoobiegiem) przez 25-30 minut - do zarumienienia, następnie przewrócić na drugą stronę i piec kolejne 10 minut - do ładnego brązowego koloru. Bułkę
CookYourselfpół - jedna część do zamrażalki*, na awaryjne obiady, a druga na 2 dni obiadów :) Polecam z czystym sumieniem! Kotlety można jeść w postaci burgera lub jako dodatek do mięsa/ryżu/kaszy i surówki. Składniki (na 15 kotletów): - 0,5 surowego kalafiora - 150g kaszy jaglanej (ok. 3/4 szklanki suchej) - 0,5 szklanki pestek słonecznika - 1 cebula - 3 ząbki czosnku (średniej(...)kolety (lub tak jak ja formować je za pomocą foremki co ciastek :) - na foremkę o średnicy 8 cm wkładam 2 łyżki masy). Układać je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 180C (z termoobiegiem) przez 25-30 minut - do zarumienienia, następnie przewrócić na drugą stronę i piec kolejne 10 minut - do ładnego brązowego koloru. Bułkę
CookYourselffasoli pinto. Fasolę moczę przez noc, a na drugi dzień gotuję i miksuję na ziarnistą masę. Pasztet doprawiam ziołami i przyprawami, aby dobrze smakował podobnie jak pasztet z mięsa. Do pasztetu z fasoli dodałam świeży rozmaryn i nasiona jałowca. Dodałam również kilka suszonych grzybów. Pasztet nabrał fajnego, leśnego smaku. Przyprawy i zioła bez wątpnienia wzbogacają smak pasztetu. Pasztet z fasoli(...)rozmaryn. Zmiksuj lub przepuść przez maszynkę fasolę i usmażone dodatki. Wymieszaj z jajkiem doprawiając solą i w razie potrzeby większą ilością przypraw. Przełóż do formy wyłożonej papierem do pieczenia i piecz przez 30 minut w nagrzanym na 180ºC piekarniku. Upieczony pasztet ostudź. Paszte z fasoli nie jest pasztetem do krojenia. The post Pasztet z fasoli appeared first on Blog kulinarny
codojedzeniaPrzepisów na karkówkę na piwie jest mnóstwo, zatem do końca nie mogę powiedzieć, że jest to mój autorski przepis, bo to nie ja go wymyśliłam. Z
Garniec MagalieNajlepszy czas aby zajadać się szparagami :), co roku o tej porze część z nich ląduje w naszych obiadowych daniach, a zdecydowana większość jest marynowana, aby można
Apetyczna babeczkaDzisiaj kalorycznie! Upsss! (potem możesz pobiegać lub iść na długi spacer i będzie OK! ;-) ) Żeberka przygotowuje zazwyczaj dla mojego męża, mam taki własnie przepis, który jest
SMYKWKUCHNIBardzo smaczna zapiekana - cukinia nadziewana miesem.Szczegolnie dla amatorow suszonych pomidorow i majeranku,bo te dominuja jako przyprawy nadzienia miesnego.Wystarczy mieso zastapic kuskusem otrzymamy pyszne danie dla
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Biała kiełbasa z pieczarkami to proste danie, nie tylko na obiad. Składniki: -kiełbasa biała surowa -ok. 0,5 kg pieczarek -2-3 cebule -pieprz
Maminek kulinarnyDziś dzielę się z Wami nie tylko przepisem na pyszną sałatkę z soczystym kurczakiem w lekkim sosie, ale też i pomysłem na szybki obiad. Kurczaka wykorzystanego
Słodkie okruszkiciekawy przepis na przygotowanie tej potrawy w formie zapiekanki i muszę przyznać, że okazała się rewelacyjna. Pyszna, kremowa zapiekanka ziemniaczana z brukwią będzie stanowiła wspaniały dodatek do wszelkiego rodzaju mięs. Można nią zastąpić tradycyjne ziemniaki czy pure. Zapieczone ziemniaki są tak pyszne, że zjadłam połowę formy zanim obiad pojawił się na stole. Clapshopt - zapiekanka ziemniaczana z brukwią Składniki(...)wysmarowanego masłem. Mleko ze śmietaną chwilę pogotować, aż się zredukuje i nieco zgęstnieje. Ziemniaki i brukiew zalać mleczno-śmietanowym sosem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piec przez około godzinę, aż ziemniaki będą miękkie, a wierzch zapiekanki przyrumieniony. Smacznego
Codzienne Gotowaniejedzenia i picia. Skąd się wziął? Święto to wywodzi się jeszcze z czasów pogańskich, a zwiastowało ono koniec zimy i nadejście wiosny. Ucztowanie opierało się na jedzeniu tłustych mięs oraz innych tłustych potraw i oczywiście przepijanie tego wszystkie hektolitrami wina. Za przekąskę służyły „pączki” z ciasta chlebowego nadziewanego słoniną. Rzymianie, od których na dobrą sprawę wszystko się zaczęło nazywali(...)smalcu. Ważne było, aby pączek był jak najbardziej tłusty – tak, by najeść się pod przysłowiowy korek przed 40 dniami postu. W biedniejszych domach, gdzie tłuszcz był rarytasem, pampuchy pieczono w piecach chlebowych lub na blasze i, aby zachować tradycję, polewano je skwarkami. Na początku pączki wcale nie były na słodko, a właśnie na słono – nadziewane słoniną, okraszane stopionym sadłem
Kate's KitchenSkładniki: 0,5 kg łopatki wieprzowej 0,5 kg boczku (surowego) 3 ząbki czosnku 1 łyżka majeranku 2 płaskie łyżeczki pieprzu 2 łyżeczki soli 3 łyżki wody *** Mięso mielimy na grubych oczkach maszynki, przekładamy do miski, dodajemy przeciśnięty czosnek, sól, pieprz, majeranek i wodę. Wszystko dokładnie mieszamy. Ja zazwyczaj robię kiełbasę z podwójnej porcji składników *** *** Masę mięsną przekładamy(...)minut. Studzimy i wkładamy do lodówki. Trzeciego dnia czynność powtarzamy, z tym, że gotujemy już tylko 30 minut, studzimy i przechowujemy w chłodnym miejscu *** *** SMACZNEGO *** Polecam również: Domowa pieczeń rzymska Artykuł Domowa kiełbasa słoikowa pochodzi z serwisu Blog z apetytem
Blog z Apetytemchcemy je zrobić w wersji wytrawnej czy słodkiej. Zwłaszcza teraz, kiedy częściej po przepisy sięgamy do internetu niż do książek kucharskich, okazuje się, że znane nam pierogi z mięsem, twarogiem, kapustą i grzybami to tylko początek ogromnej listy farszów, przy przygotowywaniu których ogranicza nas tylko nasza własna pomysłowość. Pierogów, które postanowiłem zrobić nie znalazłem w internecie. Dlatego przedstawiam całkowicie autorski(...)bardzo ciężko jest dobrać odpowiednią proporcję wody do mąki, gdyż każda mąka ma inną chłonność płynów Dynię obieramy ze skóry, wykrawamy nasiona i kroimy w kostkę. Skrapiamy oliwą i pieczemy około 15-20 minut w temperaturze 180 stopni. Miękką dynię studzimy i rozgniatamy na puree. Śliwki wędzone drobno kroimy i dodajemy do dyni. Na koniec dokładamy ugotowaną białą kaszę gryczaną
Jacob Tastesblogu, choćby ziemniaki w mundurkach z sosem winegret. Najwięcej ziemniaków gotuję latem, bo mają najwięcej walorów smakowych. Latem też są to u mnie najczęściej ziemniaki w mundurkach, gotowane czy pieczone nie ma znaczenia. Młode ziemniaki w mundurkach są pyszne w każde postaci. Świetnie pasują z sosem winegret. Szczerze przyznam, że tak przyrządzone ziemniaki mogę jeść na około nawet(...)wyciśnij sok z cytryny. Wsyp sól, pokrojone drobno zioła, zakręć i mocno wstrząśnij. Opcjonalnie, przypraw sos pieprzem. Polej sosem gorące ziemniaki. Podaj ziemniaki w mundurkach jako gorącą przystawkę do mięsa lub ryby. Spara Spara Spara Spara The post Ziemniaki w mundurkach z sosem winegret appeared first on Blog kulinarny - codojedzenia.pl
codojedzeniaoraz seler ścieramy na tarce. Cebulę i liście selera drobno kroimy. 2. Na patelni rozgrzewamy oliwę lub olej rzepakowy, podsmażamy wszystkie warzywa, zgarniamy je na połowę patelni i dodajemy mięso, które również chwilę podsmażamy aby zmieniło kolor. Następnie wszystko podlewamy bulionem, mieszamy i łączymy z passatą i koncentratem, dodajemy przyprawy i dusimy na małym ogniu ok. godziny. Jeśli(...)robimy małe ruloniki szczenie wypełniając formę. Każdy zawijas wypełniamy sosem bolońskim, a na wierzch wylewamy drugą połowę beszamelu. 3. Wierzch dodatkowo można posypać gałką muszkatołową i startym serem. Lasange pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 200 C przez ok. 50-60 minut. Podajemy na gorąco. Po dobrej jakości przyprawy i dodatki zapraszam Was na www.Skworcu.com.pl
Apetyczna babeczkamięso było dobrej jakości, pozbawione chemii i dodatkowych substancji. Pamiętajmy, że do zrobienia domowej wędliny niepotrzebne są nam ulepszacze, wystarczy kawałek mięsa, sól oraz przyprawy. Wędliny możemy podzielić na mięsa trwałe, czyli takie, które możemy przechowywać aż do 6 miesięcy, półtrwałe, które przechowujemy maksymalnie miesiąc, a także nietrwałe, które należy spożyć w ciągu kilku dni. Zanim więc podejmiemy decyzję(...)naszej lodówce zagoszczą najlepszej jakości wędliny. Warto również nabyć odpowiedniej wiedzy, dotyczącej poszczególnych rodzajów mięs, czy też sposobów obróbki – przykładem mogą być rzeczy peklowane, których nie można piec, ponieważ pod wpływem wysokiej temperatury mogą wydzielać substancje rakotwórcze. Kiedy przyrządzimy już smaczną wędlinę, zadbajmy również o jej odpowiednie przechowywanie. Jeśli zamierzamy zrobić większą ilość jedzenia, pomyślmy o zamrożeniu części
Kuchcik gotujemięso było dobrej jakości, pozbawione chemii i dodatkowych substancji. Pamiętajmy, że do zrobienia domowej wędliny niepotrzebne są nam ulepszacze, wystarczy kawałek mięsa, sól oraz przyprawy. Wędliny możemy podzielić na mięsa trwałe, czyli takie, które możemy przechowywać aż do 6 miesięcy, półtrwałe, które przechowujemy maksymalnie miesiąc, a także nietrwałe, które należy spożyć w ciągu kilku dni. Zanim więc podejmiemy decyzję(...)naszej lodówce zagoszczą najlepszej jakości wędliny. Warto również nabyć odpowiedniej wiedzy, dotyczącej poszczególnych rodzajów mięs, czy też sposobów obróbki – przykładem mogą być rzeczy peklowane, których nie można piec, ponieważ pod wpływem wysokiej temperatury mogą wydzielać substancje rakotwórcze. Kiedy przyrządzimy już smaczną wędlinę, zadbajmy również o jej odpowiednie przechowywanie. Jeśli zamierzamy zrobić większą ilość jedzenia, pomyślmy o zamrożeniu części
Kuchcik gotujeciągu roku. Dlatego też karp był bardzo chętnie jadany na dworach możnowładców. Z czasem wyhodowano tutaj nową odmianę — karpia niemodlińskiego, który charakteryzuje się małą ilością łusek i dużą ilością mięsa. Ów karpie żywią się naturalną paszą oraz pszenicą i są odławiane w 3 roku na jesieni — wtedy są najsmaczniejsze. Po odłowach przechowuje je się przez kilka tygodni w specjalnych magazynach(...)warzywach korzeniowych (pietruszce, selerze i marchwi) i przykrywa cebulą. Do tego trochę przypraw, margaryna (chociaż ja upieram się na jej zamianę na masło) i hop do pieca. Jako totalny wróg karpia chyba po raz pierwszy się do niego przekonałem. Dlatego myślę, że niebawem podzielę się z Wami dokładnym przepisem. W końcu Wigilia już tuż tuż
Food Squaremojej lodówce często jest ciasto francuskie. Pasuje ono idealnie zarówno do wypieków słodkich jak i wytrawnych. Lubię z niego robić tartę z różnymi warzywami i mięsem albo tylko z warzywami. Jest świetnym dodatkiem do zupy krem. Jeśli mamy ochotę na coś słodkiego, a w szafkach pustki i ciacho zjedzone, wtedy wyciągamy takie gotowe ciasto francuskie i możemy zrobić ciastka(...)Pokroić na mniejsze kawałki. Brązowy cukier wymieszać z mielonym kardamonem. Schłodzone, gotowe ciasto francuskie wyciągnąć z folii i rozłożyć. Pokroić na 18 części. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Na każdym ciastku ułożyć po kilka cząstek śliwek, zachowując odstęp od brzegów. Posypać posypką cukrową i pokrojonymi na drobno orzechami nerkowca. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury
Zakątek rozkoszy kulinarnychwołowiną to wspaniałe jedzonko dla całej rodzinki. Domowe tacos lubią pewnie wszyscy bez wyjątku. Świeżo upieczona domowa tortilla obłożona wołowiną to danie dla miłośników mięsa. Proponuję rare medium stek. Mięso w takiej postaci mogę jeść codziennie! Idealne do tortlilla! Przyznam, że jak jestem nieczasowa to kupuję tortilla, ale domowa tortilla jest nieporównywalnie lepsza od kupnej. Więc kiedy już mam czas(...)wrzątku bezpieczniejsze. Wyrobione ciasto przykryj folią i odstaw na 15 minut. Po tym czasie podziel ciasto na 10 porcji. Z każdej porcji uformuj kulkę na następnie bardzo cienko rozwałkuj. Piecz placki po obu stronach na suchej i mocno rozgrzanej patelni. Po upieczeniu zawiń w ściereczkę i włóż do foliowej torebki. W ten sposób placki będą ciepłe i miękkie do podania
codojedzeniajednocześnie lekkostrawne. Jeżeli nie posiadacie takiego garnka do gotowania na parze, równie dobrze można roladki zawinąć, każdą osobno, w folie aluminiową, a ziemniaki wrzucić w rękaw do pieczenia. Wkładamy razem do piekarnika na 40-45 minut. Składniki: -3 piersi z kurczaka -spora garść natki pietruszki -dwa ząbki czosnku -suszona żurawina -10 dag zimnego masła -5 młodych ziemniaków -przyprawa(...)poziom wyższy parowaru i nastawiamy na 40 minut. Robimy sos: Serek mieszamy z jogurtem, dodajemy posiekaną drobno rzodkiewkę i szczypiorek. Solimy i pieprzymy do smaku. Na talerze wykładamy mięso, ziemniaki, sos i surówkę z cukinii. Smacznego :) Surówka z cukinii Składniki: -mała jędrna cukinia ( ok. 12 cm) - czerwona, podłużna papryka -sos sałatkowy grecki Cukinie dokładnie myjemy, odcinamy brzegi. W głębokim
Kulinarne przemysleniaPierś można wykonać na wiele sposobów, więc żeby nie jadać ciągle kotletów z kurczaka panierowanych w jajku i bułce, wypróbujcie tego przepisu. Jeśli mięso chcecie podać dzieciom, ser pleśniowy zastąpcie na przykład żółtym serem, a jeśli nie lubicie suszonych pomidorów, dodajcie pieczarkę pokrojoną w plasterki. Danie jest ciekawe, smaczne, a przede wszystkim pierś z kurczaka nie jest sucha, jeśli oczywiście(...)bazylią i oregano. Piersi bardzo szybko dojdą w piekarniku, w 180 stopniach wystarczy je trzymać 20, maksymalnie 25 minut (zależy od wielkości). Świetnym dodatkiem do tego będą pieczone ziemniaki
upichcic