mięsa pieczone - 17572 przepisów (strona:883/1172)

Kurczak pieczony z ziemniakami na sauerkraut 261

papierowym ręcznikiem, mocno solimy i pieprzymy. Na patelni rozpuszczamy 2 łyżki masła i smażymy kurczaka na średnim ogniu po 7-9 minut z obu stron, do zamknięcia i zrumienienia mięsa. Kurczaka zdejmujemy z patelni, tłuszcz na niej zostawiamy. Dodajmy do niego jedną łyżkę smalcu. Obieramy ziemniaki – jak najdrobniejsze, moje są wielkości dużego jajka – i kroimy je wzdłuż na pół. Wrzucamy(...)zapiekania razem z całym płynem z patelni. Na wierzchu rozkładamy usmażone wcześniej ziemniaki i kurczaka. Całość dość szczelnie zamykamy folią aluminiową i wstawiamy na środkowa półkę rozgrzanego piekarnika. Pieczemy w 200⁰C przez 30 minut. Po tym czasie ściągamy z wierzchu pokrywkę z folii, temperaturę pieczenia zmniejszamy do 180⁰C i pieczemy przez kolejne 30 minut. Danie podajemy gorące. Jeśli

Karo in the Kitchen
Warszawska podróż kulinarna do Włoch w restauracji Presto Pizzerii - Trattoria - dobry sposób na poprawę humoru 207

włoskimi jak: obrusy w czerwoną kratkę na stolikach. Jest rustykalny i trochę surowy , który ociepla światło świec. Wystrój przypomina mi małą włoską knajpkę z winem i zapachem pizzy z pieca. D obrze pasuje do włoskiego klimatu. W środku lokalu znajduje się całkiem sporo stolików, ale na szczęście nie jest ich za dużo i nawet przy pełnym obłożeniu lokalu można(...)ricottą i pomidorami), włoskie desery ( Panna cotta, Tiramisu, Crema Catalana) oraz przystawki jak: Bruschetta z grillowanymi warzywami czy z świeżymi pomidorami. W karcie znajdą coś dla siebie również miłośnicy mięsa, ryb i sałatek. Do picia mamy do wyboru oczywiście wina, typowe napoje zimne: coca cola, fanta, woda gaz lub n/gaz, piwo, cydr, napoje ciepłe: kawa, herbata, grzaniec oraz co uważam

Projekty ze smakiem
Pad Thai z kurczakiem 225

Dziś zapraszam Was na jedno z najpopularniejszych dań kuchni tajskiej – Pad Thai (u mnie wersja z kurczakiem, ale w podobny sposób możecie przygotować wersję z

Słodkie okruszki
Tarta dyniowa (pumpkin pie) 200

Kolejna propozycja na Halloween to tarta dyniowa (pumpkin pie). Kruchy spód wypełniony kremowym nadzieniem z dyni z przyprawami korzennymi. W Stanach Zjednoczonych i Wielkiej Brytani tarta

kuchnia doski
Pasta z czerwonej fasoli z boczkiem 185

Dzisiaj kolejna pasta, która urozmaici każdą kanapkę. Tym razem jest to pasta czerwonej fasoli z boczkiem , czosnkiem i odrobiną cząbru, dzięki któremu nabiera oryginalnego charakteru. Za

Oryginalny smak
Makaron z sosem dyniowym, kurczakiem i szpinakiem 254

Makaron z sosem dyniowym, kurczakiem i świeżym szpinakiem z dodatkiem śmietany kremówki. Całość posypana startym parmezanem. Proste składniki tworzą smaczną i niebanalną potrawę idealną na jesienne

Oryginalny smak
Jak zdrowo smażyć? Testuję patelnię WOLL. 228

osób rezygnuje z tego rodzaju obróbki termicznej, traktując go jako ten najgorszy z najgorszych. Czy warto, biorąc pod uwagę że smażenie jest jednym z ciekawszych i smaczniejszych sposobów przyrządzania mięs, ryb, warzyw, a nawet deserów? A co najważniejsze… czy ma to sens w dobie nowoczesnych technologii zapewniających efektywniejsze i zdrowsze przygotowywanie nawet tych smażonych dań? Aby to sprawdzić, od dłuższego(...)kuchenki oraz wielofunkcyjność. Moja patelnia jest duża (28 cm średnicy), ma wysokie brzegi, rewelacyjnie sprawdza się nie tylko do smażenia przysłowiowego kotleta, ale także duszenia, prażenia, zapiekania, a nawet pieczenia. Całość razem z uchwytem i pokrywą posiada właściwości żaroodporne do 250 stopni C. Dodatkowo mój model dysponuje system click-by-click , który pozwala wypiąć rączkę na czas pieczenia, a następnie

Fitsweet.me
Jak zdrowo smażyć? Testuję patelnię WOLL. 213

osób rezygnuje z tego rodzaju obróbki termicznej, traktując go jako ten najgorszy z najgorszych. Czy warto, biorąc pod uwagę że smażenie jest jednym z ciekawszych i smaczniejszych sposobów przyrządzania mięs, ryb, warzyw, a nawet deserów? A co najważniejsze… czy ma to sens w dobie nowoczesnych technologii zapewniających efektywniejsze i zdrowsze przygotowywanie nawet tych smażonych dań? Aby to sprawdzić, od dłuższego(...)kuchenki oraz wielofunkcyjność. Moja patelnia jest duża (28 cm średnicy), ma wysokie brzegi, rewelacyjnie sprawdza się nie tylko do smażenia przysłowiowego kotleta, ale także duszenia, prażenia, zapiekania, a nawet pieczenia. Całość razem z uchwytem i pokrywą posiada właściwości żaroodporne do 250 stopni C. Dodatkowo mój model dysponuje system click-by-click , który pozwala wypiąć rączkę na czas pieczenia, a następnie

Fitsweet.me
Wielkanocny pasztet z fasoli, gruszki i orzechów włoskich 201

może zabraknąć pasztetu. Pasztet spokojnie można zacząć przygotować wcześniej niż inne dania, gdyż potrzebuje czasu, by się ustabilizować. Wówczas lepiej się kroi i ma bogatszy smak. Przy całym bogactwie mięs i wędlin proponuję pasztet wegeteriański z fasoli z dodatkiem gruszki i orzechów włoskich. Delikatny w smaku, a kremowa konsystencję przełamują chrupiące orzechy. To zdrowy i smaczny zamiennik tradycyjnego mięsnego. Składniki(...)wysypać bułką tartą  masę fasolową układać w foremce uciskając łyżką, na koniec uderzać foremką o blat, by masa ściśle się ułożyła. Górę pasztetu można ozdobić plastrami obranej gruszki piec w 200`C 45 minut. Gdy pasztet jest zrumieniony, a brzegi odstają od brzegów foremki pasztet jest gotowy. Studzić w foremce. Najlepiej kroić po nocy spędzonej w lodówce

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Jesienna sałatka dobrze przyprawiona godna mistrza 222

Produkty potrzebne: polędwiczka wieprzowa - 300 gr burak- 80 gram dynia( obrana)- 80 gram rukola- 300 gr owoce leśne( malina, jeżyna, czarna porzeczka, czerwona porzeczka)- 200 gr

pichciszto
Perliczka nadziewana kaszą i marchewką 162

Perliczkę można nazwać rarytasem. Ma ciekawy smak inny niż kurczak. Ma też mniej tłuszczu od innego drobiu. Dlatego można powiedzieć że jest zdrowszym mięsem.Zrobiłam ją w połączeniu z kaszą j marchewką i boczkiem. Za sprawą boczku jest bardziej soczysta. Perliczkę nie podaję z ziemniakami bo podaję ją z farszem ze środka. 1 perliczka 1/3 szklanki kaszy jęczmiennej 1 marchewka(...)wierzchu obkładam perliczkę plastrami boczku i obwiązuję sznurkiem. Nogi także związuję razem. Perliczkę wkładam do brytfanny, wlewam dwie łyżki wody i wstawiam do nagrzanego piekarnika temp 180 stopni i piekę  90 minut góra, dół. Podczas pieczenia podlewam perliczkę sokami które wytworzy. Przez godzinę piekę perliczkę pod przykryciem i zdejmuję pokrywę brytfanny i piekę jeszcze 30 minut

wesoła kuchnia
Naleśnikowa lasagne 253

podsmaży dorzucamy do niego rozdrobnione warzywa i podsmażamy aż wszystko zmięknie. Następnie dorzucamy pieczarki i dodajemy nieco soli, podsmażamy do momentu aż odparuje cały płyn. Po tym czasie dorzucamy mięso mielone, podsmażamy chwilę i dodajemy wino oraz bulion. Zagotowujemy i dodajemy przecier pomidorowy, a następnie passatę. Zagotowujemy całość ponownie i dodajemy wszystkie zioła i przyprawy oraz cukier, sól i pieprz(...)kolei znowu naleśniki, sos, ser.  Przy ostatniej partii po sosie bolognese nie dodajemy sera, a nakładamy naleśniki, na które wylewamy pozostały beszamel i wysypujemy pozostałą mozzarellę oraz parmezan. Pieczenie: Temperatura - 200 ºC z termoobiegiem Czas - ok. 15 minut Danie gotowe! :) Możecie wcześniej przyrządzić naleśniki i zająć się tylko sosem, składanie lasagne to już sama przyjemność. Czas zapiekania jest znacznie

Cooking Monster
Ślimak francuski – sposób na śniadanie 386

Śniadanie, to bardzo ważny posiłek w ciągu dnia. Dobrze jednak, gdy jego przygotowanie jest szybkie i proste. Dziś najłatwiejszy sposób na francuskie śniadanie! Ciasto francuskie Dżem

MarcinChef
Duszony kurczak w jasnym sosie pieczeniowym 329

Duszony kurczak w jasnym sosie pieczeniowym Duszony kurczak , to zawsze najprostszy sposób na obiad . Nieskomplikowany w przygotowaniu , niezawodny w smaku , zawsze się udaje . Pasuje do makaronu

Ogrodnik w podróży
Młode gołąbki w śmietanowym sosie 275

boczku 1 łyżka koncentratu 100 ml słodkiej śmietanki 12 % 1 łyżeczka – płaska cukru 1/2 płaskiej łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej łyżka mąki do zagęszczenia sosu sól , pieprz do smaku Mięso mielone mieszamy w misce razem z ryżem ( nie ugotowanym ! ) , koncentratem pomidorowym , gałką muszkatołową , solą i pieprzem do smaku . Liście pozbawiamy grubego ogonka i zanurzamy we wrzątku na dosłownie kilka sekund(...)kapusta zmięknie , około 30 minut . W razie potrzeby można dolać jeszcze z pół szklanki wody , jeśli zbytnio odparuje . Na koniec mąkę rozrabiamy ze śmietaną i zagęszczamy nią , powstały przy pieczeniu wywar. Żeby sobie ułatwić zagęszczenie sosu i nie rozwalić gołąbków lub nie narobić klusek , ja zdejmuję na chwilę brytfankę z ognia , jak przestanie bulgotać , dodaję śmietanę wymieszaną z mąką

Ogrodnik w podróży

Proponowane wyszukiwania