wodą. Pozostawić do ocieknięcia z wody. Kapusta smażona: Kapustę ugotować w całości do miękkości. Wystudzić. Wyciąć głąb po czym albo bardzo dokładnie posiekać nożem albo zmielić w maszynce do mięsa. W maszynce zmielić także orzechy włoskie. Na patelnię włożyć drobno krojoną słoninę. Przesmażyć na średnim ogniu do momentu, w którym słonina wytopi się ale nie będzie mieć złotego koloru. Dodać(...)minutach zdjąć pokrywkę i delikatnie przyrumienić makaron. Łazanki podawać posypane krojonymi orzechami i polane dodatkowym masłem. Łazanki z kapustą O czym warto pamiętać przygotowując łazanki. Forma do pieczenia, której użyłam była prostokątna i miała wielkość 21 na 30 centymetrów. Bulion warzywny bardzo łatwo przygotujemy gotująć mieszankę warzyw takich jak: cebula, marchew, seler, por czy pietruszka. Bulion można przygotować w większych
mecookstakich nie zrobię. Tak więc, w sezonie letnio-jesiennym, kiedy to papryki jest pod dostatkiem, przygotowuję je przynajmniej raz w tygodniu. Faszeruję je czym popadnie - kaszą, ryżem, mięsem. Wykorzystuję zazwyczaj wszystkie resztki zalegające w lodówce tworząc to coraz nowsze kombinacje smakowe ;) Te ostatnie powstały z kaszą kuskus (która moim zdaniem, świetnie pasuje do papryki) z dodatkiem kurczaka i oliwek. Składniki(...)warzywa tworząc "czapeczkę", wydrążyć gniazda nasiennie i napełnić farszem. Papryki ustawić na blasze, na której dno wlać około 1/4 szklanki wody. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około 1 godzinę
My simple kitchenkoniecznie. Niewiem czy Wam wspominałam, że Roman jest z pochodzenia Ukraińcem, który dość długo mieszkał w Rosji. Co to znaczy kulinarnie? To, że kocha ziemniaki, chleb, pierogi i mięso. A szparagi nijak się nie wpisują w tą złotą czwórkę. Ale bardzo mu smakowało, niech to będzie najlepszą rekomendacją tego dania. Składniki: porcja gotowego ciasta francuskiego pęczek szparagów kilka plastrów(...)parmeńskiej, plaster sera, 3-4 szparagi. Łapiemy za dwa przeciwległe rogi kwadratu, zakładamy je na siebie i sklejamy delikatnie. Tak przygotowane paczuszki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, smarujemy roztrzepanym jajkiem i wkładamy do piekarnika na 20 minut. Teraz sos!! Sos to magia. Masło i miód wkładamy do małego garnuszka i delikatnie podgrzewamy cały czas mieszając
Ale Pyszka!jest Młody w domu, lubię przygotować trochę pyszności. Uwielbiam patrzeć, jak pochłania je ze smakiem. Dzisiaj było dokładnie tak samo. Zrobiłam na obiad ulubione danie Młodego, na wieczór upiekłam mięso, a w tak zwanym międzyczasie podałam błyskawiczne ciasteczka francuskie z wiśniami. Nie miałam ich w planach, ale kiedy chłopcy (obaj!) stwierdzili, że zjedliby coś słodkiego, sięgnęłam po ciasto francuskie, które(...)lekko wciskając. 4. Jajko rozmieszać w miseczce z 1 łyżką mleka. Każdy prostokąt posmarować jajkiem. 5. Każde ciastko posypać kryształkami cukru. 6. Ciastka ułożyć na blasze wyściełanej papierem do pieczenia. Zachować odstępy, ciasteczka urosną. 7. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 – 210 stopni C. 8. Piec przez ok. 15 minut aż się zezłocą. Wyjąć, ostudzić na kratce. 9. Podawać
W mojej kuchniWarzywne i smaczne danie. Kurczak przyprawiony ziołami w pachnącym sosie pomidorowym z dodatkiem śmietankowego puszystego serka to idealne połączenie z pieczonymi bakłażanami i serem. Wszystko zapiekane w piecu, wspaniałe gorące mięsno-warzywne danie, polecam! Składniki: 2 bakłażany 1 mniejsza podwójna pierś z kurczaka puszka krojonych pomidorów 6 pieczarek 1 cebula 2 suszone pomidory ząbek czosnku 2 łyżki serka naturalnego(...)przesmaż na niej pokrojony w kostkę czosnek oraz cebulę. Gdy cebula lekko zmięknie dodaj pokrojone w plasterki lub kostkę pieczarki oraz suszone pomidory, duś chwilę. Dodaj pokrojone w kostkę mięso, przypraw. Gdy mięso będzie gotowe dodaj pomidory, serek i ze 2-3 łyżki tartego sera, wymieszaj. W razie czego dopraw do smaku. Chwilę jeszcze podsmaż, by składniki i smaki się
Zasmakuj KuchniMakaronu spaghetti w trzech kolorach, a co za tym idzie w trzech smakach. Złożony w formie tortu i pieczony w piekarniku, to propozycja na smaczny i sycący obiad dla dużej rodziny. Można go podać dodatkowo z sałatką pomidorową lub sosem czosnkowym ;) 500g makaronu spaghetti 2 jajka 1/2 szklanki śmietany 18% WARSTWA CZERWONA: 1 cebula 1 szklanka domowego przecieru pomidorowego(...)trochę pogotować do odpowiedniej konsystencji, przyprawić. Wystudzić i dodać 1/3 mieszanki jajecznej. Wymieszać. WARSTWA BIAŁA: filet z indyka pokroić i usmażyć na oliwie z oliwek. Wrzucić do rozdrabniacza. Do mięsa dodać ser feta i wlać 1/3 mieszanki jajecznej. Wszystko razem wymieszać. WARSTWA ZIELONA: Szpinak rozmrozić i odsączyć z wody. Usmażyć na oliwie z oliwek, dodając przeciśnięty przez praskę czosnek
https:KKuchniaMniamszybka w przygotowaniu, bardzo aromatyczna, chrupiąca, sycąca i mniej kaloryczna niż gdybyśmy usmażyli ją na patelni. Skrzydełka najlepiej zamarynować dzień wcześniej żeby przyprawy wniknęły w głąb mięsa i żeby mięso było soczyste. Danie świetnie sprawdzi się jako rodzinny obiad a same skrzydełka będą pyszną przekąską na każdej domówce. Składniki na porcje dla 3-4 osób: Skrzydełka: 12 skrzydełek z kurczaka(...)obrać ziemniaki i podzielić na części, jeśli są malutkie przekroić na połówki. Posmarować je olejem i posypać solą oraz rozmarynem. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni z termoobiegiem. Ja piekłam ziemniaki na osobnej blaszce w tym samym czasie co skrzydełka. Potem podałam w naczyniach żaroodpornych jak na zdjęciu Blachę na skrzydełka wyłożyć papierem, wyłożyć skrzydełka i polać je marynatą. Obie
Ze smakiem i z pasjąProste i pyszne faszerowane pieczarki Fajna prosta wersja faszerowanych pieczarek . Nie wymagająca z prostych składników , smakuje doskonale i stanowi świetną przystawkę na każdą okazję . Kombinacja smaków
Ogrodnik w podróżyPikantne, soczyste i bardzo aromatyczne żeberka będą nie lada gratką dla wielbicieli mięsnych potraw. Do tego ziemniaczki lub kasza, ulubiona surówka i mamy pyszny obiadek dla
Smakołyki AsiDo przygotowania tego pasztetu zachęcił mnie przepis znaleziony u Niki . Muszę przyznać, że się nie zawiodłam - pasztet wyszedł bardzo smaczny, okazał się niekłopotliwy w przygotowaniu, dobrze
babka w formieKasza jaglana to nieocenione źródło składników odżywczych. Zawiera błonnik, białko, miedź, żelazo, krzem i witaminy. Jest także dobrym zastrzykiem energii, dlatego można ją jeść na śniadanie
My Chcemy Jeśćświątecznym menu. Paszteciki z kapustą i grzybami wydają się być bardzo na miejscu. Nasze paszteciki są kruche dlatego świetnie komponują się z kubkiem gorącej zupy grzybowej. Możecie wykorzystać mięso z rosołu i przygotować paszteciki z mięsnym farszem. Składniki (ok.45 pasztecików): • kapusta kiszona 400g • grzyby suszone 40g • mąka migdałowa 300g • jajko 4szt • ser gouda 60g • śmietana 50ml • łupina babki jajowatej 1łyżka(...)łączymy. 4. Nakładamy część ciasta na folię i przez folię wałkujemy na grubość 3-4mm. Nakładamy farsz i zwijamy. Kroimy na małe paszteciki i układamy na papierze do pieczenia. Pieczemy ok. 35min
Keto Przepisyznam osoby która by nie jadła nigdy pizzy. Ja osobiście kocham pizze , te z mięsem, warzywami ,owocami i serami. Dziś skupiłam się głównie na cieście. Jest wielu przeciwników jak i zwolenników pizzy na cienkim jak i grubym cieście. Tym razem zrobiłam pizzę na grubym cieście na bazie suchych drożdży:) Dziś dodatki do pizzy są dowolne :) Polecam spróbować ja jestem bardzo(...)Odstawiamy do wyrośnięcia na ok godzinę. Ja odstawiam pod przykryciem w lodówce. Wyrośnięte ciasto przekładam na silikonową formę lub blachę wysmarowaną olejem.Ciasto smarujemy sosem. Układamy na cieście dowolne składniki. Pieczemy w 200 stopniach ok 20 minut. Podaję na ciepło. KROK PO KROKU
Gotowanie Patkiopłacało się. Wyszło bardzo smacznie ;-) Jest to jedna z moich ulubionych zapiekanek. I jestem pewna, że będzie smakować każdemu. Wielbiciele mięsa mogą przygotować wersję z sosem pomidorowym i mięsem mielonym. Zapraszam!!! Składniki na ok. 20 rurek : Farsz: 0,5 kg szpinaku ( mrożonego ), 3 ząbki czosnku, garść żółtego sera startego na grubych oczkach, sól, pieprz, 2 łyżki masła(...)ugotowany makaron i układamy w naczyniu żaroodpornym. Naczynie wcześniej smarujemy masłem lub olejem. Wierzch makaronu polewamy dokładnie i obficie sosem beszamelowym. Na wierzch sypiemy startym serem. Pieczemy przez ok. 45 minut w 180C. Smacznego
Passion of CookingBardzo lubię mięso indycze. Dzisiaj zrobiłam na obiad roladki z piersi indyka z serem i suszonymi pomidorami. Wcześniej na moim blogu pojawiły się równie pyszne roladki z orzechami ze schabu (przepis) . Do tego miałam buraczki , które lubię tylko na zimno i ziemniaczki. Prawda, że smaczny obiadek? Jeśli macie ochotę na takie danie to zapraszam po przepis. Składniki na 6 roladek(...)Każdą roladkę obtoczyć w bułce tartej, roztrzepanym jajku i ponownie w bułce. Smażyć na rozgrzanym maśle z każdej strony na rumiany kolor. Następnie włożyć do naczynia żaroodpornego i piec w piekarniku w 180 stopniach C około 10 minut. Roladki z indyka
O kuchni z uczuciempieprz ziołowy, słodka i ostra papryka oliwa Ryż wsypać na gotujący się delikatny rosół (w proporcji 1:2). Gotować mniej więcej 15 minut, żeby był al dente. Wymieszać z mięsem i poszatkowaną oraz zeszkloną na łyżce oleju, cebulą. Wcisnąć dwa ząbki czosnku i doprawić dwoma łyżeczkami pieprzu oraz sporą garścią majeranku. Odstawić do przegryzienia, a w tym czasie przygotować paprykę(...)każdej papryki wlać 2 łyżki sosu pomidorowo-paprykowego i nałożyć farsz mięsny aż po sam wierzch, można z górką ;) Papryki ustawić w foremce albo naczyniu żaroodpornym na sztorc. Piec ok. 45 minut aż mięsna czapeczka się zarumieni. Podawać z pozostałym sosem pomidorowo-paprykowym. Smacznego! Post bierze udział w akcji blogowej Warzywa psiankowate
Przepysznik - BLW i nie tylkoNuggetsy z kurczaka, obtoczone w płatkach kukurydzianych to doskonała przekąska na imprezę czy posiadówkę w gronie znajomych. Ich przygotowanie jest banalnie proste, jednak wymaga od nas
Kuchnia Bazyliipokrojonego tymianku, 8-10 oliwek, sól, pieprz, ½ szklanki białego wina, wykałaczki, bawełniany sznurek. Z kurczaka wycinamy wszystkie kości. Staramy się, aby nie przeciąć skóry. Płaszcz z kurczaka uzupełniamy ścinkami mięsa, które ewentualnie zostały na korpusie lub oddzieliły się w trakcie luzowania. Wyluzowany płaszcz kurczaka rozkładamy na desce, doprawiamy solą i pieprzem. Na skórze układamy liście pokrzywy albo szpinaku. Zmielone piersi(...)Kiedy skóra kurczaka zacznie się zapiekać polewamy kurczaka winem. Pieczemy około 1,5 godziny od czasu do czasu polewając wytworzonym sosem. W międzyczasie jak wyparuje wino dolewamy wrzątku. Staramy się, aby kurczak był w trakcie pieczenia polewany sosem. Kurczak zagrodowy czy to w całości czy faszerowany powinien być pieczony dłużej od tego przemysłowego
Leśny Zakątekszczególnie ten pieczony , zawsze jest pyszny . Uwielbiam go ,szczególnie ze świeżym pieczywem ..mniam Tymiankowy prosiak , jest inspirowany , kanapką , którą jadłam w Belgii , były w niej ogromne kawałki pysznego , pieczonego pasztetu , obtoczonego w tymianku ..rewelacja . Odtworzyłam ze smaku , więc pewnie nie jest identyczny , ale mi smakuje dokładnie jak tamten , do tego świeża bagietka , sos tatarski i …nic więcej(...)się rozpadać . Zdejmujemy z ognia , do wrzątku z golonką , dokładamy, surową, drobiową wątróbkę ( ma się tylko sparzyć ) . Odstawiamy do przestygnięcia , obieramy z kości , mielimy w maszynce o drobnych oczkach, mięso i warzywa , dwukrotnie przepuszczając przez sitko ( mięso ,razem ze skórą , słoniną i wątróbką ) . Do masy mięsnej, wsypujemy gałkę muszkatołową , pieprz , jedno opakowanie tymianku ( roztarte w dłoniach, tak , żeby tymianek się
Ogrodnik w podróżykarmelowym są absolutnie przepyszne! Co więcej, są też bardzo łatwe i przyjemne w przygotowaniu bo całą robotę robi piekarnik, a w tym czasie można przygotować dodatki do togo pysznego mięsa. Zapraszam! Scroll down for recipe in English Udka gęsie duszone w karmelu (4 porcje) Składniki: 4 uda gęsie sól i pieprz 1 główka czosnku, obrane, 1 ząbek przeciśnięty przez praskę(...)sosem udka w naczyniu żaroodpornym. Włącz piekarnik i ustaw go na 160 oC. Przykryj naczynie z udkami szczelnie folią aluminiową (matową stroną do góry) i włóż do nagrzanego piekarnika. Piecz przez 2 godziny, w połowie pieczenia odwróć udka na drugą stronę. Po wyjęciu z piekarnika przełóż udka na talerz, zlej nadmiar tłuszczu z sosu i przelej go do patelni. Gotuj
karmelowyMożna zrobić w podłużnej foremce, lub jak ja w małych okrągłych foremkach o średnicy 10 cm. Wykonanie ciasta – mąkę, masło, żółtko, jogurt zagnieść w jednolitą
Kuchnia Pokoleńsera Przygotowanie: Pierś z kurczaka pokroić w kostkę. Czosnek posiekać, przełożyć do miseczki, dodać przyprawy marynaty i oleju, Natrzeć pierś z kurczaka. Odstawić na co najmniej 20 minut. Następnie mięso podsmażyć na rozgrzanej patelni. Ciasto: kaszę ugotować według instrukcji na opakowaniu, odstawić do ostudzenia. Następnie do kaszy dodać jajka, tarty ser i ostrą paprykę w proszku, dokładnie wymieszać. Ciasto przełożyć(...)solą, pieprzem oraz oregano. Na podpieczony spód wyłożyć podsmażonego kurczaka, cukinię, cebulę, pomidory. Całość zalać masą jogurtową, a wierzch posypać startą mozzarellą lub innym serem (u mnie parmezan). Całość piec 20-25 minut w 180 stopniach do ścięcia masy i lekkiego zrumienienia wierzchu. Smacznego, Anulla
Fabryka pomysłówkurczaka ok 15-18 sztuk zielonych szparagów 6-9 plastrów szynki długodojrzewającej zioła włoskie olej Szparagi umyć, odkroić zdrewniałe końcówki i ugotować. Każdą pierś rozkroić na dwa płaty mięsa. Następnie roztłuc cienko tłuczkiem najlepiej przez folię spożywczą. Oprószyć z obu stron ziołami włoskimi. Przygotować roladki. Roladki można zrobić na dwa sposoby- z szynką w środku lub z szynką na zewnątrz(...)roladki, łączeniem do dołu. Roladki też lekko skropić olejem. Naczynie wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 C i zapiekać ok 25-30 minut na funkcji termoobieg. W trakcie pieczenia roladki przekręcić aby równomiernie się upiekły. Gotowe roladki podawać z ulubionymi dodatkami najlepiej przekrojone na pół
Monia miesza i gotujekażdej porze roku! Zapiekanka może stanowić samodzielne danie, jest idealna jako zdrowa przekąska na lunch (do pracy lub szkoły), a może także stanowić dodatek do dania głównego np. jakiegoś mięsa. Polecam! Składniki : 800g mrożonego szpinaku (siekanego) 3-4 ząbki czosnku 1 cebula 200g fety kilka kawałków marynowanej papryki (200-250g), ewentualnie w oliwie 1 łyżeczka bazylii (użyłam suszonej(...)smarować roztopionym masłem, ułożyć około 8 warstw ciasta filo, zmieniając ich ułożenie, aby wystawały z każdej strony tortownicy. Nałożyć farsz szpinakowy i przykryć wystającymi płatami ciasta. Posmarować jajkiem i piec w 180 stopniach przez około 30-45 minut lub do czasu aż ciasto będzie rumiane. Odstawić ciasto, aby nieco przestygło (10-15 minut) i dopiero po tym czasie otworzyć tortownicę
Codzienne Gotowanieweekend długo oczekiwany sernik! Po ostatnim narzekaniu na brak prawdziwego sera przeżyłam miłe zaskoczenie. Mój tata nie mogąc słuchać już moich marudzeń wygrzebał mi starą maszynkę do mięsa najpierw pokręciłam nosem ale w końcu stwierdziłam, że w zasadzie czym jest poświęcenie się by przemielić trochę twarogu w porównaniu z smakiem prawdziwego sernika. Na drugi dzień poszłam więc(...)Chociaż w zasadzie jak nie lubi serników to ja się prosić nie będę więcej dla mnie zostanie:) Składniki: Spód: 150 g margaryny 200 g mąki łyżeczka proszku do pieczenia jajko 4 łyżki cukru 2 łyżki kakao masa serowa: 1 kg mielonego twarogu przyprawa do sernika 4 żółtka 4 łyzki cukru pudru dwa budynie śmietankowe pianka na wierzch: opakowanie
ciastkarnia na kruchym spodzie